Ya Sehri Ramazan Hoşgeldin [ 11 Ayın Sultanı Geldi Ramazan ]

N i h i L

New member
Katılım
18 Ara 2005
Mesajlar
2,748
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
35
Konum
Adana
Efeler_7633172869.jpg

ramazan468x60.jpg

ramazan10027-full;init:.jpg


Ramazan,​
Hz. Ömer zamanında düzenlenen Ay takvimine dayalı bir takvim olan Hicri takvime göre yılın 9. ayı ve İslamiyette kutsal sayılan aydır.

Hz. Ömer zamanında Arap Yarımadası'nda; Persler, Romalılar ve başka medeniyetlerin kullandığı Güneş ve Ay takvimleri kullanılmaktaydı. Hicaz-Asir bölgesinde ise hem Güneş hem de Ay takvimi kullanılıyordu. Kullanılan Ay takviminde günümüzde Ramazan olarak adlandırılan ay 7. ay idi. O dönemde kabul edilen değişiklikle Muharrem ayı Rebiülevvel yerine ilk ay yapılınca Ramazan ayı 9. ay olmuştur.

Ramazan ayındaki oruç nedir?​
Bakara Suresi'nde anlatıldığı üzere Kur'an'ın Hz. Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır, bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek (katı-sıvı) ve cinsel ilişkide bulunmak yasaktır
Ramazan ayındaki oruç ne zamandan beri vardır? Ramazan ne zaman başlar? [değiştir]Kur'an'da şimdiki bildiğimiz kulluk yöntemlerinin İbrahim SS zamanında belirlendiği yazılıdır. Bakara Suresi, 128. ayette İbrahim SS ile İsmail SS "Kabe"nin temellerini yaparken şöyle dua ederler "... bize menseklerimizi/kulluk yöntemlerimizi göster ...". Konumuz olan Ramazan ayında oruç tutulması da gene Bakara Suresi, 183. ayetinde "Ey o iman edenler! Size oruçlar borç kılındı (yazıldı), sizden öncekilere borç kılındığı (yazıldığı) gibi..." Ramazan ayı bu adını Hazreti İbrahim zamanında almıştır. "Ramazan" sözcüğü için Arap kökenbilimcilerin kökü ile ilgili farklı yorumlarının sebebi budur. O sırada Ay yılı ile Güneş yılı, ikisi de 360 gün idi. Daha sonra Yer'in Güneş çevresindeki yörüngesi eliptikleştikçe Ay yılı 354 güne geriledi, Güneş yılı da 366 güne çıktı. Şimdi ise Ay yılı 354,36705... gün, Güneş yılı ise 365,2422... gündür

Ay takvimindeki tüm aylar (Arapça, Şühur-i kameriyye. İngilizce, lunar months) gibi Ramazan ayı da, "yeniay" ile başlar. Yeniayın hesabı çok kolaydır; Ay yılı ayı (kameri ay, lunar month) 29,53... gündür. Dolunay, kabaca ayın ortasına denk düşer, dolunay saati üzerine 14 tam gün eklendiğinde, 15. gün muhakkak bir sonraki ayın ilk günüdür. Bunu okuma-yazması olmayan bile hesaplayabilir. Hac Suresi, 78 ayeti gereği " Allah size dinde zorluktan bir şey bile kılmadı".

Örnek olarak, 2006 yılı için Türkiye'de Ramazan ayı 22 Eylül'de öğleyin 14:46'da başlar, Bakara Suresi, 187 ayeti gereği oruç, gündoğumundan önceki alacakaranlık (tan ağarması, şafak sökmesi, şafak sökmesi) ile gecenin başlaması anı arası (günbatımından sonraki alacakaranlık başlangıcı, tan kararması) tutulacağından, 23 Eylül günü oruç tutulmaya başlanır. Şevval ayı, 22 Ekim günü alacakaranlık ile gündoğumu arasında 8:15'de başladığından, 22 Ekim günü Ramazan bayramıdır.

Kur'an'a göre Ay takvimindeki bir ayın başlangıcı için "rüyeti hilal" (rü'yet-i hilâl) "hilali görmek" diye bir ölçüt yoktur. Bu uydurulmuş hadislerin gereğidir. Üstelik hadisçilerce, doğru hadis (sahih hadis) diye tanımlanan hadislerde bile konu ile ilgili birbirinden farklı üç görüş vardır. Bu bir saçmalıktır. Yeniay görülemez, bu sırada Ay kapkaranlıktır. Bütün fıkıhçılar bilirler ki dolunay, Ay ayının ( kameri şehr, şehri kameri, lunar month) tam ortasıdır, bu da 14. günden sonra 15. güne yakındır. Öyleyse dolunay saati üzerine 14,76 gün (14 gün 16 saat) eklendiğinde bir sonraki ayın ilk günü olacaktır, ama nedense fıkıhçıların ayın ilk günü buna hiç uymaz. Üstelik, fıkıhçılara göre "hilal görmek" eski zamanlarda da şart olduğu için, teleskopu olmayan insanların açık havada, yapay ışık olmayan bir yerde çıplak gözle görmesi demek olur ki, buna göre bir dolunay ayın 11. ya da 12. günü, bir sonraki dolunay bundan 17 gün sonra olur, bu saçmalık böyle sürer gider. Örnek olarak, 2006 yılı için Ekim ayındaki dolunay, Türkiye için 14 Ekim, 6:13'tedir, ama diyanetin Ramazan ayını başlattığı gün olan 24 Eylül'den başlayıp sayarsak, dolunay 13. güne denk düşecektir, oysa dolunay, ayın 14 gün 16 saatlik (14,76 gün) durumudur.

