TRT'nin Fethi ile Farklı Dil ve Lehçe

Vtnsvr

New member
Av.A.Erdem Akyüz

Hukukun Egemenliği Derneği

Genel Başkanı



TRT Kanunu ile Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun gene değiştirildi. Bir süredenberi değiştirilen her kanun gibi derhal onaydan geçti ve 26 Haziran tarihinde Resmi Gazete yayınlandı.

Yapılan değişiklik ile Yönetim Kurulunun oluşumu, süresi değiştirildi. Kurum tarafından yapılacak olan sınavla sözleşmeli personel alınmasının kapısı açıldı. Sözleşmeli personele , Devlet Memurları Kanunu’na göre benzer şekilde göreve alınanlara ödenen ücretin dört mislinin ödenmesine olanak getirildi.

Yani bu suretle “TRT’nin Fethi” tamamlanıyor.

Açıköğretim yayınları ve “öğretim amaçlı” diğer yayınlarda kararlaştırılacak ücretin alınacağı ancak “TBMM.nin yayınlarından” ücret alınmayacağı hususu kayıtlara geçti. Yani Türk Milletinin ve Türk Gençliğinin eğitim ve öğretimi ile ilgili yayınlarda TRT para alacak, istenen para ödenmezse eğitim yayını yapılmayacak ama Meclis yayınlarından para alınmayacak.

Bunların yanında “yerel ve bölgesel TV ve radyolarla sözleşme yapma olanağı” getirildi.

Bunun anlamı nedir ?

Değişik dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen ancak yeterli destek bulamayan bir takım yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarının desteklenmesini sağlamaktır. Yani “davul” Türk Milletinin sırtında, “tokmak” yereselcilerin elinde olacak.

Okuyucusu, dinleyicisi, programı bulunmayan, yerel lehçelerle yayın yapmaktan başka marifeti olmayan yayın organlarına destek sağlanabilecek.

Yetmedi, yeni getirilen bir madde ile “Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabilir” diye bir cümle eklendi.

Türkçe dışında, geçerli ve uluslararası dillerde yani İngilizce, Fransızca ve benzeri dillerde esasen yayın yapılabiliyor.

Şimdi öngörülen husus “Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde” yayın yapılması. Yani bunlar “yabancı dil” değil ama “Türkçe” de değil.

Adeta bir “bilmece gibi” . İşte size üç soru. Bilenlere ödül verilse yeridir :

- Türkçe dışında olan ama yabancı dil olmayan, bu dil nasıl bir dildir ?

- Olmayan bu dilin yayınını yapan kuruluş kimdir ?

Diyelim ki bu iki sorunun cevabını bildiniz. Buyurun üçüncü soruya.

- Bu yayının amacı nedir ?

Devletin bir kuruluşu olan ve isminin başında “Türkiye” ibaresini taşıyan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun görevi, Türkçeyi bütün ülkede öğretmek ve egemen kılmaktır. TRT bu görevini bırakmış; yanlış söylemden kaynaklanan, hatalı dil kullanımından başka kaynağı olmayan yerel söylemlerle yayın yapmaya kalkıyor.

Bu uygulamanın sağlayacağı sonuç “yerel” söylemleri, “genel” bir dil yapmaktan başka bir şey olmayacaktır.

Farklı söylemlerin arkasında yatan ve taraftarlarının istedikleri sonuç ta budur.

Bize düşen görev ise, her ortam ve platformda bu sakat düzenlemeyi duyurmak ve uygulanmasının önüne geçmektir. Bunu önlemek için “iptal davası” dahil bütün yasal yollar denenmelidir.

Elbet bir gün gelecek bu ve benzeri yanlışlıklar önlenecek ve bu yanlışı yapanlardan yasal yollarla hesap sorulacaktır.
 

64general1

New member
TRT'nin fethi çoktan tamamlandı.İçini bile döşediler milletin paralarıyla ve iktidarın-emperyalizmin borusunu çoktandır öttürüyor.
 

reisselo

New member
Adı üstünde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu yayın Türkçe olacak. yayınlar da artık başka diller kullanılırsa bu ismi kaldırsınlar.
 

altayagan

New member
sanırım hepimiz kaynağını biliyoruz. bu olay ilk çıktığında bazı yayınlar başlamıştı ve bunlar arasında çeçen boşnak karadenizli olan kardeşlerimizin kullandıkları lehçelerde kullanılmıştı, ne olduğunu hatırlayın.. Onlar kendimizi dışlanmış hissediyoruz biz Türküz başka dilde yayına ihtiyacımız yok demişlerdi. O dönemden sonra yanlış hatırlamıyorsam yalnızca bir tanesi devam etti o da günün belirli saatlerinde. işte o bitanesi adına yapılan bunca düzenleme bence saçmalıktan başka bir şey değil.
 

Börteçine9

New member
bu gün lehçesiyle yayın yaparsın,
yarın kimliğini tanırsın,
öteki gün verirsin özerkliği...

adım adım bölücülüğe doğru!
 

srkngncy

New member
bu gün lehçesiyle yayın yaparsın,
yarın kimliğini tanırsın,
öteki gün verirsin özerkliği...

adım adım bölücülüğe doğru!
bugün dilini taniyan zaten öle bir ülkenin varliğini taniyordur bugün bunun için çırpınan bu kanunu çıkardım diye sevinen kesim yarın ülkeyi bölmeye kalkisacak ülkeden toprak bile verecektir...

bir dilin dil olabilmesi için o dilin ülkesinin olması lazım.. bir devlet bir ülke yoksa dil de yoktur..

en sonunda pkk ve onların destekçileri başarı elde etti akp sayesinde.. saygılarımla
 

HTML

Üst