Windows7 sistem için yardım lütfen

osman0119

New member
Reaction score
0
C:\Windows\winsxs dosyasının içinde amd64 adlı 5Gb toplamı olan klasörler var.
Ben intel işlemci kullanıyorum bu amd isimli dosyalar benim sistemimde gerekli mi?
Silindiğinde sistemim etkilenir mi?
Çünkü şu anda 5Gb bayağı iyi bir kapasite ve benim de yer boşaltmaya ihtiyacım var.
Bilgisi olan varsa yanıtlarsa sevinirim.

Vista'nın Volume Shadow Copy Hizmeti (VSS) geri yükleme noktaları oluşturur ve gölge kopyalar adı verilen bir mekanizmayla verilerin o anki durumlarını kaydeder. VSS açık dosya ve uygulamaların statik kopyalarını yaratır.

Kulağa hoş geliyor ancak VSS disk alanının önemli bir bölümünü işgal edebilir. Bu dosyaların ne kadar alan kapladığını öğrenmek için cmd penceresinde vssadmin komutunu kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde vssadmin komutundan sonra C: ve D: bölümleri üzerindeki geri yükleme noktaları ve gölge dosyalarının ne kadar yer kapladığı görünüyor: D üzerinde 23.079 GB (toplam boyut: 149 GB, gölge dosyalarının payı = % 15.5) ve C üzerinde 69.448 GB (Toplam boyut 465 GB, gölge dosyalarının payı = % 14.9)

C'nin kapasitesi 465 GB fakat bu bölümdeki dosyaların kapasitesinin 120 GB olduğunu belirlediğim halde işletim sistemi geriye 230 GB boş alan kaldığını gösteriyordu. Bunun üzerinde vssadmin list shadows komutunu girdiğimde karşıma devasa bir liste çıktı. İşin kötü tarafı bu listede yer alan gölge dosyalarının boyutu tam 85 GB! Daha sonra birdenbire geçenlerde 200 GB kapasiteli USB diskimdeki şarkıları bu sabit disk üzerine kopyaladığımı hatırladım. VSS'in de aynı anda bu dosyaları alıp gölge dosyaları olarak kaydettiği açık. Üstelik bu dosyalar kullanıcıların erişimine izin verilen bir klasörün içinde kopyalanmış.

Peki bu gereksiz dosyalardan nasıl kurtulabiliriz? Vista gölge dosyalar için varsayılan olarak sabit diskin %15'ini ayırıyor fakat ayrılan bu alandan daha büyük bir dosya yaratılırsa Vista bu dosyanın da gölge kopyasını "seve seve" oluşturuyor. Vssadmin temel komutunu kullanarak gölge dosyaların kapasitesini sınırlayabilirsiniz. Aşağıda ilgili komut satırını görüyorsunuz:

vssadmin resize shadowstorage /For=T: /On=T: /MaxSize=Num

Bu komut satırındaki T harfi sürücü adını gösteriyor ve sadece örnek teşkil etmekte. O yüzden büyük ihtimalle siz C veya D yazacaksınız. Num yazan yere ise sürücü kapasitenizin %15'ini girin. Benim C sürücüm için şöyle yazmam gerekiyor: /For=C: /On=c: /MaxSize=69.75. Bu numarayı deneyecekseniz bence bunu yapmadan önce sisteminizi yedekleyin ve komutu uyguladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Vista otomatikman en eski geri yükleme noktaları öncelikli olmak üzere gölge dosyalarının önemli bir bölümünü kaldıracaktır.

Yani bendede 15 gb haberin ola nette iyice araştır belki bulursun tam çaresini

DiKKAT uygulamalarınızın sağlıklı çalışması için \Windows\winsxs Klasörünü temizlemeyin
cünki sistem cökebilir.

Disk Temizleme'yi kullanarak dosyaları silme

Diskte yer açmak ve bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını sağlamak için sabit diskinizdeki gereksiz dosyaları azaltmak istiyorsanız, Disk Temizleme'yi kullanın. Bu özellik geçici dosyaları siler, Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltır ve artık gerekmeyen çeşitli sistem dosyaları ile diğer öğeleri kaldırır.

