ŞOK EXpo 2015 izmirin değil

baris622

New member
Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan EXPO 2015 yarışında İzmir kaybetti. 86 delegenin oyunu alan Milano EXPO’yu yapmaya hak kazandı. İlk gelen haberler İzmir’in kazandığı yönündeydi.



Dünyanın sayılı organizasyonlarından EXPO 2015’in ev sahipliğini üstlenme yarışında İtalya’nın Milano kentiyle çekişen İzmir hazin bir şekilde kaybetti. Uluslararası Sergiler Bürosu’nda (BIE) oylama sürerken İzmir’in kazandığına dair bilgiler geldi. Bu haberin ardından medya kuruluşlarında İzmir’in EXPO 2015’i kazandığına dair haberler yer aldı.

İzmir’deki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlara da İzmir’in kazandığı haberinin verilmesiyle meydanda büyük coşku yaşandı. Ancak daha sonra BIE yetkilileri, EXPO 2015 oylamasının bitmediğini ve kazananın henüz netleşmediğini söylediler. İlk oylamanın iptal edildiği ve ikinci oylamanın yapıldığı belirtildi.

KESİN SONUÇ SEVİNCİ YARIM BIRAKTI
Paris’ten gelen kesin sonuç ise yaşanan coşkuyu hüsrana çevirdi. BIE Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda, EXPO 2015’in 65’e karşı 86 oyla İtalya’nın Milano kentinde yapılmasına karar verildi.

VALİ KIRAÇ: KARAR HAKSIZ
İzmir’in kaybettiği haberi Cumhuriyet Meydanı’nda toplananlara İzmir Valisi Cahit Kıraç tarafından birkaç dakika aradan sonra açıklandı. Kıraç şöyle konuştu: “Bu haksız kararı içimize çabuk sindiremeyeceğiz. Hepimize geçmiş olsun. EXPO yolundaki deneyimlerle daha güzel günlerde buluşacağız. İzmir her halükarda kazandı. Biz İzmirliler olarak bütün halinde çok güzel mücadele verdik. İzmir dünyanın her noktasında tartışıldı. Bu bizim için bir deneyim oldu ama üzüntülü bir deneyim oldu.”

İTALYA DENEYİMLİ
Dünyanın 7. büyük ekonomisi olan İtalya’nın sanayi ve ticaret başkenti olarak kabul edilen Milano, EXPO 2015 için EXPO’lar ve benzer organizasyonlar konusundaki deneyimini ön plana çıkaran kampanyalar yürütüyordu.

İzmir’in “Herkes İçin Sağlık: Daha İyi Bir Yaşam İçin Yeni Yollar” başlıklı temasına karşılık yarışa “Gezegenimizde Beslenme: Yaşam için Enerji” temasıyla katılan Milanolu yetkililer, gerek sunumlarında, gerekse tanıtım çalışmaları sırasında kentin böyle büyük bir organizasyon için gereken altyapıya şimdiden sahip olduğunu vurguladılar.

Türk tarafı, özellikle de İzmirli kurumların temsilcileri, İtalya’nın ön plana çıkardığı deneyimlilik tezinin, Milano için bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı olacağını tartışmaya açmıştı.

İtalya ülke olarak 1906’da Milano, 1953’te Roma, 1954’te Napoli ve 1992’de Cenova olmak üzere 4 kez EXPO düzenlerken, “fuarlar kenti Napoli” ise 1933 ile 1996 arasında Uluslararası Sergiler Bürosu tarafından tescillenen 13 sergiye ev sahipliği yapma olanağı buldu. EXPO 2015’e ilişkin karar, sonucu deneyimin kazandığı tezini bir anlamda doğrulamış oldu.

Oylamanın ardından açıklama yapan Büyükelçi Solmaz Ünaydın, “Bugünkü seçim, gizli oylamayla yapılan bir seçim. Seçimin sonucu böyle oldu. Ama bugün gösterdiğimiz performansın, çabalarımızın çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum” dedi.

EYFEL KULESİ EXPO MİRASI
EXPO’lar, açık kaldıkları süre boyunca aldıkları ziyaretçi sayısı kadar, hazırlık aşamasında o kente, kentin dönüşümüne katkıları ve kentte ardında bıraktıkları kalıcı eserlerle de başarılı kabul ediliyor.

EXPO, İngilizce’de sergi anlamına gelen Exposition kelimesinden geliyor. EXPO, ilk kez 1851 yılında Londra’da yapıldı. 1876’daki buluşmanın adresi Philadelphia’ydı ve organizasyonda telefon, daktilo ve dikiş makinesi görücüye çıktı. 1893’de bu kez Chicago’da elektriğin sokak aydınlatmasında kullanılması fikri kabul gördü. 1939’da televizyon ve kadınların vazgeçilmezi naylon çorap dünyaya tanıtıldı.

EXPO organizasyonları, düzenlendikleri kentlere önemli miraslar da bıraktı. Paris’in sembolü Eyfel Kulesi 1889 yılında kentte düzenlenen dünya fuarının bir mirası oldu.

ntvmsnbc
 

baris622

New member
beyler oyun dönüorr ilk seçimde biz kazandık iptal etti şerefsizler

2. oylamada milano aldıı haksızlık buu
 

baris622

New member
niye expo 2015'i türkiye'ye versinlerki? ülkede istikrar yok. bir tarafta akp davası, bir tarafta terör. şahsen benim için sürpriz olmadı. 20milyar dolar yatırımı hakettimi türkiye? hayır. neden? çünkü her kesim birbiri ile kavgalı. ülkenin istikrarı, saçma sapan iddialarla felç oldu. bizler bunu hakkettik ey türkiye. boşu boşuna kendimizi yiyip bitirmeyelim. daha neler olacak neler. kötü günler bizleri bekliyor. nezaman türkiye iyiye gidiyor,birileri düğmeye basıyor. bazı şer odakları halkın iradesini hiçe sayıp ülkeyi geriyor ve sonuç ortada. tüm dünya şimdi bize k..'larıyla gülüyor. bunlar bize ders olsun diyeceğim gene ama, maalesef sonuç yine değişmeyecek. bu oyun böyle sürüp gidecek galiba. ülkeyi bu fitnelik ve fesatlık yiyip bitirecek. allah ülkemizin yardımcısı olsun.
 

SickDreTh

Altın Üye
ilk oylamanın ıptalının sebebı neymıs acaba?
sebep sırf g*tlük olsun diyeyse bu ıs bıraz ırdelendıgınde altından cıkacakları BIE goze alabılıyormuymus?

bı yandanda hak verıyorum ınsanlar Türkiyeye niye yatırım yapsınkı kendı topragımızda buyuyen adam yapmıyor..o mu yapsın..
basbakan bıle yatırım yerıne satım yapıyor..

nese gecmıs olsun izmir...gecmıs olsun Türkiye..
 

KeRti

Forum Kertenkelesi
bnde dün kutlama alanındaydım.şerefsizlikten başka bişey değil.eğer bu işin altında bişey yoksa adımı değiştiririm yaa.dünya kenti olmamızı,50 yıl ileriye gitmemizi milyar dolarlık yatırımlarımızı bütün hayallerimizi çaldılar.
 

HTML

Üst