Yeni CMUK

katakulli

New member
Reaction score
0
Cmk

Arkadaşlar medyada sürekli CMK tan bahsediliyor.Saolsun berk de bu konu da bir soru sordu ve ben CMK hakkında bir konu açmanın faydalı olacağını düşündüm.
Tasarıyla getirilen bazı değişiklikler şöyle:
* Dava açılması ertelenebilecek. Sanık erteleme süresi içinde suç işlemezse, dava açılmayacak.
* Dava tek veya birbirini izleyen oturumlarda sonuçlandırılacak.
* Telefon dinleme sıkı denetime bağlanacak.
* Toplu suçlar için gözaltı süresi 7 günden 4 güne indirilecek.
* Avukatlar, ifade alma ve sorgu süresince şüpheli ve sanığın yanında bulunabilecek.
* Adliye binası içine ve duruşma salonlarına teyp ve kamera alınmayacak
*Ve gece baskın yapılamaması, polise ve medyaya getirilebilecek bazı kısıtlamalar gibi bazı konular çok tartışıldı.

Genel kapsamda değerlendirecek olursam, kanımca hem iyi hem kötü değişiklikler var
İnsan hakları yönünden ele alacak olursak, keyfiliğe kısıtlama gelecek ve insanlar kolayca gözaltına alınamayacak,tutuklanamayacak vs. vs.
Ancak bazı durumlarda kolluk kuvvetleri eli kolu bağlı kalabilecek, zanlılar nefes alacaklar.
Ayrıca basına gelen kısıtlamada tartışma konusudur.
Konu hakkında tüm fikir ve sorularınızı buradan paylaşabilirsiniz.
İstekler olursa eski ve yeni cmuk metinlerini yine buradan yayınlarım

sagolasin arkadasim ogrenmis olduk simdi daha iyi takip edebiliriz insan haklari tarafindan bakarsak iyi ama dedigin gibi bir cok eski yonleride var meslesa kamera vs yasak demisin simdi basindami goruntu alamayacak mahkemelerden?

berk' Alıntı:
sagolasin arkadasim ogrenmis olduk simdi daha iyi takip edebiliriz insan haklari tarafindan bakarsak iyi ama dedigin gibi bir cok eski yonleride var meslesa kamera vs yasak demisin simdi basindami goruntu alamayacak mahkemelerden?
Son durum mahkeme salonlarına kamera ve foto makinesi girmesinin yasaklandığıydı.
Komik olan şey ise basının aktarmak isterse mahkeme anının resmini çizebileceğinin söylenmesiydi.
Ressamlara iş sahası açıldı sayelerinde :)

hehh traji komik turkiye

aynı amerika gibi işte :) orda da war o tip ressamlar. .:) bence iyi oldu mahkeme sürerken çak çuk flaşlar patlıyodu içersi curcuna.. adam gibi olur hiç olmazsa.. bide beninm anlamadığım niye hala bizim mahkemelerde 3 hakim falan war.. zaten kısıtlı adliye nie 3 hakim birden verirsin?

bu gece baskın yapılamıyacak geyıgını anlamadım ben??

theozy' Alıntı:
aynı amerika gibi işte :) orda da war o tip ressamlar. .:) bence iyi oldu mahkeme sürerken çak çuk flaşlar patlıyodu içersi curcuna.. adam gibi olur hiç olmazsa.. bide beninm anlamadığım niye hala bizim mahkemelerde 3 hakim falan war.. zaten kısıtlı adliye nie 3 hakim birden verirsin?
Bakış açın doğru gibi gözüksede bazı durumlar da bazen birden fazla hakim şarttır.
Örneğin ilk dereceli mahkemelerin kimileri tek hakimi kimileri de çok hakimlidir. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Yapısı gereği bazı olaylar büyük bir inceleme gerektirir. İşbu sebepten ötürü bazı mahkemeler birden fazla hakimli olarak iş yaparlar. Ayrıca üst derece mahkemeleri de çok hakimli görev yapmaktadırlar. Kısaca değinecek olursak, çok hakimle görülen duruşmalar sadece bürokratik zorunluluğu yüzünden değil, ciddi anlamda gerekli olduğu için vardır.
Hakim sayısının kısıtlı olması doğru, ancak eğer hakim sayısı kısıtlı diye bütün duruşmalar tek hakimle görülse adalet olgusu çatlamaya başlar.
Elbetteki en iyisi herşeyin düzgün bir şekilde ve "zamanında" yürümesi olsada; söz konusu olan hukuk olunca düzgün bir şekilde yürümesi ,yani tüm olayların gözönüne alınarak ilerlemesi daha büyük önem kazanıyor.
Tabi ki 10 yıl süren davaları savunuyor değilim. Ama zaten bu hukukçuların elinde olan birşey değil. Bu aksaklıkların giderilmesi için, daha çok hakim, daha iyi şartlar vs vs gibi durumlar gereklidir. Bütün bu şartların düzeltilmesine girecek olursam bu olayı siyasi boyuta taşır. Ve hukuk konusundan kopartır.

YoUcAnCall911' Alıntı:
bu gece baskın yapılamıyacak geyıgını anlamadım ben??
Özel hayatın mahremiyetine saygı, mahalle eşrafına rahatsızlık vermeme, insan hakları vs. sebeplerden ötürü günün belirli saatlerine(gece) baskın yapılamayacağı.
Ancak şuda bir gerçek ki bu olay yani gece baskın yapılamaması çok büyük sorunlar yaratacaktır. Doğal olarak baskın yapmak için en uygun zaman gece dir.
Bence uygulanması imkansızdır.

Arkadaşlar bu arada Yeni CMUK diye birşey yok. Artık eski CMUK var. yeni olanın adı ise (yani şu anda yürürlükte olan) CMK.
Bu hataya ağız alışkanlığından dolayı bende düşüyorum bazen. Lütfen sizde buna dikkat edin.
Yanlışlar:
Yeni CMUK
Yeni CMK(eskiden CMK değil CMUK tu, bu yüzden birtek CMK var)

Doğru:
CMK

Geri