Yeme İçme - Püf Noktalar

1001Design

330i ///M3 Design
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
25,561
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Shut up and train!
Yeşil sebzeleri canlandırmak için

Satın aldığınız maydanoz, kıvırcık, marul, dereotu gibi sebzeler buzdolabında bir süre beklediğinde canlılıklarını kaybederler. Servis yapmadan önce tekrar diri hale getirmek için yıkayın ve 2 litre suya 1 yemek kaşığı limon suyu koyarak hazırlayacağınız karışımda 10-15 dakika kadar bekletin.

Muhallebinin kurumaması için

Ailece muhallebiyi çok seviyorsunuz. Ancak gündüz hazırlanan muhallebinin üzerinde, akşama kadar kaymak gibi bir kalıntı oluşuyor. Bu, hem görüntüyü hem de tadını bozuyor. Muhallebinin üzerindeki kaymak gibi kalıntıyı önlemek için, muhallebinin üzerini henüz sıcakken, streç filmle kaplayarak soğumaya bırakın.

Kurabiye hamuru hazırlarken

Kurabiye yaparken çok yağlı hamur kullandığınızda, bu hamur elinize yapışır. Kurabiyelere, ellerinizi soğuk suyla ıslatarak şekil verin. Böylece kurabiye hamuru elinize yapışmayacaktır.

Kek pişirirken ve saklarken

Kek yaparken kullanacağınız yağı ve diğer tüm malzemeyi oda ısısında bekletin. Böylece yağın keke kolay karışmasını ve kabarmasını sağlarsınız. Keki, önerilen kapta pişirmeye özen gösterin ve pişirme süresine dikkat edin. Ayrıca, kek pişerken fırının ağzını açmayın. Kekiniz çabuk kızarıyorsa, üzeri kızardığı anda bir folyoyla sarıp pişirmeye öyle devam edin. Keklerinizin taze kalmasını sağlayarak saklamak için, pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin. Daha sonra kek kalıbında ve üstü kapalı olarak serin ve kuru yere kaldırın.

Sebzelerin vitaminlerini kaybetmemesi için...

Sebzeler vitamin değerini çok çabuk kaybeder. Bunu önlemek için bir-iki küçük ipucu bilmek yeterli. Sebzeleri yemeyi yapmaya başlamadan hemen önce yıkamalı, doğrama işlemini yıkadıktan sonra yapmalısınız. Pişirme sırasında kullandığınız suyun sıcaklığı da vitamin açısından oldukça önemlidir. Yemeyi soğuk su ekleyerek pişirmenin vitamin ve lezzet kaybına yol açacağını aklınızdan çıkarmayın.

Yumurta fazla pişerse...

Yumurta gereğinden uzun süre pişirilirse sarısı ile beyazı arasında yeşil bir halka oluşur. Bu halka oluşana kadar pişen yumurtanın kokusu rahatsız edici, hazmı zor olabilir. Yumurtanın maksimum pişme süresi 12 dakika olmalıdır.

Sucukları saklarken dikkat

Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

Lahana ve karnabahar pişirirken kokuyu önlemek için

Lahana ve karnabahar pişirirken çıkan kokuyu önlemek istiyorsanız tencerenin kapağına bir dilim ekmek koyun.

Etleri marine etmek için
Bütün bonfile : 2 kg'lık bonfile için takriben 10 diş sarımsak ayıklayarak hazırlayın. Bonfilenin üzerinde bıçakla küçük delikler açıp içine sarımsakları ve tane karabiberleri gömün. Taze kekik ve fesleğenle eti bir güzel ovun. Ağızı sıkıca kapana bilen bir kapta 375 ml kırmızı şarabın içinde 24 saat bekletin. Pişireceğiniz zaman marine suyundan çıkarın. Birbuçuk kaşık marine suyunu ileride sos yapımında kullanmak üzere saklayın.

Kuzu budu marinesi : 1,5 kg'lık bir kuzu budu için etin üzerinde açılan deliklere 10 diş sarımsak yerleştirin. Ardından 2 çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı taze kekik, 1 çorba kaşığı taze nane, 1 çorba kaşığı taze fesleğen, 60 ml limon suyu, 80 ml soya sos ve 2 çorba kaşığı balı karıştırın ve etin her tarafını bu karışımla ovalayın. 24 saat buzdolabında bekletin.

Teryaki marinesi : 160 ml soya sosu, 60 ml sıvı yağ, 8 diş kıyılmış sarısak, 2 çay kaşığı zencefil, 2 çay kaşığı hardal tozu, 2 çorba kaşığı pekmez. Hepsini karıştırın elde ettiğiniz karışımı oda sıcaklığında 24 saat beklettikten sonra kuzu etinde veya bonfilede kullanabilirsiniz. Etin marine süresi 6 saatle 24 saat arası isteğinize bağlı.

Sarımsaklı ve krema marinesi : 1 kutu krema, 1 çorba kaşığı limon suyu, 5 diş sarımsak ezilmiş, karabiber, kereviz tozu, tuz, pul kırmızı biber ve 1 çay kaşığı Worcestershire sosu. Hepsini karıştırın tavukların üzerine döküp bir gece buzdolabında bekletin. Etlere de uygulanabilir.

