Bor madenleri tehlikede mi?

kill_joy

New member
Avrupa Birliği(AB),bor rezervlerinin %70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'nin tüm itirazlarına rağmen, bor madenini ''üremeye olumsuz etkili toksik madde'' listesine aldı.
Bor madeninden nanoteknolojik ürünler üreten NNT Nanoteknoloji Bor Ürünleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Akın, AB'nin kararının politik olduğunu ve siyasi nitelik taşıdığını iddia etti.
''Bor gerçeğini ve borun geleceğini iyi bilen AB ülkeleri, petrol ve doğal gaz fakiri olmalarının ekonomilerinde oluşturduğu vahim sonuçları, geleceğin enerjisi ve endüstrinin tuzu olan bor konusunda da yaşamamak için Türkiye'yi aslı astarı olmayan, bilimsel hiçbir dayanağı olmayan, traji komik uygulamalarla köşeye sıkıştırmak istiyorlar.''
 

MoR_Uk

New member
Arkadaşım Bor MadenLerini Bu Kadar Çok BüyütüyoLar Ama Maden Tetkik Arama GeneL Müdürü mü Başkanı mı Artık Kimse O En YetkiLi Kişisi AçıkLama Yapmıştı. Bor MadenLerinin Rezervinin %70i Bizde OLsa da Şu Anda Bunu KuLLanacak Yer Yok. Yâni Hepsini Çıkarsak Da Satacak Yer BuLamayız. Anca Binde 4ünü SatabiLiriz Dedi. Arz-TaLep MeseLesi Yâni Bu. İşe Yarayacak OLmadıktan Sonra Hepsi Bizde OLsa Ne OLacak Sanki. MasaL AnLatmayın Bize Boş Yere.
 

hunnym

New member
morruk kardeş bor madenleri ülkemizin kurtuluşu..emperyalistler senin gibi değil olayı farkında olduklarından türlü türlü numaralarla maden kullanımını engellemeye çalışıyorlar..nasıl olsa bir gün türkiyede ırak olur onların petrollerine nasıl oturduysak türklerinde bor'unu ele geçiririz diye düşünüyorlar..google bor yaz bak bakalım neler görüyorsun.
 

keremcan61

New member
kardesim konudada diyo okumuyor musun dogalgaz ve petrolden sonraki enerji kaynagı... dunyadakı petrolun %70 i bi ulkede oldugunu düsünsene..... biz görmeyiz belki ama ilerde çok işimize yarar
 

qwerty83

New member
Arkadaşlar ben gazi ünv. kimya bölümünde okuyorum ve mezun olmaktayım .Geçen bahar döneminde eskişehir seyitgazide ki bor madennlerine geziye katılmıştım. Arkadaşımın dediklerine katılıyorum yani %70 rezerv bizde hatta bunu size yıl olarak bile söyleyebilirmki yaklaşık 500 yıllık rezervimiz var. Bu abartı değildir gerçektir. Şuan hükümet ve eti bor aş genel mudürü bir akp lıdır. Ve önümüzde ki bahar döneminde özlleştirme için senelerdir hazırlık yapıorlar.ve nüyük bir ihtimallede özelleşiceko tesis. Biz işlenmemiş ve saflık derecesi yüksek olan bor penta hidrat kimyasalını tonu 150 dolardan yanlıs duymadınız 150 dolardan satarken bize bu işlenmiş olan borlu ürünler bunlara örnek verırsek yakıt katkıları, yanmaya dayanıklı elbiseler vb maddeleri minumum binlerce dolardan almaktayız. sorun ise bor madenini işleyecek ne patentli birr teknolojiye nede akademısyenız var o yüzden bor u işleyemiyoruz. kısacası izin vermiyorlar. yurt dışındaki üniversiteler bu konudaki çalışmalar için türk öğencileri kabul etmiyor. Bakın ufak bir komplo teorimi sunayım sene. Gecen sene ısparta uçağı düşmüştü hatırlarsınız. Ordaki çoğu yolcu akedisyen ve üst düzey kimyaca, madenci idi. bu insanlar bir hocamızın buldüğü bor ile entegre edilmiş bir yakıt sistemi brifingi için gidiyordu. Şuan ne onlar var nede hocamız çalışmalırını sürdürüyor. Yani bu ülkede kimse buldugunu savunamıyor.
 

omteam

New member
haber icin teskkurler

bor madenleri turkiye de cok fazla ve herkes de bunu cok iyi biliyor ama bilinmeyen birsey var ki o da su; bor bilesigini enerji kaynagı olarak kullanabilirmiyiz? yoksa enerjiyi saklamak icin bir kalkan olarak mı kullanabiliriz?
bunu bilen bir maden muhendisi arkadas bizleri aydınlatabilirse cok sevinirim... boylece turk insanı bizde bor madeni cok ama kullandırtmıyorlar kullandırtsalar soyle soyle olur, ülke kurtulur masallarını soylemekten vazgecer.
 

