AKP ve DTP Kürtçe yayında birleşti

1.Tim

New member
ANKARA (ANKA) - Meclis Genel Kurulu'nda TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarısının 6'ncı maddesine k.rtçe yayın için
“Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir” ifadesinin eklenmesi konusunda AKP ve DTP birleşti.
İki partinin önergeleri birleştirilerek görüşülürken MHP, “Türkçe, yanı sıra bir dil değildir, esas dildir” gerekçesiyle önergeye karşı çıktı.

http://haber.mynet.com/detay/flash/TRTden-Kurtce-yayin-icin-AKP-ve-DTP-birlesti/29Mayis2008/N152874

akp dtp el ele k.rtlere teslim Türkiye.
 

yoldas

New member
senin zorun mu var ?
ingiliz yaz desem şuan nasıl da yazarsın ...
ingilizlerin sana çok mu yararı var ?

adam gibi değiştir şu KÜRTÇE yazısını...

not: ben kürt değilim
 

1.Tim

New member
Bütün komünistler senin gibi birer k.rt aşığı.

Nerde bir komünist görülürse başı ezilmelidir.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

üç kardeş ideoloji
akp, komünistler, dtp, krtler hepsinin ortak amacı Türkiyeyi bölmekdir.
 

yoldas

New member
Bütün komünistler senin gibi birer k.rt aşığı.

Nerde bir komünist görülürse başı ezilmelidir.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

üç kardeş ideoloji
akp, komünistler, dtp, krtler hepsinin ortak amacı Türkiyeyi bölmekdir.

aman aman neler duydum, bir halk kahramanı konuşuyor.
merak ediyorum o halk kahramanı neler neler yapmış ,

bölücülük yapan başkalarının kökenine saygı gösteren mi göstermeyen mi ?
 

1.Tim

New member
aman aman neler duydum, bir halk kahramanı konuşuyor.
merak ediyorum o halk kahramanı neler neler yapmış ,

bölücülük yapan başkalarının kökenine saygı gösteren mi göstermeyen mi ?
Senin gibi k.rt aşığı kızıl komünist olmaktansa. Faşist olmayı tercih ederim.
 

SEGMEN

İstiklal Mahkemesi Hakimi
ortak birde pati kursunlar tam olsun

ne kadar çabuk anlaştılar

ne kadar çabuk ortak nokta buldular

ne kadar çabuk sorun çözdüler

hadi devam

yola devam
 

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

ےσℓđ
Senin gibi k.rt aşığı kızıl komünist olmaktansa. Faşist olmayı tercih ederim.

Kürt kelimesini yazarken ne duygular içine giripte başlığa ve de mesajlarına k.rt yazdığını bilmiyorum ayrıca anlamakta da zorluk çekiyorum ama bu durumu diğer üyelerimizde garipsemişlerdir muhakkak
insanların düşüncelerine veya yaptılarına katılmıyor olman belirli ırkların isimlerini sanki küfürmüş kısaltarak yazmanı gerektirmiyor sanırım
 

SEGMEN

İstiklal Mahkemesi Hakimi
Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2963959' Alıntı:

belirli ırkların isimlerini sanki küfürmüş kısaltarak yazmanı gerektirmiyor sanırım


özür dilerim KÜRT ırkı diye bir ırk yoktur

kürtler oğuz boyundan gelmedir
 

SAGDUYU

New member
Kürt ismini kısaltma olarak yazan bir ruh hali sağlıklı olmasa gerek.

Bu insanların tedaviye ihtiyacı var
 
Bütün komünistler senin gibi birer k.rt aşığı.

Nerde bir komünist görülürse başı ezilmelidir.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

üç kardeş ideoloji
akp, komünistler, dtp, krtler hepsinin ortak amacı Türkiyeyi bölmekdir.

BEN BU FORUMDA SENİN KADAR LÜMPEN BİRİNE RASTLAMADIM KOMÜNİZİMİ NE KADAR BİLİYORSUNDA YORUM YAPIYORSUN.

