UNAKITAN ailesi trilyoner oldu

aysun16

Banned
Maliye Bakanının eşi, oğlu ve iki kızına ait şirket 600 milyon dolarlık santral kuruyor.


--------------------------------------------------------------------------------

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın eşi, 2 kızı ve oğlu tarafından kurulan AB Gıda Sanayi A.Ş., termik santral kurmak üzere lisans başvurusu yaptı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın eşi, 2 kızı ve oğlu tarafından kurulan AB Gıda Sanayi A.Ş’nin EPDK’ya, Bandırma’da 600 MW kurulu güce sahip olacak termik santral kurmak üzere lisans başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Enerji uzmanları Unakıtanlar’ın yapacağı yatırımın maliyetinin en az 600 milyon dolar olacağına dikkat çektiler.

Mısır, yumurta, tavuk derken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın ailesi hedef büyüttü. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın eşi Ahsen Unakıtan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu, ayrıca yönetimde iki kızı ve oğlunun da bulunduğu AB Gıda Sanayi Tic. A.Ş, Balıkesir Bandırma’da ithal kömüre dayalı termik santral kurmak üzere harekete geçti.

AB Gıda’nın Bandırma’da 600 megawat gücünde bir termik santral kurmak için 28 Temmuz 2008 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvurduğu ortaya çıktı. İtiraz süresinin bitimi olan 8 Ağustos’a kadar başvuru askıda kaldı ve herhangi bir kişisel menfaat itirazı gelmeyince başvuru resmen değerlendirmeye alındı. Lisans başvurusunun EPDK’nın önümüzdeki günlerdeki toplantılarında değerlendirilmesi ve iznin çıkması bekleniyor. Bu arada Unakıtanlar enerji alanında büyümek için 3 Eylül’de de Zeynep Unakıtan’ın büyük ortak olduğu ZİA Enerji şirketini kurdular.

Bürokratı onaylayacak

Unakıtan’ın lisans başvurusunu onaylayacak olan EPDK’nın yeni Başkanı, Kemal Unakıtan’ın bakan olduktan sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na atadığı ve 6 yıl başkan yardımcısı olarak kendisine bağlı olarak çalışan Hasan Köktaş. Yani Köktaş, kendisini atayan ve 6 yıl bağlı çalıştığı Bakanının santral kurma başvurusuna izin verip vermemeye karar verecek. Unakıtan’la çok yakın çalışan Köktaş, EPDK Başkanı Yusuf Günay’ın ayrılmasının ardından, Ocak 2008’de Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı görevinden EPDK başkanlığına atanmıştı.

Unakıtan ailesinin, EPDK’nın termik santral kurma onayı vereceğinden çok emin olduklarını gösteren adımı ise 20 gün önce Bakan Unakıtan’ın kızı Zeynep Unakıtan’ın attığı ortaya çıktı. Zeynep Unakıtan, 3 Eylül’de, “ZİA Enerji Ltd” isimli şirket kurarak, resmi lisans kararını beklemeden enerji sektörüne ticari adımı atmış oldu.

Zeynep Unakıtan’ın kurucusu olduğu 10 bin YTL sermayeli şirketin ana sözleşmesine göre Unakıtanlar’ın, elektrik piyasasında büyük hedefleri olduğu anlaşılıyor. Ticaret sicil kayıtları Zeynep Unakıtan’ın 3 Eylül’de kurduğu ZİA Enerji şirketinin kapsamını detaylarıyla ortaya koyuyor. Şirketin 10 bin YTL’lik sermayesinin yüzde 51’ine karşılık gelen 5.100 YTL’si Zeynep Unakıtan’a ait. Kalan yüzde 49’u ise İsmail Kılıç isimli ortağına ait.

Şirket, elektrik enerjisi üretecek, bunun için her türlü tesisi kuracak, ürettiği elektrik enerjisini toptan ve parekende satış lisansı olanlar ve serbest tüketicilere satacak, dağıtım şirketleri ile ortaklık kuracak, ayrıca santraller için kömür iç ve dış ticaretini diğer elektrik enerjisi sektörüyle ilgili çok sayıda farklı iş de yapabilecek.

