Yarını tasarlayacak ustalar ödüllerine kavuştu

1001Design

330i ///M3 Design
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
25,561
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Shut up and train!
Intel Türkiye ve BTnet.com.tr işbirliğinde düzenlenen ve toplamda 262 gelecek fikrinin değerlendirildiği “Senin Yarının” yarışmasının kazananları belli oldu.

Çiğdem Ural dijital tuval fikri ile yarışmanın 1.’si olurken, Ahmet Enes Dabanlıoğlu Yarın Daha Kolay adlı blogu ile Intel Sosyal Medya Ödülü’ne layık görüldü.

Ustalar ödüllerini, yarışmanın sponsorları ve iş ortaklarının da katılımıyla düzenlenen ödül töreninde,
İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir ve Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem’in elinden aldı.

Intel Türkiye ve BTnet.com.tr teknoloji haber portalının işbirliği ile Ekim 2009’da başvuruları başlatılan Senin Yarının yarışması kapsamında Intel, insanlara, ürettiği teknolojilerle hayallerini, çözümlerini ve vizyonlarını en kolay ve en doğru şekilde paylaşabilecekleri platformlar sundu. Bu platformlar aracılığıyla tam 262 gelecek öngörüsü paylaşıldı. Birbirinden ilginç bu proje ve tasarımlar, teknoloji sektörünün önde gelen kişilerinden oluşan 6 kişilik jüri ekibi tarafından değerlendirildi. Her bir fikir, 1 ile 10 arasında puanlanarak, yarışma ödüllerini kazanan finalistler belirlendi. Kazananlar ise ödüllerini, yarışma destekçileri UniClub, İnterpromedya ile İstanbul Digital Kültür ve Sanat Vakfı’nın da katılımıyla düzenlenen ödül töreninde, İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir ve Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem’in elinden aldı.

Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde Resim Öğretmeni olan Çiğdem Ural’ın ‘dijital ekran görevi gören tuval ve dijital kalem aracılığıyla tuval arkasına yüklenmiş resim programlarını, renk piksellerini belirleyerek uygulama, kayıt özelliğini kullanarak da duvarda sergileme’ fikri ile birinci olduğu yarışma kapsamında, Yusuf Uğur Sözen, “cihazlarımız gözümüzün görmediği elektromanyetik dalgalar ile bulundukları yerden şarj edilebilmeli” fikri ile ikinci, Nurcan Ziyaretli ‘satın aldığım yiyeceğin kimyasal ve hormon içeriğini bir cihazdan geçirerek ögrenmek istiyorum’ fikri ile üçüncü oldu.

Yarışmanın sosyal medya bölümünde ise Ahmet Enes Dabanlıoğlu en çok ilgi uyandıran blog olarak seçilen Yarın Daha Kolay adlı projesi ile Intel Sosyal Medya Ödülü’nü almaya hak kazandı. Yarışmaya gönderilen tasarım ve projeler ile tasarım/proje sahibinin ismi de Tasdix tarafından koruma altına alındı.


intel-odul1.jpg


Gelecek hayalleri kazandırdı

Ödül töreninde yaptığı konuşmada yarışma süreci ve finalinin Türkiye’nin geleceği adına son derece umut verici olduğunu dile getiren Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem: “Intel’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde Tomorrow Mural ismiyle yayınlanan web sitesi, ilk olarak Türkiye’de, Senin Yarının ismiyle yarışma formatında hayata geçti. Intel olarak, BTnet.com.tr işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz bu yarışma ile 13 yaş ve üzeri herkesi bilişimin gücünü arkasına alarak düşünmeye, araştırmaya ve fikirlerini cesurca ortaya koymaya davet ettik. Yarışmamız Türkiye’de büyük bir ilgi ile karşılandı. 18 günlük bir başvuru sürecinde tam 262 gelecek öngörüsü paylaşıldı. Üretilen fikirler, son derece yaratıcı ve uygulanabilir olmanın yanı sıra Türkiye’nin teknolojiye olan ilgisini ve hayallerini bilişimle gerçekleştirmeye olan inancını da kanıtlar nitelikte. Biz de insanlığı geleceğe taşıma vizyonumuzun bir parçası olarak başta çocuklar, gençler ve kadınlarımız olmak üzere toplumun her kesiminin daha fazla bilgisayar okur-yazarı, internet üretkeni ve gelecek tasarımcısı olması konusunda elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz” dedi.

İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir: “Senin Yarının yarışması başta gençler olmak üzere aslında geleceği şekillendirecek olan herkesi gelecek üzerinde düşünmeye teşvik eden, katılımcılığı ve bir o kadar da yaratıcılığı destekleyen bir proje olarak hayata geçti. Bizlerle paylaşılan gelecek öngörüleri, yarın belki yarından da yakın hayata geçebilir. Bundan sadece 10 sene önce film ya da video görüntülerini internetten yüksek hızda indirmek, televizyon ekranında izlemek gibi şeyler hayal gibi geliyordu ama şimdi bilgi teknolojileri sayesinde hepsi hatta ötesi gerçek. O yüzden geleceği hayal etmek, onu kurgulamak ve üzerinde çalışmak için zaman, şimdi” şeklinde konuştu.

262 gelecek fikri arasından sıyrılarak birinciliği göğüsleyen proje, Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde Resim Öğretmeni olan Çiğdem Ural’ın dijital tuval fikri oldu. Ural, toplam jüri puanı 49 olan ‘fuzzy’yi dijital ekran görevi gören tuval ve dijital kalem aracılığıyla tuval arkasına yüklenmiş resim programlarını, renk piksellerini belirleyerek uygulama imkanı sunan bir proje olarak geliştirdi. Ayrıca fuzzy, kullanıcıya kayıt özelliğinden yararlanarak da resimlerini duvarda sergileme olanağı yaratıyor.

Yusuf Uğur Sözen “şarjım bitiyor pirize takmam lazım... Şarj olması lazım olayı ortadan kalkmalı. Cihazlarımız gözümüzün görmediği elektromanyetik dalgalar ile bulundukları yerden şarj edilebilmeli” gelecek fikri ile jüriden toplam 46 puan alarak, yarışmanın ikincisi oldu.

Yarışmanın üçüncüsü ise 1971 İstanbul doğumlu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ön lisans ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi ön lisans bölümlerini başarı ile bitirmiş, halen bir kamu kurumunda Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapmakta olan Nurcan Ziyaretli oldu. Son dönemde Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO), sağlıklı ve doğal beslenme gibi konular gündemdeyken Ziyaretli, satın aldığı yiyeceğin kimyasal ve hormon içeriğini bir cihazdan geçirerek öğrenmek istemesi fikri ile Naturel blogunu oluşturdu. ‘Naturel’ projesi ise toplam 45 jüri puanı topladı.

“Yarın daha kolay”a Intel Sosyal Medya Ödülü
“Bir buzdolabı yiyecek ihtiyaçlarını kendi sipariş edebilmeli”
“Bir koltuk vücut ısımızı ve stres düzeyimizi algılayabilmeli”
“Bir çamaşır makinesi arızalandığında servisine haber verebilmeli”
“Bir klima fırında bir yemek piştiğini algılayıp odadaki havayı temizleyebilmeli”

İşte bunlar da “Yarın daha kolay” adlı projesi ile en çok ilgi toplayan blogun ve dolayısıyla Intel Sosyal Medya Ödülü’nün sahibi Ahmet Enes Dabanlıoğlu’nun gelecek öngörüleri. Dabanlıoğlu, “Günümüzde her şey kolay. Gelecekte bu daha kolay olmalı” fikrinden yola çıkarak bu projeyi geliştirdi. Dabanlıoğlu, Intel Sosyal Medya Ödülü’nün; Yorum (eklenen yazı, yorum adedi, farklı yorumcu), Sosyal Ağ Grup Puanı (facebook, xing, linkedin gibi sosyal ağların kullanımı), Durum Paylaşım Puanı (friendfeed, twitter vs), Ekstra Teknoloji Kullanımı (3D modelleme, animasyon, sunum, video, ses, rss vs) kriterlerini başarıyla yerine getirerek ödüle hak kazandı. Akıllı ev aletleri üzerinde yoğunlaşan Dabanlıoğlu, gündelik hayatımızın ayrılmaz birer parçası olan bir buzdolabı, çamaşır makinesi veya klimanın yarın hayatımızı daha kolay hale getirebilecek donanımlara sahip olması gerektiğini düşünüyor. Proje, jüri tarafından toplam 45 puan aldı.

Intel Türkiye ve BTnet.com.tr işbirliğinde hayata geçirilen Senin Yarının yarışmasının ödül sponsorluğunu, Microsoft, Superonline, Kaspersky/Helyum, Netron ve Eczacıbaşı firmaları üstlenirken, dataprofil ve kariyer.genç hizmet sponsoru olarak yarışmaya destek verdi.


Kaynak
 

Ekli dosyalar

  • 20100319124238_intelodul.jpg
    20100319124238_intelodul.jpg
    16.9 KB · Görüntüleme: 373
Geri
Üst