Yemek Yaparken -->> pratik bilgilere ihtiyacınız wardır..

+u+énsté!n

FoRum ineği
Katılım
31 Eki 2005
Mesajlar
3,166
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
33
Konum
||||deeP|||||||||uAnkara]]]]]]]| |H|||||||||||||||
. Hızlı kilo verip tekrar almak vücudunuzun zayıflamaya karşı direncini arttırır ve giderek kilo vermeniz zorlaşır. Metabolizma alt üst olur.

2. Yapılan yeni araştırmalara göre meyve, sebze ve yeşil bitkileri bol yiyen kişilerin daha az kanser ve kalp hastalığına yakalandığı tespit edilmiştir.
3. Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.
4. Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın, böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
5. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız.
6. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
7. Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
8. Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
9. Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.
10. Öğünler arasında acıktığınızda kuru erik yiyin. Kuru erik kan şekerinin düşmesini engeller. Ancak fazla abartmayın çünkü bir kuru erikte 8 kalori var.
11. Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
12. Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
13. Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.
14. Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
15. Satın aldığınız kır çiçeklerinin daha uzun süre dayanarak vazoda güzelliklerini korumasını istiyorsanız, suyuna birkaç damla çamaşır suyu koyun. Daha uzun ömürlü olacaklardır.
16. Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir.
17. Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
18. Duvar kağıtlarını yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkarmak her zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve karışıma batırdığınız süngerle duvar kağıtlarını silin, kolayca çıkacaklardır.
19. Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.

20. Evinizdeki menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız, toprağına yumurta kabukları karıştırın. Böylece menekşeleriniz daha sağlıklı ve daha güzel çiçekler açacaktır.
21. Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.
22. Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın.
23. Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
24. Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
25. Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.
26. Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayın. Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir.
27. Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın böylece kurabiyeler parçalanmaz.
28. Eğer cildiniz kuru ise bir muzu ezin, içerisine bir çay kaşığı bal veya bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Birkaç dakika bekleyip ılık su ile yıkayın.
29. Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
30. Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
31. Ekşi elma şeker hastaları için ideal bir meyvedir. 100 gramında 58 kalori bulunur. Kan yapıcı özelliğinden ötürü doktorlar tarafından büyüme çağındaki çocuklara ve hastalara önerilir. Hazmı kolaylaştırır, böbrekleri çalıştırır.
32. Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
33. Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.
34. Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.
35. Bir büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı olan (öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir.
36. Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
37. Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz.
38. Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.
39. Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.
40. Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
41. Nane çayı, mide gazını geçirerek, doluluk hissini ortadan kaldırır ve aynı zamanda hazmı kolaylaştırır midenin daha çabuk boşalmasını sağlar. Nane çayını, kuru naneyi sıcak suya atıp 10 dakika demleyerek elde edebilirsiniz.
42. Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.
43. En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.
44. Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.
45. Kızartma yaparken yapın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir.
46. Romatizma ağrılarınız tuttuğu zaman sabahları kuru üzümün suyunu çıkarın ve bir bardak için. Çünkü üzüm suyu romatizmaya karşı doğal ilaçtır.
47. Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın.
48. Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.
49. Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz.
50. Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.
51. Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir.
52. Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
53. Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.
54. Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
55. Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
56. Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.
57. Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.
58. Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.
59. Yoğun tempo yüzünden kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bol bol taze hurma yiyin.
60. Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.
61. Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz , adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
62. Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
63. Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.
64. Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.
65. Mart ayının ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanına yaklaşık 5 cm derinliğine bir diş sarmısak gömerseniz gülü yaz boyunca zararlı böceklerden korursunuz.
66. Şömine yada barbekü küllerini bahçenizde gübre olarak kullanabilirsiniz, üstelik bu çok faydalı.
67. Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
68. Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.
69. Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.
70. Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
71. Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.



arkadaşlar burada pratiği iyi olmayan arkadaşlar war.O yüzden bu bilgiler gerçekten çok gerekli...Konu sabitlenirse çok faydalı olacak.
 
* Pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, 4'te 1 ölçü olmak üzere sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.


* Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı tereyağı sürdükten sonra folyoya sarın ve yüksek ısıda fırında pişirin.


* Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuzun, yumurtaların çatlamamasını sağladığını göreceksiniz.


* Yemek kokularından kurtulmak için, bir cezveye 1 çay fincanı su ve 1 çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını fark edeceksiniz.


* Pastaların üstünü süslemek için kullandığınız muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.


* Kek yaparken; karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırmanızda fayda var.


