Yeni çağın yeni sesleri

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0

589346_detay.jpg

Kimi bar grubuyken albüm çıkardı, kimi alternatif müzik camiasında sessiz sedasız ünlü oldu...

Ama hiçbiri tipik işlerle, göz boyayan reklamlarla çıkmadı karşımıza. İşte müziğin albüm sahibi olan en yeni sesleri.

ZİFT
Klipsiz de olurdu
Daha ilk albümde profesyonel iş çıkaran bir grup Zift. Yanlış Şeyler çıkana kadar yıllarca barlarda sahne aldılar. Vokalde Cantek Batur, gitarda Olay Andaç, davulda Barış Samir, basta İlker Göçmen ve klavyede Yavuz Yurtgüder var. Cantek Batur, müzikten yeterince para kazanılamayacağı için başka bir mesleği de olduğunu söylüyor; bilgisayar programcısı. Diğer üyelerin de farklı meslekleri var. "Klip yapmasak bile olurdu. Bu bir tutku. İnsanlar para kazansa da kazanmasa da müzik olurdu" diyen Batur, şarkı sözü de yazıyor.

NESLİHAN ENGİN
Eskiden Candan Erçetin'le çalışıyordu
Neslihan Engin'in Ruhum Su Aldı albümünü henüz dinlemediyseniz, yakında çok sık duyulacak bir ismi kaçırıyorsunuz demektir. Müziği biraz popa kayıyor ama bu kötü demek değil. Neslihan Engin gibi gerçek hayattan sözler yazıp, şarkılarını eğlenerek söyleyecek kadın vokallere daha çok ihtiyacımız var. Bardan Adam Çıkmaz, Kaçtım, Zeynep Söyle Bana, Ruhum Su Aldı şarkıları çok başarılı.

MELİS DANİŞMEND
Eksiksiz kızlardan
Melis, hani şu eksiksiz kızlardan. İyi bir gazeteci ve müzik yazarı olarak tanıdık onu. Sonra Üç Nokta Bir adlı grubun vokali olarak çıktı karşımıza. İlk solo albümü Daha Az Renk'i ise 2010'un sonunda çıkardı. İlk klip şarkısı Bin Doz Öfke hemen sevildi. Albüm, akustik bir konser dinler gibi gidiyor ama sertliğinden ödün vermiyor. Şarkı sözleri de Melis'in kaleminin gücünü kanıtlıyor. Sarhoşken Pişkin Ayıkken Pişman, Kettle ve Anahtar Sözcük albümde keşfetmeniz gereken diğer parçalar.

KAAN TARIMAN
‘Rock müzik sadeleşiyor
Kaan Tarıman aslında bilgisayar programcısı. İlk albümü Üç Boyutlu Yalnızlık geçen haziranda çıktı. Tarıman, radyoların çok az müzisyenle program yaptığını, yenilere şans tanımadıklarını söylüyor: "Radyocular hep aynı şarkılarla garantide olduklarını sanıyor. Anadolu'nun herhangi bir yerindeki insanların da bizim bildiğimiz isimleri dinlemesini isterdim." Tarıman'a göre müzikte sadeleşme trendi var: "Rock'ta sound sadeleşmeye başladı. Bestenin sadeliği ve sözün kombinasyonu, insanların dinlediklerini iki kez düşünmelerini sağlıyor."

BON MOD
Gerçek elektronik müzik bu
Bonmod, indie-elektronik-disko müziğin en iyi yerli isimlerinden biri. Aslı Köse Hoşgör ve Doruk Öztürkcan'dan oluşan iki kişilik grup, elektronik müzik yaptığını iddia eden "popçik" müzisyenlere gerçek elektronik müziğin nasıl yapıldığını gösteriyor. Idolize Yourself adlı ilk albümlerindeki tüm şarkılar çok başarılı.

CEYLAN ERTEM
Belgeseli çekilecek
Ceylan Ertem'i Anima grubunun vokali olarak tanımıştık. Tüyleri ürperten bir sesi vardı. Sonra grup dağıldı, Ceylan yoluna fotoğrafçı olarak devam ederken müziği de bırakmadı. İlk solo albümü Soluk'un yanı sıra Açık Radyo'daki programı Cadı Avı'nı da büyük bir projeye dönüştürdü. Şimdilik Vimeo üzerinden, Türkiye'deki kadın müzisyenlerin konu ve konuk olduğu bir program olarak devam eden Cadı Avı, daha sonra Avrupa ayağıyla birlikte belgesel haline getirilecek.
Ertem, alternatif müzik yapanların, muhataplarıyla buluşamadığını düşünüyor: "Yerli müzisyenler festivallere gelen yabancı sanatçılardan önce değil, ana sahnede çıksın. Biz güneşin altında çalan çocuklar olursak zaten az insana ulaşırız. Bunu popüler olmak derdiyle söylemiyorum; bir gün konserime 300 bin kişi gelse 'Ben nerede hata yaptım?' derim."

MULTİTAP
En popüler
2010'un en iyi çıkış yapan yeni gruplarından biri. Battaniyem adlı albümlerinin arkasında Demet Evgar'ın olması, basında daha çok yer almalarını sağladı. Eğlenceli müzikleriyle bunu hak ediyorlar.

ONOR BUMBUM
Sakin ve farklı
Tek bir isimmiş gibi görünse de, Onur Uzunismail’in yarattığı bir grup Onor Bumbum. Grubun ismi nedeniyle olsa gerek, onlardan komik bir iş bekliyorduk. Hayır, gayet duygusal, sakin bir ses Onor Bumbum. Diyorum Ki adlı ilk albümlerinden sonra yakında daha farklı projelerde duyacaksınız adlarını.

bon mod ve multitap bayaa ses getireceğe benziyor

Geri