Yavuz Sultan Selim neden küpe takardı?

€rd@ls10

Altın Üye
Reaction score
0

Yavuz Sultan Selim neden küpe takardı?

Bir rivayete göre Yavuz Sultan Selim ordusuyla Mısır’ı fethettiği zaman, orada köleleri ziyaret etmiş. Çiftliklerde çalışan erkek kölelerin kulaklarında küpeleri görünce, neden taktıklarını sormuş.
“Sultanım.” demişler. “Bunlar köle sınıfı olduğundan hür erkeklerden ayırt edilmeleri için bu küpeleri takarlar. Bu küpeler onların kölelik nişanıdır.”
“Yaa öyle mi?” demiş Yavuz Sultan Selim, “Demek öyle ha.. Getirin öyleyse ben de kulaklarıma küpe takacağım.” Kendisini Alemlerin Sultanı karşısında köle olarak gören Yavuz:
“Getirin, benden daha hakir bir köle mi olur?” demiş ve küpeleri kulaklarına takarak, bir müddet köleler arasında dolaşmış​

benim bilgime yavuz sultan selimin bilinen fotoğrafının yavuz sultan selime değilde şah ismaile ait olduğu yönünde yani küpe takmıyordu:D

ßeLkide Modayı Takip Ediyordur,O Yüzden Küpe Takmıştır.. Kim ßiLir.. (=

bir kere tarih kitaplarinda ve hatta topkapida bulunan resim yavuz sultan selim han oldugu yanlisdir yavuz sultan selim oldugu idda edilen 3 resim vardir biri iranli biri macar biride avrupali mensei belli degil ressamlar cizmisdir ama her biinin ozellikleri yavuz sultan selimin pala biyikli oldugunu dogrular iki resimde macar ve iranli ressamlarin resimlerinde kupede ortaktir.
fakat bu resmin yavuz sultan selimden ziyade sah ismaile ait oldugu kuvvetli bir gorusdur nedenleri
oncelikle neden yazvuz degil :
islam dininde bazi alimlere gore erkegin kulgini delip kupe takmasi haram bazilarina gore caiz degildir her hal u karda hos karsilanmamakda kaldiki yavuz sultan selim gibi derin islam bilgisi sahibi bi han bu hatayi yapmaz
resimde kafasinda kirmizi tac bulunur ki bu 12 parca li osmanli padisahlarinin sariklari gibi degil
kirmiz ve 12 haneli tac sii likde 12 imami temsil eder buda resmin sah ismaile ait oldugunu guclendirmekde.
boynunda inci kolye bulunmasi , buda misir seferinden donen yavus sultan selim han in oglu suleymeni satafatli bi elbise ile karsiladigini gordugunde ogluna bre suleymen sen boyle giyinirsen anan nasil giyinsin dediginden giyim tarzida uymamistir
kulagindaki kupe olayi ise sah ismail oldugunu giderek guclendirmekte cunku haydari ve kalenderi dervisleri olduklarin iispatlamak amaci ile kupe takarlardi.
ve ayrica osmali tarihinde kendilerini direk olarak resmettirmeyen iki sultan vardir biri fatih sultan mehmet han digeri yavuz sulten selim handir kendisini suslu bi sekilde tasfir eden ressamlarida uyaran bir kimsedir.

benim bilgime yavuz sultan selimin bilinen fotoğrafının yavuz sultan selime değilde şah ismaile ait olduğu yönünde yani küpe takmıyordu:D

Ben de böyle biliyorum. Ayrıca "muammadk" arkadaşın açıklamaları daha inandırıcı geldi bana.

yanlışşş

Evet VE Zaten Bu Kaynaklarla Da Sabit... Bunun gerçek olduğunu düşünmüyorum tarih prof. tanıdğmz vardı o söylemşti

ilginççç gerçektende doğruysa Güzel yapmış

ilginç bilgiler için tşkrler...

valla alıntı yapamdım k.bakma muammadk çok güzel anlatmışsın ellerine sağlık:D

Muallakta kalan bir bilgi. Yinede emeğe saygı.

toxin 78 haklıdır.O resim Yavuz Sultan Selim'in değil Şah İsmail'in resmidir.