* Domatesleriniz tazeliğini yitirmeye başladıysa, onları tuzlu suyun içinde yarım saat bekletmeniz yeterli olacaktır.

Pasta keserken...

Ekmek ve pasta kesmeden önce bıçağı kaynar suda tutun, böylece ufalamadan kesebilirsiniz.

* Pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, 4'te 1 ölçü olmak üzere sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.


* Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı tereyağı sürdükten sonra folyoya sarın ve yüksek ısıda fırında pişirin.


* Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuzun, yumurtaların çatlamamasını sağladığını göreceksiniz.


* Yemek kokularından kurtulmak için, bir cezveye 1 çay fincanı su ve 1 çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını fark edeceksiniz.


* Pastaların üstünü süslemek için kullandığınız muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.


* Kek yaparken; karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırmanızda fayda var.


* Domatesleriniz tazeliğini yitirmeye başladıysa, onları tuzlu suyun içinde yarım saat bekletmeniz yeterli olacaktır.

--------------------------------------------------------------------------------

* Sütünüzün kaymak tutmasını istemiyorsanız: Süt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz. İkinci bir önlem olarak; sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.

* Soğan sarımsak kokusu: Ellerdeki soğan, sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patatasle ovun.

* Keki kalıptan kolay çırtmanın yolu: Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin. Kağıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından aldığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

* Etleri yumuşatmak için: Bunun için limon suyu kullanabilirsiniz. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse yumuşak ve lezzetli olur.

* Yumurta kırarken: Yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.

* Tavuğun kurumaması için: Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.

* Garnitürü yemeğe atma zamanı: Hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevrilmeli.

* Patatesler az yağ çeksin: Kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Böylece daha az yağ çekeceklerdir.

* Kokular sebzelere sinmesin: Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken; tencerenin kapağı aralık olarak tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenir.

* Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için: Yemek pişirdiğiniz tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin kapağı ara sıra açılarak yemek pişirilmelidir.

* Makarnanız daha lezzetli olsun: Makarnanın haşlama suyuna 1-2 baş soğan, havuç v.b. sebzeler ilave edersiniz.

* Buharlanmaya cam kapak: Cam tencerede yemek pişirirken, kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyini limon kabuğuyla silin.

* Sütün vitaminlerini kaybetmemesi için: Sütün, doğal özelliklerini ve besin değerini kaybetmeden, sağlıklı bir şekilde tüketiciye sunulması için Pastörizasyon veya Ultra Pastörizasyon işlemlerinden geçmesi ve sağlıklı bir şekilde ambalajlanması gerekir.

* Pastörizasyon: Sütün 72- 75 derecede, 15- 20 saniye ısıtıldıktan sonra, hemen 5 dereceye kadar soğutulması işlemidir.

* Pastörize sütler: Katkı maddesi içermez, Cam şişe veya günlük karton kutularda satışa sunulur, Özelliklerini ve besin değerini 2-3 gün süresince korur. Pastörizasyon işlemi ile insan sağlığına zararlı bakteriler yok edilir.

* Yapışmaz yüzeyli tavaların kullanılması: Yapışmaz yüzeyli tava kullanırken, mutlaka tahta kaşık ya da maşa veya bu tavalara uygun yapılmış araçları kullanın. İlk kullanımdan önce sıcak suyla yıkayıp temizleyin, iyice kuruladıktan sonra 1 çay kaşığı sıvı yağ koyup kağıt havlu ile silin. Her zaman orta ve kısık ateşte kullanın, kızartma için kesinlikle kullanmayın. Tavanın içinde birşey yandıysa, ovalamak yerine içine su koyup bir müddet bekletin. Temizlemek için sadece yumuşak sünger kullanın.


* Bakliyatları sağlıklı saklayın: Pirinç ve bakliyat çeşitlerinin uzun süre bozulmadan saklanması için naylon yerine cam kavanozlarda saklanması tavsiye edilmektedir. Peynir çeşitlerinin kurumaması için buzdolabına açık olarak konmamalı, kapta veya streç kağıt içinde saklanmalıdır. Muzun uzun süre kararmaması için diğer meyvelerin aksine buzdolabında değil, oda sıcaklığı derecesinde, rüzgarsız bir yerde saklanması gerekir. Yoğurdu sulandırmamak için, tahta kaşıkla ve üstten almak gerekir. Çizik zeytin, yağ ve limonla servis edildiğinde çok daha lezzetli olur.Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.


