Yaz Aylarında Sivilceler Neden Artar.....

SAHRANİL

Altın Üye




Bilindigi gibi yaz aylarinda daha fazla terleriz. Kisilerin yüzde 15'inde sivilce artmasinin nedeni de terlemedir. Bunun disinda günes isinlari genelde sivilceleri iyilestirse de zaman zaman yag bezlerinin ürettigi yag miktarini çogaltarak sivilce artisina neden olabilir. Bu tür sivilceler, 'tropikal akne' olarak adlandirilir.

Genetik, irksal, hormonal, psikolojik faktörlerin yani sira kullanilan birtakim ilaçlar ve kozmetik ürünlerinin de sivilceye neden oldugu biliniyor. Iste sivilceye dair tavsiyeler..!!

Özellikle agizdan alinan veya sürülen kortizon veya hormon içeren ilaçlarin kullanimiyla akne olusabilir. Dolayisiyla sivilceye egilimli ciltlerde, bu ilaçlar kullanilirken dikkat edilmelidir. Kozmetik ürünlere gelince; içeriginde özellikle lanolin, vazelin, bazi bitkisel yaglar, 'butil stearat', 'loril alkol', 'oleik asit' gibi maddeler bulunan kozmetikler bazi kisilerde akneye sebep olabilir. Bunun disinda deginmek istedigim bir baska nokta da su ki; meslek geregi yagli maden ve maden kömürü katrani içeren maddelerle temas eden kisilerde, özellikle uyluk ve ön kollarda meydana gelen 'meslek aknesi' dedigimiz akneler ortaya çikar. Bunu engellemek için mümkün oldugu kadar bu maddelerle çiplak temastan kaçinilmasi gerekmektedir. En fazla dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de; içerdikleri maddelerin ciltte yag dengesini bozarak tahris ve sivilcelere neden olabilecek ucuz ve kalitesiz kozmetik ürünlerini asla tercih etmemek gerektigidir.

Günesin sivilceye iyi geldigine dair yaygin bir kani vardir. Bu dogru mu?

Evet, dogrudur. Günesin yaydigi UVB isinlarinin iltihabi önleyici etkisi vardir. Tatil dönemlerinde, sivilcelerin azalmasina etken budur. Ancak tabii ki bir yandan da tatil stresten uzaklasmak demektir. Bu sayede de sivilcelerde bir azalma saglanir. Bunlarin yaninda bronzlasmanin akneyi maskelemesi, günesin sivilcelere iyi geldigi kanisini olusturmustur. Fakat bu durum her cilt için geçerli degildir. Örnegin, açik tenlilerde günes akneyi artirir. Çünkü komedon (ciltteki siyah ve beyaz noktalar) çogalmasina neden olabilir.

Günes isinlari ciltte; özellikle sivilceli ciltlerde ne gibi hasarlara yol açar?

Bu sorunlarin olusmasini engellemek için nasil önlemler almak gerekir?
Sivilceli ciltler, kesinlikle günesin zararli etkilerinden korunmalidir. Bunun için saat 10-16 arasi günes altina çikmaktan kaçinmak, bu saatlerin disinda ise 'gün örtüsü' adini verdigimiz degisik koruma faktörlerini içeren ama yag içermeyen krem, losyon gibi ürünleri cilt tipine uygun olarak kullanmak gereklidir. Ayrica sapka kullanmak da önemli bir koruma faktörüdür.

Günes alerjisinin nedenleri nedir? Nasil korunabiliriz?

En çok 20'li yaslarda baslar. Günese maruz kalan deri bölgesinde yarim ile 3 dakika içinde kizarmalar, kasinti ve kabarmalarla kendini gösterir. Ani alerjilerin basinda ise günes yaniklari gelir. Bu yaniklarin olusmasina günesin yaydigi UVA isinlari sebep olur. Isinlarin en yogun oldugu sabah 10 ile ögleden sonra 16 saatleri arasini kapsayan zaman diliminde, günes altinda bulunmamak, ani yaniklari önler. Günes yaniklarinda, tedavi olarak; reaksiyon siddetine göre agriyi ve atesi kesen ilaçlar alinmasi veya yalnizca islak kompres uygulanmasi ve hemen ardindan krem ve losyonlarin kullanilmasi gerekir. Bunun yaninda kalici alerjilere örnek olarak; yüze yerlesen küçük kahverengi lekeler olarak ortaya çikan çiller, isiga bagli yaslanma ve benlerin artmasi siralanabilir.

Günes koruyucular, cildimizi günesten korumak için yeterli midir? Günes koruyucularin etkili olmasi için nasil kullanmak gerekir?

Günesten koruyucu ürünlerin yani sira sapka ve koruyucu giysiler muhakkak kullanilmalidir. Kullandigimiz ürünün etkili olmasi için koruyucunun mutlaka SPF 30 faktör ve üzerinde olmasi gerekir. Ayrica mutlaka günese çikmadan 30 dakika önce santimetrekareye 2 ml olacak sekilde tüm yüze ve bütün vücuda sürülmelidir. Yapilacak aktiviteye, suya girme ve terleme durumuna göre ürün seçilmelidir. SPF'si yüksek olan ürünlerin, yanigi önlemede digerlerinden çok farki olmasa da derin hasari önlemede daha etkili olduklari ispatlanmistir.

Yaz aylarinda cilt bakimi nasil yapilmali?

Yaz aylarinda vücutta su kaybina bagli olarak, özellikle kol ve bacaklarda cilt kuruyor. Bu yüzden koruyucularin yani sira nemlendiriciler de kullanilmali. Asiri kuruyan, alerjik olan ciltlerde nemlendiricileri 2-3 saatte bir yenilemek gerekiyor. Yüze sürülen C vitamini içerikli nemlendiricilerin; günesin yarattigi hasarlari engelleyici rolleri var. Nemlendirici, cilt kurutulduktan sonra sürülmeli. Islak cilde nemlendirici sürmek, mantara neden olabilir. Asiri kuru ciltlerde, meyve asitli ve cildin üst tabakasini yenileyici kremler kullanilmali. Meyve asitli nemlendiriciler, günesten koruyucularla birlikte ya da aksam sürülmelidir.

 

HTML

Üst