Yargıtay'dan Başörtüsü açıklaması

kanaryam12

New member
Yargıtay Başsavcılığı başörtüsü serbestliğinin Laiklik İlkesi'ne aykırı olduğunu açıkladı

Yargıtay Başsavcılığı YÖK'ün aldığı "Başörtülü öğrenciler tüm sınavlara başları kapalı şekilde girebilirler" kararına tepki gösterdi. Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın yayınladığı açıklamada, başörtüsü serbestliğinin laiklik ilkesine aykırı olduğu açıkladı. "Anayasa'ya AYM ve AİHM kararlarına uyulmalıdır" denilen açıklamada "Yasama ve yürütme yargıya saygı duymalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, ''Dinsel inanç veya dinsel kurallarla doğrudan ilişki ve bağlantı kurularak yapılan düzenlemeler, hem devrim yasalarını, hem de laiklik ilkesini ilgilendirir. Yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin giyimlerini düzenlerken türban kullanımına dinsel inanç nedeniyle geçerlilik tanımak, kamu hukuku alanındaki bir düzenlemeyi dinsel esaslara dayandırma suretiyle laiklik ilkesine aykırılık oluşturur'' denildi.

Açıklamada, son günlerde görsel ve yazılı yayın organlarında kamu kuruluşlarından sayılan yükseköğretim kurumlarında öğrencilerin dinsel inançları nedeniyle türban takmak suretiyle öğrenim görmelerinin sağlanması için Anayasa veya yasa değişikliği yapılması gerektiği, bu amaçla kıyafet serbestisi tanınmamasının eğitim ve öğretim özgürlüğüne ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde yer alan haber, yorum ve siyasi kişilerin beyanları ile ilgili olarak bazı hususların açıklanmasında yarar görüldüğü ifade edildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının siyasi partilerin eylemlerini, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne, millet egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olup olmadığı yönünden soruşturmakla görevli ve yetkili olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Anayasanın 2. maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı, hukuk devletinin temel ilkelerindendir.

Anayasanın 11. maddesinde Anayasa hükümlerinin, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olarak tanımlanması ve yasaların Anayasaya aykırı olamayacağının vurgulanması, 153. maddesinin son fıkrasında Anayasa Mahkemesinin kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağının öngörülmesi, 138. maddesinin son fıkrasında ise yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunun, bu organlar ile idarenin, mahkeme kararlarını değiştiremeyeceğinin ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceğinin açıkça hükme bağlanması hukuk devleti ilkesinin gereği ve sonucudur.

Dinsel inanç veya dinsel kurallarla doğrudan ilişki ve bağlantı kurularak yapılan düzenlemeler, hem devrim yasalarını, hem de laiklik ilkesini ilgilendirir. Yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin giyimlerini düzenlerken türban kullanımına dinsel inanç nedeniyle geçerlilik tanımak, kamu hukuku alanındaki bir düzenlemeyi dinsel esaslara dayandırma suretiyle laiklik ilkesine aykırılık oluşturur.''

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, ''Hukuk devletinin gerçekleşmesini, demokratik kuralların yerleşmesini sağlayan yüksek yargı organlarının kararları karşısında; sözü edilen konuda siyasi çevrelerin aksi yöndeki beyanları, politik çıkara dayalı ve devletimizin temel niteliklerinden olan hukuk devleti, laiklik ve eşitlik ilkeleri ile bağdaşmaz niteliktedir'' denildi.

Açıklamada, Anayasa Mahkemesinin kararlarında, yüksek öğrenim kurumlarında öğrencilerin dinsel inanca dayalı türban ile öğrenim görmelerine izin veren düzenlemelerin Anayasanın laiklik ve eşitlik ilkelerine açıkça aykırılık oluşturduğunun hükme bağlandığı, Danıştay'ın verdiği kararlarda da kamu kurumlarında dini inançla türban takmak suretiyle öğrenim görme ve hizmet vermenin hukuka-Anayasaya aykırılık oluşturacağının belirtildiği hatırlatıldı.

