Nargile Nedir ?

Ω€яэмΩ

˘Θ˘ SκμІІ &#9

Nargile Nedir ?

Nargile temel olarak 4 bölümden oluşur:

Ser:
Nargilenin uzun gövdesi. Boyun kısmı dar olmakla birlikte karın kısmına inildikçe çapı genişleyen, yapı olarak sürahiye benzeyen bir parçadır. Cam, metal ve seramikten yapılır.

Lüle:
En üstte bulunan, tömbekinin konulduğu delikli tabla. Gümüş, pirinç ya da bakırdan yapılmış, oymalarla süslü bir muhafaza ile çevrilidir. üzerine köz konularak gerekli ısı sağlanır.

Marpuç:
Dumanı şişeden alan ve ağza ulaştıran bölümdür. Bu bölümde kullanılan hortum koyun derisinden yapılır.

Şişe:
İçinde dumanı filtre eden suyun olduğu ve fokurdamaların geldiği bölüm.

Bunlar dışında nargilenin diğer elemanları ise şöyledir:

Sipsi:
Marpuçun ucuna takılan, dumanın içinden çekildiği küçük ağızlık. Tercihen kehribardan yapılır, fakat maliyet sebebiyle ve hijyenik açıdan genelde plastik olanları kullanılır. Mermer ya da gümüş olanları da mevcuttur.

Tepsi ve rüzgarlık:
Tepsi közden düşen külleri toplar, rüzgarlık ise közün sönmemesi için kullanılır​
.



Tömbeki:
Nargileye has tütün koyulan kısımdır.

Nasıl İçilir ?

Osmanlı kültüründe, "Bu işin erbablarına göre" nargile içilirken uyulması gereken bir "racon" vardır:

# Genel görgü kuralları gereği yüksek sesle konuşmak ve etrafın sükûnetini bozmak raconu da bozar.
# Nargile ateşinden sigara yakılmamalıdır. Bu görgüsüzlük olarak nitelendirilir.
# Ayrıca köz tepsisine sigara külü atılmaz.
# Nargile hiçbir zaman kendinizden ve çevredeki nargilelerden yüksek bir yere konmamalıdır.
# Eğer nargile bir başkasıyla ortak içiliyorsa imame kullanılmalıdır.
# Nargilenin marpucu ise asla doğrudan diğer kişinin eline verilmemeli, masaya bırakılmalı ve diğer kişi oradan almalıdır.
# Marpucun alt kısmından tutulur.
# Nargile hızlı içilmez. Çabucak bitirerek kalkmak keyf-ehli zihniyetle bağdaşmadığı için genel felsefeye aykırıdır. Normal bir içim hızı ile bir nargile birkaç saatte biter.
# Dumanı sigara gibi içmek yerine nefes alır gibi çekmek gerekir, böylece fokurdama sesi güzel gelmelidir. Duman ağır ağır çekilir.
# Ve nargilede, nargile tütününden başka bir şey içilmez.
# Nargilenin en önemli özelliklerinden biri de tömbek tütününden daha çok meğessel (yani meyve aromalı) nargile tütününün içiliminde içiçiye vermiş oldugu haz ve keyiftir.​

Tavsiyeler:

Nargilenizi nefes alır gibi çekmelisiniz.

Nargilenizi içim esnasında çok uzun ve sık aralıklar ile çekmemelisiniz.

Nargilenizin yanında kömür ateşinde pişmiş şekersiz türk kahvesini tercih etmelisiniz.

Nargilenizin ortalama içim süresi 1 ila 1,5 saattir. (Bu süre lülenin büyüklüğüne göre değiŞir.) Yavaş yavaş tadına vararak içmelisiniz.

NargiLe'nin ZararLarı

Nargile dumanındaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı, sigara dumanındaki düzeye göre oldukça yüksek bulunuyor.

