yaratıcılık ne demek ???

cdoganc

New member
Reaction score
0
Yaratıcılık ne demek?

Fikir, eski unsurların yeni birleşiminden başka bir şey değildir.
James Webb Young
Yaratıcı faaliyeti olağandışı bir şey gibi düşünmek yanlıştır.
J. Bronowski
Sanatçı da olsa, bilim adamı da olsa, bir insan, doğanın çeşitliliği içinde yeni bir birlik bulduğunda yaratıcı olur. Bunu daha önce benzer olduğu düşünülmeyen şeyler arasında benzerlik bularak yapar... Yaratıcı zihin beklenmedik benzerlikleri arayan zihindir.
J. Bronowski
Bir insanın bir fikir bulması için sadece tek bir yol vardır; daha önce sahip olduğu, ama aralarında bir ilgi kurmadığı iki veya daha fazla fikri yeni bir biçimde birleştirmek.
Francis H. Cartier
Eğlenin! Ciddiyet sığlığın tek sığınağıdır.
Oscar Wilde
En iyi fikirler en çok eğlenen takımdan çıkardı. Asık suratlılar ve çatık kaşlılar ise nadiren iyi fikirlerle gelirlerdi. İyi fikir üretebildikleri için mi bu denli keyifliydiler; yoksa keyifli oldukları ve eğlendikleri için mi iyi fikir üretiyorlardı? Hiç şüphe yok ki doğru olan ikincisi.
Jack Foster
Ajansınızda çalışmayı keyifli hale getirin, çalışırken eğlenmeyen insanlar nadiren iyi reklam fikirleri üretebilirler.
David Ogilvy
Jerry Greenfield "eğlenmiyorsan niye yaparsın?" der.
Tom J. Peters da buna "İşin birinci koşulu sıkıcı olmamasıdır. iş eğlenceli olmalıdır; eğer değilse hayatınızı boşa harcıyorsunuz demektir." diye ekler.
Düşünme'nin Latince karşılığı olan cogito fiili, etimolojik olarak "birlikte çırpmak"tır. St. Augustine bunu farkettiği gibi intelligo sözcüğünün, "içinden seçmek" anlamına geldiğini belirtir.
Arthur Koestler "Yaratma işi" isimli kitabını tümüyle "Yaratıcı özgünlüğün bir fikirler sistemini yoktan var etmek ya da yaratmak değil; daha çok, çaprazlama yoluyla döllenme süreci, iyice oturmuş düşünce yollarının birliştirilmesi" tezi üzerine kurmuştur. "Yaratıcı faaliyet; mevcut olay, fikir ve yeteneklerin seçilmesi, birleştirilmesi, tekrar gözden geçirilmesi veya sentez edilmesidir." der.
Yaratıcı fikirlere giden yollar
James Webb Young
1. Adım: Zihin hammaddeleri bir araya getirmeli. (Ürün ve insanlar hakkındaki özel bilgiler ve hayat ve olaylara dair genel bilgiler)
2. Adım: Zihin tüm bu malzemeyi öğütme sürecine girer.
3. Adım: Tüm konuyu ve problemi mümkün olabildiğince zihninizden atıyorsunuz.
4. Adım: Boşluktan bir fikir ortaya çıkıyor.
5. Adım: Yeni doğmuş fikninizi alıp gerçek dünyaya bırakıyor ve nasıl başarılı olduğunu görüyorsunuz.
Helmholtz
1. Aşama: ?Hazırlık?: Problemin her yönüyle incelendiği aşama. Ürün ve insanlar hakkındaki özel bilgiler ve hayat ve olaylara dair genel bilgiler.
2. Aşama: ?Kuluçka? Bilinçli olarak problemin düşünülmediği aşama.
3. Aşama: ?Aydınlanma? Mutlu fikirlerin beklenmedik bir anda, herhangi bir çaba harcanmadan esin gibi birden ortaya çıktığı aşama.
Moshe F. Rubinstein
1. Aşama: Hazırlık
? Problemin elemanları üzerinden tek tek geçerek, aralarındaki ilişkiyi araştırmak.
2. Aşama: Kuluçka devri
? Eğer bir problemi çabuk çözemiyorsanız, üstüne yatın.
3. Aşama: Esin
? Bir çözüm ya da olası bir çözüm yolu aniden ortaya çıktığında bir coşku kıvılcımı hissedersiniz.
4. Aşama: Doğrulama
? Çözümün gerçekten işleyip işlemediğini kontrol edersiniz.

bence de yaratıcılık yanlış bir kelime bunun yerine üretmek kelimesi daha uygun düşer bence

Geri