''Laiklik ilkesi, Avrupa kamu düzeni içerisinde de koruma görmekte ve laiklik ilkesine aykırı, bu ilkeye saygı gösterilmemesi şeklindeki tutum ve eylemlerin demokratik bir hak olduğu savunması kabul görmemektedir'' ifadelerine yer verilen açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ibadet, eğitim, uygulama ve gözlem gibi bir kişinin dinini veya inancını açıklama biçimlerini belirten 9. maddesinin, bir din veya inanç tarafından yönlendirilmiş bir hareketi korumadığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:
''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de laiklik ilkesinin, hukukun üstünlüğü ve insan hakları ve demokrasiye saygı ilkeleriyle uyum içinde bulunan devletin temel ilkelerinden biri olduğunu, Anayasa Mahkemesi kararlarında belirtilen laiklik kavramının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin temelini oluşturan değerler ile uyumlu bulunduğunu ve bu ilkenin desteklenmesinin ülkemizde demokrasinin korunması için gerekli olduğunu, yine Anayasanın temelini oluşturan cinsiyet eşitliğini de kapsayan eşitlik ilkesinin sözleşmenin temelini oluşturan anahtar ilkelerden biri olduğunu belirtmiş, üniversitelerde İslami başörtüsü takılmasına sınırlamalar getiren düzenlemelerin ve bunları uygulamaya yönelik tedbirlerin, güdülen amaçlarla orantılı ve haklı olduğuna ve demokratik bir toplumda gerekli olarak kabul edilmesi gerektiği sonucuna varmış, laiklik ilkesine aykırı davranışların din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin 9. maddesi tarafından korunamayacağını karara bağlamıştır.

Bu bağlamda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 4. Dairesinin 29 Haziran 2004 tarihli ve Büyük Dairenin 10 Kasım 2005 tarihli kararlarında, türbanın yasaklanmasının 'başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması' ile 'kamu düzeni ve güvenliğin sağlanması' bakımından demokratik bir toplumda zorunlu bir tedbir niteliğinde olduğunu kabul etmiştir. Mahkeme, 15 Şubat 2001 tarihli kararında türban taktığı için ilköğretim kurumlarında öğretmenlik yapması engellenen öğretmenin başvurusunu reddederken, türbanın cinsiyetler arası eşitlik ilkesiyle bağdaşması güç olan dini bir simge olduğunu, buna izin verilmesinin diğer dinlerin giyim sembollerinin de kullanımını beraberinde getireceğini, okullarda devletin tarafsızlığını tehlikeye düşüreceğini ve yasaklamanın altında önemli bir kamu yararı bulunduğunu, sonuç olarak öğretim faaliyetinde başörtüsü takma yasağının başkalarının hak ve özgürlüklerinin, kamu güvenliğinin ve kamu düzeninin korunması amacıyla orantılı ve demokratik bir tedbir olduğunu ifade etmiştir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 3. Dairesinin 31 Temmuz 2001 ve Büyük Dairenin 13 Şubat 2003 tarihli kararlarında da başörtüsü takma özgürlüğünün başkalarının hak ve özgürlüklerinin, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması gereğiyle çatışması durumunda sınırlanabileceğini, laiklik ilkesine saygı gösterilmemesi şeklindeki bir tutumun sözleşmeden yararlanamayacağı, üniversitelerde çoğunluğa mensup dinin gereklerini yerine getirmeyen veya başka dinlere mensup öğrenciler üzerinde baskı kurulmasını engelleyecek önlemlerin sözleşmeye uygun olduğu, laik üniversitelerde çeşitli inançlara mensup öğrencilerin barış içinde bir arada yaşamalarını ve dolayısıyla da kamu düzeni ve başkalarının inançlarının korunmasını teminen söz konusu dine ilişkin ritüel ve simgeleri sergilemenin yeri ve seklini belirleme hususunda sınırlamalar öngörülebileceği kabul edilmiştir.''