Daha da tuhaf olan konu ise 27-30 Kasım 1978'de İstanbul'da müslüman ülkelerin yaptığı "Rü'yet-i Hilâl Konferansı" bildirgesinde oybirliği alınmış karara göre, "açık havada, yapay ışık olmayan yerde, çıplak gözle ince bir yay biçiminde Ay'ı görmek" şart kabul edilmiştir. Ancak bu uygulamayı yalnızca Hindistan, Pakistan, Afganistan, Bangladeş gibi ülkelerde dağlılar-köylüler yapmaktadır, bu yüzden de Ramazan'a 3 gün sonra başlayıp, 3 gün sonra Bayram yapmaktadırlar.

Ayrıca burada bir tutarsızlık daha vardır, Arapça'da tefsircilerin (müfessir), fıkıhçıların (fakih) kullandığı "Ay" anlamında kullandığı "kamer" sözcüğü yoktur. Kur'an yoluyla gelen bir sözcüktür ve aslı "Kumara" sözcüğüdür ki Kureyş şivesinde "kamrâ" diye söylenir, "hamrâ" sözcüğü ile bir anlamda "parlak yüzlü" anlamına kullanılır. Kur'an gelmeden önce Ay Tanrısı için kullanılan eril bir sözcüktür. Arapça'da "Ay" için "hilal" denir, bunun açık kanıtı Arapça'daki, şu cümledir; " اقمر ال هلال akmara l hilalü " "Hilal, kamerlendi. Hilal, kamer oldu" cümlesinin anlamı "Ay, dolunay oldu" demektir. Buradan da görüleceği gibi "Ay" sözcüğü Arapça'da " قمر kamer, قمارى kumara" değil, " هلال hilal"dir.

Bir başka tutarsızlık da şudur; Ramazan ayındaki oruç, evrendeki bütün insanlara farz kılınmıştır, Kur'an evrensel bir kitaptır. Ramazan başlangıcı için "rüyeti hilal" şartı koyan din adamları, acaba Ay'da kurulan bir kolonide yaşayan kimseler için neyi gördürecekler ya da evrenin herhangi bir yerindeki gezegen ya da uzay istasyonunda yaşayan insanlar için neyi gördürecekler? Oysa ayetler bunun açık cevabını yazıyor.

Ramazan 1 İslâm'da oruç ayının başlangıcı.
Ramazan 27 Kadir Gecesi

*****************

Tüm İslam Alemninin ve Hackhell Camiasının Ramazanı- Şerifini Kutlar Hayırlara vesile olmasını Yüce Allahtan Niyaz Ederim...​
************************


Bes çesit oruç vardir:

1) Farz oruç: Ramazan orucunun edasi ve kazasi farzdir. Keffaret oruçlarinin tutulmasi da farzdir.
2) Vacip oruç: Adak oruçlari ile bozulan nafile orucun kaza edilmesi vaciptir.
3) Sünnet oruç: Kamerî aylardan Muharrem ayinin 9-10 veya 10-11. günlerinde oruç tutmak sünnettir.
4) Müstehap oruç: Kameri aylarin 13. 14. 15. günleri ile her haftanin Pazartesi ve Persembe günleri, Sevval ayinda 6 gün oruç tutmak müstehaptir.
5) Mekruh oruç: Iki türlü mekruh oruç vardir:
a. Muharrem ayinin sadece 10. günü, yalniz Cuma veya Cumartesi günleri oruç tutmak, iki orucu iftar etmeksizin birbirine eklemek veya senenin tamamini oruçlu geçirmek "TENZÎHEN MEKRUH"tur.
b. Ramazan bayraminin birinci günü ile Kurban Bayraminin 4 günü oruç tutmak "TAHRÎMEN MEKRUH"tur.



Ramazanda oruç tutamayanlar ne yaparlar ?

Oruç tutmayacak kadar hasta olanlar, hastaya bakanlar, Ramazan ayinda yolculuk yapanlar,
gebe veya emzikli olanlar, asiri yaslilar ve düskünler, aybasi hali veya logusalik halinde bulunan
kadinlar Ramazan ayinda oruç tutmazlar.Bunlardan:
a. Aybasi hali veya logusalik halinde olan kadinlar ile emzikli ve gebe olan kadinlar,
bu özürleri sona erdikten sonra ve Ramazan ayi disinda oruçlarini kaza ederler.
b. Yolcular, yolculuklari bitince oruçlarina baslarlar. Ramazan ayinda tutamadiklari
oruçlarini Ramazan ayindan sonra tutarlar.