* Düdüklü tencerelere dikkat: Düdüklü veya basınçlı tencereler yemeğin pişirme süresini azalttığından çok pratiktir, yalnız dikkatli kullanılmaları gerekir. Tencerenin içine koyacağınız malzeme ve suyun miktarının tencerenin yarısını geçmemesine özen gösterin. Su bırakan sebzeler dahi olsa, tencereye başlangıçta az da olsa su koyun. Pişme süresini tencere ilk dumanını verip, basınç düğmesini kapattıktan sonra hesap edin. Yemek piştikten sonra, tencerenin basıncı düşmeden kesinlikle kapağı açmayın. Bu süreyi kısaltmak için tencerenizi su dolu bir kaba oturtabilir, ya da tazziksiz musluk suyunun altına bir süre tutabilirsiniz.

* Isıya dayanıklı cam kaplar: Isıya dayanıklı fırın kaplarının direkt ısıya maruz bırakılmaması gerekmektedir. Bu ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, fırından çıkarırken ıslak bezle tutulmaması ve ıslak zeminle temas ettirilmemesidir.

* Yanmış tencereleri temizlemek için: Yanmış tencereleri ovalamadan içine biraz sirkeli su koyarak bekletirseniz tencereniz kolay temizlenir


Yoğurdun faydaları: Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

* Yeşil sebzelerin canlılığını koruması için: Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler, aradan bir süre geçtikten sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10-15 dk. kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.

* Ekmeğin küflenmesini önleyebilirsiniz: Ekmeğiniz durup dururken koyduğunuz yerde küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterli olacaktır.

* Masa örtüsündeki yağ lekeleri: Masa örtünüze ve giysinize yağ sıçradığında, kumaş yağı içmeden, hemen üzerine tuz dökün. Böylece tuz yağı içecek ve silkelendiğinde leke olmayacaktır. Yağ lekeli örtülerinizi hemen sodalı suyla da silebilirsiniz.


* Pişmiş yumurtayı çiğ yumurtadan ayırmak için: Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

* Tavuk etinin özellikleri: Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için + 4 derecede saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler -18 derecede 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.


* Reçel yaparken: Reçel yapacağınız meyveleri iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyunu tercih edin. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.

* Lezzetli çikolatalı sos: Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.

* Yumurtaları kolayca soyabilirsiniz: Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkarttıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır

* Mantar sote pişirirken: Mantar sote pişirirken tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermemesini sağlamış hem de kararmasını önlemiş olursunuz.


* Sebzelerin klorofilini koruyun: Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

* Soğanlar kararmasın: Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar

* Yumurtanın yerine yoğurt: Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.

* Domatesin kabuklarını kolay soymak için: Domatesin kabuklarını kolay soymak için, bıçağın sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin.

* Patlıcanların acısını almak için: Patlıcanları soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet bekletin. Sarı su çıktıktan sonra, patlıcanları sıkarak sudan alın. Yemeğinizin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz


Hamur işine soyunurken

* Hamur işi yaparken, hamuru mutlak suretle en az 30 dakika dinlendirin. Üzerini nemli bir bez ile kapatıp, buzdolabına koyun. Böylece hamur daha iyi açılacak ve daha iyi performans verecektir.
* Un ve nişasta türü malzemeyi nerede kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçirin ki, topak topak kalmasın.

Kek-pasta yaparken

* Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin. Fırından çıkarttığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan alabilirsiniz.
* Pastalara kattığınız fındık, ceviz, vs.'nin dibe çökmemesi için, bunları una buladıktan sonra karışımın içine katın. Böylece, piştiğinde pastanın içine eşit bir şekilde dağılmış olurlar.
* Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız, kekleriniz yapışmaz.



* Mutfaktaki haşerelerle savaşmak için: Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam böcegi karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.

* Çay ve kahve lekeleri: Bu lekeleri karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.

* Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için: Üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.

* Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu?: Bir gece tuzlu suda bekletin, tencereniz daha kolay temizlenecektir.

* Karnabahar, lahana, soğan kokusuna: Keskin kokulu yiyecekler pişirilirken, tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenir.

* Yeşil renkli sebzeler: Rengini korumak için tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin kapağı ara sıra açılmalıdır.

* Kek yaparken: Karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamurun yapışmamasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın.



Sigara küllükleri: Tuzla silerseniz, pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz.

* Lavabo temizlerken: Tuz lavaboların temizlenmesinde çok iyi yardımcıdır. Kötü kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyide temizler.

* Çatal-bıçaklarınız kararıyorsa: Bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.

* Yemek kokularından kurtulmak için: Bir cezveye bir çay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.

* Limon kabukları: Suyunu çıkarttığınız limonun kabuklarnı atmayın. Çelik esyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz.