azadbeg

New member
haşa elin gavuru elindeki en kıytırık malzemeleri bile pazarlıyor.
bizim elimizde bor var ve öylece bakıyoruz.
tamamen ortam hazırlama numaraları.
boru gözden düşürüp bir müddet sonra üç otuz paraya yabancılara özelleştirecekler.
tezgah bu.
 

megacity

New member
Yeter artık nedir bu Türkiye'nin AB'den çektiği?Onların bize karışma hakkı olmadığını düşünüyorum ve Türkiye'nin dünya üzerindeki en önemli kozu bor madenlerini işletip dünya üzerinde Ekonomik,Siyasi,Coğrafi ve Etnik yapılarını direkt olarak etkileyecek olan Bor Madenlerimize kimse karışma hakkı yoktur yok zararlıymış yok çıkartılamazmış falan filan hikaye anlatmasınlar bize.Türkye'nin bırakmalı artık şu AB'ye üye olmayı falan onlarla anlaşamayız eğer girecek olursak böyle Bor Madenlerimize de karışacaklar her konuda da ama bu Bor Madenleri yabancı şirket,kurum ve şahıslara satılacak olursa işte o zaman Türkiye'nin geleceği pek parlak olmaz.Meclisteki üç partiye de buradan sesleniyorum ne olursanız olun ama bu Bor Madenlerini satmaya kalkışmayın veya ihaleye giren şirketler ne olursa olsun Türk Şirketleri olmalı ve bunlar geçmişlerini inceleyerek ihaleye sokmalısınız.Bor Rezervleri elimizde olduğuna göre dünya'nın hakimi Türkiye'dir.Bunu hiç unutmayın.
 

WARTOX

New member
Böyle birşey yok deniliyor fakat olsa bile elbet bir şekilde kontrol altına alınır.. Şuan kullanılan PETROL ürünleri, DOĞALGAZ üremeye çok mu yararlıymış? En kötü ihtimalle sivil olarak kullanılmasa bile askeri araçlar için bulunmaz bir yakıt olmaya aday bor.. Örnek olarak Amerika'nın M1Abrams tanklarında bor yakıtlı güç kaynakları kullandığına dair ciddi söylentiler vardı bir ara bilmiyorum akibeti ne oldu..
 

stopcan84

New member
Ben zongguldak karaelmas üni. maden mühendisliği bölümünü bitirdim. bu yazılanlarlar doğdudur.
bor, ülkemizin sahip olduğu en önemli madenlerinden biridir. bünyelerinde değişik oranlarda boroksit içeren bor minerallerinin en önemlileri; kolemanit, tinkal ve üleksittir. bor bazı alanlarda ham olarak kullanıldığı gibi genel olarak rafine bor bileşiklerine ve uç ürünlerine dönüştürüldükten sonra geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. cam endüstrisinden sabun ve deterjanlara,gübre ve tarımsal ilaçlardan aleve dayanıklı malzemelere ,nükleer uygulamalara kadar geniş bir kullanım alanı olan bor ürünleri günümüz teknolojisinde önemli bir yere sahiptir. size kısaca borun kullanım alanlarında bahsetmek istiyorum. 1. inşaat-çimento sektöründe; mukavemet arttırıcı olarak,2.cam elyafı 3.ahşap koruma 4. yanmayı geciktirici maddelerde 5.nükleer uygulamalarıda bulunmaktadır.
otomobil hava yastıkları, Antifiriz, sağlık(kanser tedavisinde kullanılmaktadır), füze yakıtları, atık temizleme, enerji üretimi ve ısı depolama, fiber optik, kozmetik, havai fişek, kauçuk ve plastik sanayinde kullanılmaktadır. ülkemiz uzun yıllardır boru sadece konsantre olarak ihraç etmektedir. sadece ürün olarak borik asit, sodyumperboratı ihraç etmektedir. ülkemizde henüz tam olarak işleme teknolojisi yok veya varda yok izin verilmiyor. birileri çomak sokuyor. aslında biz boru bu şekilde değilde işlemiş olarak ihrac edebilsek ekonomik kriz bizi o zaman teğet geçer. bazı şeyleri yapamıyosunuz. birileri biryerlerden engelliyor.
 

code@bond

New member
birinci mesajdaki haber doğru bende izledim.
arkadaşların yazdıklarıda doğru.bor madeni kısa dönemde bize ilaç olmaz.yapmamız gereken şey kaptırmamaktır.2840 sayılı yasa ya bakacak olursanız kanun özelleştirmeyi engellemiş.tabi yeni bi kanun çıkıp değişmesse
 

oysho

New member
kafam karıstı yaa. bu memlekette işin aslını bilen bilimadamı yokmu yaaa. her kafadan ses cıkıyor.
 

