Türban ve Vicdan

mcoban

New member
Başörtüsü yasağının çözümünde son noktaya gelindi. Geride başörtüsü yasağını savunanların dünkü ve bugünkü davranışları ve sözleri arasındaki çelişkiler kaldı.

Türban farz değil
Prof. Dr. Nusret Aras (Ankara Üniversitesi Rektörü): Türban farz değil. İslam dininde kaza uygulaması var. Bu kızlarımız bunu bir kaza olarak saymalıdırlar.

Türban kopya çekmeyi artırır
Prof. Dr. Mustafa Akaydın (Akdeniz Üniversitesi Rektörü): Cep telefonlarının bluetooth kulaklıkları var. O kulaklığı kulağına takan ve türbanla kapatan bir öğrenci sınava girdiğinde ne olacak? Dersteki erkek hocaysa türbanını açtırıp arama yapamaz. Yapsa cinsel tacizle suçlanır. Her derse kadın hoca mı vereceğiz.

Türbanlıya hak ettiği notu vermeyiz
Prof. Dr. Mesut Parlak (İstanbul Üniversitesi Rektörü): Türban kararı üniversitelerde barış ortamını zedeler. Bu gerginlik bizi bile etkileyecek. Belki hiç hakkımız olmadığı halde, türbanlı bir öğrenciye, cumhuriyet ilkelerinin kıyafetlerine aykırı diye hak ettiği notu vermeyeceğiz.

Türbanlı öğrenciye ders vermem
Prof. Dr. Ufuk Yiğitsubay (İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi): ‘Atatürk ilkelerine ve Atatürk cumhuriyetini korumakta kararlıyız. Özgürlük denince bu da benim özgürlüğüm, ben türbanlı bir öğrenciye ders vermek istemiyorum’

Üniversiteye kilit vururuz
Prof. Dr. Celal Şengör (İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi): Başörtüsüne izin verilmesi durumunda kilit asarız üniversitenin kapısına. Biz işimizi bırakırız. Çünkü üniversite üniversitelikten çıkar. Biz bu şartlarda hocalık yapamayız. Benim sebebi mevcudiyetim ortadan kalkar.

TUTARSIZLIK İÇİN NE DEDİLER?

Özgürlükler pazarlıkla savunulamaz
Ömer Laçiner (Yazar-yayıncı): Eğer üniversitede türban kullananların başkaları üzerinde bir baskısından söz ediliyorsa bu ülkede kanunlar vardır, baskı yapacak olanlar bu kanunun yaptırımı ile karşılaşır. Bu ülkede insanlar birtakım ilkeleri, birtakım değerleri savunma olgunluğunda değiller. Özgürlüğü savunuyorsanız bu kayıtsız şartsız savunulur. Bunu savunuyorsam birileri bundan faydalanır diyemezsiniz. Bir pazarlık için savunulursa biz onların tutarsızlıklarını söyleriz. Bu şerefsizliktir, böyle bir şey söz konusu olamaz.

Yasakçılar tutarlı olmak zorunda değil!
Ferhat Kentel (Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi): Bana göre esas mesele bugün başörtüsü yasağını savunanların içinde bulundukları otoriter ve yasakçı zihniyet. Bu zihniyet her zaman için tehlike olarak gördüğü toplumsal taleplere karşı, başka bir toplumsal kesimin duyarlılıklarını araçsallaştırdı. Yani bu zihniyete sahip zümreler dün başka bir konuda yasakçı tavır sergilerken, bugün başörtüsünün yasaklanmasını istiyorlar ve yarın da başka bir konuda yasaklar arayacaklar. Toplumun üzerinde “efendilik” halini kaybetmek istemeyenler her zaman yasaklar sayesinde toplumu denetim altında tutmak istiyorlar. Bu denetimin sağlanması için de tutarlı olmak gibi bir durum söz konusu değil.

21. yüzyılda kadınlar örtünmemeli
Tufan Türenç (Hürriyet Gazetesi Yazarı): Ben 21. yüzyılda kadınların örtünmemesi gerektiğinden yanayım. İslamiyet’i çağın koşullarına göre yorumlamak zorundayız. Aksi halde biz de İslam âleminin durumuna düşeriz. Unutmayın İslamiyet’in en güzel ve anlamlı yaşandığı ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir.

