Yogurdu kim icad etti?

Anarchy

New member
Reaction score
0
Icat demeyelimde buldu diyelim tabiki herkes Turkler diyecek bende oyle diyorum ama su an Almanyadayim ve sinifmizdaki Bulgarlarla hergun salak salak tartisioruz kim icad etti diye ...internetten arastirdim : " yoghurt is discovered by " yazdim google a ve malesef Bulgarlar cikti sonu ve yogurdun olusmasina sebep olan bakterinin adi bulgaricus filan 3-5 yabanaci siteden bu sonuc geldi Turkler sadece ismini koymus ama bunu bile kabul etmiyorlar biz ona Bulgaristanda yogurt demiyoruz diyorlar bilmiyorum cildirmak uzereyim bu konuya aciklik getirebilecek arkadaslara simdiden tesekkurler.Tabiki Turkler tarafindan icad edilmistir diyerek tek mesaj atip gecmeyelim bunu bende diyorum ama kanit lazim :(

araştıralım bakalım yoğurdu kim icad etmiş :)
yalnız internetten bulduğun tüm kaynaklara güvenmemeni öneririm :D
Bulgar sitesi Bulgar buldu der tabi eğer objektif değilse

yeni birşey buldum en.wikipedia.org adresinden

''Yoghurt is traditionally believed to be an invention of the Bulgars from Central Asia, although there is evidence of other cultured milk products in other cultures 4500 years ago. The Bulgars (also Hunno-Bulgars), were the first significant Turkic speaking people to migrate to Europe''

sonuç:Bu sitede Bulgarların Orta Asya dan göçen Türkler oldukları söyleniyor ve onlar bulmuş deniliyor.kısacası git arkadaşlarına söyle Türkmüş onlar yoğurdu biz bulduk de :D

Allahtan ayrana baktım Türkler bulmuş yazıyor oh içim rahatladı :)
ayrıca nedir bu insanların bizden alıp kendilerine mal etmeye çalıştıkları onu da anlamış değilim.Türklerin bir icat yaptıklarını kabul etmek çok mu zor :eek:

arkadaşım yoğurt fransızca bi kelimedir ve fransa bulmuştur dolayısıyla ve bir çok ülkede bu isimle anılınır hatta hepsinde..:)

Bulgar sitelerinde degil , tek bir sitede degil google da ilk cikan sonuclara gittim ustelik biri wikipedia.com du dunyanin en buyuk sanal ansiklopedisi yanilmiyorsam ...
Ararken kesinlikle fransizlara rastlamadim , Hatta bir sitede aciklama yapiyordu Turk alfabesinde yumusak G vardir isim Turklerden gelir diye ondan eminim ... aman birde Fransizlari karistirmayalim olaya :)

arkadaşım sana sorunun cvp ı verdim başka bi isteğin yoksa

looked

edit:konu açıldı

to move.....

iyide bulgarlarda turk :)

her ne kadar simdikiler cahilliklerinden dolayi bunu inkar etselerde, bulgarlar awrupaya goc eden turk boylarindan birtanesi,

kendi tarihlerinibilmiyorlarsa bu onlarin problemi

bu baglamda, orta asyada yogurdu bulanlar turktu, bulgarlarda turk, her halukarda bu isi yapan Bir TURK :)

Kardeş yoğurdu benim büyük büyükbabam bulmuştur peyniri ise onun kardeşi sonra tereyağı gene bizim sülale tarafından icat edildi salaklık edip patenti almamışlar şimdi elin gavuru kalmış biz bulduk diye sahibleniyorlar sorarlarsa söyle comandın sülalesi bulmuş deee :)

ifrit' Alıntı:

her ne kadar simdikiler cahilliklerinden dolayi bunu inkar etselerde, bulgarlar awrupaya goc eden turk boylarindan birtanesi,

bu baglamda, orta asyada yogurdu bulanlar turktu, bulgarlarda turk, her halukarda bu isi yapan Bir TURK :)

aynen bunu anlatmaya çalışmıştım işte

AYRANI biz bulmuşuz ona da iyi güldüm walla :D

yoğurduğu bulacağım
Daha bulunmadı değil mi :D:D:D:D:D:D

ifrit' Alıntı:

