Insan dogasinin degismeyen noktalari vardir. Islam`in degismeyen hukumleri insanin bu yapisinin kiyamete kadar degismeyecek olmasindan kaynaklidir. Bu cagda zaten herkes biliyor heykelin ilah kabul edilmedigini. Soyle ornek vereyim. Katolik kliselerinde isa putlari bulunur ve bunun onunde diz cokerek dua ederler. Bu adamlar da o heykele tapmiyorlar onun betimledigi adama (onun ruhuna) tapiyorlar ama ortodokslar tarafindan heykele tapmakla ilgili elestiri aliyorlar. Putperest araplar da heykele degil heykelin ruhuna tapiyorlardi. Budistler de buda heykeli onunde dua ederler ama aslinda buda heykeline tapmazlar, bunu herkes bilir ama Islama gore putperest bir dindir. Neden mi sekilci oldugu icin. Maneviyata degil nihayetinde yine de sekle, materyalizme onem verdigi icin. Islam sekilcilige karsidir. Cunku sekilcilik o sekilden yardim isteme, o sekli kutsallastirma gibi sonuclar dogurur ki, bu durumun teknolojiyle alakasi yoktur insanin degismeyen dogasidir sekilcilige olan heves ve bunun neticesi olan kutsallastirma. Bu ise kuran`in ruhuna terstir. Islam`in olaya baktigi nokta budur. Insanlar hicbir zaman zaten cansiz bir varligin direkt maddi kismina (malzemeye) tapmadilar. Gunese ve Aya tapanlar bile onun manevi boyutuna tapmislardir.
Bir adam birgun Hz Muhammed (sav)`in yanina geliyor boynunda hac var. Peygamber efendimiz diyor ki o boynundaki putu cikar. Hz Muhammed (sav)`de biliyor ki bu adam o kolyeye tapmiyor ama artik bir simge her yerde kosede kullaniliyorsa onu insanlar kutsallastirir, o cansiz nesneyle konusmaya baslar keske gelsen diye icinden yardim istenir. Fatiha suresi ise tek yardim istenecek mercinin Allah oldugunu soyler. Sonra Turk tarihinde yuzlerce dahi komutanlar devlet adamlari oldugu halde madem heykel yapilacak o zaman digerlerininki neden yapilmiyor veya onlarinki tektuk. Bunlarin memlekete daha mi az katkisi oldu. Bu memlekette sanayi cagindaki osmanli sultanlari bile heykellerini diktirmediler. Cunku kutsallastirilmak istemediler. Cunku Islam`in ruhuna tersti bu olay. Peygamberin hadislerinde vardi sekilci olmaya olan karsi durus.
Madem onder kabul ettigin kisiye tesekkur etmek istiyorsun dua edersin. Muslumansaniz zaten biliyorsunuzdur ki saygi durusunun, heykelin ne sana ne de oluye hicbir faydasi yoktur. Bunun yaninda heykel teknoloji gelistirmeyi saglayan birsey degildir. Bu heykelleri yapan bircok firma var turkiyede. Bu bir sektor haline gelmis. Bu firmalar boyle gereksiz islerle ugrasmak yerine bir tank parcasi uretseler, bir araba parcasi uretseler, tekstil fabrikasi acsalar memleketin kaynaklarini bosa harcamamis bir seye hizmet icin ve terakki icin harcamis olurlar. Yilda tonlarca plastik ve metal harice akiyor bu dusunce tarzi yuzunden. Bir kalip uretiyorlar yillarca ayni kalipla, programla uretim oluyor otomatik makinelerde. 1 muhendis yeter oyle firmaya. Nasil olsa her acilan okul veya devlet dairesi (ozel sektorler dahi aliyor) icin en az 20 tane gerekiyor toz tutmaktan baska hicbir ise yaramayan bu malzemeler.