Bor tarımda verimi artırıyor

icemen

New member
Katılım
7 Şub 2007
Mesajlar
20,136
Reaction score
0
Puanları
0
bor-tarimda-verimi-artiriyor.jpg

Türkiye'nin en önemli yer altı zenginliklerinin başında gelen bor, tarımda kullanıldığında mahsul verim ve kalitesini artırıyor.
Bor rezervleri açısından yüzde 72'lik payla lider konumda olan Türkiye, dünya rafine bor üretiminin yaklaşık yüzde 34'ünü karşılıyor.
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Zafer Sunu, son yıllarda yapılan araştırmalarda, tarımda borlu gübreler kullanıldığında başta tahıllar olmak üzere birçok mahsulün verim ve kalitesinde ciddi yükselmeler görüldüğünü söyledi. Buğdayın, Türkiye'de tarla bitkileri arasında en çok ekilen, tarım üretiminde en büyük paya sahip ürün olduğunu belirten Prof. Dr. Sunu, "Ekonomik olarak yetiştirilmesi, birim alandan en fazla kaliteli verimi almakla mümkündür. Bu da diğer kültür tedbirleri yanında dengeli gübrelemeyle yapılabilir. Son yıllardaki çalışmalarda, dünya ve Türkiye topraklarında mikro besin elementleriyle ilgili problemlerin yaygınlık gösterdiği ortaya koyulmuştur. Bunlardan biri de bordur. İki yıllık tarla denemeleri sonuçlarına göre bor uygulamasıyla ekmeklik buğday dane veriminde çok önemli artışlar elde edilmiştir." dedi.
Türkiye'de toplam 9,5 milyon hektar alanda buğday ekildiğini ve yılda ortalama 20 milyon ton mahsul elde edildiğini kaydeden Mustafa Zafer Sunu, "Hektar başına 2,5 kilo bor kullanılırsa, yüzde 35 verim alınıyor. Bu oranlar sarımsakta 2 kilo'da yüzde 22, yoncada 3 kiloda yüzde 30, domateste 1,5 kiloda yüzde 18, fındıkta 2 kiloda yüzde 19 oranında, pirinçte 3 kiloda yüzde 20" şeklinde konuştu.

Borlu gübre fazla kullanıldığında çok zararlı olabileceğini de vurgulayan Sunu, "Kontrole göre hektar başına 3 kg bor uygulaması, örtülü masurada yetiştirilen çilek bitkisinde yüzde 27`lik artış sağlarken aynı doz, açık sistemde yüzde 12 oranında artışa sebep olmaktadır. BOREN tarafından üretilen bor içerikli gübre, gerek topraktan gerekse dozu iyi ayarlanmak şartıyla yapraktan kullanılabilir" diye belirtti.

Borun dünyada, başta cam ve cam elyafı olmak üzere deterjan ve ağartıcılar, seramik, tarım, alev geciktiriciler, ahşap koruma ürünleri, çeşitli inşaat malzemeleri, kimya, metalurji, nükleer uygulamalar, tıp, özel bor kimyasalları ve yüksek teknoloji ürünleri gibi 250'ye yakın alanda kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Sunu, şunları kaydetti: "Rezerv açısından lider konumda olan Türkiye'de ise yurt içi bor kullanımı seramik, cam, deterjan ve kimya sanayileriyle sınırlıdır. Bu oranı ve dolayısıyla dünya pazarındaki payımızı artırmak için bor ürünlerinin kullanıldığı sanayi dallarının geliştirilmesi, yeni bor ürünlerinin çıkarılması, bunların ve potansiyel kullanım alanlarının sanayiye aktarılması gerekmektedir."​

KAYNAK
 

Ekli dosyalar

  • bor-tarimda-verimi-artiriyor.jpg
    bor-tarimda-verimi-artiriyor.jpg
    6.4 KB · Görüntüleme: 1,406
Hektar başına 2,5 kilo bor kullanılırsa, yüzde 35 verim alınıyormus.
cok güzel bir oran.
 
bizim devlet bunu kullananmayı akıl edemez etse bu halledrde olamyız zaten
 
Süper acaba bor ne kadar????
 
Benim İlçemin Dağları Bor Madeni ile dolu,yıllardan beri yurt dışına gönderiyorlar,bitiremiyorlar,bitmez korkmayın,yeraltı ve yer üstü işletmecilini EtiBOr şirketi yapıyor.Bir Devlet malı olarak bu kaldı elimizde,Tayyib bunuda satarsa halimiz o zaman kölelikten beter olur.İnşallah o gafilliği yapmazlar artık!
 
Atamız kurdu bi yerde de o bankayı bnce kimsenin gucu yetmez Etibankın satılmasına hem halk ta okdr uyumaz heralde ne kadr uyutulmaya calısınılsada
 
çok ii acaba inşallah bu konuda daha çok araştırma yapılır ve pratiğte geçer
 
Atamız kurdu bi yerde de o bankayı bnce kimsenin gucu yetmez Etibankın satılmasına hem halk ta okdr uyumaz heralde ne kadr uyutulmaya calısınılsada
eti bank eti holdinge ait bir kamu bankasıydı ben eti holdingte staj yaparken dinç bilgine satılmıştı ve sonrada battı
eti madenin ürettiği sadece bor yada gübre değil, çimento türevi bir ürün geliştirildi ve çimentoya göre%35 daha dayanıklı,birde ısı yalıtımı için bir ürün var ön yüzü 1000 C dereceye kader dayınıklı arka yüzü ise odo sıcaklığında düşünün binlar bunula yalıtılırsa ısınma giderlerin nasıl düşeceğini tahmin edin bence bu ürünler ekeonomiye kazandırılmalı
 
Güzel bir haber, insallah gelismeler devam eder
 
biraz hatırlayın koç holding bor ile alakalı 1 çalışması vardı allah onlara fırsat vermedi yoksa hakkaten şimdi elimizden uçup gitmişti.


bor stratejiktir çok önemli yer altı zenginliğimiz bunu satmaya kimsenin gücü yetmez şimdilik ham olarak dışarıya satmak zorundayız geçici olarak çok önceden kelepçe anlaşma diye tabir edilen uluslar arası 1 anlaşma ya imza atımış eski yönetimlerce (yanlış hatırlamıyrsam) yani bunu ham madde olarak depilde burada geliştirilebilecek tesis kurmamız bildiğim kadarıyla mümkün değil bahsettiğim anlaşma maddelerinden dolayı kelepce anlşma olduğu için belirli bir süre anlaşmanın içeriği tam olarak açıklanamıyor.


çok yakın zamanda bununla lgili haberleri basından görebilecegiz anlaşmadaki süre bitmek üzere (nereden biliyorum tv de açıklama yapılmıştı bu konu hakkında)


canım memleketimin geleceği parlak inşallah önce içimizdeki parazitleri ve solucanları temizleyelim

kilo almaya başlayacagız :) anlayan anladı...
 
Geri
Üst