Öğrenciler OKS’de son kez terledi

V.ManisaspoR

PLãyß0y
Yaklaşık 1 milyon gencin katıldığı Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) dün yapılırken, öğrenciler 120 dakikalık maratonda 100 soruyu çözmek için ter döktü. Bu yıl son kez yapılan OKS’de Sonuçlar 11 Temmuz’daçıklanacak. Devlet Parasız Yatılı (DPY-B) sonuçları ise 31 Temmuz günü açıklanacak. OKS, 8’i yurtdışında olmak üzere toplam 2 bin 842 okulda, 49 bin 430 salonda yapıldı. Sınavda görevli olarak 100 bine yakın öğretmen hazır bulundu. Yurtdışından 510 öğrenci OKS’ye katılırken, 716 bin 573 öğrenci il merkezi ve merkez ilçelerden, 196 bin 529 öğrenci ise taşra ilçelerden katıldı. Sınava bin 899 engelli öğrenci de katıldı.

Bu yıl kapsam daraltıldı

Bu yıl son kez yapılan OKS’de geçen yıldan farklı olarak sınavın kapsamı daraltılırken, soruların niteliği de değiştirildi. OKS’de öğrencinin diploma notu, İlköğretim Başarı Puanı (İBP) adı altında sınav sonuçlarını da yaklaşık yüzde 7 oranında etkileyecek. 433 bin 156’sı DPY için sınava girdiği OKS’de 410 bin 21 öğrencinin amacı da Polis Koleji’ne girmekti. Adaylar toplam 100 soru bulunan sınavda Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler’den 25’er test çözdüler. OKS’de iki tür puan hesaplanacak ve bu puanlar okullara yerleştirmede kullanılacak. Bu puanlardan biri OKS-MF (Matematik Fen) Puanı, diğeri OKS-TM (Türkçe Matematik) Puanı. OKS-MF puanı Fen Liseleri, Fen ve Teknoloji Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri’ne yerleştirmesinde kullanılacak. OKS-TM puanı ise OKS-MF puanla öğrenci alan okullar dışındaki tüm okullara yerleştirmede, 8. Sınıf Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı’nda geçerli olacak. OKS sonuçları 11 Temmuz 2008, DPY-B sonuçları ise 31 Temmuz 2008 tarihinde açıklanacak.

20 tercih yapılabiliyor

OKS’de öğrenciler 20 tercih yapabilecekler. Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar belirlenip, ilan edilecek. Öğrencinin Fen Lisesi ve Özel Fen Lisesi tercihini yapabilmesi için 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az ‘orta’ ve bu derslerin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının en az 4.00 olması gerekiyor. Öğrencinin Sosyal Bilimler Lisesi tercihi yapabilmesinin koşulu ise 6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinin yıl sonu notlarının en az 3.00 ve bu derslerin yıl sonu ağırlıklı ortalamasının da en az 4.00 olması gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, sınavla ilgili kendilerine herhangi bir sorun bildirilmediğini ve sınavın Türkiye genelinde sorunsuz tamamlandığını bildirdi. Sınavda görme ve işitme engelli adaylara 30 dakika ek süre tanındı.

Eğitim miLLiyet
 

HTML

Üst