Shawn Michaels
New member
Şimdi de Eyalet: 2023e kadar bekleyecek miyiz?

Prof. Dr. ÜMİT ÖZDAĞ
Büyükşehir yasasının Türkiyeyi idari federasyona ve parçalanmaya sürükleyen bir adım olduğu, yasanın çıkması aşamasında ve sonrasında bir çok kez gündeme geldi. Yasa çıkar çıkmaz Erdoğan, aslında valiler de seçimle gelebilir diyerek, gizli gündemini açıkladı. Valilerin seçimle gelmesi ile büyükşehirlerin Türkiye içinde devletçiklere dönüşeceğini aklı başında herkes biliyor. Başbakan şimdi de Türkiyenin 2023te yani on sene sonra eyaletlere ayrılacağını söylüyor. Güçlü ülkeler eyalet olmaktan korkmaz diyor. Eyalet meselesinin Öcalan ile pazarlıklar sürerken gündeme gelmesi tesadüf mü? On sene sonra eyalete geçeceğiz diyerek şimdiden daha yakın bir tarihte eyalet sistemine geçişin hazırlığı anlamında psikolojik operasyon mu yapılıyor, zihinlerin hazırlanması için? Benim kanaatim, eyalet meselesi tesadüfen gündeme gelmedi. Öcalan ile pazarlığın bir parçası eyalet meselesi. Öyle 2023e kadar beklenmeyecek gündeme getirilmesi için. Artık güçlü ülke olduk, 2023e kadar beklemeye gerek yok denilerek, Türkiye eyaletlere bölünecek. Yani federal bir devlet oluşturulacak. Zaten tek millet in adı da Türkler, Kürtler, Araplar, Lazlar, Çerkesler vd.. Tarihin en zorlu coğrafyası olan ve devletleri, halkları yutan bir şeytan üçgeni olan Anadoluda bu devlet parçalanmadan yaşayacak öyle mi? Bir devlet en güçlü zamanı dikkate alınarak değil, en zayıf zamanı dikkate alınarak kurulur ise yaşar.
Öte yandan müzakereci çevreler bu sefer bu iş bitti havasında televizyonlarda ve köşe yazılarında yazılar yazar, tiratlar atarken, BDP eş başkanı S. Demirtaş, 27 Martta bir açıklama yaparak, Öcalan Geri çekilin çağrısı yapmadı, dedi. Öcalanın sadece geri çekilmeye hazır olun dediğini, örgütün de ateşkes ilan ettiğinisöyleyen Demirtaş, örgütün geri çekilmesi için yerine gelmesi gereken şartlar olduğunu, PKK terör örgütünün sadece mektupla ikna olmadığını, Öcalan ile doğrudan iletişimin kurulması gerektiğini ileri sürdü. Demirtaşa göre, bazı orta seviye PKKlılar ancak böyle ikna edilebilirlermiş.
Bütün bunların amacının Öcalanın manevra ve özgürlük alanını yavaş yavaş genişletmek olduğu çok açık. Aynı zamanda PKKnın meşrulaşması ve hukuki bir kimlik kazanmasına da örgüt, büyük önem veriyor. Çünkü örgüt, kısa değil, uzun vadeli düşünüyor. Bu aşamada barış-uzlaşma, örgütün gündeminde yok. Zaten örgüt, Suriyenin kuzeyinde şehirleri de içine alan geniş bir bölgeyi kontrol ediyor. 1992de KDP ve KYBnin Kuzey Irakta durumu ne ise PKKnın da 2013te Suriyenin kuzeyindeki durumu o.Örgütün hiç acele etmeye ihtiyacı yok. Acele eden Ben gençliğimi İmralıda geçirdim diyen Abdullah Öcalan. BDPliler de Kandildekiler gibi, AKP Hükümetine Öcalanın taleplerinden daha sert ve keskin talepler yöneltmek gerektiğini düşünüyorlar. O da BDPlileri; Sonunda nasıl olsa 2030da Türkler azınlıkta olacak, Kürtler çoğunluğu oluşturacaklar. Bu meseleyi o zaman hallederiz diye bu aşamada çok seslerini çıkarmamaya ikna etmeye çalışıyor.
Türkiye çok zor günlerden geçiyor. Ve çok büyük ihtimal ile önümüzdeki günlerde daha da zor günler geçireceğiz. Allah yardımcımız olsun.
Kaynak : Haberiniz | Köşe yazıları | Prof. Dr. ÜMİT ÖZDAĞ | Şimdi de Eyalet: 2023?e kadar bekleyecek miyiz?