Windows Vista'nın 15 Önemli Eksiği

Yskorpitx

∂єѕριиα - d
Reaction score
0
indows Vista’nın eksiklikleri kullanıcılarını kara kara düşündürüyor. İşte bunlardan 15 tanesi :
1) Çok pahalı

Windows XP Professional kullananları yeni Vista sürümleri içerisinden ancak Vista Ultimate keser. Ve bu işletim sisteminin fiyatı 400 Dolar. Bu rakam, yeni bir bilgisayar parasına denk geliyor. Herkesin bu ücreti ödeyebileceğinden şüphemiz var.

2) Her program çalışmıyor

Şu anda kullandığınız her yazılım, maalesef Windows Vista’da çalışmıyor. Bunun için, yazılım firmalarının yamalarını beklemek zorunda kalacaksınız.

3) Sürücü desteği

Windows Vista’da her ne kadar sürücü derdi olmayacak deseler de bazı donanımların sürücüleri konusunda ciddi sıkıntılar var. En azından ülkemizde en çok kullanılan modemlerden Zoom’un bu sorunu bir süre önce yaşadığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Üyelerimizden Undersel-2003'ün şikayetinde ise, en çok tercih edilen telefon markalarından biri olan Nokia'yı en güncel sürücüsüyle tanıtamamış olması ve bunun yanında kullandığı fotoğraf makinası ve gamepadinide tanıtamadığını belirtmesi bizim için yeterli oldu.

4) Performansı yerlerde

Windows sürümleri giderek hantallaşıyor. Kod satırları katlanarak artarken, aynı donanımda yeni sürümü çalıştırmak, neredeyse imkansız hale geliyor. Yani Windows 95, 11.2 milyon satır program kodu içeriyorken, Windows Vista, 50 milyon satıra çıkmış durumda. Ayrıca yeni arayüzü ve bu arayüzüle birlikte gelen değişiklikler, ekran kartlarını ağlatacak cinsten. Bütün bunları şimdiden biliyor olmamızsa aşağıdaki maddenin doğmasına neden oluyor.

5) Pahalı donanımlar

Windows Vista’yı performanslı çalıştırmak için satın almanız gereken donanımlar, cep yakıyor. Çift çekirdekli bir işlemci, onu destekleyen ana kart, ekran kartı ve RAM derken, bu rakam en az 1000 Dolar’ı buluyor.

6) Güvenlik ellere emanet

Windows Vista’nın en güvenli işletim sistemi olacağı söyleniyordu. Ancak çıkmasına günler kala hacker’lar tarafından kırılması ve çıktığında da yasal olmayan kopyalarının sitelerde dolaşması, kullanıcıların aklında soru işareti bırakıyor.

7) Akıllı olmayan güvenlik

Windows Vista kullanırken, bir yazılım kurmak istediğinizde sizi karşılayacak olan pencereler, her ne kadar sizin güvenliğiniz için hazırlansa da bu durum, zamanla işkence haline geliyor. Microsoft’un kendi yazılımlarını kurmak istediğinizde bile “Emin misiniz? Tehlikeli olabilir!” uyarısı alıyorsunuz.

8) Değişen arabirim

Windows XP’de alıştığınız arabirim, Vista’da ciddi değişikliklere uğradığından dolayı uyum konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntılar, zoraki olarak bir süre sonra yerini alışkanlığa bırakıyor. Ve yukarıda da belirttiğimiz gibi beraberinde donanımsal sıkıntılarda getiriyor.

9) Güçlü Alternatifler

Pardus, MAC OS X gibi işletim sistemleri, Windows Vista’nın yaptıklarından daha fazlasını gerçekleştirebiliyorlar. Sadece pazarlama ve tanıtım konusunda yetersiz kalan bu işletim sistemleri, şu anda kullanılan donanımlarla da gayet başarılı çalışıyor. Pardus’un ücretsiz olduğunu hatırlatalım.