blackblut

New member
modern zamanın haçlı birliği olan AB bor üretimini tabiki yasaklar çünkü yakında bor madunlerimizde özelleştirilecek. bu yüzden önce engelleme yapacaklar üretimde ardından çok ucuza kendileri alıp dünya pazarına sürecekler. eğer bu ülkede yaşayan vatandaşlar bazı şeylerin farkına varmış olsalardı hala ülkeyi soyup soğana çeviren bi zihniyete oy vermezlerdi. ülkemde özelleştirmeyle beraber hiç bişi kalmadı. haberleşme ağmızı kontrol eden türk telekom satıldı ve aklıma gelmeyen diğerleri. sırada bor madenlerinden önce ereğli demir çelik fabrikası var. sadece içerideki donanımı 43 milyar dolar iken 9 milyar dolara satışı gündemde ve bu fabrika her yıl kar ediyo dünyada üretimde 3. sırada böyle bi fabrikayı değerinin çok altında özelleştiricekler sanırım artık uyanmamızın vakti geldi diye düşünüyorum yoksa biz bu ülkenin vatandaşlarıda özelleştirilecek

biraz uzun yazdım ama ksura bakmayın bu özelleştirme ve AB konusunda o kadar doluyum ki patlama noktasına geldim artık
 

burgutex

New member
Arkadaşım Bor MadenLerini Bu Kadar Çok BüyütüyoLar Ama Maden Tetkik Arama GeneL Müdürü mü Başkanı mı Artık Kimse O En YetkiLi Kişisi AçıkLama Yapmıştı. Bor MadenLerinin Rezervinin %70i Bizde OLsa da Şu Anda Bunu KuLLanacak Yer Yok. Yâni Hepsini Çıkarsak Da Satacak Yer BuLamayız. Anca Binde 4ünü SatabiLiriz Dedi. Arz-TaLep MeseLesi Yâni Bu. İşe Yarayacak OLmadıktan Sonra Hepsi Bizde OLsa Ne OLacak Sanki. MasaL AnLatmayın Bize Boş Yere.
Sevgili arkadaşım, dünyadaki Bor madenlerinin % 70'inden fazlası, toryum madeninin % 30'undan fazlası, ayrıca Neptünyum, Plütonyum, altın rezervlerinin önemli bir bölümü ile adımı attığınız yerde ciddi petrol ve doğalgaz rezervleri ülkemizde. Sadece bor madenlerinin bugünkü değeri 9 trilyon dolar.. Siz bunu işleyerek nanoteknoloji, sanayi, yakıt gibi konularda bullandığınız zaman bu rakamı 5'e katlamanız da mümkün. Nitekim bor ile çalışan araçları Türkler dahi olmak üzere yaptılar. Ancak ABD'nin, maden devi şirketlerin ambargoları yüzünden bu madenleri kullanmak milli irade bakımından mümkün değil. Devletiniz de neticede nerelere tabi biliyorsunuz. ABD, NATO, AB dediğiniz zaman devletiniz el pençe duruyorsa, saman altından su yürütülüyorsa, bor madeniniz ABDli şirketlere Etibank'ın özelleştirilmesi dosyası içinde 2-3 milyon dolara hibe ediliyorsa, dış siyaset sahnelerinde tiyatrolarla millet uyutularak sahte kahramanlıklarla göz boyanıyorsa, Allah'tan korktuğunu söyleyenler Allah'ı dahi kandırmaya teşebbüs ediyorsa bizlerin yapabileceği birşey yok maalesef. Memleketin altına tekerleri taktılar sahiplenecek adamlar aranıyor.

Bu madenleri çıkartsak satacağımız yerler var. "Batı" demek herşey demek değil. Doğuda çok daha büyük maddi kaynaklar var. Ama herkes batıya yönelmiş ve biat etmiş. Bor ile çalışan araba yapılırsa çevre kirlenmesi diye birşey olmayacak ve üstelik petrol satıcılarına darbe olacak. Batılı devletler bunu ister mi? Siz de milli iradenizi kullanamıyor, üretmek yerine borç batağına sürüklüyorsanız ülkenizi...Yalancılara da pirim vermemek gerekir.

Yapılabilecek çok şey var, yapabilecek çok az kişi var. Bütün mesele bu!
 