''AÇIK VE TARTIŞMASI BİÇİMDE VURGULANDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR''
Konunun çeşitli boyutlarıyla iç hukuk ve uluslararası hukukta yer aldığına işaret edilen açıklamada, ''Gerek iç hukuk, gerekse uluslararası hukuk boyutu ile incelenip değerlendirildiğinde; yüksek yargı organlarının kararlarında üniversite ve diğer eğitim ve öğretim kurumlarında türbanın din ve vicdan özgürlüğü kapsamında koruma görmediğinin, laiklik ilkesiyle bağdaşmadığının açık ve tartışmasız bir biçimde vurgulandığı görülmektedir'' ifadesine yer verildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Hukuk devletinin gerçekleşmesini, demokratik kuralların yerleşmesini sağlayan yüksek yargı organlarının kararları karşısında; sözü edilen konuda siyasi çevrelerin aksi yöndeki beyanları, politik çıkara dayalı ve devletimizin temel niteliklerinden olan hukuk devleti, laiklik ve eşitlik ilkeleri ile bağdaşmaz niteliktedir.

Belirtilen ilke ve kararlar ışığında; bir hukuk devletinde bu konudaki düzenlemelerin, yargı kararlarına aykırı olarak gerçekleştirilemeyeceği ve özellikle 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası ile bu yasaya dayanılarak çıkarılacak düzenlemelerde yüksek yargı organlarının kararları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygunluk gözetilmesi gerektiği gibi yürürlüğe konulacak yeni kuralların da bu metinlere aykırı olamayacağı, bundan sonraki siyasi, toplumsal, kurumsal, ekonomik ve hukuki sorumlulukların tüm siyasi partilere ait olacağı, üstün değerler taşıyan, objektif ve tarafsız düşünen, hukuk devletine bağlı yüce Türk milletinin bilgisi dahilindedir.''

AA

Kaynak
 

zerkli

New member
hukuksuzluk yapan kim?

hukuğun yerine getiren savcı mı yoksa hukuğun kurallarına uymamayı alışkanlık etmiş siyasiler mi?
 

kamer28

DOLUNAY
hukuk başörtüsü üniversitelerde serbest iken o kardeşlerimizi mağdur etmekmidir.
bırakın bu yaman çelişkileri.
 

reaper.aca

New member
savcılar bile siyasi ideolojilerini bir kenara bırakıp karar veremiyo. ondan sonra yargı elden gidiyo diye ağlarlar. ki bu açıklamayı yapan adamın da ne olduğu belli. ak parti başörtüsünü yasaklasa yine karşı çıkar. muhalefetin son maşalarından biri ama onun da gitme zamanı gelecek:)
 

Zeytin

Zeytin&Limon
savcılar bile siyasi ideolojilerini bir kenara bırakıp karar veremiyo. ondan sonra yargı elden gidiyo diye ağlarlar. ki bu açıklamayı yapan adamın da ne olduğu belli. ak parti başörtüsünü yasaklasa yine karşı çıkar. muhalefetin son maşalarından biri ama onun da gitme zamanı gelecek:)
Karşıt sesi niye sevmiyorsun ki arkadaşım sen? Niye kulaklarını tıkıyorsun birileri gibi?
Yasaya karşıysa uyacaksın varmı bunun çelişkili tarafı herhangi bir yerde?

Padişahlığı özleyenler var. Yarın çıkarlar meydanlara Vahdettin seni özledik diye :))

Böyle rejini sevenler isteyenler için
lütfen İran'a gidin ben karşılarım paranızı :)
 

Uzunefe

Altın Üye
hukuk başörtüsü üniversitelerde serbest iken o kardeşlerimizi mağdur etmekmidir.
bırakın bu yaman çelişkileri.
Hukuk o başörtüsünü kullanarak dini istedikleri gibi kullanmalarına ve bunu hiç yapmamışlar gibi de eğitim kurumlarında provoke etmelerine göz yummak mıdır ? Çelişki burnunun dibinde fakat göremiyorsun.
 