10) Microsoft’un yamalı imajı

Zamanında mahkemeler tarafından resmen duyurulan tekelcilik gibi konuların yanı sıra güvenlik açıkları ve yüzlerce MB’lık Service Pack’ler gibi kurulması zorunlu olan yamaları ile kullanıcıları karşısına alan Microsoft, bu imajını hala düzeltemediğinden dolayı kullanıcılar, yeni de olsa bir Microsoft yazılımına güvenmek istemiyorlar. Hele hele açık kaynak kodun adımları büyüyorken.

11) Firewall

Çift taraflı olsa da, ücretsiz firewall yazılımlarından bile kötü olan yeni güvenlik birimi de kullanıcıları zamanla zor duruma sokabilir. Mesela Windows Vista güvenlik duvarının arayüzü ve konfigurasyon seçeneklerinin XP'ye Servis Paketi 2 ile gelen güvenlik duvarından hemen hemen hiçbir farkı bulunmuyor. Bu, Vista'dan daha değişik bir güvenlik duvarı bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak.

Ayrıca Vista'nın güvenlik duvarı için genel ve özel profil seçenekleri sizlere ev ya da genel bir ağa bağlarken sadece bir profili seçmenize izin veriyor. Yani maalesef Vista'da sadece bağlantıyı ilk defa kurarken ev ağı ya da genel ağ seçeneğini seçebiliyorsunuz.

Zaten sydney kökenli analist şirketi Hydrasight'ın yöneticisi, güvenlik uzmanı Micheal Warrilow'da tam güvenlik oluşturan bir güvenlik duvarı yazılımının Microsoft'a zor geldiği inancında olduğunu dile getiriyor. Vista ancak güvenlik duvarını destekleyecek olan Windows Defender, yüksek koruma seçenekli Internet Explorer ve gelişmiş Windows Update gibi programların yardımlarıyla daha güvenli bir hal alabiliyor.

12) Geniş bant internet

Windows Vista ile beraber gelen uygulamaların kullanması gereken internet bağlantısı da tıpkı donanım gibi güçlü olması gerekiyor. Aksi takdirde, bu araçlardan tam olarak istifade edilemiyor.

13) Yetersiz kaynak

Windows Vista’nın çıkmasına rağmen henüz piyasada bu işletim sistemini daha iyi kullanmak için kaynak bulunmuyor. Olan kaynaklar da yabancı dildeki Windows Vista kitapları.

14) Uzun süren kurulum

Windows Vista kurmak istediğiniz zaman kendinize biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Zira, kurulumun süresi, bilgisayarınızın performansına oranla biraz fazla zaman alıyor. Tahmini olarak 1-2 saat.

15 ) Yamalı Çoraplar

Windows XP’den sonra gelen yamalar Service Pack adı altında toplanmıştı ve an itibarı ile bu, yüzlerce MB’lık dosyalar anlamına geliyor. Windows Vista’nın da daha şimdiden çıkmaya başlayan yamaları, zamanla indirilmesi ve kurulması zor bir hale gelecek.

Eğer sen bu yazıyı şimdi yazıyorsan ya vistayı takip etmiyorsun yada 1 yıl önceki bilgilerle düşünüyorsun çünkü ben bu yazıyı en az 1 yıl önce farklı forumlarda gördüm kopyala yapıştır yapıyorsun her neyse vista tam anlamıyla profosyonel takır takır çalışan service pack 1 ile de çok daha sağlamlaştırılan bir işletim sistemi herkese tavsiye ederim ayrıca yakında windows 7 geliyor bırakın artık şu xp zihniyetini demekten kendimi alamıyorum .

kardeş bazı bilgiler doğruda şuan vista en iii işletim sistemi bence sp1 çıktıktan sonra çok değişti vista tabi bana göre

Bence Xp nin kullanımı çok daha kolay, uzun bir süre vistaya geçmeyi düşünmüyorum. XP ye geçerkende böyle düşünmüştüm iyi ettğimide düşünüyorum...

