Altın Çilek (Yer Kirazı, Gooseberry, Golden Cape, İnka Eriği)

innuendo

HANZALA
Moderatör
Katılım
5 Nis 2007
Mesajlar
9,878
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
FİLİSTANBUL
BOTANİK ÖZELLİKLERİ:

Çok sayıda kökçükleri olan, yaklaşık 1-1.5 metre boyunda daha çok yer örtücü şeklinde, kışın kuruyan, ilkbaharda tekrar yerden çıkan dik gövdeli otsu bir bitkidir. Yapraklar saplı, 4-15 cm oval veya baklava dilimi şeklinde düzensiz ve sivri uçludur. Yaprak ayası çıplaktır. Çiçekler uzun saplıdır ve yaprak koltuklarında oluşur. Meyve turuncu renkte ve üzümsü yapıda olup, portakal sarısı, kağıtsı kapalı bir torba içinde bulunur. Orman içleri, akarsu kıyıları ve kültür alanlarında bitki doğal olarak çoğalma olanağı bulur. Yarı güneşli, gölgeli ortamlarda iyi gelişir. Yazın gelişimi için sulamak gerekir. Özellikle meyvelerin olgunlaşma safhasında bol suya ihtiyaç duyar.

Haziran – Temmuz aylarında açan sarı renkli çiçekler yaz sonuna doğru portakal rengine dönüşür. 2 – 3 santimlik kozalak gibi dilim dilim görünüşü aslında içinde bir sürpriz saklamaktadır. Çiçeğin dış kabuğu sonbaharda kurumaya başlar. Damar gibi ağ doku, yusyuvarlak portakal renkli bir meyveyi adeta kafes içine alır.

FAYDALARI:


Güney Amerika’da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yönetemi olarak kullanılan bir meyvedir.

Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımlarıda bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler.

Yer kirazı, C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Potasyum içeriği bakımından zengin meyvelerden biridir. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir.

Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. Idrar söktürücü özelliği de vardır.

Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Özellikle yer kirazı kurusu yüksek lif oranına sahiptir.

ÜRETİMİ VE YETİŞTİRİLMESİ

Yer kirazı tohumundan üretilebilir. Yetiştirilmesi kolay ve zahmetsizdir. Hasat örtü altında yıla yayılı olarak dışarda ise Ağustos-Eylül-Ekim aylarında yapılmaktadır. Bitki uygun koşullarda çok yayılmacı olduğundan dolayı kimi bölgelerde zararlı ot olarakta görülmektedir.

Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerika’dır. Bunun dışında bazı Afrika, Avrupa ve Asya ülkelerinde de kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde de yavaş yavaş üretimi artmaktadır. Bitkinin bazı türleri ülkemizin muhtelif bölgelerinde doğal olarak yetişmekle birlikte bu türler genellikle bitkinin yabani türü olup zehirli olabilmektedir. Doğal olarak yetişen bu tür özellikle ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Toplamda 70’in üzerinde türü olan Physalis bitkisinin ticari olarak en fazla kabul gören ve taze olarak meyveleri tüketilebilen türü Physalis Peruviana’dır. Bu tür aynı zamanda Cape Gooseberry olarak da adlandırılmaktadır. Ülkemizde ise “Pelerinli Bektaşi Üzümü” , “Kaz Üzümü” ve “Yer Kirazı” isimleri ile bilinmektedir.

İç piyasada yeterince tanınmayan bu meyvenin iç tüketiminin artması aynı zamanda dış pazardaki rekabet şansımızı da arttıracaktır. Yüksek fiyatı nedeni ile iç pazarda genellikle lüks tüketime yönelik bir gıda olarak yer edinen ve genellikle otellere ve büyük marketlere pazarlanan meyvenin üretimindeki artışa paralel olarak düşmesi beklenen fiyatı ile iç pazardaki bilinirliliğinin artması ve pazarda daha fazla yer edinmesi beklenmektedir.

