:.:.:ZIRBAÇ (Osmanlı):.:.:

sonsuzluğa

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Kas 2006
Mesajlar
26,181
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Ayağın taşa mı çarptı, dön kalbine bak. ETTİN Mİ B
Bu aralar Osmanlı yemeklerine takmış durumdayım. :D


Bu tarif için tanıdık bir kuyumcudan hassas tartı alın. :saskin (bu benim önerim. gramlarla baharat atacağız. eksik olmasın.) :p


ZIRBAÇ (Osmanlı)​

Midesi ağrıyanlara, iştahsız olanlara, ciğerlerinden rahatsız olanlara, istiskalara ve dalaklarından rahatsız olanlara çok iyi gelecek bir besindir.

Kullanılacak malzeme:
  • 1 kilo yağlı koyun eti veya 1 tavuk,
  • 1/2 litre su,
  • 3 gram tarçın,
  • 25 gram toz sekeri,
  • 100 gram badem içi,
  • 3 gram darülfülfül veya karabiber,
  • 3 gram kişniş,
  • 3 gram dövülmüş damla sakızı,
  • 1 çorba kaşığı tuz,
  • 1 bardak sirke,
  • 3 gram safran.

Yapımı: Eti iyice temizleyip kuşbaşı irili, ğinde parçalara doğramalı ve iyice yıkamalı, tuz ve tarçınla harmanlayıp bir ten. cereye koymalı. Üstüne yarım litre su da döktükten sonra kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı ve eti ilik gibi oluncaya kadar pişirmeli.
Beri yanda sirkeyle toz şekerini iyice karıştırıp şekeri eritmeli. Sonra buna makineden geçirilerek kıyılmış veya havanda dövülmüş kavrulmuş 50 gram badem içini katmalı. 3 gram dövülmemiş karabiber (ve. ya karabiberin koku ve tadını andıran, çi. çek bezelyesi gibi kabuğu içinde satılan ve adına darülfülfül denilen bahardan 3 gram), 3 gram kişniş, 3 gram dövülmüş damla sakızı ve 3 gram safranı katıp iyice karıştırmalı.
Eti ateşten indirmeden birkaç taşım önce sirkeli karışımı içine dökmeli ve birkaç taşım birlikte kaynatmalı. Tencereyi ateşten indirince servis tabağı, na boşaltmalı ve mevsimine göre bir - iki dakika ılımaya bırakmalı. Bu arada kalan 50 gram kavrulmuş badem içini filetolara doğramalı ve bununla servis tabağını süsleyip servis yapmalı. Yemekte fazla şekerden hoşlanmayanlar zırbaç'a konulacak şeker miktarını azaltabilecekleri gibi isteyenler sirkeyi de çoğaltıp azaltabilirler.


Afiyet olsun...
 
Ilk defa duyuyorum bu yemegi :saskin
ellerine saglik canim


sağol canım. ben de duymamıştım. değişik bir şey. ama açıkça söyleyeyim böyle bir yemeği yer miyim bilmem. :saskin
 
yemeğin resmi felan yokmu!.. :saskin

zirbac.jpg



bunu buldum ama çok küçük bir resim.

tarife bakılırsa biraz sulu bir yemek. bol sirkeli. bu yemeklere şeker neden koyarlar anlamam. :saskin
 
ablacık açıkca konuşayım ben bu yemeği yemem :saskin
 
anam bu gramla yapılıyor:vur:vur..benim eliminde hiç ayarı yoktur:melek:melek.yemek ya tuzlu olur yada sıfır tuzsuz.:durdurun:durdurun:durduruneline sağlık sonsuz.
 
anam bu gramla yapılıyor:vur:vur..benim eliminde hiç ayarı yoktur:melek:melek.yemek ya tuzlu olur yada sıfır tuzsuz.:durdurun:durdurun:durduruneline sağlık sonsuz.


o nedenle dedim ya canım tanıdık bir kuyumcu bulun diye. zaten sirkeli, şekerli farklı bir yemek baharatları da eksik ve ya fazla oldu mu ne olur bilmem. :saskin :p
 
Geri
Üst