ATATÜRK BU LAFI SÖYLEMEMİŞTİR
HERŞEYİ ADAMA YAMA YAPAN ZİHNİYET KAHROLSUN

Bİ KERE RUS DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYEYE İLK ZEYTİN DALINI UZATAN CUMHURİİYETTİ SSCB. VE KARS ARDAHAN VE BATUMU VE ARHAVİLİ LENİN BU TOPRAKLAR BİZİM DEĞİL TÜRKİYE EMEKÇİ SINIFININDIR DİYEREK SARTSIZ SURTSUZ TÜRKİYEYE VERMİŞTİ,AYRICA BAĞIMSIZLIK SAVAŞINDA LENIN BİZZAT MUSTAFA KEMALLE GÖRÜŞEREK SİLAH VE CEPHANE YARDIMI YAPMAK İSTEDİĞİNİ BU ONURSAL MÜCADELEYİ DESTEKLEDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİR

MUSTAFA KEMAL NEDEN SENIN YAZDIĞIN YANLIŞI YAPSIN Kİ?

ARTI SOSYALİST DÜŞÜNCE YAŞADIĞIMIZ DÜNYADA BİRÇOK LİDER ÇIKARMIŞ VE BU DÜŞÜNCE AKIMININ KİTAPLARI OLMUŞ ŞİİRLERİ OLMUŞ YAZAR VE ŞAİRLERİ OLMUŞ SEN KALKMIŞ ÜÇ KURUŞLUK KLAVYENLE HERŞEYİ ALAŞAĞI EDİVERMİŞSİN...ARKADAŞIM LÜMPENSİN

AYRICA İÇİNDEKİ BU YOKSUL EMEKÇİ KÜRT HALKINA OLAN DÜŞMANLIĞINI ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİM


KAFATASÇI ZİHNİYET 100 YIL GERİDE KALDI SEN ORDANDA GERİDESİN YANİ AÇIKÇASI HEM LÜMPENSİN BİR O KADARDA YOBAZSIN
 
Kürtler Oğuz Boyundan Gelmektedir Diyen Zatı Veliye Cevaben

Kürtler Mezopotamya'nın yerlilerinden olup doğuda Zagros dağlarından batıda Toros dağlarına, güneyde Himrin dağlarından kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafyada yoğun şekilde yaşayan 20-30 milyon kişiden oluşan etnik gruba mensup ve Hint-Avrupa dili konuşan halklardan biridir


Din
Kürtler, dini bakımdan heterojen bir halk olup aralarında birçok farklı dine mensup gruplar vardır.Türkiye ve İran sınırları içinde yaşayan Kürtler'in çoğunluğu Ehli-Sünnet meshebine bağlı (Şafii ağırlıklı) olup bir kısmı ise Alevidir. (İran'daki Alevi Kürtlere Ehl-i Hak denir.). Ayrıca Şii, Yezidi, Yahudi, Zerdüşt ve Hıristiyan Kürtleri de mevcuttur.


Dil
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İrani kolunun kuzey-batı İrani grubuna ait bir dildir.1 Kürtçe, dünyada tahminen 20-30 milyon insan tarafından konuşulmaktadır. Kürtlerin konuştuğu lehçeler şöyle sıralanabilir: Kurmanci, Sorani ve Kelhuri. Bunun dışında Zazaca'nın Kürtçe'nin bir lehçesi olduğuna dair kanıtlanmamış iddialar mevcuttur[9].

Kürtçe, bugün Türkiye, İran, Irak, Suriye, Ermenistan, Lübnan gibi değişik devletlerin sınırları içinde yaşamakta olan Kürtlerce konuşulur. Kürtçe Irak'ta resmi dil olarak tanınmıştır. Dil içerisinde, Farsça, Arapça ve Türkçe kelimeler bulunmaktadır.

Kürt edebiyatı; halk edebiyatı ve yazılı edebiyat olarak ikiye ayrılır. Sözlü edebiyat, yani halk edebiyatının tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanır. Yazılı edebiyat ise bin yıl öncesine kadar dayanır. Hemadani Baba Tahir (935-1010), Kürt edebiyatının ilk yazılı örneğini, bin yüz yıl önce İran'da Arap alfabesiyle Kürtçe yazmıştır.