Eğer sen bu yazıyı şimdi yazıyorsan ya vistayı takip etmiyorsun yada 1 yıl önceki bilgilerle düşünüyorsun çünkü ben bu yazıyı en az 1 yıl önce farklı forumlarda gördüm kopyala yapıştır yapıyorsun her neyse vista tam anlamıyla profosyonel takır takır çalışan service pack 1 ile de çok daha sağlamlaştırılan bir işletim sistemi herkese tavsiye ederim ayrıca yakında windows 7 geliyor bırakın artık şu xp zihniyetini demekten kendimi alamıyorum .

bazı bilgileri güncellemekte fayda wardır:goz:

Öncelikle güzel olan herşeyin bir bedeli de vardır. Gerçi korsanları da var?!

Winrar, Winzip, photoshop, firefox, power dvd, bs player gibi yaygın programların hangisi çalışmıyor. Ayrıca programların uyumluluk modu var xp'de olduğu gibi... Sürücü olarakta çok fazla eksiği kaldığını düşünmüyorum.
İyi bir sistemin varsa performans gibi bir derdin yok.
Microsoft'un uzmanlaştığı alan güvenlik değil, stabil bir sistem yaratmak.. Güvenlik konusunda uzmanlaşmış birçok firma varken neden uğraşsınlar, ayrıca o güvenlik firmasını teknolojisiyle birlikte satın almaya kalksa tekelleşme diye ortalığı yıkarlar.. Sadece standart kullanıcılara uygun güvenlik ilkelerini yazmaları doğal değil mi?

Güçlü alternatif dediğin pardusla windows'un hiçbir sürümünü kıyaslamam, Mac os'u kaç program destekler... donanım, yazılım ne kadar destek bulabilirsin.. Özellikle Türkiye'de...

Windows'un hiçbir sürümünü kitap okuyarak öğrenmedim. bunun için hiçbirzaman zaman kaybedeceğimi sanmıyorum.
Xp'nin de 3 adet service pack'e sahip olduğunu hatırlatırım. Ne zamandan beri satıştan sonra da destek vermek suç oldu onu da bilmiyorum ya neyse...
Vista'yı oturup kurmadım ne kadar sürer bir fikrim yok ama xp'nin kurulumu da diski formatlama dahil 1 saat zaten.

Ben Vista kullanıyorum çokta memnunum.:victory

bende 22 DAKIKA sürdü :) :) :)

∂єѕριηα;3116149' Alıntı:
.

14) Uzun süren kurulum

Windows Vista kurmak istediğiniz zaman kendinize biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Zira, kurulumun süresi, bilgisayarınızın performansına oranla biraz fazla zaman alıyor. Tahmini olarak 1-2 saat.

.

bu kadar olur ancak VISTA ya camur atmak VAZ GECELIM BU eskicilik anlayisindan hayat hergün degisiyor.ama biz ne kadarini takip edebiliyoruz bu degisimin neresindeyiz ,, ? YASADIGIMIZ OLAGANÜSTÜ HIZLI ILERLEYEN TEKNOLOJININ TEKERINE ILLEDE COMAK SOKACAKSAK ::TABIKI FINASE edilebiliNEMEYEN yani su an tartisma götürmez lakin ,OKaDAR GADDARLIK DA OLMAZ YANI -BIRAZ DAHA detay ve güncell yasayabiliyor ve yasatabiliyorsak ne mutlu bize,, iyi forumlar söz meclisden DISARI KOPYALA YAPISTIR kolay ÖNCE okuyalim!!!YINEDE TESEKKÜRLER;;vista iyidr WINDOWS 7 DAHA IYI :clap:clap:clap

arkadaşım söylediklerin sallama geldi bana..herşeyden önce şunu söyliycem 1.86ghz celeron işlemcili 2gb RAM li bi PC m var.vee vista ''ultimate''kullanıorm.

1-) 400 dolar vermene gerek yok.vista denem sürümünü 120 gün kullanabiliyorsun(tamamen yasal)bu demek ki senede en fazla 3 defa format atacaksın.ee zaten senede bu kadr formatı atıyorsun..