600 MW’lik yatırım ne kadar büyük?

Türkiye’nin kurulu gücü halihazırda yaklaşık 40 bin 980 MW seviyesinde. Yani Unakıtanlar Türkiye’nin toplam kurulu gücünün yüzde 1.46’sına denk gelen bir yatırımı yapmaya talipler.

Kurulu güç üzerinden üretilecek enerjiyi bulmak için şöyle bir formül kullanılıyor: 600x 0.85x 1000x 24x 335... Bu formüle göre Unakıtanlar’ın termik santralinde yıllık 4 milyar 100 milyon kilowatsaat’lik elektrik üretilebilecek.

Türkiye’nin 2007 toplam elektrik tüketimi 190 milyar kilowatsaat oldu. Unakıtanlar’ın üreteceği elektrik yıllık tüketimin yüzde 2.1’ine denk gelecek.

Unakıtanlar ürettikleri her bir kilowatsaat elektriği ortalama 10 euro/cent’ten satabilecekler. Yani yıllık ciroları 410 milyon euro’yu bulacak.

Termik santrallerde kârlılığın amortisman hariç ortalama yüzde 15 olduğu biliniyor. Yani bu ciroya göre Unakıtanlar yatırımı finanse ettikten sonra her yıl 60 milyon euro kazanabilecekler.

Türkiye’nin en önemli termik santrali olan Yatağan’ın kurulu gücü 630 MW seviyesinde bulunuyor.

Yatırım maliyeti en az 600 milyon dolar

Termik santralde kurulum maliyetinin kullanılan teknolojiye ve ülkesine göre değişmekle birlikte Megawat başına en az 1 milyon dolar olduğunu belirtiyorlar. Şayet çevreye duyarlı yüksek teknolojili bir santral kurmak isterseniz yatırım maliyeti 1.5 hatta 2 milyon dolara kadar da çıkabiliyor. Bu hesaba göre 600 MW’lık bir santralin yatırım maliyetinin en az 600 milyon dolar olması gerekiyor. Bu santralde yıllık yaklaşık 4.1 milyar kilowatsaat elektrik üretilebilecek. Devlet şu an elektriğin kilowatsaat’ini 8 ile 10 euro/cent’ten alıyor. EPDK’nın elektrik borsasında 1 kwh elektrik 10 euro/cent. Yani 4.1 milyar kilowatsaat elektrik üretecek bir santral yılda 410 milyon euro’luk bir ciroya sahip olacak.

Kuş gribi fırsat yarattı yumurtayı likit yaptılar

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın çocuklarının kurduğu AB Gıda’da halen yemlik fosfat, pastorize yumurta, kabuklu yumurta, yumurta tozu, yem ve organik gübre üretiliyor. Kuş gribi salgını döneminde Unakıtan’lar likit yumurta ürününü piyasaya çıkararak pazardan pay kapmaya çalışmışlardı. Unakıtanlar’ın AB Gıda’sı geçmişte mısır ithalatı ile de gündeme geldi. Kemal Unakıtan, meclis kürsüsünden sözkonusu mısırların tesiste bulunan tavuklara yem olması için ithal edildiğini söylemişti.

Vatan

http://www.etikhaber.com/content/view/63501/28/



MEMLEKET YAKINDA UNAKITAN CUMHURİYETİ OLURSA ŞAŞIRMAMAK LAZIM
 

Tunyukuk

New member
Ne diyelim Allah arttırsın
Bal tutan parmağını yalarmışşşş
 

ramo46

New member
O, 600 milyon dolar parayıda kredi yoluyla halledip.Santralıda
taşeron firmaya yaptırdılarmıydı.Suya sabuna dokunmadan
gelsin ayda 60 bin euro ...Durmak yok soyguna devam
 

mchasso

New member
Ben bandırmadakı fabrıkasında calıstım adamlar baya yatırım yapıyor bandırmaya şahsen gıttım gordum 3 tane fabrıkası var su anda burada ve hala kurmak ıstıyor adam...
 

mchasso

New member
evet gene gözü doymuyor . yazıyı okuduysan nasıl kurduğunuda açıklamışlar zaten :goz:
Ziyarete geldi adam kızıyla kızına sırket kurmus ıstanbulda oglunun sırketı ayrı kızının sırketı ayrı turkıyeye yayıyılıolar burada bandırmada termık santralı olan bolgeye gecenlerde gelıp arsaları satın aldılar trılyonlar dagıttılar neler neler..
 