DÜNYADAKİ İSİMLERİ

Aguaymanto, cape gooseberry, husk cherry, poha berry, ground-cherry, Peruvian cherry, harankash, golden berry, uchuva, Inca berry, uvilla, capuli ,sfivalis, ,gu niao

TİCARET

Ürünün yurtiçinde fazla talebi yoktur. Özellikle lüks oteller ve lokantalar tarafından talep edilmektedir. Mevcut durumda meyvenin hem ithalatı yapılmakta hem de yurt içinde üretilmektedir. Özellikle Kolombiya And Dağlarında üretilen meyveler, sahip olduğu kendine has koku, renk, parlaklık ve aroma nedeni ile daha fazla rağbet görmektedir. Peru, Zimbabwe, Malezya, Çin, Kenya, Karayipler, Kosta Rica, Ekvator, Bolivya ve Güney Afrika diğer önemli üretici ülkelerdir. İthalat yapan ülkeler ise özellikle A.B.D. ve Avrupa ülkeleridir. Avrupa ülkeleri içinde en fazla ithalatı ise Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa yapmaktadır. Bu ülkelerde, Kolombiya pazarın hakimi durumundadır. Meyvenin FOB fiyatları Avrupa’da 5-9 Euro civarındadır.

KULLANIM ALANLARI

Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen meyvenin kullanım alanı oldukça geniştir. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık ve marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında taze olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli son derece lezzetlidir. Çikolata sosu ile mükemmel bir tada ulaşır. Krema ve dondurma ile birlikteliği de çok lezizdir. Sos yapımında da kullanılabilir. Son yıllarda Avrupa’da konferans ve iş toplantılarının ikram meyvesi olarak (Fondü) popülerlik kazanmıştı

Physalis bitkisinin meyvesi aynı zamanda kurutularakta pazarlanabilmektedir. Kurutulmuş yer kirazı yüksek oranda lif ihtiva etmektedir.

Günümüz peyzaj mimarisinde de kullanılabilecek özellikte bir bitkidir. Kurumuş çiçekler bitkinin en dibinden temizlenip, kış dekorasyonunda aranjmanlarda kullanılabilir. Yer kirazı bitkisi, daima yeşil kalan; orman gülü, pitosporum, porsuk gibi bitkilerle beraber dikildiği zaman çok daha fazla görsellik sunar. Kök gelişimi az olduğu için, büyümede sorun çıkarmaz.
 
Saksıda Altın Çilek Yetiştiriciliği

Saksıda Altın Çilek Yetiştiriciliği

Tohumları yılın ilk aylarında ekmek o yıl hasat edeceğiniz ürünü çoğaltacaktır.
Tohum ekiminden yer kirazı meyvelerinin olgunlaşma süresi oldukça uzun, geç ekimlerde meyveler olgunlaşmadan mevsim soğuyabilir bu durumda meyveleri olgunlaştırmamız zorlaşarak az ürün elde edilmiş olur.

Tohum ekimi için kullanacağımız toprağımız torf olabilir. Torfu ekledikten sonra düz bir cisimle yüzey fazla bastırmadan düzgünleştirilir. Tohumlar yüzeye eşit miktarda serpiştirilerek üzerine 0.5-1 cm. kadar ince elenmiş torf serpiştirilir. İlk sulaması yağmurlama şeklinde toprağı dağıtmadan yapılır.



Kabın üzeri bir cam veya poşetle kapatılır. Onun da üzeri siyah bir poşetle kapatılabilir, cam ortamın nemini muhfaza edeceği gibi siyah örtü ise ortamı karartacaktır. Tohumlar böyle karanlık ve nemli ortamda daha hızlı ve sağlıklı çıkacaktır. Günlük olarak cam açılıp havalandırılmalı, gerek görülürse sulanmalıdır.

Tohumların çimlenebilmesi için ortam sıcaklığı çok önemlidir. En az ortam sıcaklığı 21-22 derece olması gerekmekedir.

Şaşırtma

En az 3 yaprak olan fideleri plastik bardaklara şaşırtılabilir. Bu amaçla elimizdeki plastik bardakları değerlendirerek işlemi gerçekleştirebiliriz. Bardakların alt kısımları muhakkak 2-3 yerinden delinmeli veya kesilmeli. Bardağın koyu renkli olması daha iyi olacaktır. Beyaz ve şeffaf bardaklar yosun yapabilir.

