yeni nesil kalp hastası olarak büyüyor

cliper1907

forum elektro gitaristi
“Nasıl sigaranın üzerine ‘Sigara sağlığa zararlıdır’ yazıyorsa, fast-food türü yiyeceklerin üzerine de “fast-food sağlığa zararlıdır” yazılması kanunla sağlanmalı” dedi.


Prof. Dr. Sönmez, son yıllarda kalp kapak hastalıklarının, toplumun refah seviyesinin yükselmesinin ardından romatizmal kalp hastalıklarının kontrol altına alınmasıyla birlikte düşüş gösterdiğini ancak, koroner kalp hastalıklarının ciddi oranda arttığını belirtti.

Koroner kalp hastalığı yaşının oldukça düştüğünü anlatan Sönmez, “Geçen hafta 32 yaşında enfarktüs geçirmiş birini ameliyat ettim. Burada ki en önemli sıkıntı, Türk toplumu olarak iyi huylu kolesterolden genetik olarak çok fakir toplumuz” dedi.

Bunun yanı sıra Türkiye’de ağır mutfak kültürü olduğuna dikkati çeken Sönmez, şöyle konuştu:
“Evet bir Akdeniz mutfağımız var ama, bugün Akdeniz mutfağına giderseniz orda da Gaziantep mutfağı var aslında. Bu nedenle içyağı yüksek olan bir mutfak sahibiyiz. Spor yapmayı hiç sevmiyoruz, sedanter hayat yaşıyoruz. Ağır olan mutfağımızın yanın da bir de fast-food mutfağı ortaya çıktı. Bu da yeni yetişen çocukları çok ciddişekilde olumsuz etkiliyor. Bugün ABD’de ki obez çocukların aynılarını bizim okullarımızda da görebiliyoruz. İlköğretim okullarında fast-food büfeleri var, bunlar da önümüzdeki 20yılın kalp hastalarını yetiştiren yerler. Bence nasıl sigara üzerine “sigara sağlığa zararlıdır’ yazıyorsa fast foodlara da ‘fast-food sağlığa zararlıdır’ yazılması kanunla sağlanmalıdır.”

Fast-food türü yiyeceklerin yüzde 40-50 oranında içyağı ihtiva eden beslenme şekli olduğunu vurgulayan Sönmez, bu içyağının alışkanlık yaptığını ve yiyen herkese çok zararlı olduğunu ifade ederek, “Düşünün bir nesil yetişiyor ki, sadece fast-food yiyor. Bunlar bugün 10 yaşında çocuklar, yarın 25-30 yaşlarına geldiklerinde hepsi koroner kalp hastası olarak önümüze gelecekler. Çünkü kolesterolleri o dönemde çok yüksek olacak” dedi.

EGE BÖLGESİNDE KALP HASTASI DAHA AZ
İçyağından ve kırmızı etten zengin, geleceğin kalp hastalarını yetiştiren mutfağa sahip olunduğunu anımsatan Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı:
“Güneydoğu Anadolu’dan çok ciddi sayıda koroner kalp hastası geliyor. Ege Bölgesinden ise daha az hasta geliyor. Çünkü o bölgede halk daha çok zeytinyağıyla besleniyor. Zeytinyağının koruyucu özelliklerinden dolayı kalp hastalığı o bölgede daha az. Yine Karadeniz Bölgesinde de hiç zeytinyağı görmemiş köyler var, tamamen tereyağıyla besleniyorlar. Bu nedenle Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden çok fazla koroner kalp hastası geliyor.”
 

HTML

Üst