ubuntu 7.10 gutsy gibbon

cannibal33

New member
Ubuntu 7.10: Gutsy Gibbon

Genç girişimci ve uzay gezgini Mark Shuttleworth tarafından desteklenen ve şimdiye kadar oldukça beğenilen sürümler çıkartan Ubuntu Linux dağıtımı, 7.10 sürümüyle birlikte daha fazla yenilik ve gelişmiş özelliğe kavuşuyor.
Ubuntu 7.10, önceki sürüme göre birçok yenilik içeriyor. Bunlardan en dikkat çekeni, Ubuntu'nun kullandığı masaüstü arabirimi olan Gnome'un sürümünün yükselmesi. Daha önce duyurduğumuz Gnome 2.20, Ubuntu 7.10 sürümünde mevcut. KDE mi? İsterseniz Ubuntu üzerine yeni çıkacak olan KDE 4'ü elle kurup çalıştırmayı deneyin; isterseniz de yenilenmiş bir Kubuntu sürümünü bekleyin. Kubuntu, anlaşılacağı üzere, varsayılan masaüstü yöneticisi KDE olarak gelen Ubuntu sürümü.

Firefox için geniş bir eklenti veritabanı oluşturulmuş ve kurduğunuz önünüzde kurmadığınız arkanızda havası yaratılmış. Bu eklenti menüsü Firefox'un içinde değil; yazılım yönetim arabiriminde bulunuyor.


Masaüstü ayarlarınızı ve grafik kartı sürücünüzü daha kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Bu şekilde konsola gir, çık; yönetici hakları talep et, gibi sorunlarınız yok.


Eğer olur da, henüz tam olarak özgürleşmemiş grafik kartı sürücülerini kullanmak isterseniz, Ubuntu size bir uyarı veriyor. Özgürlüğe sadece yazılımdaki GNU lisansı olarak bakmayan Ubuntu, isterseniz sahipli ürün sürücülerini de size bildiriyor (oradaki özgürlük tanımı iddialı oldu tabii).


Bunun yanında, birden fazla işletim sistemi kullanıp da bunlardan birinin Windows olması durumunda yaşanan sorunları daha iyi çözmek konusunda da bir adım atılmış. Daha gelişmiş bir NTFS okuma ve daha önemlisi yazma desteğiyle gelen Ubuntu 7.10, umarız dertlere derman olur. Zamanında birçok Linux dağıtımının NTFS'e yazamadığını veya tam oturmamış sürücüler sebebiyle yazmadığını hatırlarsak, bu konudaki sorunların çözülmüş olması önemli bir adım.



Ubuntu 7.10 "Gutsy Gibbon", daha önceki 7.04 (Feisty Fawn) sürümüne bir terfi gibi görülebilir. Zira, tak-çalıştır yazdırma, donanım desteği, çoklu monitör desteği, işletim sistemine gömülü WPA ve NTFS desteği gibi iyileştirmeler var. Yeni olarak nitelendirebileceğimiz bir özellik de, janjanlı pencereye yöneticisi Compiz'in son versiyonun yer alacak olması. Compiz, OpenGL üzerinden güzel geçiş efektleri sağlıyor. Mesela Alt+Tab yaptığınızda programların ön izlemesi görünüyor; normalde sadece ikonları gözükür.


http://releases.ubuntu.com/7.10/
 

deathhand

New member
ya kardes ben linux kullanmak istiyorum ustelik orjinal windowsa sahip olmama ragmen:)gecen gun kurdum ekran karti ve wirelesste sorun verdi sanirim.ekran karti neysde wirelessin yaninda yesil bir tikvardi venormal calisiyor diordu ama hic bir sekilde wireless baglantisi aramasi yapmadi o yuzden internete giremedim.birde msni normal windowstaki gibi kamerali sesli goruntulu olarak kullanabiliyomuyuz?youtubede beryl die masaustu goruntulerini gordum ama benim kurdugum surumde oyle artistik hareketlerin hic biri cikmadi:( bana biraz yardimci olabilirmisin?
 

fadike

New member
linux for human beings derim başka bir şey demem, bilgisayar dünyasına MAC ile başladım, Windows 3.1 ,le devam ettim, Windows belamı verdi, sonra Linux'u keşfettim...

Şu aralar sistemde Pardus, Ubuntu ve Fedora var, Wİndows evdekiler için sabit bir köşede duruyor.
 

etikan

New member
wine linux diye yaması var ubuntunun böylece windowstaçalısan linuxta çalışmayan programları çalıştırabiliyoz
 

haldor

New member
arkadaşlar evet sizlere katılıyorum ubuntu 7.04 çok daha stabildi. fakat bahsettiğiniz sorunların hiç biri çözümsüz değil. vista çıktığında o da farklı değildi. yavaş yavaş gelişiyor ve eksiklerini kapatıyor. açık kaynak kodun yararları..
 

capidix

New member
windows tan şaşmamak lazım, günlerdir forumları karıştırıyorum hayırlı bi haber veren yok ben de vazgeçtim
 

sezer49

New member
acil yardım ltf

bilgisayarıma ilk defa ubuntu 7.10 yükledim ama güncelleme yapmak istediğimde aşağıdaki sorunu veriyor ve hiçbirşeyi yükleyemiyorum. ne yapmam lazım.

/usr/sbin/synaptic '--hide-main-window' '--non-interactive' '--parent-window-id' '52428803' '--progress-str' 'L\u00fctfen bekleyin, bu i\u015flem biraz zaman alabilir.' '--finish-str' 'G\u00fcncelleme tamamland\u0131' '--set-selections-file' '/tmp/tmpIF335u' komutu root kullan\u0131c\u0131s\u0131 olarak \u00e7al\u0131\u015ft\u0131r\u0131lamad\u0131.

Arkaplanda \u00e7al\u0131\u015fan do\u011frulama d\u00fczene\u011fi (sudo), bu uygulamay\u0131 \u00e7al\u0131\u015ft\u0131rman\u0131za izin vermiyor. Sistem y\u00f6neticinizle ileti\u015fim kurun.
 

mygrayne

New member
arkadaslar ben ubuntuyu kuddum.ama klavye yi turkce yapamadim.programlarida kuramadim. farkli uzantilarda programlar var .komut yazmak gerekiyormus.ucbirim diye bir yer var oraya yazdim bisey olmadi. add/remove dan da yukleme yapamadim .bana yardimci olabilirmisiniz. daha kolay bir surumu varsa onu da yukleyebilirim.linux cok hosuma gitti.cok hizli ve pc mi kasmiyor.win xp de durmadan hata vermeye basladi onuda kaldircam
 

konxriz

New member
arkadaşlar ben askerdeyken istihbarattaydım orda öğrendimki ubuntu da kürtçe dil desteğinin olmasının nedeni Pkk sempatizanları destek veriyormuş. bedava cd lerini aldım çook ama bunu öğrenince soğudum. bilginize..........
 

HTML

Üst