Şaşırtma yapmadan bir gece önce fideler iyice sulanmalı. Bu sayede fideler daha rahat sökülebilir. Ertesi gün erken saatlerde şaşırtma işlemi yapılır. Bu amaçla önce toprağımız hazırlanır. Toprak olarak bahçe toprağı ve biraz yanmış koyun gübresi karışımı kullanılmalı. Bu hazırladığımız toprak bardaklara doldurulur hafif bir sulama ile toprağın çökmesi beklenebilir. Daha sonra fideler yavaş yavaş çekilerek söklürler.





Bardağın ortası bir çubuk ile delinerek sökülen fide bu çukura yerleştirilir. Kalan boşluklar toprağın hafifce bastırılmasıyla doldurulur. Bu şekilde tüm bardaklara aynı ilem uygulanarak şaşırtma işlemi bitirilir. Bu işlemlerden sonra hemen ilk can suları yavaş yavaş verilir, ta ki suyun bardağın altından çıkana kadar. Bu esnada kesinlikle fideler direk güneş ışığından korunmalıdır.

Fideler en az 4-5 gün direk güneş ışığı almayan bir yerde bekletirilir, aksi halde şaşırtma yapılır yapılmaz güneş gören fideler derhal solarak yaşamını yitirebilir. Süre sonunda yavaş yavaş dış ortama çıkarabilirsiniz. Toprağın durumuna göre sulamaya devam ediniz. Artık bitkiniz hızla büyümeye başlayacaktır. Toprağında sertleşme olursa zaman zaman bir çubuk yardımıyla kök ve gövde kısımlarına zarar vermeden toprak çapalanır.



Bitkilerimizi asıl yerlerine (saksılara) dikmeden önce toprağımız hazır olmalı. Toprak karışımı olarak bahçe toprağı ve yanmış koyun gübresi karışımı kullanabilir. Saksı olarak büyük saksılar kullanmanız gerekmektedir. Ufak saksılarda belli bir boya kadar büyüyüp meyve versede daha ileri gitmemektedir. Bu bakımdan baştan büyük bir saksı bulup dikim yapılmalıdır.

Altın Çilek fidesi köklerine zarar verilmeden toprağıyla beraber çıkarılır. Saksı içerisine hazırladığımız toprak doldurulur. Ve tam ortasına çukur açılarak çıkardığımız fide dikilir. Can suyu verilerek işlem tamamlanır.








Koltuk Budaması:


Altın Çilek bitkisi domates te olduğu gibi bolca sürgün verir. Bu sürgünler hemen hemen her yaprak arasında belirir. Bu sürgünler koparılmazsa bitki çalı görünümünde olacaktır. Buda hiç istenmeyen bir gelişimdir. Bu şekilde büyüyen bitkilerden verim alınamaz . Bu bakımdan aşağıdaki fotoğraf ta gördüğünüz gibi sürgünler dipten koparılarak alınır. Böyle sürgünlerin kesilerek alınması yanlış olur. Sürgünlerin çok ufakken koparılması durumunda bir müddet sonra tekrar aynı yerden sürgün oluşmasına sebep olur. Sürgünlerin çok geç koparılması durumunda koparılan yerde büyük yaralar meydana getireceğinden bu yaralardan çeşitli hastalıkların bulaşma riski oluşur. En ideal koltuk budaması için aşağıdaki fotoğrafa bakabilirsiniz.



Tek gövde üzerinden büyütmeye çalıştığımız yer kirazını fotoğrafta gördüğünüz boya geldikten sonra bir dalın daha gelişmesine müsade ediyoruz. Böylelikle bitki bundan sonra iki ana dal üzerinden gelişecektir. Bu gelişim esnasında gerek görüldükçe koltuk budaması işlemlerine devam edilir.



Desteğe Alma:

Altın Çilek bitkisi büyüdükçe bir desteğe alınmak zorundadır, alınmazsa bitki kendi ağırlığını taşıyamaz duruma gelecektir ve dalın kırılmasıyla sonuçlanacaktır. Bu yüzden bitkimizi bir destek vasıtasıyla dik tutmalıyız. Bu işlem için 2 yöntem uygulayabiliriz.