Fatih Hoca

Banned
Kızlar başını örterse laiklik tehlikeye giriyor demek.

Bu millet yüzyıllardır başını örtüyor, cumhuriyet de 87 yıldır var, neden şu ana kadar hiç şeriat gelmedi ?

Halk neden hırsızlık yaptığı için asılmıyor ?

Fuhuş yaptığı için kırbaçlanmıyor ?



Laiklik şimdi mi tehlikeye giriyor ?

Yoksa kaos sevenlerin çıkarları mı tehliye giriyor ?

Laiklik edebiyatından para kazananların musluğu mu kesiliyor, acaba ondan mı ?





Laiklik tehlikeye giriyooooor, yetişiiiiiiiiiiiiiiiiiiin !


Yerseniz :)
 

İηvictus

Banned
Yargıtaya bir terzici başı atamak lazım insanların kılık kıyafetinin nasıl olduğunu göstermesi için
 

kamer28

DOLUNAY
Hukuk o başörtüsünü kullanarak dini istedikleri gibi kullanmalarına ve bunu hiç yapmamışlar gibi de eğitim kurumlarında provoke etmelerine göz yummak mıdır ? Çelişki burnunun dibinde fakat göremiyorsun.

uzun efe alakası olmayan cümleler kuruyorsun , ne alakası var şimdi.
şimdi benim eşimin başörtüsünden dolayı siyaseti nasıl kullanıyormuş de bakalım.
asıl sen onu kullanan aşşağılık siyasetçilere sor, her seferinde biz başörtüyü çözeriz vaadleri havada kurşun gibi atılır sonra fos çıkınca bu sefer dini siyasete alet ettiniz naraları ayyuka ulaşır. ulan bu ne biçim körlüktür.asıl siyaseti dine karıştırdınız insafsızlar.

eğitim kurumları diyorsun , ya arkadaş eğitim göremiyorki kızlar neyi proveke etsin.
 

kamer28

DOLUNAY
Karşıt sesi niye sevmiyorsun ki arkadaşım sen? Niye kulaklarını tıkıyorsun birileri gibi?
Yasaya karşıysa uyacaksın varmı bunun çelişkili tarafı herhangi bir yerde?

Padişahlığı özleyenler var. Yarın çıkarlar meydanlara Vahdettin seni özledik diye :))

Böyle rejini sevenler isteyenler için
lütfen İran'a gidin ben karşılarım paranızı :)


sana para lazımsa seni göndermek lazım hindistana orda hint fakirleriyle fikir alışverişi yaparsın...
şimdi başörtüsünü takmak iranı istemek öylemi,peki başı açık gezenlerde haydi yallah ingiltereye desek ne olur bu memleket..
ya arkadaşım sizde nasıl bir ruh haliyeti ve yaklaşım şekli vardır anlamadım..

BAŞKALARININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMAK KENDİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜZÜN GARANTİSİMİDİR. ????
PEKİ , BU KURDUĞUNUZ KANUNSUZ DÜZEN GİDİPTE , BAŞKA KANUNSUZ DÜZEN GELİRSE SİZE HANGİ KANUN VE HUKUK SAHİP ÇIKICAK..

BIRAKIN BU İŞLERİ KANUN NEYSE UYULACAK DİYORSUN AMA KANUNDA BÖYLE BİR YASAK OLMADIĞI HALDE GEMİNİN KIÇ TARAFINDAN ATICAKSIN ..OLMAZ BÖYLE ŞEY..
 

kanaryam12

New member
Yargıtay başkanı son dönemdeki gelişmelere net bir mesaj verdi.Ucu belli olmayan açılımların fayda değil zarar getireceğini biliyoruz.Bir nebze gerici takımların uyduruk beklentileri doğrudan şaşırtmamalı.Türban zaten dini değil siyasi bir semboldür.Bana göre başörtüsü bir dini semboldür.Ama üniversite ile sınırlı kalacaksa bu yasal düzenleme ister dini ister siyasi anlayışla karşılanabilir.Ancak bugünkü durum ucu açık şekilde kaldığı için yargıtay başkanının mesajı çok yerinde.Ülkemizde böyle değerli şahsiyetlerin hala varolduğunu bilmek gurur verici.Laikliğe ve cumhuriyetimizin en temel değerlerine sadık sayın Yalçınkaya'yı yürekten kutluyorum..
 