Zagor270

New member
Sanırım konuya birde metalurji mühendisi gözüyle açıklama yapmanın vakti geldi.
Öncelikle benden önce yazan kimya ve maden mühendisi arkadaşlarım Bor mineralini açıklamışlar. Bölümüm gereği madenleri işlemek ve sanayinin kullanımına sunmak bizim işimizdir. Öncellikle Allah aşkına şu 9 trilyon dollar lafını unutun. Hurafe bunlar. Söylenen rezev miktarların tamanın piyasada işlenmiş olarak değerleri bile o rakamlara ulaşamaz. Her söylenen söze lütfen itibar etmeyin.
Bor tabi ki çok kıymetlidir ama ülkemizde sanki tek değerli şey bormuş da son kaleyi kaybediyoruz gibi konuşmak çok yanlış. Bor'u işleyecek bir tesise, bilgiye ve kullanacak sanayiye sahip değiliz. Yazdıklarımdan küçümsediğim anlaşılmasın. Sadece olayla bilgisi olmayanlar hergün bir element bulup - hatta bazıları var olmayan elementler - bir sürü asılsız şey yazıp bilgi kirliliğine neden oluyorlar.
Kesinlikle akp hükümetini ve zihniyetini sevmiyorum ama bu tür konuşmalarla adamların ekmeğine yağ sürmeyin. Bu tür haberlar/e-mailler yalanlandıkça akp zihniyeti daha da kuvvetleniyor. Ülkemizin göz bebeği tesislerimiz (Örnek : Ereğli D.Ç. Seydişehir Al. ...) teknolojik olarak malessef geri kalmış ve hantal devlet yapısı altında ezilmiş kurumlardır. Bunların aktif ve verimli çalışması durumda ithalatımız ortadan kalkarken bölgemizde ki ülkelere ihracat yapan bir ülke oluruz.
 

magnefito

New member
Dünyanın önde gelen traktör markası New Holland, hidrojenle çalışan ve su buharından başka herhangi bir atık üretmeyen ilk çevreci traktörü üretti.

Henüz prototip aşamasında olan hidrojen yakıtlı traktör NH2’nin 2013-2016 yılları arasında piyasada olması bekleniyor. NH2, hidrojen ve oksijen karışımıyla şimdilik 106 HP (beygir) çekiş gücüne sahip. Bu gücün kısa bir sürede 130-140 HP’ye çıkartılması planlanıyor. Şu anda 1,5-2 saat olan sürüş süresinin ise 8 saate çıkarılması için yoğun bir şekilde çalışan New Holland, bu yenilikçi model ile tarımda önemli bir değişimi başlatmaya hazırlanıyor.

NH2’de hidrojen yakıtıyla üretilen enerji hareket olarak doğrudan dört tekerleğe iletiliyor. Traktörün üzerinde herhangi bir vites veya yön değiştirici manivela bulunmuyor. Traktörün ters istikamette ilerleyebilmesi için hidrojen yakıt hücrelerinin yer aldığı terminalin yönü değiştiriliyor. Diğer bir deyişle araçtaki hidrojen aküsünün kutupları değiştirilerek aracın ileri veya geri gitmesi sağlanıyor.
KAYNAK:HABERTÜRK

anlıyacağınız herşeyin bir çözümü var arkadaşlar. şimdi kullanabilirseniz paraya çevirirsiniz. yoksa üstünde iyi buğday yetişir.
 

srcndrk

New member
Boru sadece ara mal olarak kullanıyoruz arkadaslar...Yani demem o ki;cam sanayinde sadece bor yok,keza temizlik ürünleri endüstrisindede bor var ama herşey bor değil...Uzay araclarında bor sadece bir katkı maddesi olarak bulunur.Tek başına yakıt değil....

Diğer girdileride(üretim için gerekli hammaddeler) hesaba kattığınızda sadece elimizdeki bor,pek de kullanışlı olamıyor....

Naçizane fikrimi sorarsanız,devletin temizlik,cam ve ilintili sektörlere yatırım yapmasını istemem çünkü girdiği tüm sektörlerde başarısız olmaktadır ...Ayrıca rekabetin oluşmasını engelleyerek talep yönlü fiyat rekabeti de yaşanmamaktadır...Böylece o endüstri karlı bir yatırım olmaktan çıkar ve bu istihdamı etkiler...Sonuç olarak işlerin nereye varacağını tahmin bile edemezsiniz.(bknz sosyalizm)

Yorum farkı:Bende ülkem madenlerinin özelliştirmesinin karşısındayım ve diyorum ki bor endüstrisi, kalkınma planlarında kullanılmalıki devlet borun türkiyede işletilmesine yönelik avantajlı politikalar üreterek yurt dışındaki yabancı üreticiyi türiyeye çeksin.Böylece hem istihdam sağlanır hem de bu stratejik madenden en ekonomik şekilde faydalanır,istihdam yaratır;düz mantık milli gelirden tutunda,politik güce kadar herşeye sahip olabiliriz...

Bu işi Türkiye tek başına halledemez,hayal kurmayalım ne böyle bir sanayimiz,ne de potansiyelimiz,ne paramız,nede teknik-bilgi birikimimiz var...
 

HTML

Üst