Oruca nezaman ve nasil niyet edilir

Orucun sahih olmasi için niyet etmek sarttir. Niyetsiz oruç makbul degildir.
Ramazan orucuna, aksamdan itibaren kusluk vaktine kadar niyet edilebilir. Söyle ki:
Normal olarak oruca, sahur yemegini yedikten sonra niyet edilir. Ancak sahurda uyanamayip yeme içme zamaninin bittigi imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, günes dogmus olsa bile, kusluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir sey yapmasin. Sahura kalkmak istemeyen bir kimse, aksamdan sonra yarinin orucuna niyet edebilir,
geceleyin kalkip tekrar niyet etmesi gerekmez. Ramazan ayinda tutulamayan orucu, baska günlerde kaza ederken niyetin geceleyin «tan yeri agarmadan önce» yapilmasi gerekir. Keffaret oruçlari da böyledir. Bu oruçlara imsaktan sonra niyet edilmez. Niyet esasen kalp ile olur. Yani geceleyin, yarin oruç tutacagini kalbinden geçiren kimse niyet etmis demektir. Oruç tutmak düsüncesi ile sahur yemegine kalkan kimsenin bu düsüncesi de niyettir. Oruca kalp ile niyet etmek yeterlidir. Ancak kalp ile yapilan bu niyeti dil ile söylemek daha iyidir. Bu sebeple, oruç tutacak olan kimse, hem içinden niyet etmeli, hem de dili ile: " Niyet ettim Ramazan-i serifin yarinki orucuna "
diye söylemelidir.



Orucu bozup kaza ve keffaret gerektiren haller

Oruçlu oldugunu bildigi halde kasden:

1) Yemek, içmek, (ister gida maddesi, isterse ilaç olsun)
2) Cinsi iliskide bulunmak.
3) Sigara içmek
Orucu bozar, kaza ve keffareti gerektirir.
Bozulan orucun yerine gününe gün oruç tutmaktir.
Bozulan bir gün orucun yerine iki ay veya altmis gün pespese oruç tutmaktir.
Ramazan ayinda niyet ederek oruca baslayan bir kimse özürsüz olarak bile bile yiyip içse veya cinsi iliskide bulunsa orucu bozulur. Bozulan bu orucun gününe gün kaza edilmesi, ayrica oruç özürsüz olarak ve bile bile bozuldugu için de keffaret tutmasi gerekir.
Baslanan bir orucu bilerek bozmanin dünyadaki cezasi keffarettir. Yani altmis gün birbiri ardinca oruç tutmaktir. Herhangi bir sebeple keffaret orucuna ara verilir veya eksik tutulursa yeniden baslayip altmis günü kesintisiz tamamlamak lazimdir. Kadinlar keffaret orucu tutarken araya giren âdet günlerini tutmazlar, âdet halleri bitince ara vermeden temiz günlerinde oruca devam ederek altmis günü tamamlarlar.



Oruçluya mekruh olan hususlar

1) Bir seyi dilinin ucuyla gereksiz yere tatmak
2) Lüzumsuz yere bir sey çignemek
3) Sakiz çignemek
4) Kendisinden emin olmayan bir kisinin hanimini öpmesi, boynuna sarilmasi, kucagina almasi
5) Tükrügü agizda biriktirip yutmak
6) Kan aldirmak
7) Kendini zayif düsürecegini tahmin ettigi yorucu bir iste çalismak
8) Agzina su alip çalkalamak
 
ramazan.jpg


ramazan%202.jpg


8003.jpg


ramazan.jpg


ar080.jpg


ar084.jpg


are035.jpg


are037.jpg




Kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi yüce Allah'a sonsuz şükürler olsun! Ramazan Bayramı bereketiyle, bolluğuyla gelsin, tüm insanlık için hayırlara vesile olsun.
 
daha 2 gün var ama hoşgeldi sayılır =)

allah ramazan dan sonra ramazan bayramına kurban bayramına ulaşmayı da ve daha nice bayramlar ramazanlar görmeyi faydalı işler yapmayı nasip eder inşallah
 
herkes için hayrlısını getirsin.. sağ salim bitirmeyi nasip etsin allah...
 
Evet arkadaslar ben daha fazla populasyon beklıyorum :)
Ayın 13 olmadan ramazan-ı serifi en mukemmel sekılde kutlayalım..
 
Irak harap haldeyken(maddi-manevi) İslam alemi binbir fitne içindeyken yine bir Ramazan geçireceğiz.Allah sonumuzu hayr etsin ve Abd belasını yerin dibine batırsın İnşaallah...
 
Hoşgeldin 11 ayın Sultanı Ramazan....
Mevlam huzur , barış , sağlık , mutluluk içerisinde Nice Ramazan lara , nice bayramlara erişmeyi nasip etsin inşallah.....
 
HOŞGELDİN RAMAZAN !!

Evetttt sonunda Ramazan ayı geldi..Benim için çok önemlidir bu güzel ay.Çünkü tarif edilemez bir huzur bulurum. ... :melek

6fj0n09.gif


ramazan ayı bütün inananlara hayırlı olsun... :melek


5zqis5v.gif





 
Bütün müslüman aLemine hayırlı ramazanlar =)
 
Geri
Üst