* Bakır kapların parlatılması için: Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırları ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.

* Tıkalı lavoboların açılması için: Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, hemen açılır.

--------------------------------------------------------------------------------

Limondan daha fazla su elde etmek için,limonu fazla sıcak olmayan bir fırında birkaç dakika bekletin.Bir diğer yöntem ise,limonu kesmeden önce sert bir yerde avuç içinizle bastırarak yuvarlamak.

Çayın lezzeti...

Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın.Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur.

Sarımsağı kolayca soymak için

Sarımsağı kolayca soymak için, kabuklarıyla birlikte 15-20 dakika sıcak suda beklettikten sonra soyun. Göreceksiniz ki sarımsaklar çok daha kolay soyulacaktır.


Sarımsağı kolayca soymak için

Sarımsağı kolayca soymak için, kabuklarıyla birlikte 15-20 dakika sıcak suda beklettikten sonra soyun. Göreceksiniz ki sarımsaklar çok daha kolay soyulacaktır.


Yemek Tuzluysa...Fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin.


Sutunuz Kaymak Tutarsa...Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz.


Sutun Tasmasini Onlemek...Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz.


Sogan Sarimsak Kokusu... Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun.


Kek Kalibi ...Kek kalibina yagli kagit doseyin.Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun.Keki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz.


Etleri Yumusatmak...Limon suyu etleri yumusatir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser.


Yumurta Kirarken ...Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin.


Tasan Yemekler...Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin. Soguduktan sonra kolayca temizlenir.


Firinda... pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin. Tavugunuz yumusacik kalacaktir.


Garnitür...olarak hazirlanan sebzeler kaynayan pisirme suyuna atilip 4-5 dakika pisirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli.

Patates...kizartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin. Böylece daha az ya çekeceklerdir

Karnabahar, lahana, sogan...gibi keskin kokulu yiyecekler pisirilirken tencere kapagi aralik tutulursa, kokunun yemege sinmesi onlenir.

Yesil Renkli Sebzelerin...rengini korumak için tencerenin kapagi aralik tutularak buharin çikmasi saglanmali veya tencerenin kapagi ara sira açilarak pisirilmelidir.

Makarnanin...haslama suyuna bir, iki bas sogan, havuc v.b.sebzeler koyarsaniz daha lezzetli olacagini göreceksiniz.

Pilav... suyunu çektigi halde pirinçler hala sertse, ¼ ölcü sicak su ilave edin ve pirincler suyu cekinceye kadar pisirmeye devam edin.

Bayatlamis ekmeklerinizi ...dilim dilim yapip aralarina sarimsakli tereyagi sürüp folyoya sarin. Yüksek isida firinda pisirin.

Yumurta.. haslarken suyun ve yumurtanin üstüne serptiginiz bir tutam tuz, yumurtalarin catlamamasini saglayacaktir.

Yemek kokularindan... kurtulmak icin, bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin. Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz.

Pastalarin... üstüne koydugunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmamasi icin, meyveleri limonlu suya batirip kullanin.

Kek yaparken... karistirmak icin kullandiginiz kasiga hamur yapismasini istemiyorsaniz, kasigi kullanmadan önce süte batirin.

Domatesleriniz... tazeligini yitirmeye basladiysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin.


Sogani... akan bir muslugun yaninda dograrsaniz, gözleriniz daha az yanar.

Sarimsagin kabuklarini... daha kolay ayiklamak icin bicagin sirti ile hafifce ezin.

Yogurdun suyu... birkac gün icinde kendiliginden ayrilir.Icindeki vitaminler suyuna gectiginden, yerken yogurdu mutlaka suyuyla karistirmalisiniz.

Patatesleri kizartmadan ...önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladiktan sonra tavaya atin. Daha az yag cekerler.

Sebze pisirirken... yemege ekleyeceginiz su sicak olmalidir. Yemeginiz daha lezzetli olacaktir.

Sebzeler haslanarak ...kullanilacaksa, haslama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasini saglayacaktir.

Sogan kavururken... pisirmeye baslamadan önce biraz un serperseniz kararmasini önlemis olursunuz

Patatesin pisirme... suyuna bir kasik sirke koyun. Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur.

Havuç...daima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya tutun, rengini muhafaza eder.

Karnibahar haslarken... içine iki dilim ekmek atarsaniz, o dayanilmaz kokusundan kurtulursunuz.

Bütün sebzelere...biraz karbonat ekleyerek pisme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pisirirken koymayin, sertlestirir. Tuzu, en son anda ilave edin.

