Diş fırçalamak orucu bozmaz

evrim122

New member
Diş fırçalamak orucu bozmaz




Su veya macun, boğaza kaçmadığı sürece, diş fırçalamanın sakıncası olmadığı açıklandı.


Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, oruçlu iken dişlerin fırçalanması halinde, orucun bozulmayacağını söyledi.

Müftü Şükrü Özbuğday, İslam dininde temizliğe büyük önem verildiğini ifade etti. Ağız temizliğinin de önemli olduğunu belirten Özbuğday, “Peygamberimiz, ‘Eğer ümmetime zor gelmeyeceğini bilsem, her aptes öncesi dişlerini temizlemelerini emrederdim’ buyurmuştur. Elbette birçok hastalığı önleme açısından ağız ve diş temizliği son derece önemlidir. Sabah kalktıktan sonra oruç tutan kişi dişlerini fırçalayabilir. Gerek macunlu, gerekse macunsuz dişlerini fırçalamasında bir sakınca yoktur. Ancak, oruçlu kişinin diş fırçalarken dikkat edeceği husus, boğazına su veya macunun kaçmamasıdır” diye konuştu.

Diş fırçalarken boğaza su veya macun kaçıranların orucunu bozmaması geretiğini söyleyen Özbuğday, “Dişlerini fırçalayan biri, hata ile boğazına su veya macun kaçıracak olursa o gün orucuna yine devam eder. Ramazan ayı bittikten sonra orucunu kaza eder ve kefaret gerekmez” dedi.
kaynakhttp://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/12413911.asp?gid=245
 

sifujack

New member
fırçalmanızgerekiyosa macunsuz fırçalayın çünkü macun daki masddelerin besin özellikli olanları var ve ağız içinde hücreye geçişleri çok kolay zaten diş doktoru macunun ferahlatmaya yaradığını asıl koromanın fırçalamak olduğunu söylemişti tabi oruç vaktinde haricinde macun kullaanılmalı
 

s27n

New member
bazı alimlere göre diş fırçalamak orucu bozarken bazılarına göre ise bozmamaktadır.
burda asıl yapılması gereken açık ve nettir. şüpheli bi durum varsa kesinlikle ondan kaçınmaktır. diş fırçalamakta şüpheli bi durum olduğuna göre oruçluyken diş fırçalamaktan kaçınmak en doğrusu bence. arkadaşlar din basit ve herkesin kafasına göre yönlendireceği kavram değil. o bunu demiş şu bunu demişlerle bu iş olmaz. şüpheli bi durumda ona uzak kalmak en ideali değilmi sizcede. diş fırçalamayı iftarla sahur arasında yapsak nolcak sanki. kaldıki bizim dinimiz kolaylıklar dini. eğer sağlığınız için bu işi yapmanız gerekiyosa zaten diş fırçalamak orucu bozmaz veya o oruç size farz olmaz.
şüpheli olan herşeydede bu şekilde yapmak gerekli diye düşünüyorum ben
 

HTML

Üst