Yüzüklerin Efendisi'nin çevirmeni bir sahaf

Uzunefe

Altın Üye
Reaction score
0

İlk kez 11 dalda Oscar'a aday gösterilip 11 dalda ödül alan 'Yüzüklerin Efendisi-Kralın Dönüşü' ve 'Yüzüklerin Efendisi- İki Kule' kitaplarının ve filmlerinin Türkçe çevirmeni Çiğdem Erkal İpek, İzmir'de sahaflık yapıyor.

İpek, lise yıllarında İonesco'nun 'Amedee' isimli piyesi ile başlayan çevirilerine devam ediyor.

EÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan İpek, kitaplara ve çevirilere küçük yaşlarından itibaren büyük ilgi duyduğunu söyledi.

"Bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmiyorduk"

Şu ana kadar 20'nin üzerinde kitabın çevirmenliğini yaptığını belirten İpek, 'Yüzüklerin Efendisi' serisinin çevirisine 1995 yılında başladığını ve 1998 yılında bu kitapların Türkçe yayımlandığını söyledi.

Bu kitapların çevirilerini büyük zevkle yaptığını anlatan İpek, ''Yüzüklerin Efendisi'nin bu kadar büyüyeceğini, ilgi göreceğini tahmin etmiyorduk. Herhangi bir kitap olarak çevirisine başladım ve her kitaba başlarken hissettiğim duygularla çevirisini yaptım. Yüzüklerin Efendisi, dil bilimsel olarak çok boyutlu bir kitap. Çevirisi zordu ve eğlenceliydi'' dedi.

10 yıldır sahaflık yapıyor

Kitaplara olan tutkusu nedeniyle ikinci el kitap alım-satım işine giren İpek'in bu düşüncesi Osmanlıca kitaplara olan merakıyla sona ermiş ve sahaflığa başlama kararı almış.

İpek, şu sıralar Ursula K. Lu Guin'in 'Dünyanın Yıldönümü' adlı kitabının çevirisini yapıyor. İpek'in diğer çevirileri arasında şunlar bulunuyor:

Yerdeniz Dörtlemesi, Uçuştan Uçuşa, Kell Kahinesi, Öteki Rüzgar, Darshiva Büyücüsü, Murgoların Kralı, Batının Muhafızları, İkizlerin Sınavı Ejderha Mızrağı Efsaneler Üçlemesi, Yerdeniz Öyküleri, İkizlerin Sınavı, Kış Gecesi Ejderhaları, Balıkçıl Gözü, En Uzak Sahil Yerdeniz, Atuan Mezarları Yerdeniz 2, Tehanu Yerdeniz 4, Bağışlamanın Dört Yolu, Güz Alaca Karanlığının Ejderhaları, Yerdeniz Büyücüsü.

Bilgi için saolasın
ayrıca Çiğdem Erkal İpek hanımefendi de güsell iş yapmış öevirerek : )

Uuznefe yeni takıntın Yüzüklerin Efendisi galiba ;=)
İnsanın açtığı konular ruhunu yansıtırmış ;=PpPp

Geri