Kürtçe'nin eski ve edebi eserlere sahip diğer bir lehçesi de Kurmanci lehçesidir. Kurmanci lehçesiyle bu güne kadar ulaşmış şiirler yazan Kürt şairleri arasında ilk akla gelenler: Elîyê Herîrî (1425-1495), Feqîyê Teyran (1590-1660), Melayê Cizîrî (1570-1640) ve Ehmedê Xanî (1650-1707)'dir. Ehmedê Xanî'nin Mem û Zîn adlı ünlü eseri ilk kez 1730'da çevrilip yayımlanmıştır.


Tarih
Sümerler (Sumerians) - Karda, Kurti ve Guti, Babiller (Babylonians) - Garda ve Karda, Asuriler (Assyrians) - Qurti ve Guti, Grekler (Greks) - Kardukh ve Gordukh, Ermeniler (Armenians) - Kortukh ve Gortai-kh, Persler (Persians) - Gurd veya Kurd, Süryaniler - (Syrians) Kardu ve Kurdaye, İbraniler ve Keldaniler (Hebrews and Chaldeans)- Kurdaye, Aramaik ve Nesturiler (Armamic and Nestorians)- Kadu, Erken islamik dönemlerin Arap yazarları (Arabs) - Kurd (çoğul Akrad), Avrupalılar ise M.S. 7. yüzyıldan itibaren (Europeans) - Kurd demişlerdir.

Milattan önceki tarihlerde Mezopotamya’da tarih sahnesine çıkmış birçok kavimlerin Kürt asıllı olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmaktadır. Mesela isimleri tarihlerde anılan; Subaru, Kurti, Guti, Lulu, Kusi, Kassit, Mitanni, Med, Mannai, Urartu, Karduk, Cyrtii, Gord, Kord,Eyyubiler,Kardakes v.s. gibi kavimlerin çoğunun Kürd olması yüksek olasılıktır. Etimolojik olarak incelendiğinde bugünkü Kürtlerin atalarından bahsedildiği anlaşılmaktadır.[10]


Ortadoğu'da Kürtler
Kürtler yoğun olarak Toros ve Zagros dağlarının kesiştiği, Mezopotamyayı da içine alan, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, İran'ın Kurdistan, Batı Azerbaycan, Azerbaycan (Zengilan, Laçin, Kubadli, Kelbecer) Kermanşah ve Loristan eyaletlerinde yaşarlar.


Türkiye

Nüfus
Türkiye'deki Kürt kökenli Türk nüfusuna dair sayım Devlet İstatistik Enstitüsü (2005'ten sonra; 'Türkiye İstatistik Kurumu' adını almıştır) tarafından 1965'de yapılmıştır. Buna göre, 1965'de 31.391.421 olan Türkiye Nüfusu'nun 2.219.502'si ana dili olarak Kürtçe'yi beyan etmiştir. Bu sayı, toplam nüfusun yüzde 7,07'sine tekabül etmektedir. 2000'li yıllara bakıldıığında ise Türkiye'de yaklaşık 15 milyon Kürt asıllı Türk vatandaşı olduğu Amerikan istihbaratı CIA tarafından iddia edilmektedir. [11] Ancak CIA'nın güvenilirliği şaibelidir(leke).Çünkü tarafsız olmayan, ABD çıkarları için çalışan bir Amerikan kurumudur.