Özgürlüğü savunanlar özgürlükten bihaber
Tuğçe Baran (Vatan Gazetesi yazarı): Kimse gerçek özgürlüğün ne olduğunu bilmiyor. AKP de bilmiyor karşı taraf da bilmiyor. Gerçek özgürlükten bahsediyorsak başörtüsü zulmü devam edemez ancak 301 de devam edemez. Türkiye’de özgürlüğü savunanlar özgürlükten bihaber. Hakiki bir demokrasiden hiç kimsenin haberi yok. Taraflar birbirlerine pek sevimli bakmıyorlar. ‘Çarşaflılar Arabistan’a gitsin’ diyen kişi de aynı, Üsküdar’daki ‘tövbe tövbe’ diyen amca da aynı.

ANTİTÜRBANİST TEZLER

1. Laiklik için tehdit mi değil mi?
Üniversitelerde başörtüsü yasağının sona ermesine karşı çıkanların en sık kullandığı argümanların başında ‘başörtüsünün laiklik için tehdit oluşturduğu’ tezi yer alıyor. Ancak, dünyanın hiçbir ülkesinde yükseköğrenimde başörtüsü yasağı yok. Laikliğin vatanı Fransa’da bile öğrenciler başörtüleriyle derslere girebiliyor. TESEV’in, 2006 yılında yaptığı “Değişen Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset” başlıklı araştırmasına göre de Türk halkının yüzde 73’ü laikliği tehdit altında görmüyor.

2. Uzlaşmaya evet mi hayır mı?
Başörtüsü sorununun çözümü gündeme geldiğinde hep ‘uzlaşma’, ‘toplumsal mutabakat’, ‘makul çoğunluk’ kavramları gündeme getiriliyor. Pek çok farklı kamuoyu araştırmasında toplumsal mutabakat anlamına gelecek ezici bir çoğunluğun yasağı haksız bulduğu gözardı ediliyor. Milliyet Gazetesi’nin 2003 yılında yaptırdığı kapsamlı araştırmada “Üniversitelerde türban yasağı olmamalıdır” diyenlerin oranı % 75.5 olarak çıkmıştı.

3. Özgürlük istiyor muyuz istemiyor muyuz?
Yasakçıların çoğu kendileri için sınırsız özgürlük istiyor. Söz konusu özgürlük başörtüsüne gelince, tavır değiştirerek kendileriyle çelişkiye düşüyorlar. Bir yandan kız çocuklarının okuması için ‘haydi kızlar okula’ kampanyası düzenlenirken, diğer yandan yasakla başörtülülerin eğitim hakkı engelleniyor. Yasakla kadınlara yönelik bir ayrımcılığa da imza atılıyor.

4. İstiklal Savaşı mı BOP mu?
Başörtüsü serbestisine karşı çıkanların bir kısmı da türban Büyük Ortadoğu Projesi’nin bir aracı, bayrağıdır tezini savunuyor. Maraş ve Antep’te “İstiklal Savaşı” kıvılcımını “başörtüsü”nün başlattığı unutuluyor. Yine aynı çevrelerin türbanla ilgili söyledikleri gülünecek türden: “Türban, en bir sosyete giysisidir. Türbanla zeytin toplayamazsın, inek sağamazsın, fabrikada, tezgâhta iş göremezsin, hekim olarak hemşire olarak çalışamazsın, üniversite ve yargıç kürsüsünde oturamazsın.”

5. Meclis çözmezse kim çözsün?
Başörtüsü tartışmaları yıllardır devam ederken, başörtülü öğrencilerin üniversitelerde derslere girmesine karşı olan öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti liderleri, “Kanunlar bunu öngörüyor, o yüzden başı kapalı derse giremezler. Bu konu Meclis’te çözülsün, o zaman herkes istediği gibi gelir.” diyordu. Şimdi Meclis kanun çıkarıyor ancak buna karşı çıkıyorlar.