aysun16

Banned
Ziyarete geldi adam kızıyla kızına sırket kurmus ıstanbulda oglunun sırketı ayrı kızının sırketı ayrı turkıyeye yayıyılıolar burada bandırmada termık santralı olan bolgeye gecenlerde gelıp arsaları satın aldılar trılyonlar dagıttılar neler neler..
babalar gibi satmasını biliyor nasıl olsa . baba olup cocuklarında bakıyor işte .ama nasıl ?
 

luckleon

New member
Bal tutan parmağını yalarmış anlayışı değilmidir ki hırsızları namussuzlardan daha cesur kılan? Siz böylesine aymaz, siz böylesine hırsızlığa hoş görü ile bakarsanız, gözünüz köşe dönmede, adam çarpmada, hile de hurdada olursa; sizin içinizden çıkan başbakan da bakanda sizin gibi arsız - hırsız olur.

"Kabahat senin demeye de dilim varmıyor ama kabahatin çoğu senin canım kardeşim."
 

agni

New member
Yolsuzluk virtüözü Kemal Unakıtan...Şey pardon ipe un seren desek daha doğru olur...Her daim pancar gibi suratıyla gevrik gevrik sırıtan kemal unakıtan...Eyy doymak bilmez lüzumsuz şahsiyet kemal unakıtan..Türkiye Cumhuriyeti tarihinde senin gibi şeref yoksunu adam az görülmüştür....
 

shamur_80

New member
Yolsuzluk virtüözü Kemal Unakıtan...Şey pardon ipe un seren desek daha doğru olur...Her daim pancar gibi suratıyla gevrik gevrik sırıtan kemal unakıtan...Eyy doymak bilmez lüzumsuz şahsiyet kemal unakıtan..Türkiye Cumhuriyeti tarihinde senin gibi şeref yoksunu adam az görülmüştür....
çok agır olurmu bilmiyorum ama gelmemiştir bile belkiii...

nasılsa ak partiyi tutanlarra koymazz kemal unaktınanın götürdügü paralarr. ak partililer zengin ya bu tip haberleri kale almazlar.
 

bochi

New member
Daha bitmez bunlar bir chp den bie akp den çıkıo bişiler bakalım sonu ne olacak :S Ama bunların halk için pek onemi yok galiba takım tutar gibi parti tutuyoruz
 

ahmetcan

New member
Ulan senin benim paramla yaptırıyor ya o fabrikaları ben ona yanıyorum! Sadece ampulcülerin parasıyla olsa yiyin birbirinizi diyeceğim ama olan arada bize oluyor!
 

VolkaN

Altın Üye
ya benım anlamadıgım yabancılara satılsa Türkiye peşkeş çekiliyor kendileri yapsa yatırım hırsızlar ne bileyim akp li bir yatırımcı yapsa işte kendi adamlaraına verdiler

aynı şekilde chp yide düşünelim onlar bir yatırım yapsa bu seferde akpliler işte çaldı chp hırsız chp kendi adamlarına yaptırdı falan filan

ya arkadaş bu ülkeye kim yatırım yapacak sonucta herkes bir siyasi ideolojının tarafı

önemli olan yaptıgı yatırımlarla Türkiyeyi geliştirdimi çalışıyolar mı yan gelip yatıyolar ülkeye kar saglıyolar mı kimsenın buna baktıgı yok

yok senın tarafın yok benım tarafım sonrada ülke gelişmiyo yok yobazlar gericiler yok hırsızlar yok komunistler

yapılan işe bakmayıp sırf ideolojik olarak eleştiride bulunanlar ülkeye hiç bir faydası dokunmayan boş heriflerdir ki bunlar karışıklıktan medet umarlar çünkü nerde karışıklık orda onlara ekmek
 

q basic

Banned
€rd@ls10;3553271' Alıntı:
maliye bakanı paranın babası...
o kadarlıkta olsun adam yesin içsin trilyoner olsun....:)
Bal tutan yalıyoooo yani:D
nasıl böyle konuşursun sen müslüman evladı müslüman değilmisin?islam namussuzluk hırsızlık dinimidirki o kadarda olsun anlayışı göstererek doğal karşılıyorsun?
 

