Birmigham Alabama Üniversitesi’nden araştırmacılar yaz saati uygulamasının sağlığa iyi gelmediğini belirtti.
Ülkemizde bu yıl normal uygulamada 31 Mart Pazar günü ileri alınacak saatlerin, 1 Nisan'da yapılacak üniversite sınavında öğrencilerin mağdur olmaması için tarih 25 Mart'a çekilmesi planlanıyor. Peki, bu uygulama sağlık üzerinde ne gibi etkilere sahip?
Uzmanlar, gün ışığından yararlanmak adına yapılan bu uygulamanın hayata geçirildiği günün ertesinde % 10 kalp krizi artışına dikkat çekiyor. Hafta sonunda yapılan ayarlanmalar genellikle kişiyi fazla etkilemiyor. Ancak Pazartesi günü işe giderken 1 saat önceden uyanmak kişinin biyolojik saatini zorluyor ve kalp krizi riskini arttırıyor.
Prof. Dr. Martin Young 1 saatlik farkın neden bu riski arttırdığının kesin olarak bilinmesini belirtiyor. Ancak bazı teorilerin söz konusu olduğuna dikkat çekiyor. İşte o teoriler ve öne sürdükleri..
Uykusuzluk
Uyku yoksunluğu çeken kişilerde kilo artışı görülür ve buna bağlı olarak diyabet ve kalp hastalıkları riski artar. Uyku yoksunluğu vücutta enflamatuvar tepkilere ve kalp krizine neden olabilir.
Biyolojik saat
Vücuttaki her bir hücrenin işlevini gerçekleştirdiği ve uyum sağladığı bir saati vardır. Herhangi bir saat değişikliğinde tüm hücreler adapte olmak için bir müddet süreye ihtiyaç duyar. Herhangi bir hücrenin saatinde yaşanan değişiklik strese ve baskıya yol açar.
Bağışıklık sistemi
Bağışıklık sistemindeki hücrelerin de birer saati vardır ve bu saate göre işlev gösterirler. Saatte yapılan değişiklikler bağışıklık sistemi tarafından verilen tepkilerde gecikmeye yol açarak vücudu savunmasız bir hale getirebiliyor.
Milliyet