6. Çoğunluğu mu azınlığı mı ilgilendiriyor?
Başörtüsü yasağının sürmesini isteyenler, başı açıkların özgürlüğünü korumak için yasağı savunduklarını iddia ediyorlar. Ancak yapılan kamuoyu araştırmalarına göre toplumun yüzde 75’i başörtüsüne özgürlük istiyor. Konu tartışılırken, ‘bu çoğunluğun meselesi değil’ tezini öne sürüyorlar. Ama Türkiye’de kırsalda ve kentlerde kadınların büyük bir kısmı başörtüsü kullanıyor, en azından herkesin ailesinde mutlaka başını örten birileri var.

7. Sorun büyük mü yoksa küçük mü?
Başörtüsü serbestisine karşı çıkanlar, başörtüsü sorununun çözümünü cumhuriyetin temel ilkelerine bağlayacak kadar çıkmaz bir sokağa sürüklüyorlar. Hem devletin ve cumhuriyetin var oluş koşulları ile ilintilendirecek kadar önemli bir yere koyuyorlar hem de ekonomi ve işsizlik gibi önemli sorunlar varken neden bunu tartışıyoruz diyorlar. Başörtüsüne hem önemli hem de önemsiz bir konum atfederek büyük bir çelişkiye düşüyorlar.

8. Çözülünce mi istismar olur sürerse mi?
Başörtüsü yasağını ve bu yasağın çözümüne ilişkin vaatleri siyaset kurumunun, bunun da ötesinde toplumdaki erkek egemen zihniyetin kullandığı söylenir. Mağduriyet edebiyatı yapıp, seçimlerde de bu şekilde taraftar toplandığı iddia edilir. Şimdi, AK Parti ve MHP çözüm için birliktelik yaptı ve sorunu çözüyor. Bu defa da olay, 2009’da yapılacak yerel seçimler öncesinde partilerin oy devşirdiği iddiasına götürülüyor.

9. Özgürlükler referanduma sunulur mu?
Hem ‘Temel hak ve özgürlükler referanduma sunulmaz.’ şeklindeki yasal ve ilkesel bir gerçeği seslendiriyorlar, hem de Anıtkabir’e yürüyen 2 milyon kişiden, mutabakat nerede diye onay bekliyorlar. Olayın ilkesel yönü bir yana, örneğin, bir grup ‘içki içilmesin’ diye sokağa çıksa, sivil toplum örgütleri de buna destek verse, içkiyi yasaklamak için mutabakat mı aranacak.

10. Üniversiteye ilk kez mi başörtülü girilecek?
Üniversitelerde başörtüsü serbest olursa toplum bölünür deniyor. Ancak başörtüsü üniversitelerde ilk kez serbest olmuyor. Bundan 10 yıl önce, yani 28 Şubat öncesinde başörtülüler üniversitede okuyabiliyordu. Bu yıllarda ne toplum bölündü, ne kimseye baskı yapıldı ne de başörtüsü kullananlar çığ gibi çoğaldı.

ZAMAN PAZAR
 

ylcaks

New member
Türbanlı öğrenciye ders vermeyenin yolu açık olsun ders verecek o kadar çok öğretim görevlisi varki. Türban farz değil diyen A.Ü rektörünün nasıl seçildiğinnide iyi biliyoruz neye hizmet ettiğinide İnanmayanlar Dil tarih coğrafya fak. arka kapısındaki postere bakabilir. Türban serbest oldu özğürlükler başladı. Buda yetmez tüm kamuda serbest olması gerekir. Hayatın her alanında insanlar istediği gibi giyinmeli istediği gibi hareket edebilmeli. Artık azınlıklar yönetmiyor bizi Çloğunluk çoğunlu yönetecek. Allahım sana şükürler olsun
 

eliffurkan

New member
arsız ve hırsız rektörleri ayırt etmenin yolu başörtüne karşı çıkanlardır kesinlikle araştırsınlar yolsuluk ayuka çıkmıştır ilimle degil hayinlik etmek için ugraşıyorlar.
hanyin ingilizin yaptıgı bacımızın baş örtüsünü başından almaya çalıştıgı ingilizden ne farkı var bu rektörlerin.
bizim canımız bu vatana feda olsun bir karış topragını vermeyiz ele, içimizdeki hayine de.......!!!!!!!!!!!
 

regal85

New member
öncelikle paylaşım için teşekkürler seviyeli bi konu olmus en azından ancak bişey dile getirmek istedim mazur görürseniz...

