Denizde bulunan mallar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

killcharge

New member
Arkadaşlar ben cankurtaranlık yapıyorum ve bugün bir arkadaşım denizde 15TL buldu.Bunun üzerine ufak bir tartışmamız oldu.Ben günah olduğunu o ise denizde bulunduğu için günah olmayacağını savundu.Araştırma yaptım ve birşey bulamadım.Bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar beni aydınlatabilirlermi?Ayrıca bunla ilgili bir dini yazı olursa çok iyi olur.

Denizde bulunan mallar günah mıdır?Günah değil midir?
 

o1akyuz

New member
arkadaşm denizde buldu derken denizin ortasında mı buldu yoksa sahil kenarındamı.
ama genede bildigimi söyliyeyim: bir kimse kendineait olmayan bir mal veya parayı bulursa buldugu şeyin sahibini o civarda 6 ay boyunca arıyacak sahibini bulamadıgı taktirde 6 ay sonunda buldu şey onun olur dini hüküm olarak böyle.
ama 6 ay uraşamam diyosa yetim olan birine veya bir camiye verebilir kendi harcarsa haram olur diye söylemişti bir hoca banada...
 

o1akyuz

New member
arkadaşım iş senin izin vermenle bitmiyor:S konuyu açan kişi harammıdır diye sormuş burda kendi görüşünü paylaşmaman gerektini akıl etmen gerekiyor...
 

muratcolez

New member
İsLam BöLümü Burası. Siyaset Yapmak İsteyen İçin Forumda BöLümLer Mevcut. BiLgisi OLan Soruyu CevapLayacaktır. DaLga GeçiLecek Ne Var Bunda.
 

innuendo

HANZALA
Moderatör
LeeChenWoo konuyla ilgili varsa ilmi bilgin adam gibi yaz.
yoksa burası İslam ve İnsan bölümü sallamaya ve densizliğe yer yok.



Buluntu parayı ne yapmak gerekir?

Yolda veya herhangi bir yerde bulunan para ve diğer kıymetli şeyler ya alınmaz geçilir. Ya alınıp muhafaza edilerek sahibi aranır. Alınmadan gidilirse hiç birşey lâzım gelmez. O takdirde hiçbir mes’uliyet ve korku yoktur. Ama alınıp da sahibine verilecekse yapılacak işler vardır. Şöyle sıralamak mümkün olur.

Bulunan şey, bulunduğu yerden uzaklaştırılmadan şahidlendirilir “Ben şu kadar parayı, yahut şu değerde birşeyi buldum. Sahibini aramak niyetiyle de aldım. İsmim, evim, adresim şudur, gelsin alsın, sizler şahid olun” denir ve bir sene kadar bu para ve mal ilân edilir. Bu müddet zarfında sahibi çıkarsa verilir. Çıkmazsa sahibi adına bir hayır yerine yahutta müstahak bir fakire şahit tutularak hibe edilir.

Şayet muhafaza esnasında bu mal zayi olur, çaldırılırsa bakılır, zayi oluş, alâkasızlıktan mı? Yoksa kendi malı gibi muhafaza ettiği halde vaki olan bir kazadan mı? Kendi malı gibi muhafaza titizliği gösterdiği halde uğradığı ziyandansa ödetilmez. Eğer buluntu mal diye ilgisizliktense ödetilir. Ödemezse sahibine borçlu kalır.

Bu mes’uliyeti bakımından bulunulan mal kolay kolay alınmamalı, alınacaksa sonundaki bu mes’uliyet ve mükellefiyetler iyi düşünülerek alınıp, vecibeleri yerine getirilmelidir. Basit buluntular bekletmeyi icabettirmezse de bir değer sayılan buluntular bir sene kadar bekletilir, ilân yapılır, sonra hibe edilir.


Ahmed ŞAHİN
Sorularla İslamiyet​
 

md93y109

New member
innuendo güzel açıklamış. ama parayı bulduğunda almamak olmaz bana kalırsa. başka biri alıpta kötü kullanmasındansa sen alıp gereğini yerine getir derim ben.
bulunan paranın alınıp yakınlardakilere bilgi verilmesi ve adresininizin belirtilmesi iyi ancak paranın miktarını söylememek gerek. sahibi gelirse, kaç para kaybettiğini zaten biliyordur. böylelikle kötü niyetli kişilere teslim edilmemiş olur.
(Not: denizden babam çıksa yerim) :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

HTML

Üst