SBS deneme sınavları yasaklandı

mali007

New member
MEB’den SBS deneme sınavına yasak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2008 yılı içerisinde OKS ve ÖSS için deneme sınavı yapılabileceğini, ilköğretim öğrencileri için SBS deneme sınavının yapılmasına ise izin verilmeyeceğini bildirdi.
Geçen hafta bir annenin çocuğunu Seviye Belirleme Sınavı için 7 dershanenin sınavına soktuğunu yazmıştım. Milli Eğitim Bakanlığı, 2008 yılı içinde ilköğretim öğrencileri için SBS deneme sınavının yapılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.
Bakanlık, bu yıl içinde OKS ve ÖSS için deneme sınavı yapılabileceğini de vurguladı.
Genelgede makam onayı gereğince Bilgider, Tuder, Öz-De-Bir, Güvender ve Kültür-Bir isimli derneklerin 4 Mayıs 2008 tarihinde OKS, 10 Mayıs 2008 tarihinde ÖSS deneme sınavı yapacağı açıklandı. Genelgede, izin verilmeyen bazı dernekler ve özel dershanelerin ilköğretim öğrencilerine SBS adı altında deneme sınavı yapma “girişiminde” bulundukları duyumları alındığı bildirilirken, “Makam Onayı belirtilen sebeplerden dolayı; 2008 yılı içinde sadece OKS ve ÖSS için deneme sınavı yapılması uygun bulunduğundan, ilköğretim öğrencileri için SBS deneme sınavı yapılmasına izin verilmeyecektir” denildi.

AA

MEB Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül’ün imzası ile gönderilen genelgede makam onayı gereğince Bilgider, Tuder, Öz-De-Bir, Güvender ve Kültür-Bir isimli derneklerin 4 Mayıs 2008 tarihinde OKS, 10 Mayıs 2008 tarihinde ÖSS deneme sınavı yapacağı açıklandı. Genelgede, izin verilmeyen bazı dernekler ve özel dershanelerin ilköğretim öğrencilerine SBS adı altında deneme sınavı yapma "girişiminde" bulundukları duyumları alındığı bildirilirken, "2008 yılı içinde sadece OKS ve ÖSS için deneme sınavı yapılması uygun bulunduğundan, ilköğretim öğrencileri için SBS deneme sınavı yapılmasına izin verilmeyecektir" denildi.

Bu karar hem iyi hem kötü.

Neden iyi önce ona bakalım. İyi, çünkü bazı dershaneler gözüne kestirdiği, müdürüyle arasının iyi olduğu okullarda seviye belirleme sınavı yapıyor. Bu sınavda öğrencilerin adres ve telefonlarını ve diğer bilgilerini alıyor. Daha sonra da kendilerine kayıt yaptırmaları için tacizde bulunuyor.

Karar yanlış. Çünkü, zaten birçok dershane binlerce öğrenciye yönelik deneme sınavlarını yaptı. Bu sınavlar sonucunda başarılı olan yüzlerce öğrenciye farklı oranlarda burslar verdi. Burslar, özellikle bu dershaneye gidemeyecek yoksul öğrenciler için büyük fırsat. Hemen her dershanede ya tam, ya yarım ya da farklı oranlarda burs alan yüzlerce öğrenci bulunuyor. Yani, ödeme gücü olmayan başarılı öğrenciler bu deneme sınavları sayesinde sınavlara hazırlanma şansı elde ediyor.

Deneme sınavları, aynı zamanda öğrencinin düzeyini belirlemede önemli rol oynuyor. Veli de, okul da öğrencinin durumunu gözlemleyebiliyor.

Belki bu karardan sonra bazı dershaneler dersini alır. Artık öğrencisini taciz etmekten, reklam aracı olarak kullanmaktan vazgeçer.

bu konu hakkında sizlerinde görüşlerini almak isterim.
 

mali007

New member
uygulana bilirliği olmayan bir karar...
uygulanabilirliği için malesef bu yasağı getirenlerin denetleme yapması şarttır. nasıl sigara yasağına uyuluyorsa bu tür yasaklarada uyulması gereklidir. bu sınavları bu yaşta ki çocukların başına getirenler öbür dünyada nasıl verecekler hesaplarını bilmiyorum gerçekten. sokakta oyun oynayıp sosyalleşmeleri gerekirken,gerçek hayatı birebir yaşayıp görmeleri gerekirken, eve kapanıp sorularla cebelleşiyorlar. daha söynelenecek çok şey var ama benden bu kadar yoksa kötü şeyler söylicem :saskin . diğer yorumlarda sizlerin; buyrun...
ilgilerinize de ayrıca teşekürler. bu toplumumuzun sosyal ve eğitsel bir sorunudur. duyarlı olalım lütfen.
 

HTML

Üst