Yağsız et
Protein sindirimi daha geç tamamlandığından zayıflama diyetlerinde yağsız et tüketimi kalori yakımını yüzde 5 daha fazla artırır. Ayrıca proteinler yağ ve karbonhidratlara göre daha fazla tokluk hissi yaratır. Derisi alınmış tavuk, hindi, balık, dana eti kızartılmadan haşlama veya ızgara tercih edilebilir.
Köri ve hardal
Hardal ve köri yağın depolanmasını azaltıp, kan şekerini dengeler. Salata veya sandviçlerinize yağ yerine ilave edebilirsiniz.
Zencefil ve sarımsak
Zencefil ve sarımsak vücutta vazodilatör olarak etki gösterir yani damarları genişletip vücut ısısını artırır. Böylelikle metabolizmayı da yüzde 20 civarında hızlandırabilmekte.
Light süt ve süt ürünleri
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki günde 1000-1300 mg kalsiyum tüketimi kilo kaybını 2 kat daha fazla artırıyor. Araştırmalar, kalsiyumun yağ hücrelerini hacmen azalttığını da gösteriyor. Light yoğurt, süt ve peynirleri tercih edin.
Tam buğday unu ve yulaf
Yüksek oranda lif içermesi ve düşük glisemik indekse sahip olması nedeniyle beyaz unlu mamuller yerine tam buğday unuyla yapılmış ürünleri tüketmek sizi daha fazla tok hissettirir. Böylelikle kan şekerinizi daha regüle olur ve daha tok hissedersiniz.
Narenciye ve ahududu, böğürtlen
Bu meyveler özellikle C vitamininden ve flavonlardan zengindir. Flavonlar ise metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırır. Özellikle spor öncesi tüketilen C vitamininden zengin meyveler yağ yakımını yüzde 30 artırır.
Yeşil çay
En fazla yeşil çayda bulunan kateşin adlı antioksidan maddenin kilo kaybını hızlandırdığı ve özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmekte. Günde 2-3 fincan yeşil çayı mümkünse limonlu içmeye çalışın.
Kurubaklagiller
Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi, bakla, barbunya bitkisel protein içeren ve demirden zengin besinler. Protein olarak etle kıyaslandığında yağ miktarı daha az ve kan şekerini yükseltme etkisi daha düşüktür. Soya ayrıca kolin denilen bir enzimden de zengindir, kolin karaciğerden yağ atımını hızlandırır.
Yağlı balıklar, fındık, badem, keten tohumu
Yağlı balıklar ve yağlı tohumlar yağ yakımını hızlandıran esansiyel yağ asitlerinden zengindir. Her gün tüketilen 10-15 adet fındık, badem, ceviz, 1 yemek kaşığı kadar salata, çorba, yemek veya yoğurdunuza katabileceğiniz keten tohumu ve haftada en az 2 kez tüketilen balık sağlıklı bir zayıflama programı ile beraber kilo kaybını hızlandırır. Balığın özellikle kadınlarda leptin seviyesini dengelediği de bilinir. Leptin, iştahı baskılayan, insulin salınımını etkileyen bir hormondur.
Tarçın
Günde tüketilen yarım çay kaşığı kadar tarçının yiyeceklerin yağa dönüşümünü azaltma etkisi var. Soğuk kış günlerinde bitki çaylarınıza ilave ederek tüketmeniz hem içinizi ısıtacak hem de kilo kaybını hızlandıracak.
Acı biber
Acı biber içerisinde bulunan kapsaisin adlı madde metabolizmayı yüzde 23 hızlandırır. Günlük aynı kaloriyi alıp ama yemeklerine acı biber ilave edenlerin etmeyenlere göre daha hızlı kilo verdiği yapılan araştırmalarca da desteklenmekte.
Protein sindirimi daha geç tamamlandığından zayıflama diyetlerinde yağsız et tüketimi kalori yakımını yüzde 5 daha fazla artırır. Ayrıca proteinler yağ ve karbonhidratlara göre daha fazla tokluk hissi yaratır. Derisi alınmış tavuk, hindi, balık, dana eti kızartılmadan haşlama veya ızgara tercih edilebilir.
Köri ve hardal
Hardal ve köri yağın depolanmasını azaltıp, kan şekerini dengeler. Salata veya sandviçlerinize yağ yerine ilave edebilirsiniz.
Zencefil ve sarımsak
Zencefil ve sarımsak vücutta vazodilatör olarak etki gösterir yani damarları genişletip vücut ısısını artırır. Böylelikle metabolizmayı da yüzde 20 civarında hızlandırabilmekte.
Light süt ve süt ürünleri
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki günde 1000-1300 mg kalsiyum tüketimi kilo kaybını 2 kat daha fazla artırıyor. Araştırmalar, kalsiyumun yağ hücrelerini hacmen azalttığını da gösteriyor. Light yoğurt, süt ve peynirleri tercih edin.
Tam buğday unu ve yulaf
Yüksek oranda lif içermesi ve düşük glisemik indekse sahip olması nedeniyle beyaz unlu mamuller yerine tam buğday unuyla yapılmış ürünleri tüketmek sizi daha fazla tok hissettirir. Böylelikle kan şekerinizi daha regüle olur ve daha tok hissedersiniz.
Narenciye ve ahududu, böğürtlen
Bu meyveler özellikle C vitamininden ve flavonlardan zengindir. Flavonlar ise metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırır. Özellikle spor öncesi tüketilen C vitamininden zengin meyveler yağ yakımını yüzde 30 artırır.
Yeşil çay
En fazla yeşil çayda bulunan kateşin adlı antioksidan maddenin kilo kaybını hızlandırdığı ve özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmekte. Günde 2-3 fincan yeşil çayı mümkünse limonlu içmeye çalışın.
Kurubaklagiller
Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, soya fasulyesi, bakla, barbunya bitkisel protein içeren ve demirden zengin besinler. Protein olarak etle kıyaslandığında yağ miktarı daha az ve kan şekerini yükseltme etkisi daha düşüktür. Soya ayrıca kolin denilen bir enzimden de zengindir, kolin karaciğerden yağ atımını hızlandırır.
Yağlı balıklar, fındık, badem, keten tohumu
Yağlı balıklar ve yağlı tohumlar yağ yakımını hızlandıran esansiyel yağ asitlerinden zengindir. Her gün tüketilen 10-15 adet fındık, badem, ceviz, 1 yemek kaşığı kadar salata, çorba, yemek veya yoğurdunuza katabileceğiniz keten tohumu ve haftada en az 2 kez tüketilen balık sağlıklı bir zayıflama programı ile beraber kilo kaybını hızlandırır. Balığın özellikle kadınlarda leptin seviyesini dengelediği de bilinir. Leptin, iştahı baskılayan, insulin salınımını etkileyen bir hormondur.
Tarçın
Günde tüketilen yarım çay kaşığı kadar tarçının yiyeceklerin yağa dönüşümünü azaltma etkisi var. Soğuk kış günlerinde bitki çaylarınıza ilave ederek tüketmeniz hem içinizi ısıtacak hem de kilo kaybını hızlandıracak.
Acı biber
Acı biber içerisinde bulunan kapsaisin adlı madde metabolizmayı yüzde 23 hızlandırır. Günlük aynı kaloriyi alıp ama yemeklerine acı biber ilave edenlerin etmeyenlere göre daha hızlı kilo verdiği yapılan araştırmalarca da desteklenmekte.