Zeytin

Zeytin&Limon
sana para lazımsa seni göndermek lazım hindistana orda hint fakirleriyle fikir alışverişi yaparsın...
şimdi başörtüsünü takmak iranı istemek öylemi,peki başı açık gezenlerde haydi yallah ingiltereye desek ne olur bu memleket..
ya arkadaşım sizde nasıl bir ruh haliyeti ve yaklaşım şekli vardır anlamadım..

BAŞKALARININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMAK KENDİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜZÜN GARANTİSİMİDİR. ????
PEKİ , BU KURDUĞUNUZ KANUNSUZ DÜZEN GİDİPTE , BAŞKA KANUNSUZ DÜZEN GELİRSE SİZE HANGİ KANUN VE HUKUK SAHİP ÇIKICAK..

BIRAKIN BU İŞLERİ KANUN NEYSE UYULACAK DİYORSUN AMA KANUNDA BÖYLE BİR YASAK OLMADIĞI HALDE GEMİNİN KIÇ TARAFINDAN ATICAKSIN ..OLMAZ BÖYLE ŞEY..
Teşekkür ederim paramda bilgimde bana yetiyor çok şükür. Burda onlarca din bir arada yaşıyor tekdüze görüşe sahip olan arkadaşlara para gönderde buralardaki sistemi bir görsünler :)

Kanunsuz düzeni son referandumda gördüm ben sağol teşekkür ederim ben almayayım artık.
 

cakir

New member

Yargıtay KenDi Görevini Mi Yapacak Yoksa Müftü Edası İle Fetva Mı Verecek Anlamadım Ki ?
Herkes KenDi İşine Bakmalı Yargıtayın Ne İşi Var Baş Örtüsü İle ...
 

kamer28

DOLUNAY
Teşekkür ederim paramda bilgimde bana yetiyor çok şükür. Burda onlarca din bir arada yaşıyor tekdüze görüşe sahip olan arkadaşlara para gönderde buralardaki sistemi bir görsünler :)

Kanunsuz düzeni son referandumda gördüm ben sağol teşekkür ederim ben almayayım artık.
paran varsa çok şükür o zaman , ne güzel hani ben dedim başkalarını gönderiyor ya irana belki parası kalmamıştır arkadaşın diye düşündüm.

işte sıkıntı burda onlarca din yaşıyor sıkıntı yok, yahudiler havaalanında ayinlerini dualarını yapıyor, hristiyanlar istediği giysi ve sembolu kullanıyor, ermenilere ait okullar var ve ermenice ve istedikleri giysilerle okuyor ama bu milletin müslüman halkı okuyamıyor,bu adalet değildir .. bana lütfen çok hoşgörülüymüşüz gibi davranma.

kanunsuz düzeni evet gördük insanların sandıklara göndermemek için bayram arefesinde tatildeyken seçimi yapmayı , bdp gibi azılı teröristlerin insanların sandığın yanına yaklaştırılamamasını gördük...

artık herşey bitti görünüyor KRAL ÇIPLAK..
 

samimi23

New member
Bugün üniversitelerde başörtüsüne özgürlük deyip türbanla girenler yarın çarşafla girerler öbür günde başı açıkları üniversiteye almazlar. Bu defa da devlet kurumlarında başörtüsü serbest olmalı derler. Zaten böyle giderse o da olacak. Bu kadar net bence bence. Yargıtayın açıklaması gayet yerinde olmuş. Hani diyolarya üniversiteler kamusal alan değil diye bence toplumda değişme üniversiteden başlar.
 

HTML

Üst