Son yıllarda özellikle gençler arasında hızla yayılan nargilenin, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bildirildi. Ulusal Kanser Danışma Kurulu, son toplantısında, akciğer zarı kanseri (mezotelyoma) ve son günlerde artan nargile tüketimini ele aldı. Kurul toplantısı sonunda, akciğer zarı kanseri konusunda ulusal boyutta ele alınıp yürütülecek genetik araştırmaların uluslararası işbirliğiyle yürütülmesi kararlaştırdı. Türkiye’deki tütün bağımlılığına dikkati çeken kurul, gizli tehlikeler üzerinde durdu. Kanserle savaşın tütün bağımlılığı ile savaşla eşdeğerolacağı vurgusunu yapan kurul, tütün bağımlılığını teşvik eden nargilenin özendirilmesinin tütün bağımlılığı için adım olacağına dikkati çekti. Kurul, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı aracılığıyla bu konunun il sağlık müdürlüklerine duyurulması yönünde tavsiye kararını aldı.

50 SİGARAYA EŞİT

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sigara Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir, tütünün nargile şeklinde içiminin, solunum fonksiyonları üzerinde önemli olumsuz etkilerinin bulunduğunu bildirdi.

Bilir, nargile dumanının analiz edildiği bir çalışmada; bir nargile içimi sırasında 3 gram tütün ve 5 gram kömür yakıldığı, toplam 2.25 miligram nikotin ve 242 miligram partiküler madde alındığının belirlendiğini bildirdi. Prof. Dr. Bilir, bir nargile içimi sonucunda alınan nikotin miktarının, 50 adet sigara içilmesiyle alınan nikotin miktarına eşit olduğunu kaydetti. Nargile içen bir kişinin ortalama 30 saniye aralıklarla her biri 3 saniye süren nefes alıp verme işlemi yaptığını ve her defasında ciğerlerine 300 mililitre hava aldığını anlatan Bilir, bir nargile içiminde, nargile üzerine yakılmak üzere 10 gram tütün yerleştirildiğini, bunun ancak 3 gramının yandığını belirtti.

Bir nargile içiminin, ortalama 100 nefes alıp verme şeklinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Bilir, nargile dumanındaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarının, sigara dumanındaki düzeye göre oldukça yüksek bulunduğunu ifade etti. Bilir, “Tütünün nargile şeklinde içilmesi de aynen sigara içilmesi gibi zararlıdır” diye konuştu.

“NARGİLE KAFELER SINIRLANDIRILMALI” Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Tezer Kutluk da, son yıllarda nargile kafelerin sayısının giderek artığını ve nargilenin, çeşitli tatlarda sunularak özendirildiğini anımsattı. Nargilenin zararlarının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kutluk, nargile kafelere sınırlama getirilmesi gerektiğini kaydetti.
 

TheMetaor

тм ρRoduction
Nargile Ruh ve beden Yorgunlugunu atıyor.Süper yani Elmalı ile elmalı soda Önerim herzaman için:D
 

Zeytin

Zeytin&Limon
nargile osmanlıdan kalan ve çoğu ülkede hala geçerli olan alışkanlık
aslında bir tarih ya..
özledim nargile içmeyi =)
 

Ω€яэмΩ

˘Θ˘ SκμІІ &#9
Yeni ßulduğumuz bir cafe de Yapan kişi ßir karısım yapıo.Gercekten guzel bı tat :)
 

aspes

New member
Nargilenin özellikleri ve kullanımı ile alakalı bu yazının ardından insan sağlığına neler yaptığı konusuna da el atılması gerekirdi.. yine de teşekkürler...
 

musty2068

New member
Bu nargile çok zararlı lanet olsun böle şeye ben 17 yaşındayım 3-4 sene bir çay bahçesinde çalıştım çok içtim çok iyi bilirim ama şimdi içmiyorum kimseye önermiyorum da ben kendim içtigime üzülmüyorum başkalarının içtigi dumanı çok soludum kendimi mahvettim ama şimdi değil nargile içmek sigara içenin bile yanında durmuyorum aklınız varsa uzak durun ama zevki de çok ayrı birşey .
 

HTML

Üst