arkadaşlar öncelikle şu milliyetçiliği kafanızdan atın kim ne sorsa biz bulduk biz yaptık saçmalıkdan başka bişi değil bu

ayıca yoğurt kelimeside dünyada aynı kullanılır aynı şekilde ifade edilir ve yoğurt kelimesi fransızlara aittir onların kendilerine has isimlerindendir ve dünya bunu böle kabul eder tabi türk dil kurumuda isteyen warsa tdk ya baksın yoğurt kelimesi hangi ülkeye ait

tabi böle olunca yoğurtda onların bulduğu bişeydirki adım gibi eminim..................

peki baktınız mı Rakı kimin ickisiymis asıl ?

MaVeRcİk' Alıntı:
arkadaşlar öncelikle şu milliyetçiliği kafanızdan atın kim ne sorsa biz bulduk biz yaptık saçmalıkdan başka bişi değil bu

ayıca yoğurt kelimeside dünyada aynı kullanılır aynı şekilde ifade edilir ve yoğurt kelimesi fransızlara aittir onların kendilerine has isimlerindendir ve dünya bunu böle kabul eder tabi türk dil kurumuda isteyen warsa tdk ya baksın yoğurt kelimesi hangi ülkeye ait

tabi böle olunca yoğurtda onların bulduğu bişeydirki adım gibi eminim..................

konudaki en anlamlı yorum :clap: :clap: :clap: :clap:

Mavercik bu yapılan milliyetçilik değil araştırmalar burda oku istersen Fransızların yoğurtla alakası neymiş gör bak :)

Yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair yeterli miktarda bilgi mevcut olmamakla beraber HZ. İbrahim'e melekler tarafından öğretildiğine bundan sonra babadan oğula sır haline intikal ettiğine dair hikayelerde vardır. Eski türkçede yoğurt kelimesi bazen yoğurt bazen de yogrut şeklinde ancak 8. yüzyıldan sonraki metinlerde görülmektedir.
Yoğurt kelimesinin geçtiği uygurca kelimeler taklamakan çölünün kuzey doğusuna düşen bu günkü tufan karahoca (eski adı Hoçu) civarında bulunmuştur. Gezegenlere sunulması gereken kurbanlara yemek olarak gelince güneşe; süt ve lapa, aya; yoğurtlu yemek, saturne; yeşil, kırmızı fasulye, ruhu gezegenine; susam yemeği ve ballı yemek sunulmaktadır.

Kaşgârlı Mahmut tarafından 10 asırda yazılmış bulunan Divanı Lügatıt Türk ve balas gumlu Yusuf hacip tarafından Kutagu bilig adlı eserlerinde yoğurt kelimesine bugünkü anlamda rastlanmaktadır. Yoğurdun Avrupada yayılışıyla ilgili ilk bilgiye Fransız tıp tarihinde rastlanmaktadır. 16. Asırda Fransa krallarından 1. Fransua ateşli ishal hastalığına yakalanmıştır. Kralın doktorlarının bütün gayretlerine rağmen iyi edememişler. Kralın annesi Kanuni Sultan Süleyman'dan bir doktor istemiş. İstanbul'dan Fransaya gemi ile gönderilen Türk doktor birlikte götürdüğü keçinin sütünü sağıp yoğurt yaparak krala ilaç olarak yedirmiş kral kısa bir tedaviden sonhra iyileşmiştir.

kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Yoğurt

yine bir türk sitesi ben size sadece TDK YA BAKIN DEDİM ÖTESİ WARMI :) YADA VERDİĞİN SİTE RESMİ HAYIR BENDE KURARIM ONU YARIM SAATDE

1. site çok kasıyo ikinci sadece biz değil tüm dünya yoğurt kelimesini kullanıyo başka bi adı yok dostum ve fransızca bi kelimedir

ama laf anlamayanlara tartışmak boş sanırım.......

bi kaynak göstersen sana inanıcam.konuşmalarımızda kırıcı olmayalım lütfen :eek:

bana inanma ya neden inanıyosunki sözlüğü aç bak

sana ben tüm dünya bu ismi kullanıyo we fransızca bi kelime diyorum

Geri