bir kere tarih kitaplarinda ve hatta topkapida bulunan resim yavuz sultan selim han oldugu yanlisdir yavuz sultan selim oldugu idda edilen 3 resim vardir biri iranli biri macar biride avrupali mensei belli degil ressamlar cizmisdir ama her biinin ozellikleri yavuz sultan selimin pala biyikli oldugunu dogrular iki resimde macar ve iranli ressamlarin resimlerinde kupede ortaktir.
fakat bu resmin yavuz sultan selimden ziyade sah ismaile ait oldugu kuvvetli bir gorusdur nedenleri
oncelikle neden yazvuz degil :
islam dininde bazi alimlere gore erkegin kulgini delip kupe takmasi haram bazilarina gore caiz degildir her hal u karda hos karsilanmamakda kaldiki yavuz sultan selim gibi derin islam bilgisi sahibi bi han bu hatayi yapmaz
resimde kafasinda kirmizi tac bulunur ki bu 12 parca li osmanli padisahlarinin sariklari gibi degil
kirmiz ve 12 haneli tac sii likde 12 imami temsil eder buda resmin sah ismaile ait oldugunu guclendirmekde.
boynunda inci kolye bulunmasi , buda misir seferinden donen yavus sultan selim han in oglu suleymeni satafatli bi elbise ile karsiladigini gordugunde ogluna bre suleymen sen boyle giyinirsen anan nasil giyinsin dediginden giyim tarzida uymamistir
kulagindaki kupe olayi ise sah ismail oldugunu giderek guclendirmekte cunku haydari ve kalenderi dervisleri olduklarin iispatlamak amaci ile kupe takarlardi.
ve ayrica osmali tarihinde kendilerini direk olarak resmettirmeyen iki sultan vardir biri fatih sultan mehmet han digeri yavuz sulten selim handir kendisini suslu bi sekilde tasfir eden ressamlarida uyaran bir kimsedir.

HZ ALİ de küpe takarmış dediklerinin doğruluk payı var galiba....

arkadaşım ne alaka nerden çıkartıyorsunuz bunları

bazı kaynaklarda yazıyor küe taktığı ama ben şahsen inanmıyorum

tarih ortaokul ve lisede bize okutulan bilgilerden ibaret değildir arkadaşlar ..ve bu gün geçtikçe apaçık ortaya çıkıyor..herzmaan osmanlıyı karalayan aciz düşüren bilgiler satır aralarında verilmiştir inceden..ne yazikki arkadaşlar okuduğumuz tarihi türkler yazmamıştır.gerçek tarihi ve osmanlıyı merak ediyorsanız bence atatürkün de dediği gibi muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızda ki asil kanda mevcuttur.ALLAH AŞKINA YERYÜZÜNE GELMİŞMİDİR BİR OSMANLI DAHA iyi düşünelim arkadaşlar ...osmanlı demek;adalet demektir(islam adaleti) osmanlı demek kültürdür medeniyettir(peygamber efendimizin sahabelerine anlattığı islam medeniyeti gibi)osmanı demek haksızlığa boyun eğmemek ve düşmandan korkmamaktır(HZ.ALİNİN DEDİĞİ GİBİ KAHSIZLIĞA BOYUN EĞMEYİN VE HAKSIZLIK YAPILAN YERDE DURMAYIN)osmanlı demek millet demektir bağımsızlık demektir,osmanlı demek fransaya dansı yasaklamaktır(100 yıl boyunca sadece bir mektup ile)osmanlı demek ilimdir ,osmanlı demek aynı topraklar içerisinde din,dil,ırkimezhep ayrımı gözetmeden yaşamaktır.NERDESİN BE OSMANLIII.

Bildiğime göre Yavuz Sultan Selim Han küpe takardı. Ama gösterişli bir küpe deil. Kölelerin taktığı küpeden. Ve küpelerde her kölenin efendisinin ismi yazar. Onun küpesinde de Hz. Allah (c.c.) yazardı. Yani Allah' ın kölesi.

dogrudur baska neden taksın ki koca sultan küpeyi

Geri