Yargitay Şemdİnlİ Davasi Klararini Bozdu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

mtt

New member
------------------------------DOĞRU KARAR BANA GÖRE-----------------------------------------
Yargıtay, Şemdinli davasında hapis cezası kararını bozdu
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Şemdinli olaylarıyla ilgili davada sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki kararı "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozdu.
Davanın temyiz incelemesini sonuçlandıran Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Kaya ve İldeniz’i "adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapse mahkum eden kararının usul yönünden bozulması sonucuna vardı. Yüksek mahkeme sanıkların üzerine atılı suçun askeri mahkemenin görev alanına girdiğine de hükmetti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, Şemdinli Davası’nda yer mahkemenin verdiği kararı bozma gerekçesinde, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’e yüklenen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 302 ve 316. maddelerindeki suçların maddi ve manevi unsurları itibariyle oluşmadığı belirtildi.
Gerekçede, "Asker olan sanıkların terör örgütünün işlediği suçlarla aynı suçu işlediklerine ilişkin nitelendirme hayal gücünün de ötesinde tamamen varsayımlara dayalı, hukuki değerden yoksun düşünceye dayanmaktadır" denildi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin gerekçeli kararında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölücü terör ile ilgili bütün faaliyetlerinin askeri nitelikte olduğu belirtilerek, Askeri Ceza Kanunu’nun asker şahısların işledikleri suçlar ve yargı yerleri ile ilgili düzenlemelerine atıfta bulunuldu. Davaya askeri mahkemenin bakmakla yükümlü olduğu belirtildi.
Gerekçede, başka bir davada yargılanan itirafçı sanık Veysel Ateş’in dosyası Kaya ve İldeniz’in dosyası ile birleştirildikten sonra yerel mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiği ifade edildi.
Sanıklar Kaya ve İldeniz’in üzerine atılı TCK’nın 302 (devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak) ve 316. (suç için anlaşma)
maddelerinde tanımlanan suçların maddi ve manevi unsurları itibariyle oluştuğuna ilişkin delil olmadığı kaydedilen gerekçede, "Asker olan sanıkların, terör örgütünün işlediği suçlarla aynı suçu işledikleri şeklindeki nitelendirme hayal gücünün de çok ötesinde tamamen varsayımlara dayalı, hukuki değerden yoksun düşünceye dayanmaktadır" denildi.
Daire’nin eksik soruşturma ile ilgili bozma gerekçelerinde ise olay yerinde bomba uzmanı bilirkişi tarafından keşif yapılmadığı, tanık beyanları arasındaki çelişkilerin giderilmediği ve olay saatinin kuşkuya yer vermeyecek şekilde saptanmadığı kaydedildi.
Soruşturma aşamasında ifadeleri alınan görgü tanıklarının yargılama aşamasında dinlenmemesi de bozma gerekçesi yapıldı.
Gerekçede, yargılama sırasında sanıklar ve avukatlarının savunma hakkının kısıtlandığını, olayın PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin beyanları bulunduğu iddiasıyla itirafçılar Sabri Adanır ve Hasan Salar’ın tanık olarak dinlenmediği kaydedildi ve bunlar da eksik soruşturma nedenleri arasında sayıldı.
Daire kararı oybirliğiyle aldı.

TEBLİĞNAME

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, kararın usul eksikliği, eksik soruşturma ve esastan bozulmasını istemişti.
Tebliğnamede, dosya içeriği, TCK’nın 302 ve 316 maddelerindeki suçların yasal unsurlarının kesinlikle mevcut olmaması, aynı kanunun 220.
maddesinden hüküm kurulması nedeniyle CMK’nın ilgili maddeleri dikkate alınarak davanın yetkili ve görevli Hakkari Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere görevsizlik kararı verilmesi gerektiğine işaret edilmişti.
Başsavcılık, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı görev yönünden bozmasına katılmazsa itiraz hakkı bulunuyor. Başsavcılık, karara bu yönden itiraz ederse dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidecek.
Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz, Şemdinli’de Umut Kitapevinin bombalanmasıyla ilgili yargılandıkları davada Van 3. Ağır ceza Mahkemesi tarafından "adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezasına mahkum edilmişlerdi.
Dava, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülecek.

SANIK AVUKATI: "TERÖRLE MÜCADELE EDENLERE MORAL OLACAK"

Şemdinli Davası’nın sanık avukatı Vedat Gülşen, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararının adaletin yerini bulması yönünden çok önemli olduğunu belirterek, "Terörle mücadelede çalışan diğer arkadaşlar için moral olacaktır" dedi.
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’e verilen hapis cezasına ilişkin kararın temyiz duruşması, Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yapıldı.
Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan sanık Avukatı Gülşen, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği mahkumiyet kararını bozduğunu anımsattı.
Gülşen, dairenin sanıkların terörle mücadele eden askerler olması nedeniyle davaya bakmakla askeri mahkemenin yetkili olduğuna karar verdiğini ifade etti.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde ileri sürdükleri tüm temyiz ve itiraz taleplerinin kabul edildiğini kaydeden Gülşen, "Eksik soruşturma neticesinde verilen hüküm, tüm eksikliklerden tek tek bahsedilerek itirafçıların dinlenmeleri dahil olmak üzere bozuldu" diye konuştu.
Gülşen, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinin usul yönünden de esaslı bir hata yaptığını söyleyerek mahkemenin sanık Veysel Ateş ile diğer sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’in davasını karar verebilmek için son celsede tefrik ettiğini belirtti. Vedat Gülşen, "Bu acele verilen karar neticesinde bu tefrikin de yerinde olmadığı dosyaların birleştirilerek görevsizlik kararı verilmesi ve askeri ceza mahkemesine gönderilmesi gereğini Yargıtay 9. Ceza Dairesi önemle vurguladı" diye konuştu.
Kararın adaletin yerini bulması yönünden çok önemli olduğunu ifade eden Gülşen, şu görüşlere yer verdi:
"Terörle mücadelede çalışan diğer arkadaşlar için moral olacaktır. Çünkü terörle mücadele eden askeri güçlerin bu görevleri dolayısıyla işlenmiş suçlara da emsal bir karar çıkmıştır. Bu çok önemlidir. Bundan sonra zannediyorum ki adli yargı ile askeri mahkemeler arasındaki uyuşmazlık mahkemesinin kararı uygulanmaya başlanacak ve askeri mahkemeler bu konuda yetkili olacaktır. Bu yönüyle de bu karar ile bir ilk yaşanmış oluyor. Hepimize, vatanımıza, milletimize, devletimize hayırlı olsun." Vedat Gülşen, duruşmaya bombalanan Umut Kitabevi’nin bulunduğu pasajın genel durumunu ve kitabevini ayrıntılı gösteren 1/50 ölçekli maket ile geldi.

KAYNAK:http://www.milliyet.com.tr/2007/05/16/son/sontur12.asp
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

HTML

Üst