türbanı savunan yada karşı olan konuların artması ve arttıkça halkın görüşü de bölünüyo ve ve oranla da sivrileşiyo ithamlar agırlasıyo . böylece sorun olacaksa katlanıyo da belki.bence yeterince tartışıldı bu konu .
 

yehovan

Banned
arsız ve hırsız rektörleri ayırt etmenin yolu başörtüne karşı çıkanlardır kesinlikle araştırsınlar yolsuluk ayuka çıkmıştır ilimle degil hayinlik etmek için ugraşıyorlar.
hanyin ingilizin yaptıgı bacımızın baş örtüsünü başından almaya çalıştıgı ingilizden ne farkı var bu rektörlerin.
bizim canımız bu vatana feda olsun bir karış topragını vermeyiz ele, içimizdeki hayine de.......!!!!!!!!!!!
Hainlikle yolsuzlukla gelmeye çalışanlara en iyi örnek Sayın R.Tayyip Erdoğandır.

Bknz. İstanbul büyük şehir belediye başkanlığındaki yolsuzluklara
bknz. Faziletin kapatılmasından sonraki erbakana ihanet.
Bknz. Özelleştirmeler tarihine...

Erdoğanın umrunda mı Başörtüsü türban... Onun umrunda olan tek şey Kendi ve yandaşlarının yolsuzluklarını çıkarlarını ört bast etmek için ortaya atılan düzen bozucu bombadır... Ki bunuda yağtı 1 2 ay içerisinde üniversitelerin halini göreceğiz...


Biz Bir karış toprağı vermeyiz fakat Erdoğan Parsel Parsel Unakıtanla beraber BABALAR GİBİ SATTI !!!
 

faruk84

New member
İçimizde hain varsa onlar kimler biliyoruz arkadaşlar. Laikliğe hainlik edenler , yani sizlersiniz. Atatürk İlke ve İnklaplarının arkasında durmak yerine bozuk zihinli öğretmenlerden gördüklerinizle yada bozuk zihniyetlerinizle bu ilkeleri silmeye , yok etmeye çalışıyorsunuz. Başörtüsü ile okula girmek ne demek? Özgürlük denen şey bu mudur ?? 10 yaşında sübyanın kafasını da kapatacaksınız bu yolla. Sırayla erkeğinin ardından yürüyen kadınlar yaratacaksınız. Cüppe ve takkelerle okula gelinecek. Felsefe derslerinde varolmaktan , yaradılıştan bahsederken Tekbir sesleri duyulacak bu basit zihniyetli insanlar yüzünden. Bu en küçük örnek.
Dinine giden gitsin , kim ne yaparsa yapsın ama Laik bir ülkeden uzak durun. İran bile kafasını açıp , dinini içinde yaşatmanın yeterli olduğunu anlatmaya çalışırken dünyaya , siz kıllarınızı kapatıyorsunuz. Din denen şeyin her kuralına uydunuz da bu başörtüsü kaldı öyle mi ??
Al bayrağı yeşil bayrak etmediğini mi kaldı ??
Zihinleri örümcek ağı bağlamış insanlar topluluğu ile yaşamak istemiyoruz arkadaşlar..
Mümkünse defolun ülkemizden.
Din adı altında her yanı ele geçirmek haddinize bile değil ya işte...
Ben de Elhamdülillah Müslümanım ama din kafa kapamayla , saç sakal uzatmayla değil , Allah inancını benimsemekte ve içinde yaşatmaktadır.
Sadece oy için , belediye seçimleri için yapılan bu oyunlara kanan sizler , sonraları neler yapacaksınız? Her hükümet gibi bu da gidecek. Başörtüsü girdiği gibi çıkmıştı eskiden de.. Bekleyin , yine aynısı olacak..
Türkiye Laiktir , Laik Kalacaktır.

Hainlikle yolsuzlukla gelmeye çalışanlara en iyi örnek Sayın R.Tayyip Erdoğandır.

Bknz. İstanbul büyük şehir belediye başkanlığındaki yolsuzluklara
bknz. Faziletin kapatılmasından sonraki erbakana ihanet.
Bknz. Özelleştirmeler tarihine...