Sebzelerimiz... kimi zaman çok bekletmekten burusurlar, böyle bir durumla karsilasirsak, içine sirke ve seker attiginiz suda birakin. Ilk tazeliklerine kavusurlar.

Maydanoz ve dereotunu... bas asagi gelecek sekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.

Sos hazirlarken... un topagi olusmasini önlemek icin kasik yerine catal ucuna taktiginiz, kabuklari soyulmus cig patatesten yararlanabilirsiniz.

Meyve salatasi ...yaparken taze nane yapragi katip, meyveleri yogurt ve balla karistirin. Enfes olacaktir.

Karamel... bu ögüdü unutmazsaniz, kolay! 1 kahve kasigi su icin 5 kahve kasigi seker.

Pirinc pilavi... suyuna, birkac damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.

Kesik limonu... saklamak icin üzerine tuz serpin .

Zeytini... bir kavanoza koyun, zeytinyagi ile örtün ve biraz kekik, 2-3 dis sarimsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadi olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.

Kati Yumurta... elde etmek icin 15 dakika kaynatin. Kabuklarinin kolay soyulmasi icin kaynattigimiz kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksidaki ciceklerin en sevdigi su budur.

Omletinizi ...bal ile yapmayi denediniz mi? Yumurtayi pisireceginiz yagi kizdirip biraz bal ekleyin yumurtalari kirin. Cok lezzetli degisik bir yumurta yiyeceksiniz.

Kus üzümlerini... ayiklamak icin, onlari bir avuc unla ovusturunuz ve kalin delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber cöpler de düser.

Lahananin... piserken pek de hos olmayan bir kokusu vardir. Bunu onlemek için, lahanayi pisireceginiz tencerenin icine, biraz ekmek ici koymak yeterlidir. Yemege karsmamasi icin, ekmek iclerini kücük, temiz bir torba icinde koymaniz, sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir.

Catal Bicak Temizlerken... catal bicaginiz uzerinde lekeler olusmussa,onlari camasir suyuna batirabilirsiniz.Camasir suyu hem temizler hemde mikroplardan arindirir.Daha sonra iyice durulayin.

Kristalleri ...yikadiktan sonra icine sirke ve tuz konmus su ile durularsaniz piril piril olurlar.

Sigara kulluklerini ...tuzla silerseniz piril piril olur.

Cesitli esyalarin ustundeki ...etiket izini mobilya cilasi surup kuru bezle silerek cikarabilirsiniz.

Cay Lekesi ...Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastirilmis bir bezle ovulur. Eskimis ise, içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasiyla silinir. Ilik su ile çalkalanir.

Lavaboyu temizlerken ...Tuz lavabolarin temizlenmeside cok iyi yardimcidir. Kotu kokulari giderdigi gibi bastirilarak silince iyide temizler.

Vazodaki ciceklerin... uzun omurlu olmasi icin suyuna birkac damla camasir suyu katilir.

Celik tencerenizdeki ...lekeleri cikartmakta zorluk cekiyorsaniz; temizlerken tencerenin icine bir tatli kasigi karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatin. Hem üzerine isleyen kara lekeler cikacak, hemde piril piril olacaktir.

Catal - bicaklariniz karariyorsa...bulasik makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere camasir suyu koyun.

Yemek kokularindan kurtulmak icin... bir cezveye bir cay fincani su ve bir corba kasigi sirke koyup, birkac dakika kaynatin. Evinizden yemek kokusunun ciktigini göreceksiniz.

Limon Kabuklari...Suyunu cikarttiginiz limonun kabuklarni atmayiniz.Çelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsiniz.

Bakir Kaplarin Parlatilmasi...Bir bezi sirke ile hafifce islatp, bakirlari ovun. Kaplariniz piril piril olur.

Mutfakta Tikali Lavabolarin Açilmasi....Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin. Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, hemen acilir.

Mutfaktaki Haserelerle Savas...Mutfakta özellikle dolaplarda dolaasn hamam
böcegi karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.

Çay ve kahve lekelerini ... karbonatla silerek cikartabilirsiniz.

Mutfak esyalarinin üzerindeki etiket izlerini ...yok etmek için, üzerlerine mobilya cilasi serpip yumusak bir bezle silin.

Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu?... Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.

--------------------------------------------------------------------------------
 
ya bunlar belki önemsenmiyecek ufak bilgiler gibi görülüyo , ama okadar işe yarıyorlarki anlatılamaz yaşanır. :)

yolladığın için sağol
 
Geri
Üst