YAŞ kararlarına yargı yolu

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
31,409
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ѕαмѕυηѕρσя



Anayasa değişikliği teklifinin 12. maddesine 336 kabul, 70 ret oyu verildi.

TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 70 ret, 1 çekimser, 1 boş kullanıldı.

Teklifin 12. maddesiyle, Anayasanın ''Yargı Yolu'' başlıklı 125. maddesinde değişiklik yapılarak, Yüksek Askeri Şuranın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılıyor.

Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamayacak.

Anayasa değişikliği teklifinin 13. maddesi 338 oyla kabul edildi. 408 milletvekilinin katıldığı oylamada 70 ret oy çıktı.

Teklifin 13. maddesiyle, Anayasa'nın devlette memur çalıştırılmasına ilişkin hükümler içeren 128. maddesine ''Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır'' fıkrası ekleniyor. Bu düzenlemeyle, Anayasanın 53. maddesindeki değişiklikle memurlara tanınması öngörülen ''Toplu sözleşme hakkı'' 128. maddeye yansıtılıyor.

Anayasa değişikliği teklifinin 14. maddesi 336 oyla kabul edildi. 408 milletvekilinin katıldığı oylamada 71 ret oy verildi, 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 14. maddesiyle, memurların disiplin kovuşturması konusunda hükümler getiren 129. maddesinde değişiklik yapılarak, uyarma ve kınama cezaları yargı denetimine açılıyor.

TBMM Genel Kurulunda, şu sıralarda Anayasa değişikliği teklifinin 15. maddesi 335 oyla kabul edildi.

Teklifin 15. maddesiyle, Anayasa'nın ''Hakimler ve Savcıların Denetimi'' başlıklı 144. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, adalet hizmetleri ile savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığınca denetimi, adalet müfettişleri ile hakim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler; araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri ise adalet müfettişleri eliyle yapılacak.

GENEL KURULDAN NOTLAR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmeleri sonuna kadar izledi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise çalışmalarını Meclisteki odasında sürdürdü ve oylamalara katıldı.

Milletvekilleri kulisteki televizyonlardan Denizli-Ankaragücü ile Beşiktaş-Sivasspor maçlarını izledi. AK Parti'nin Adana milletvekilleri, akşam yemeğinde kebap, şalgam suyu ve halka tatlısı ikram etti.

Genel Kurulda, daha önce iki olan oy atma kutularının sayısı 4'e çıkarıldı.

CHP ve BDP'li milletvekilleri, oylamaya katılmadı.

Genel Kurulun bugünkü mesaisi yaklaşık 15 saat sürdü. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, 15. maddenin kabul edilmesinin ardından saat 12.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Genel Kurulda, bugün Anayasa değişikliği teklifinin askeri kişilere sivil yargı yolunu açan 16. maddesi ile Anayasa Mahkemesinin yapısını yeniden düzenleyen 17. ve 18. maddeleri ele alınacak.



kaynak







 
Türkiye geçikmişlerin ülkesi .. 30 sene öncesinden hazırlanan 82 anayasasını şimdiye kadar hiç deiştiren olmadı .. Hiçmi vatan evladı çıkıpta siz ne yapıyorsunuz demedi .. Gerçi diyeninde kellesi gidiyordu
 
Eğer askere sivil yargı yolu açılsaydı patlayan mayınların , komutanların kendini beğenmişlik yapmaları sonucu ölen askerlerin olaylarının tahkikatı farklı şekilde yapılır birçok gerçek su yüzüne çıkabilirdi
 
Genelde 70 ret çıkıyor bana mı öyle geldi.Ama sonuç belli biz ne istersek o.
Geç kalındı ama çabuk bitecek bu iş...
 
Geri
Üst