Coğrafya
Türkiye'deki Kürtler Güneydoğu Anadolu ve Doğu anadolu bölgesine yayılmış halde bulunuyor. Osmanlı döneminde Konya, Ankara, Kırşehir ve Aksaray gibi İç Anadolu'nun köylerine sürülmüş (Orta Anadolu Kürtleri Kürtçe: Kurdên Anatoliya Navîn) ve Cumhuriyet döneminde İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Samsun, Tokat, Amasya, Artvin ve Bursa gibi Türkiye'nin büyük kentlerine ve diğer ülkelere göç etmişlerdir.
Bu nedenle, özellikle Anadolu'nun batısında yaşayan Kürt kökenli nüfusun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya göre çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir; ancak yukarıda belirtildiği gibi, nüfus sayımlarında vatandaşlık esas alındığı ve etnik köken sorulmadığı için, Kürt kökenli nüfusun nerede daha yoğun olduğu konusunda kesin bir şey söylemek olanaksızdır. Ayrıca evlenmeler sonucu da nüfus karışmıştır. Bir kısım Kürt kökenli Türk vatandaşı ise başta Almanya olmak üzere, çeşitli Batı Avrupa ülkelerine göç etmiştir.


İran

Nüfus
İran'da yaşayan Kürtler çoğunlukla İran, Irak ve İran Türkiye sınırında yaşamaktadırlar. Amerikan istihbaratı CIA tarafından Kürt nüfusunun 15 ila 20 milyonu (2000) bulduğu iddia edilmektedir. [12]


Suriye

Nüfus
Amerikan istihbaratı CIA'ye göre tahmini nüfus 1 ila 2 milyon arasındadır. [13] [14]


Coğrafya
Suriye'deki Kürt nüfusu genellikle Suriye-Türkiye ve Suriye-Irak sınırlarına yakın bölgelerde yaşamaktadır.


Politika
Türkiye ile Suriye ülke sınırlarından rahatsız insanlar sürekli konu edilmiştir, Propaganda filmi gibi bir çok filmde konu çok fazla değişmemiştir. [15]. Günümüzde de sınır bayramlaşmaları olarak isimlendirilen bu tür buluşmaların odağında Kürtler vardır.

Keskin politikalarıyla 'Çöl tilkisi' [16] olarak isimlendirilen Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın amaçlarından biri Kürt nüfusunun Suriye'den ayrılmasını engellemek ve hafif politikalarıyla nüfusu Suriye'ye entegre etmekti. Esad, Abdullah Öcalan'ı destekleyerek bazı Kürtleri arkasına alıp yıllarca kendisini desteklemeyen çeşitli Kürt gruplarını bir şekilde susturabilmişti.

Suriye Devletinin Öcalan'ın Suriye yaşantısı boyunca Kürtlerle ikili ilişkileri ve Hafız Esad'ın bu politikayı farklı kullanımı defalarca dikkat çekmiş ve hatta ciddi krizlere dönüşmüştü. Uzun bir süre sonra Türkiye Suriye'yi uyarmıştı [17] bu uyarılar Suriye'den yanıt bulmuştu ve PKK'nin en büyük ismi Abdullah Öcalan Suriyeyi terketmişti.

Süriye'nin Kürt nüfusu üzerindeki iletişim politikası değişmiş ve artık günlük hayatta farklı şekillerde karşılaşılan bu tür baskılar nihayetinde bir futbol maçında patlak vermişti. Arap taraftarların Saddam Hüseyin lehine sloganlar atarak başladıkları olaylı bir futbol maçında Kürt ve Arap taraftarlar arasındaki kavgaya polisler müdahele etmiş ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği maçta yüzlerce insan yaralanmıştı. Onbinlerce Kürdün sokaklara döküldüğü olaylar Suriye devletinin yanlış yaklaşımlarıyla bir anda isyana dönüşmüştü [18].

Bu olaylardan sonra özellikle yabancı basının Suriye'nin Kürt Kimliğini tehlike olarak gördüğüne dair açıklamaları Suriye'nin devlet politikasını bir daha değiştirecekti. [19]


Irak

Coğrafya
Özerk bölgeyle beraber Irak genelinde Kürt nüfusu Amerikan istihbaratı CIA'ye göre 5 milyonun üzerindedir. [20]


Nüfus
Irak'ta Kürt nüfusunun geneli Irak Kürdistan Özerk Bölgesi sınırları dahilinde yaşamaktadır. Geri kalan nüfusun büyük bir kısmı Bağdat'ta yaşamaktadır. 2002 yılından beridir süregelen savaştan zarar gören Bağdatlı Kürtlerin çoğunun savaşın zararlarını tekrar yaşamamak için Özerk bölgeye göçleriyle Özerk bölgenin nüfusunda değişiklikler meydana gelmiştir.