2-) vista ultimate i tek çekirdek işlemcili PC mle yarım saatte kuryormm!driverlarıyla beraber oynaya oynaya 1saat süryorr..ayrıca vistanın service pack inden bahsedyosunda niye xp'nin service packlerinden bahsetmiosun?? 3tane babalar gibi xp service pack var!! formattan sonra sadece xp service pack 2'yi kurması en az 45dk süryo,sen nası 1 saatte format atabilyosun??

3-)bazı programları çalıştırmıor demişsin..söylesene hangilerini çalıştırmıyor?ben gayet rahat bi şekilde ilk çıkan 'need for speed'i bile çalıştırabiliyorum..

4-)''yetersiz kaynak'' diosun bu ne şimdi??google bi kere VİSTA yazmamışsın galıba senn???

5-)internet filn donanım kadar iyi olmalı demişsin tek kelimeyle SAÇMALAMIŞSIN!!Hyatımda ilk defa böyle birşey duyuyorumm..

6-)MAC ve Pardus la nası vista yı karşılaştırırsın??

7-)ayrıca 1000dolarlık donanım ne demek ya??1.86 tek çekirdek işlemcim varr!!tek donanım takviyem 1gb kingston RAM olduu.ki o da sadece 40 ytl ydi!!

bence XP siyah beyaz televizyon gibi..vista ise renkli televizyonn.niye hala siyah beyaz da ısrar ediyorlar anlamıormm...

cK_

despina kardeş tüm yazdıklarında haklısın vista tam bir felaket saçma sapan bi yazılım ekran kartı işlemci ram i mahvediyor yeni nesil bilgisyarlarad bile çok yavaş bu adamlar bizleri enayi sanıyo verdiğin bilgiler için teşekkürler...

renovat sen de sallıosun o senin kullandığın demo yani eksiltilmiş yazılım önce indirdiğin yazılıma bak sonra konuş sallama

bende vista kullanıyorum ve çok memnunum...kurulumu öle 1-2 saat de sürmüo ortalama 30-40 dakka içinde hazır hale geliyo makina....güvenlik konusunda şu anda en güvenilir 2. işletim sistemi konumunda vista..bazı arkadaşların da dediği gibi bu bilgiler daha vistanın piyasaya yeni çıktığı zamanlarda forumlarda yazılan yazılar ve güncellenmesi gerekiyo..

hero 49 sen hiç vista kurmamışsın galibaa??vista nın KISITLAMALI bir DEMO sürümü YOK. vista yı cd key olmadan kurabiliyorsun..ve sana 30 gün deneme süresi veriyor.bu 30 gün sonrası windows kendini kitliyor..orjinal bir vista yla TEK FARK pc özelliklerinde orijinal yerine etkinleştirmeye şu kadar gün kaldı diyorr!! demo ne demek ya..çatır çatır kullanıyorum full sürüm VİSTA ULTİMATE i:.

saçmalayan belli oluyor..işlemciyi ram i , ekran kartını mahvediomuşş..şuan patlak bi işlemci, yanık bi ram, ve çatlak bi akran kartına sahip 1.86ghz tek çekirdek acer la yazyormmmm o zamannn!

siz hala sıkılmadınız mı ikide bir ''hata raporu gönder sin mi?'' sorusuna cevap vermeyee??

XP=siyah-beyaz TV vista=renkli televizyon

yeni çıkacak işletim sistemi de bence LCD tv ler gibi olacakk:))

cK_

hero 49 sen hiç vista kurmamışsın galibaa??vista nın KISITLAMALI bir DEMO sürümü YOK. vista yı cd key olmadan kurabiliyorsun..ve sana 30 gün deneme süresi veriyor.bu 30 gün sonrası windows kendini kitliyor..orjinal bir vista yla TEK FARK pc özelliklerinde orijinal yerine etkinleştirmeye şu kadar gün kaldı diyorr!! demo ne demek ya..çatır çatır kullanıyorum full sürüm VİSTA ULTİMATE i:.

saçmalayan belli oluyor..işlemciyi ram i , ekran kartını mahvediomuşş..şuan patlak bi işlemci, yanık bi ram, ve çatlak bi akran kartına sahip 1.86ghz tek çekirdek acer la yazyormmmm o zamannn!

siz hala sıkılmadınız mı ikide bir ''hata raporu gönder sin mi?'' sorusuna cevap vermeyee??