Tavuk marinesi :1 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 diş ezilmiş sarımsak, 1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı limon suyu, 2 tatlı kaşığı hardal, 2 çorba kaşığı beyaz şarap, tuz, biber, kırmızı pul biber karıştırılarak tavukların üzerine dökülür. En az 4 saat en fazla bir gece bekletilir.

Havuç nasıl kolay temizlenir?

Havuç kabuğunu soymak sıkıcı bir iştir, üstelik parmaklarınızı da boyar. Yapışkan, sarı tabakanın oluşmasına yol açar. Oysa, bu işi kurulama bezi ve biraz tuzla kolayca halledebilirsiniz. Kabuklarını temizlemek istediğiniz havuçları, bir kurulama bezinin üztüne sıralayın ve üzerlerine bolca tuz dökün. Hepsini birbirine sürtün. Böylece havuçların kabuk kısımları kalkacağından, suyla yıkamanız yeterli olacaktır.

Havuçları pişirirken suyuna bir tutam pudra şekeri atarsanız çok daha lezzetli olmasını sağlarsınız.

Çiğ köftenin püf noktaları

Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları, çiğ köfte yoğurmanın püf noktaları olduğunu belirtti. Usta eller, iyi bir çiğ köfte yapmanın kullanılacak malzemeyle direk ilgili olduğunu vurguladı. İyi çiğ köfte yapmanın yolunun malzemeden geçtiğini belirten ustalar, sert bulgurla yapılan çiğ köftenin daha leziz olduğunu kaydetti. Çiğ köftede mutlaka isot (pul biber) kullanılması gerektiğini hatırlatan ustalar, kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerektiğine ve yoğurma kıvamının da çiğ köftenin tadını etkilediğine dikkat çekti.

Şanlıurfalı çiğ köfte uzmanları, 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.

Çiğ köfte uzmanları, çiğ köftenin şu şekilde yoğurulduğu takdirde lezzetinin daha fazla olacağını ifade etti:

"Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır."

Usta eller, çiğ köfte yapımında ise şu püf noktaların dikkate alınmasını tavsiye etti:

"Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğ köftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir."

Kabarık bir omlet yapmak için!

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışıma yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

Sarımsak kokusunu çıkarmak için

Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.

Bakterilere savaş açın

Mutfakta tahta yerine plastik ve suni maddelerden yapılmış çalışma yüzeylerini tercih edin. Çünkü baktariler plastiğe daha zor nüfuz eder ve plastiğin temizlenmesi tahtadan daha kolaydır. Böylece, yiyecek-içecek artığı ve bakteri birikmesi olmaz.

Domatesin kabuklarını soymak için

Domatesleri kolayca soyabilmek için 20 saniye kadar sıcak suyun içine bırakın ve hemen süzgeçle alın. Sonra soğuk sudan geçirip keskin bir bıçakla kabuklarını soyun. Bu işlem, domates kabuklarının yumuşamasını ve kolayca soyulmasını sağlayacaktır. Ancak bu metodu sadece yemek pişirmede kullanacağınız domateslerde uygulayın.

Patates püresini hazırlarken

Etli yemeklerin yanına patates püresini tercih ediyorsunuz. Ancak istediğiniz gibi patates püresini krema kıvamında yapamıyorsunuz. Hiç üzülmeyin! Patates püresinin krema kıvamında olması için, sütü sıcak olarak ilave etmeniz yeterlidir.

Birkaç püf noktası...

Jöleyi, dondurduğunuz kalıptan kolayca çıkarmak için, soğuk suda 2-3 dakika bekletin.

Sıvı yağların acılaşmasını önlemek için şişenin ağzını sıkıca kapatarak serin ve loş bir yerde saklayın.

Kaşar peyniri ve gravyer peynirini kuruduğunda sakın atmayın. Rendeleyerek çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz. Ayrıca kaşar peyniri bir süre sütün içinde bekletirseniz yumuşadığını göreceksiniz.

Soğan kavururken renginin canlı olması için kavurma esnasında içine biraz tuz serpin.

Sarımsak ve bademin kabuklarını kolayca soymak için, bir süre sıcak suda bekletin.

Çayınıza ayrı bir tat ve koku vermek için, kavanozun içine bir dilim portakal ya da elma kabuğu atabilirsiniz.

Salçayı cam bir kavanoza koyup üzerine zeytinyağı ile örterek küflenmesini önleyebilirsiniz.

Evde mayonez yaparken, zeytinyağı yerine susam yağını tercih edin. Mayonezin bozulmadığına şahit olacaksınız.

Yeşil salata ve marulun yapraklarını bıçakla kesmek yerine elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

Çorbalık balık suyunun lezzetini artırmak için balığı en az 45-60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en çok lezzet veren kısım olduğunu unutmayın.

Başarılı bir omlet için, kullandığınız tavanın çok kuru ve temiz olması gerektiğini unutmayın.
 
kardeşim sende olmasan bi bilgileri nerden alırız emeğine sağlık
 
Mutfakta tahta yerine plastik ve suni maddelerden yapılmış çalışma yüzeylerini tercih edin. Çünkü baktariler plastiğe daha zor nüfuz eder ve plastiğin temizlenmesi tahtadan daha kolaydır. Böylece, yiyecek-içecek artığı ve bakteri birikmesi olmaz.


mikrop bakteri bile plastiği sevmiyor. :p

eline sağlık kardeş. bilgilere devam. :D
 
Geri
Üst