Ermenistan

Nüfus
Ermenistan'da Amerikan istihbaratı CIA'ye göre yaşayan (40.000)'nin üzerinde bulunan Kürt halkının çoğunluğu Yezidilerden oluşmaktadır. [21]


Notlar
^ http://www.joshuaproject.net/people-clusters.php?rop2=C0114
^ http://www.milliyet.com.tr/2007/03/22/guncel/agun.html
^ http://www.joshuaproject.net/peopctry.php?rop3=105458&rog3=TU
^ http://www.joshuaproject.net/countries.php?rog3=IR
^ http://www.joshuaproject.net/countries.php?rog3=IZ
^ http://www.joshuaproject.net/peopctry.php?rop3=105458&rog3=SY
^ a b c d e f g h i j k l m n http://www.institutkurde.org/en/kurdorama/
^ Lokman I. Meho, The Kurds and Kurdistan: A General Background, in Kurdish Culture and Society: An Annotated Bibliography. Comp. Lokman I. Meho & Kelly Maglaughlin (Westport, CT: Greenwood Press, 2001), 4.
^ Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Summer Institute of Linguistics (SIL) ve İranoloji'ye göre Zazaca bir lehçe değil.(Bkz:Zaza Language (SIL))
^ [1]
^ Cia.gov
^ Cia.gov
^ Cia.gov
^ Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi
^ Türk Sinemasında Kürtler
^ Çöl tilkisi
^ PKK'yı destekleyen Suriye'ye son uyarı
^ Radikal Suriye'deki Kürt isyanı bölgeyi gerdi
^ Amerika'nın Sesi 'Suriye Kürt Kimliğini Tehlike Olarak Görüyor'
^ Cia.gov
^ Cia.gov




Kitaplar
Kürdistan Tarihi; Kürt Araştırmaları Merkezi, Rusya Bilimler Akamedisi - (Avesta-Yayın)
Kürt İsyanları ( Tedip ve Tenkil ); Ahmet Kahraman
Kürdistan'da önderliksel gelişme ve ULUSLARARASI KOMPLO; Waşenên Serxwebun 97
Kürdistan Tarihinde Dersim; Dr.Vet.Nuri Dersimi
Kürtler ve Kürdistan; D. N. Mac Kenzie, Th. Bois, Vladimir Feodoroviç Minorsky; 1996 Doz Basım-Yayın
Kürtler; Hasan Cemal; 2004 Doğan Kitap ISBN 9752930891
Kürtlerde Aşiret ve Akrabalık İlişkileri; Lale Yalçın - Heckmann; 2002 İletişim Yayınları ISBN 9750500633
Kürtler / Bir El Kitabı; Mehrdad R. Izady; 2004 Doz Basım-Yayın ISBN 9756876409
Mervani Kürtleri Tarihi; İbn'ül Ezrak; 1990 Koral Yayınları
Irak Kürtleri; Kerim Yıldız; 2005 Belge Yayınları ISBN 9753443293
Türkler ve Kürtler Ortadoğu'da İktidar ve İsyan Gelenekleri; Suat Parlar; 2005 Bağdat Yayınları ISBN 975001944X
Kürtler: Bölgesel ve Bölge Dışı Güçler; Ali Rıza Şeyh Attar; 2004 Anka Yayınları ISBN 9756628960
Kürtler 'Tarih ve Politika'; Hasan Arfa; 2006 Avesta Yayınları ISBN 9758637398
Kürtler ve Şeyh Sait İsyanı 'Kürt Milliyetçiliği'; Nurer Uğurlu; 2006 Örgün Yayınevi ISBN 9757651508
Açık - Gizli / Resmi - Gayrıresmi Kürdoloji Belgeleri; Hazırlayan: Mehmet Bayrak; 1994 Özge Yayınları ISBN 9757861022
Modern Kürt Tarihi; David McDowall; 2004 Doruk Yayımcılık ISBN 9755534369
Kürtlük, Türklük, Alevilik / Etnik ve Dinsel Kimlik Mücadeleleri; Martin van Bruinessen; 2000 İletişim Yayınları ISBN 9754707987
Ağa, Şeyh, Devlet; Martin van Bruinessen; 2003 İletişim Yayınları ISBN 9754709416
Kürt Milliyetçiliğinin Kökenleri; Abbas Vali; 2005 Avesta Yayınları ISBN 9758637940
Kürt Sorununu Yeniden Düşünmek Yanlış Giden Neydi? Bundan Sonra Nereye?; Mustafa Akyol, 2006 Doğan Kitapçılık ISBN 9752934455
Kürt Milliyetçiliğinin Tarihi Kökenleri ve Gelişimi; Wadie Jwaideh; İletişim Yayınları ISBN 9754701709