Oynat düğmesinin resmi Gösteriyi izleyin (1:00)

1.

Başlat düğmesi Başlat düğmesinin resmi, Tüm Programlar, Donatılar, Sistem Araçları ve ardından Disk Temizleme'yi tıklatarak Disk Temizleme'yi açın.
2.

Disk Temizleme Seçenekleri iletişim kutusunda, yalnızca kendi dosyalarınızı mı, yoksa bilgisayardaki tüm dosyaları mı temizlemek istediğinizi seçin. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
3.

Disk Temizleme: Sürücü Seçimi iletişim kutusunda görünüyorsa, temizlemek istediğiniz sabit diski seçin ve Tamam'ı tıklatın.
4.

Disk Temizleme sekmesini tıklatın ve silmek istediğiniz dosyaların onay kutularını seçin.
5.

Silmek istediğiniz dosyaları seçtikten sonra Tamam'ı tıklatın, ardından işlemi onaylamak üzere Dosyaları Sil'i tıklatın. Disk Temizleme işlemi gereksiz tüm dosyaları bilgisayarınızdan siler.

Dosyaları bilgisayarınızdaki tüm kullanıcılardan silmeyi seçtiğinizde Daha Fazla Seçenek sekmesi kullanılabilir olacaktır. Bu sekme daha fazla disk alanı yeri açmak için iki yol daha içerir:

*

Programlar ve Özellikler. Denetim Masası'nda Programlar ve Özellikler'i açın; buradan artık kullanmayacağınız programları kaldırabilirsiniz. Programlar ve Özellikler'de Boyut sütunu her programın ne kadar alan kullandığını gösterir.
*

Sistem Geri Yükleme ve Gölge Kopyalar. Disk üzerindeki son geri yükleme noktası dışındaki geri yükleme noktalarını silmenizi ister.

Sistem Geri Yükleme, sistem dosyalarınızı daha önceki bir tarihe döndürmek için geri yükleme noktalarını kullanır. Bilgisayarınız düzgün çalışıyorsa, önceki geri yükleme noktalarını silerek disk alanı kurtarabilirsiniz.

Windows 7'ın bazı sürümlerinde, geri yükleme noktaları, gölge kopyalar ve Windows Complete PC Yedeklemesi ile oluşturulan yedek görüntüler olarak bilinen dosyaların önceki sürümlerini içerir. Bu bilgi de silinecektir. Sistem Geri Yükleme hakkında daha fazla bilgi için, Windows Yardım ve Destek bölümünde "sistem geri yükleme" sözcüklerini arayın.

Geri yükleme noktası silme

Disk Temizleme'yi kullanarak bilgisayarınızdaki geri yükleme noktalarını silebilir ve sabit disk alanı boşaltabilirsiniz.

Disk Temizleme, en son geri yükleme noktası hariç bilgisayarınızdaki tüm geri yükleme noktalarını siler. Bazı Windows Vista sürümlerinde, geri yükleme noktaları dosyaların önceki sürümlerini içerebilir. Bu önceki sürümler de silinir.

1.

Başlat düğmesi Başlat düğmesinin resmi, Tüm Programlar, Donatılar, Sistem Araçları ve ardından Disk Temizleme'yi tıklatarak Disk Temizleme'yi açın.
2.

Disk Temizleme Seçenekleri iletişim kutusunda, Bu bilgisayardaki tüm kullanıcıların dosyaları'nı tıklatın. Yönetici izni gerekli Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
3.

Sorulursa, temizlemek istediğiniz sürücüyü seçin ve sonra Tamam'ı tıklatın.
4.

Diğer Seçenekler sekmesini tıklatın.
5.

Sistem Geri Yükleme ve Gölge Kopyalar altında, Temizle'yi tıklatın ve sonra onay iletişim kutusunda Sil'i tıklatın.
6.

Disk Temizleme'yi bilgisayarınızdaki diğer sürücülerde çalıştırmaya devam etmek için Disk Temizleme sekmesini tıklatın. Disk Temizleme'den çıkmak için İptal'i tıklatın
kolay gelsin,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Geri