Erdoğanın umrunda mı Başörtüsü türban... Onun umrunda olan tek şey Kendi ve yandaşlarının yolsuzluklarını çıkarlarını ört bast etmek için ortaya atılan düzen bozucu bombadır... Ki bunuda yağtı 1 2 ay içerisinde üniversitelerin halini göreceğiz...


Biz Bir karış toprağı vermeyiz fakat Erdoğan Parsel Parsel Unakıtanla beraber BABALAR GİBİ SATTI !!!
Arkadaşım sana sadece ağzına sağlık demek istiyorum.
Parsel parsel satılan toprakların hesabını veren olmadı daha , oğluna yatlar alan babanın paraları eksilmiyor , artıyor. Bizler okula burs almaya çalışırken Erdoğan'ın oğlu Amerika'da burslu okudu. Bunların altından kalkamayınca zamanla , konu türbana döndü. Halka yutturdu bunu da bir güzel. Oyları topladı mı belediye için de , kimse bu adamları tutamaz.
Yazın ortasında seçim yaparak , ne kadar kara çarşaflı varsa , ne kadar ILIMLI MUHAFAZAKAR varsa hepsini evlerinde tuttu ve oylamaya gitti. Kömür dağıtıldı , yiyecek dağıtıldı oy toplanmak için. İnsanlar kandırıldı ve yönetim için 1 oy 1 oy , bunca oy aldılar. Şimdi ise türbanı attılar balığa yem misali , ve bu yem de tuttu. Helal olsun arkasından gidene... daha neler var anlatılacak ama savunacak bunca pohpohçusu olduktan sonra , savunacak bunca at gözlüklü olduktan sonra ne dersen boşşşşş...
Bu durumlar ile laikliği de eritmeye ve DİN İLE DEVLET İŞLERİNİ karıştırmaya başlıyorlar. ***********Türkiye Laik'tir , Laik kalacak.***************
 

semtex960

New member
Hep aynı şeyler.Türban yurtdışında serbestmiş o zaman Türkiyedede serbest olcakmış.Bu nası saçma bi yaklaşımdır anlamak mümkün deil.Avrupa ülkelerinin türbanı yasaklaması denizi olamayan bi ülkenin denizde balık avlamayı yasaklamasından farksız.Avrupada şeriat veya din devleti gibi kaygılar yok ama Türkiye şeriat tehdidini çok yakından hisseden bi ülke, bu nedenle türbanın yasaklanması gayet doğal.Ayrıca Laiklik, devletin herkesin dinini özgür bi şekilde yaşamasını sağlaması deildir.Laiklik, devletin dini kaygılarla dini önceliklerle yönetilmemesidir.Yani bu dini kaygıyla yapılan türban düzenlemesi laikliğe aykırıdır
 

Vtnsvr

New member



Ben bu fotoğrafa bayıldım

BİR süredir internet sitelerinde dolaşan ve dün Ayşe Arman’ın sütununda da yayınlanan fotoğrafa dikkat ettiniz mi? Ben ettim ve "Budur işte! Budur abi!" diye haykırdım. "Başımı da örterim, parkta sevgilimle de oynaşırım" diyor lisanı hal ile o türbanlı kız... Saçının tek telini bile göstermenin günah olduğunu söyleyenleri de takmıyor, türbanın bir siyasi simge olduğunu söyleyenleri de... Türban karşıtı "Altı kaval üstü şeşhane" diyecekmiş, türban yanlısı "Sen nasıl Müslümansın" diye laf sokacakmış...

Umurunda bile değil...

Günlerdir ortaya atılan her türlü türban tezini hallaç pamuğu gibi atıyor!

Bütün türbanlılara "tornadan çıkmış" muamelesi yapanlara, "türban" ile "hicap" arasında bağ kuranlara nanik yaparak, "Bir türbanlının uyması gereken kurallar" tarzındaki emirnameleri elinin tersiyle itiyor...

Nefsine uyuyor, günah işleme özgürlüğünü sonuna kadar kullanıyor, türban takmanın azizelikle eşdeğer sayılmasına basıyor tokadı ve olayı normalleştiriyor... Kim ne derse desin: Ben bu fotoğrafa bayıldım arkadaş!
Ahmet Hakan
 

HTML

Üst