cimcimooo

New member
akp iktidar olmadan önce bu adamın çocuklarının hiçbirşeyleri yoktu sıfırlardı.7 senede 18 tane ltd. ve a.ş. şirket kurdular.önceden hiç sermayesi olmayan bu çocuklar birden bire nasıl girişimci oldular peki ?
herşey ortada sen vergi kaçakçılığı yapmış bir adamı önce milletvekili sonrada maliye bakanı yapıp ciğerini kediye teslim edersen,onlar daha çooook götürür.
 

shamur_80

New member
modumm kendisine yapıyo senin benim paramla kendi cebine dolduruyo o fabrikalarıı dewlete bırakıcaksa yapsın bu kadar da ideolojik yaklaşılmazki.. bu adam maliye bakanı olmadan önce neyi wardıda bir anda böyle şeyler yapmaya basladı...
 

aysun16

Banned
ya benım anlamadıgım yabancılara satılsa Türkiye peşkeş çekiliyor kendileri yapsa yatırım hırsızlar ne bileyim akp li bir yatırımcı yapsa işte kendi adamlaraına verdiler

aynı şekilde chp yide düşünelim onlar bir yatırım yapsa bu seferde akpliler işte çaldı chp hırsız chp kendi adamlarına yaptırdı falan filan

ya arkadaş bu ülkeye kim yatırım yapacak sonucta herkes bir siyasi ideolojının tarafı

önemli olan yaptıgı yatırımlarla Türkiyeyi geliştirdimi çalışıyolar mı yan gelip yatıyolar ülkeye kar saglıyolar mı kimsenın buna baktıgı yok

yok senın tarafın yok benım tarafım sonrada ülke gelişmiyo yok yobazlar gericiler yok hırsızlar yok komunistler

yapılan işe bakmayıp sırf ideolojik olarak eleştiride bulunanlar ülkeye hiç bir faydası dokunmayan boş heriflerdir ki bunlar karışıklıktan medet umarlar çünkü nerde karışıklık orda onlara ekmek


yatırımın her türlüsüne evet ama devleti soyarak devleti kullanarak elde edilen paralarla yapılan yatırıma hayır .2001 de kurulan ab gıdanın bu kadar kısa süre içinde bu yatırıma girmesi aklı selim insanlar için düşündürücü bir şey

senin buradaki verilmesi gereken mesajı anlamanı beklerdim ama aşşağıdaki yazı bizim vermek istediğimiz mesajı anlaman için biraz faydalı olucaktır.talepte bulunursan devamı da gelecektir ki sende bu ülkede yaşadığın için bunlardan az çok haberdar olman gerekir .tabi bazıları gibi görmek istemiyorsan o senin bileceğin iş ..



Bakan'ın oğlu mısırda 2. kez vergi indiriminden yararlandı. 2.5 milyon YTL'lik teşvik verildi

Devlet Unakıtan'a çalışıyor
Yüzde 55 kazanç
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın şirketi AB Gıda AŞ'nin, yüzde 80'lik gümrük vergisi uygulanan mısırın vergi oranının yüzde 25'e indirilmesinin ardından 582 ton mısır ithal ettiği ortaya çıktı. Böylelikle oğul Unakıtan yalnızca vergide yapılan oran değişikliği sayesinde yüzde 55 kazanç elde etti.

Asit işine de girdi
AB Gıda'nın 2.5 milyon YTL'lik 'komple yeni yatırımı' için teşvik verilirken, şirkete KDV ve yüzde 100 gümrük muafiyeti de sağlandı. Teşvik belgesine göre oğul Unakıtan, yılda 60 bin ton fosforik asit üretecek. Şirket, 2003'te de 4 bin ton mısır ithal etmiş, daha sonra vergi oranı yükselmişti. İLHAN TAŞCI'nın haberi


Unakıtan'ın oğlu ikinci kez mısır ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesinden yararlandı

Yine oğlu için çalıştı
* Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlunun şirketi AB Gıda AŞ'nin, yüzde 80'lik gümrük vergisi uygulanan mısırın vergi oranının yüzde 25'e indirilmesinin ardından 582 ton mısır ithal ettiği ortaya çıktı. Böylelikle Unakıtan'ın oğlu yalnızca vergideki oran değişikliğiyle yüzde 55 kazanç elde etmiş oldu. Unakıtan'ın oğlu fosforik asit üretmek için de teşvik aldı.
İLHAN TAŞCI

