Türev ya da İntegralin yaşantımızdaki yeri

tigle

New member
selam herkese
Türev veya integralin günlük hayatta nerelerde kullanıldığına dair bilgi araştırıyorum eğer sizlerde yardımcı olursanız sevinirim :) şimdiden teşekkürler :clap
 

regal85

New member
ivme hız yol problemlerinde , alan, hacim, yoğunluğa göre maddenin belli aralıkta ağırlığının hesaplanmasında falan.. google dan yazsan çok daha geniş bilgiye sahip olursun
 

shadow_88

New member
türev ve inregrali ahaytımı çok yerinde kullnılır gerçteken mesela bunlar birsürü fabrıkanın karışım aayrşarında bunlar kullnılır.çok öenmli ama bende fazla bilmıyorm öğrenmm lazım geçmem için dersi yardımcı olursanız sevınırım
 

tigle

New member
genel hatlarıyla bende biliyorumda şöyle güzel anlatan bi kaynak bulamadım :/
 

corumluser

New member
profesyonel taşımacılık firmalarında taşınacak maddeleri araca yerleştirmede integral kullanılıyor.yol problemlerinde kullanılıyor.yol yapımlarda fizikten yararlanarak.yolun eğimi hesaplanması için kullanılır.
bazı istatistiki programlarda ve istatistik hesaplamalrda kullanılır
 

tigle

New member
ben biraz araştırdım işime yarayan bilgiler buldum ilgilenen arkadaşlarlada paylaşayim :)

Türevin hikayesi eski Yunanlıların bir çembere istenilen noktada teğet çizme merakıyla başladığı biliniyor. “Acaba bir eğriye teğet bulmak için bazıları neden ilgi duymuşlar?” diye merak edebilirsiniz. Kaldı ki , problemi çözmek için acil bir pratik gereksinimi de yoktu. Zamanın matematikçileri daha önceki ve sonraki bir çok matematikçi gibi , meraktan, gizemli olanı aydınlatmak arzusuyla yönelmişlerdir.. Onlar , şekillendirmiş oldukları araçların onsekizinci yüzyıl gibi kısa bir süre içinde hareket , akışkanların akışı, ısı ve astronomi alanlarında kullanılacağını pek ümit etmemişlerdi.
Teğet doğrularının bulunması türevin bir çok uygulamasından ancak bir tanesidir. Örneğin türev , bir niceliğin nasıl bir hızla değiştiğinin bulunmasında da yardımcı olur. Türev, bir noktada veya özel bir anda bilgi sağlar ve yerel bilgi diye adlandırılır. Bizi bütünden yerele getirir. Örneğin bir cismin toplam yaptığı yoldan herhangi bir andaki hıza götürür (hesaplamamızı sağlar). Türev bir fonksiyonun ne kadar çabuk değiştiğini ölçer. Türev , geometri veya fizik dünyasından alınan eğim, hız, büyüme ve yoğunluk kavramları üzerinde çalışır.
Şimdi size türevin Biyoloji , Fizyoloji , Ekonomi, Enerji alanlardaki kullanımlarından bahsedeceğim.
Biyoloji
P(t) , bir nüfusun t anındaki büyüklüğünü ölçen türevlenebilir bir fonksiyon olsun. Buna göre P’(t), nüfusun t anında hangi hızda arttığını [ eğer P' (t)> 0 ise ] veya azaldığını [ eğer P' (t)< 0 ise ] belirtir.
Fizyoloji
Q(t) , bir gözlemin ilk t saniyesinde bir atardamardan akan kanın cm3 olarak miktarı olsun . Buna göre , Q’(t) , t anındaki atardamardan akan kanın akış hızını cm3/ saniye cinsinden beliritr.
Ekonomi
C(x) , üretilen x adet buzdolabının TL olarak maliyeti olsun. [Gerçekte , x bir tamsayıdır;ekonomi teori ve pratiğinde, C(x) fonksiyonunun , belirli bir aralıkta , tüm gerçel sayılar için tanımlı ve böylece türevlenebilir olduğunu kabul etmek daha uygundur.] C’(x) türevine marjinal maliyet denir(nedir). Marjinal maliyet , şimdi göstereceğimizz gibi , (x+1)’inci buzdolabının üretim maliyetidir. x+1 sayılı buzdolabının gerçek üretim maliyeti , ilk x+1 buzdolabının üretim maliyetiyle ilk x buzdolabının üretim maliyeti arasındaki arasındaki farktır. O halde , (x+1)’inci buzdolabının üretim maliyeti, C(x+1)-C(x) veya [ C(x+1)-C(x) ] /1 olur. Bu bağıntı , türevin tanımına göre , C’(x) için yaklaşık bir değerdir. Ya da tersinden bakacak olursak . C’(x) ,(x+1)’inci buzdolabının üretim maliyeti olan [ C(x+1)-C(x) ] /1 oranının yaklaşık bir değeridir.
Benzer bir şekilde R(x) fonksiyonu x buzdolabının toplam geliri ise , R’(x) türevine marjinal gelir denir. Marjinal gelir , (x+1)’inci buzdolabının satılmasıyla elde edilen ek gelir gibide düşünülebilir.
Enerji
Q(t) varil olarak ölçülen ve t anında yeryüzünde bulunan toplam ham petrol miktarı olsun . (1 varil , 42 galondur veya 16 litredir .) Q’(t) ise , Q(t) fonksiyonunun değişim hızıdır. Eğer yeni rezervler oluşturulmazsa Q’(t) negatif ve günde yaklaşık olarak -50.000.000 varil demektir. Q(t ) için t=1980′de yapılan tahmini hesaplar değişmektedir ancak; 2.1012 varilin üzerinde değildir. Eğer Q’(t) sabit kalırsa tüm bilinen ve varsayılan rezervler bir yüzyıl içerisinde tükenmiş olacaktır.
Petrolün veya başka bir doğal kaynağın kullanıma hızı üzerinde yapılan varsayımlar, türevle ilgili yaklaşık hesaplamalara bağlıdır.
Kaynak: Calculus ve Analitik Geometri ( Literatür Yayıncılık)
 

nickinru

New member
bildiğim kadarı ile günlük hayatta kullanılmıyor.Yanlızca mühendislik mimarlık veya inşaat alanında kullanılıyor sıradan insanlara lazım olmayacak bir dal.
 

shanix

New member
iktisat alanında kullanılıyor. suan karsı karsıyayım hiç birşey anlamadım :) mesela iktisatta bir konu olan talep arz fonksiyonlarını çizmek icin kullanılıyor:)
 

adem1212

New member
Türevin Kullanım Alanları


• Bir kondansatörden veya bobinden geçen elektrik akımının bulunmasında
• Voltaj hesabının bulunmasında
• Radyoaktif maddelerin kütle kaybının bulunmasında
• Bir alana etki eden toplam sıvı basıncının bulunmasında
• Hava basıncının yükseklik ile değişmesinin bulunmasında
• Isının bir cisim üzerinden akımının ve dağılımının bulunmasında
• Fizikte ivme, hız, yol fonksiyonlarının bulunmasında
• Otomotivde
• Mühendisliklerde
• Eğim hesaplarında
• Ekonomide
• İstatistiklerde
• Tıpta farmakolojide
• Astronomide
• Ve daha bir çok alanda türev kullanılır.
 

burak1607

New member
orneğin arabanın her bi aksamını yaparken (ozellikle dışı) integral kullanılıyor.mesela kaputu yaparken integralin hakkı yenemez:D
 

HTML

Üst