İlgili Filmler


MazenderanlıFarsKürtKürtGuilakLurLurBeluçAzeriTürkmenKaşkayİranlı Arapİranlı
ArapPaştunTaliş


Yol, (1981); Yönetmen: Yılmaz Güney
Hakkâri'de Bir Mevsim, (1983); Yönetmen: Erden Kıral
Işıklar Sönmesin, (1996); Yönetmen: Reis Çelik
Güneşe Yolculuk, (1998); Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu
Sınır, (1999); Yönetmen: Gani Rüzgar Şavata
Beed-o baad (Rüzgar Bizi Götürecek) (1999); Yönetmen: Abbas Kiarostami
Kara Tahta, (1999); Yönetmen: Samira Makhmalbaf
Sarhoş Atlar Zamanı, (2000); Yönetmen: Bahman Ghobadi, Fragman
Fotograf, (2001); Yönetmen: Kazım Öz
Dava - Doz, (2001); Yönetmen: Gani Rüzgar Şavata
Büyük Adam Küçük Aşk, (2001); Yönetmen: Handan İpekçi
Irak'ta Bılakılmak (Anavatanımın Şarkıları), (2002); Yönetmen: Bahman Ghobadi Fragman
Kilomètre zéro (Zîro Kîlometre) (2005); Yönetmen: Hiner Saleem
Kaplumbağalar da Uçar, (2004); Yönetmen: Bahman Ghobadi, Fragman
Dûr - Uzak, (2005); Yönetmen: Kazım Öz
Half Moon (Niwe Mang)', (2006); Yönetmen: Bahman Ghobadi, Fragman
 

Börteçine9

New member
İsmail Türüt'ün bir şarkı sözü vardı;

Yapmışlar planları gideyiler derinden,
tepkisi ne olurdu Atam kalksa yerinden!!

adım adım bölücülüğe doğru gidiyoruz.
Necip Türk milleti daha ne bekliyor anlayamıyorum :mad:
 

MuŞLu_KraL

New member
1.Tim Senin Amacın Nedir?
Ne Diye MiLLeti BirBirine Düşürmeye Çalışıyorsun
Ne Garezin Var KürtLere
Yada ŞöyLe Diim Kuyruk Acınmı Varda İkidebir BöyLe Şeyleri Uygunsuz Şekilde Yayınlayıp Milleti Tahrik Etmeye Çalışıyorsun ?
Zaten Amacının Ne oLduunu Ben Ve Senin GibiLer Hariç BiliyorLardır.
Sana Tavsiyem Bu Şekilde Kendinden Başka Kimseyi Kandırmazsın...
 
İsmail Türüt'ün bir şarkı sözü vardı;

Yapmışlar planları gideyiler derinden,
tepkisi ne olurdu Atam kalksa yerinden!!

adım adım bölücülüğe doğru gidiyoruz.
Necip Türk milleti daha ne bekliyor anlayamıyorum :mad:

CANIMSIN ADAMIN YETENEĞİ O KADARMİŞ, SENİN DAMARINA ENJEKTE ETMESSE KENDİNİ AÇ KALIR :)

Kİ Bİ POP STAR OLAMAYACAĞINA GÖRE.
 

HTML

Üst