XP=siyah-beyaz TV vista=renkli televizyon

yeni çıkacak işletim sistemi de bence LCD tv ler gibi olacakk:))

cK_

tmm arkadaşım hadi öyle olsun:eek:ha:eek:ha:durdurun:durdurun

yaww vista kuracaktım bütün sürümleri var bende:D
ultimateyi kurucam ama cd keyim yok
bunun içinde son 30 gün yazısını durduran kodlar mevcut ben öyle yapıcam
ama yukarıdaki sayılanları düşününce biraz düşünüyorum

valla bende vista karşıtıydım bir kaç ay kadar önce ancak merakıma yenik düştüm ve arkadaştan Vista Ultimate alıp kurdum...bu arada çok fazla sistem gerektiriyo diyen arkadaşlar sanırım pek fazla bilgisayarlar ile haşır neşir değiller çünkü en azından bi chip ya da herhangi bi bilgisayar dergisi alıp vista incelemesine bakıldığı zaman vista ultimate edition un 1 gb Ram 800 Mhz işlemci ve 128 Mb lık bi ortalama ekran kartında aero özelliği olmadan çalışabildiğini görüyoruz bu da demek oluyor ki vista sistem canavarı bir yazılım değil..bu özellikler sadece ultimate edition için düşünün daha düşük sürümlü vistalar nasıl özelliklerde hizmete hazır durumdalar...bazı arkadaşlar RAM ve Ekran Kartını Mahvediyor demiş..Buna akıl mantık ermez ki bi kere...Elimde Sparkle 512 MB RAM 8800 GT var ve xp deki performansımın en az 2 katını alıyorum vista ile (DX 10 desteği) aynı şekilde RAM ler de öle..XP gibi dakika başı RAM lere yüklenmiyor vista gerektiğinde de full kapasite kullanıp işlemi çok daha kısa sürede sonlandırabiliyor..Lütfen yorum yapmadan önce biraz araştırma yapalım...Tamam vistaya gıcık olabilirsiniz ama unutmayın ki XP de aynı firmanın :D o zaman hep beraber Ubuntuya geçelim :D

Bir iki ay önce yeni pc yi aldığımda XP den başak sistem kurmam diyordum. Yeni PC de XP nin bazı kıllıklar yapması ndeniyle ,kara kara düşünerek, vista kurayım dedim. Şimdi iyi ki kurmuşum diyorum.

XP ilk çıktığında Vista ya atılan çamurlar ona da atılmıştı. Nitekim Vista yeni bir işletim sistemi ve yeni çıkan ürünlerin de vista desteği olacaktır. İlerleyen günlerde, var ise, bir çok eksiklik kapanacaktır.

Bence yeni sitem alanlar vista yı kurmaktan kaçınmasınlar.

vista içerik ve performans olarak harika tek soru oyunlarda sıkıntı yaratıyor o kadar

hala p4 1.8 işlemci 1gb 667 mhz ram kullanıyosan evet haklısın vista ağır bi sistem olabilir dostum kurulumu yaklaşık 30 dk sürüyo ve xp 200 driver algılıyosa vista 500 tane algılıyo bi çok şeyi tanıtmana gerek yok o güvenlik olayına gelince kişileştirme seçeneklerinden hepsini devre dışı bırakabilirsin ayrıca inanılmaz bi renk görüntü farkı var windows 95 tabiiki daha hızlıydı ozamanlar ne ddr4 ekran kartları vardı nede crysıs vb oyunlar vardı directx 10.1le oyun oynamakta ayrı zevk veriyo vistada ezbere sağdan soldan duyulma şeylerle yorum yapmıyosunuz bi konu açmadan önce iyice bi araştırmak lazım iyice bi kullanmak lazım derim

Geri