Bunlardan birincisi fotoğrafta gördüğünüz gibi ince sağlam bir çubuğu saksıya batırarak bitkiyi bu çubuğa bağlamaktır.

İkincisi ise yukarıdan bağlayacağımız bir ipi bitkiye dolayarak ipe almaktır. Burada dikkat edilecek nokta ipin naylon ip olmamasıdır. Böyle ipler bitkiyi kesebilir.

Budama:


İki gövde olarak büyütmeye çalıştığımız bitkimiz büyüdükçe dallanma eğilimi artmakta. Bu durumu kontrol etmeliyiz. Geç fark edilen dallar keskin bir bıçakla dipten kesilmelidir. Kesilecek dallar genelde içe bakan dallar olmalıdır, dışa doğru büyüyen karşılıklı iki dal bırakılmalıdır. Fotoğraf 23′ de gördüğünüz boy itibariyle üstte çıkan sürgünleri ise serbest bırakmaya başladım. Böylelikle üst kısımlarda daha çok dallanma ve meyve oluşacaktır.



Meyve Tutumu:

Tecrübelerimiz neticesinde kolaylıkla balkonda yetiştirmeye müsayit olduğunu görüyoruz. Kendine verimli olan, yani kendi kendini dölleyebilen, başka bir çeşite ihtiyaç duymayan yer kirazını bir tek olarak ta yetiştirebilirsiniz.





Sulama:

Özellikle meyve oluşumu içerisinde bitkinin su ihtiyacı artmaktadır. Bu bakımdan günlük olarak sulanması gerekmektedir. Bitkinin suya ihtiyacı olduğu vakit hemen yaprakları solarak büzüşür. Bu durumu tayin ederek bitkinin bu duruma düşmesine müsade etmeden sulanması gerekerek bitkinin su stresine girmesi önlenmelidir.

Sulama olarak genel ölçü sabah erken saatlerdir. Kesinlikle güneş altında kalmış öğle sıcaklıklarında bitki sulanmamalıdır.




Gübreleme:

Bitkimiz saksı içerisinde büyüdüğü için, saksı içerisindeki topraktaki besin elementleri azalmış ve bitmek üzere olduğundan özellikle bitkinin meyve vermeye başladığı zamanlarda 10-15 gün arayla düzenli gübrelemeye ihtiyacı vardır. Gübrelemeyi eliizdeki gübreleri kullanarak değerlendirebilirsiniz. Bitkinin çiçek tomurcuğu oluşturmadan önceki durumunda azot oranı fazla gübreler kullanırken bitkinin meyve verdiği anlarda fosfor oranı fazla gübreler kullanmanızı tavsiye edilir. Gübre olarak organik içerikli gübreler tavsiye edilir



Yaprak Budaması:


Genelde yaşlı olan alt yaprakları koparılmasıyla bitkinin üzerinden bir yükü kaldırmış olmaktayız. Bu yapraklar gereksiz yere bitki besinlerinden ve suyundan faydalanmaktadır. Ayrıca içerilerde kalmış güneş görmeyen, üst üste binmiş yapraklarda koparılarak alınmalıdır.

Yapraklar kesinlikle budak bırakarak kesilmemeli, bunun yerine yaprak yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi gövdeyle birleştiği yerden kopararak alınmalıdır.







Dış kabuğu sararan Altın Çilek meyvesi


Hasat edilmiş Altın Çilekler
 
Çok ayıntılı anlatılmış. Tşekkürler.
 
arkadaşlar almışlardı. oldukça güzel bir tadı var. kilo kilo alıp yiyorlar. zayıflayacaklarmış(!) :biggrin:
 
arkadaşlar almışlardı. oldukça güzel bir tadı var. kilo kilo alıp yiyorlar. zayıflayacaklarmış(!) :biggrin:

Aklınızı pendir ekmeknen mi yediniz deseydin :biggrin:. Kim benim ablam gibi olabilir ya. İncecik :durdurun
 
Geri
Üst