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'ın oğlu Abdullah Unakıtan 'ın şirketinin ikinci kez mısır ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesinden yararlandığı ortaya çıktı. Oğul Unakıtan'ın şirketinin, gümrük vergi oranı yüzde 80 olarak uygulanan mısır için 3 aylığına oranın yüzde 25'e düşürülmesinin ardından 582 ton 225 kilogram mısır ithal ettiği anlaşıldı. Böylelikle oğul Unakıtan yalnızca vergi oranı değişikliğiyle yüzde 55 kazanç sağlamış oldu.

Pastörize yumurta üretimine girmesinin ardından bu üründeki KDV oranının yüzde 18'den 8'e düşürülmesine ilişkin tartışmalar sürerken oğul Unakıtan'ın şirketinin yüzde 55 indirimli vergi ile ikinci mısır ithalatını gerçekleştirdiği saptandı.

Resmi Gazete'nin 18 Mayıs 2004 tarihli sayısında yayımlanan kararla 20 Mayıs-31 Ağustos 2004 tarihleri arasında geçerli olmak üzere mısır için 900 bin ton tarife kontenjanı açıldı. 3 ay 11 günlük süre içerisinde kontenjan belgesi olanlar için gümrük vergisi oranı yüzde 80 yerine yüzde 25 olarak uygulandı.

Akel adlı şirket de 12 Mayıs 2004 tarihinde 18 bin 656 ton mısırı ABD'den ithal ederek Türkiye'de antrepoya koydu. Unakıtan'ın oğlunun sahibi olduğu AB Gıda, 3 Haziran 2004 tarihinde Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan ithalat lisansı aldı. ''15146'' numaralı lisans belgesine göre, şirket bundan 20 Mayıs-31 Ağustos 2004 kota döneminde yararlanacak ve 582 ton 225 kilogram mısır ithal edecekti. Oğul Unakıtan ithal etmek yerine, Akel adlı şirketin getirdiği mısırdan 582 ton 225 kilogramını devraldı. Akel firması, Abdullah Unakıtan'ın şirketine 18 Haziran 2004 tarihli mısır faturasını kesti. Faturaya göre mısırın değeri 105 bin 523 dolar olarak görünürken teslim edileceği yer olarak da AB Gıda'nın bulunduğu Bandırma yazıldı.

Akel şirketi mısırı antrepoya (Gümrüklere gelmiş ticari eşyanın konduğu, korunduğu yer) 12 Mayıs'ta koydu. Mısır için vergi oranının yüzde 80 yerine yüzde 25 olarak 20 Mayıs'ta uygulanmaya başlaması dikkat çekti. 8 günlük fark nedeniyle yalnızca vergi oranı açısından şirket yüzde 55 kazanç sağlamış oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın , mısırdaki gümrük indiriminden kısa süre önce ithalatı yapanların o dönemin ''parsasını'' kaptığına dikkat çekerek ''Her yıl vergi indirimi aynı dönemde yapılıyor diye ithalat gerçekleştirilemez. Eğer çok önceden getirilirse antrepoya büyük paralar ödenir. İndirimden kısa süre önce ithalat yapabilmek, vergi indiriminden önceden haberdar olabilenlerin yapabileceği bir işlemdir'' dedi.

Abdullah Unakıtan'ın, 31 Mayıs 2005 tarihinde de teşvik belgesi aldığı saptandı. Şirket için ''komple yeni yatırım'' amacıyla ''79802'' numaralı teşvik belgesi düzenlendi. AB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, yapacağı 2 milyon 544 bin YTL'lik yatırım için teşvik aldı. Belgeye göre, şirket yıllık 60 bin ton ''rafine fosforik asit'' üretecek. Şirketin yapacağı yatırım için KDV istisnası ve yüzde 100 gümrük muafiyeti de sağlandı. Uzmanlar, fosforik asitin, gübre yapımında ve ilaç sanayiinde kullanıldığına işaret ettiler.


http://www.turkish-media.com/forum/lofiversion/index.php/t16861.html
 

HTML

Üst