Windows Sunucu İşletim Sistemleri
Microsoft Windows sunucu işletim sistemlerinin tarihi Windows masaüstü işletim sistemlerinin tarihinden daha kısa olsa da, aynı mirası paylaşırlar.
1988 yılında Microsoft; 32 bitlik, çok amaçlı bir işletim sistemi geliştirmek amacıyla Microsoft Windows NT® için bir geliştirme grubu oluşturdu.
1991'de ise, Microsoft Windows Geliştiriciler Toplantısı'nda, yerel alan ağlarının (LAN) yöneticileri için tasarlanmış, gelişmiş bir sunucu olan ve daha sonra adı Windows NT olarak değiştirilen Windows Advanced Server for LAN Manager ürününü tanıttı. Ürün, bilinen Windows kullanıcı arabirimine ve programlama modeline sahipti ve Windows 3.0 için geliştirilen tüm uygulamaları çalıştırabiliyordu.
1993: Windows NT Advanced Server 3.1
Windows NT Advanced Server 3.1 istemci/sunucu ortamında ayrı bir sunucu olarak çalışmak üzere tasarlanmıştı Aynı zamanda Microsoft, 1993 Temmuz'unda Windows NT'nin ilk masaüstü sürümünü ve ilk Windows Sunucu işletim sistemini çıkardı. Windows NT Advanced Server 3.1, istemci/sunucu ortamında ayrı bir sunucu olarak çalışmak üzere tasarlanmış, güçlü, ölçeklenebilme kapasitesi yüksek, gelişmiş hata toleransına sahip ve standartlara dayalı bir şekilde çalışan bir üründü. Microsoft, Windows NT Advanced Server ürününü Novell NetWare, Banyan VINES ve Microsoft ağları için uygun bir uygulama sunucusu olarak tanıttı. Ürün, maliye ve muhasebe ile ilgili uygulamalar, amaca uygun uygulamalar gibi kapsamlı iş çözümleri için bir platform sağlayabiliyordu. Bir uygulama sunucusu olarak Windows NT Advanced Server, Microsoft SQL Server™ gibi veritabanı sunucuları için, Microsoft SNA Server gibi iletişim sunucuları için ve Microsoft Mail gibi posta sunucuları için de güçlü bir platformdu. Ağ yönetimi konusunda Windows NT Advanced Server müşterilere merkezi güvenlik ve sunucu yönetimi sağlıyor, kurumsal kullanıcılara birden fazla sistemi olduğu kadar tek bir oturumu da yönetebilmeleri için grafik görünümlü araçlar sunuyordu. İlk Windows Sunucu işletim sistemi olarak Windows NT Advanced Server 3.1, Windows'un kullanım kolaylığını Microsoft'un ilk sunucu işletim sistemi olan LAN Manager ürününün gücü ile birleştiriyordu.
1994: Windows NT Server 3.5
Windows NT Server ürününün bir sonraki sürümünde 3.1 sürümünün kararlılığı temel alınmıştı, ancak büyük oranda arttırılmış işlem hızı ve özellikle de Novell NetWare ve UNIX ortamlarında diğer sistemlere bağlanma özelliğindeki gelişmeler göze çarpıyordu.
Gelişmeler şunlardı; yeni yönetim araçları, gelişmiş istemci yazılım yapılandırması, otomatik yeniden başlatma ve gerekmeyen öğeleri silme özelliği, NetWare için daha iyi araçlar ve daha yetkin uzaktan erişim özellikleri.
1995: Windows NT Server 3.51
Sürümdeki ek özellikler şunlardı; müşterilerin şu anda .NET Enterprise Server olarak adlandırılan Microsoft BackOffice® ailesi sunucu ürünleri için İstemci Erişim Lisansları'nı (CAL) yönetmelerine yardımcı olacak bir araç, Windows 95'in ağ üzerinden kurulumunu sağlayan bir yardımcı program ve uzaktan başlatma desteği.
1996: Windows NT Server 4.0
Bir üst düzeye çıkan bu sürümle, Windows NT Server artık tam bir 32 bitlik işletim sistemi haline geldi ve Windows 95'in sevilen havasını kazandı. Windows NT 4.0 ayrıca iş dünyasına ve teknik alanlardaki kullanıcılara birçok yeni özellik getirdi:
* Daha yüksek ağ verimi
* Daha hızlı dosya ve yazdırma hizmetleri
* Güçlü uygulama desteği
* Standartlara dayalı iletişim özellikleri
* Bütünleşmiş bir Web sunucusu (Internet Information Server)
* Intranetlerin geliştirilmesi ve yönetimi için kullanılacak bir araç seti
Ardından gelen hizmet ve seçenek paketleri ise daha başka özellikler sunuyordu: Ortak anahtar ve sertifika yetkilendirme işlevi, akıllı kart desteği, gelişmiş simetrik çoklu işlem (SMP), ölçeklenebilme kapasitesi, kümelendirme işlevleri ve bileşen nesne modeli (COM) desteği.
1997: Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition
Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition; Windows NT Server 4.0 sürümünü temel almış ve önemli görevler yürüten geniş çaplı kurumlara yönelik olarak tasarlanmış özellikler ve işlevler sunmuştu. Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition kurumsal uygulamalar geliştirmede daha ileri düzeyde bir performans ve ölçeklenebilme kapasitesi, kesintisiz kullanım ve gelişmiş hizmetler getirdi.
Üründe ayrıca Internet ve intranet uygulamaları geliştirmek üzere Microsoft Aktarım Sunucusu ve farklı zamanlarda çalışan uygulamaların geçici olarak çevrimdışı olabilecek farklı ağlarda ve sistemlerde iletişim kurabilmelerini sağlayan Microsoft İleti Biriktirme Sunucusu (MSMQ) bulunuyordu.
Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition sürümü; önemli sunucu kaynaklarını Microsoft Kümelendirme Hizmeti ve Windows NT Server yük dengeleme hizmeti ile destekliyordu. Geniş SMP sunucuları ve yoğun biçimde bellek kullanımı gerektiren uygulamalar için de desteği vardı.
1998 Ekim'inde, Microsoft tarafından yapılan açıklamada Windows NT işletim sisteminin bir sonraki sürümünde "NT" ekinin kullanılmayacağı bildirildi. Artık Windows 2000 adı duyulmaya başlanacaktı.
1998 Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition
Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition sürümü, Windows NT Server işletim sisteminin 32 bitlik Windows işletim sistemi tabanlı uygulamaları PC veya PC masaüstlerinde çalışan terminallere ve terminal emülatörlerine verebilmelerine olanak sağladı. Terminal sunucu ortamı tanım olarak, tüm uygulama işlemlerinin aslında sunucuda yapıldığı zayıf istemci yapısıdır.
Terminal Sunucu istemcileri, Macintosh ve UNIX dahil birçok farklı masaüstü platformu tarafından kullanılabiliyordu. Terminal Sunucu, 32 bitlik Windows tabanlı uygulamalara sanal olarak her masaüstünden erişim sağlıyordu. Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition ürünü, 32 bitlik masaüstü ortamına geçiş yapan kuruluşlar için bir köprü teknoloji görevi görüyor, kullandıkları Windows tabanlı olmayan bilgisayarları bir Windows ağına bağlıyordu.
Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition, üç bileşenden oluşuyordu
* Windows NT Server çok kullanıcılı çekirdek; birden fazla istemci oturumuna aynı anda ev sahipliği yapabilme olanağı veriyordu.
* Uzak Masaüstü İletişim Kuralı; ağ üzerinde Terminal Sunucusu etkin duruma getirilmiş bir sunucu ile iletişim olanağı veriyordu.
* "Çok zayıf" Windows tabanlı istemci yazılımı; bilinen 32 bitlik Windows kullanıcı arabirimini birçok masaüstü donanımında görüntülüyordu.
2000: Windows 2000 Server Ailesi
Bill Gates 2000 Şubat'ında, onlarca şirketin de Windows 2000 uyumlu donanımları ve yazılımları ile katıldıkları bir toplantıda, Windows 2000 istemci ve sunucu yazılımı ailesini gözler önüne serdi .
Windows 2000 hem masaüstü (Windows 2000 Professional), hem de sunucu sürümü olmak üzere iki sürüm halinde piyasaya çıkarıldı. Masaüstü sürümü o zamandan bu güne Windows XP Professional adında gelişmiş bir sürüme dönüştü, Windows 2000 sunucu sürümlerinin gelişmiş şekli ise Microsoft kuruluşu Windows Server 2003 ürününü piyasaya çıkardığında görülecek.
Windows 2000 ürününün üç sunucu sürümündeki özellikler güvenilirlik, ölçeklenebilme kapasitesi ve yönetim kolaylığı gibi konularda her çapta kuruluşun gereksinimlerini karşılıyor.
* Windows 2000 Server kuruluş kademelerinde dosya, yazdırma, Web ve giriş düzeyi uygulama sunucuları için geleceğin çok amaçlı ağ işletim sistemini sunuyor.
* Windows 2000 Advanced Server hayati önem taşıyan Web ve ticari uygulama sunucuları için bir sunucu işletim sistemi sunuyor.
* Windows 2000 Datacenter Server en yüksek düzeyde kesintisiz kullanım ve ölçeklenebilme kapasitesi için uygun bir sunucu işletim sistemi sunuyor.
Bu işletim sistemleri Web geliştiricileri için, Etkin Sunucu Sayfaları (ASP) özellikli yüksek performanslı Web sunucusu, COM+ bileşen hizmetleri, işlem ve ileti biriktirme desteği ve baştan başa XML desteği gibi önemli işlevler sağlamaktadır.
IT profesyonelleri için ise Windows 2000 Server ailesi gelişmiş işlevler, Microsoft IntelliMirror® yönetim teknolojileri ve Microsoft Active Directory™ hizmeti gibi yeni teknolojiler ile tek merkezden yapılan, ilkeye dayalı yönetim, her çapta kuruluşun masraflarını azaltan hızlı kurumsal kurulum özellikleri sunmaktadır.
2003: Windows Server 2003
Windows Server 2003 ürününün son şekli ile Nisan 2003 civarlarında piyasaya çıkacağı bekleniyor.
Windows 2000 gibi, Windows Server 2003 ürünü de, küçük ve merkezi yönetimli kuruluşlardan en geniş çaplı kuruluşlara kadar her çapta kuruluşun gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlanmıştır. Ayrıca, Microsoft, Windows sunucu ürünü ailesini, kuruluşların Microsoft .NET özelliğinden tam olarak yararlanabilmesini sağlayacak biçimde geliştirmiştir.
Windows'un .NET adını taşıyan ilk sürümü olarak Windows Server 2003 ürünü Microsoft. NET Framework yapısını da içermektedir. Bu yapı geliştiricilerin XML Web hizmetleri oluşturmalarına ve bu hizmetleri geleneksel uygulamalarla birleştiren geleceğin uygulamalarını oluşturmalarına olanak verir. Böylece, uygulamaların oluşturulması, dağıtımı ve sürekliliğinin sağlanması basitleşirken, tamamen Web özellikli bir yapıya kavuşmak kuruluşların iletişimlerini, işbirliğini ve bağlantılarını daha ileri düzeylere getirmelerine olanak sağlayabilecektir.
Windows Server 2003 ürünü Windows 2000 Server sürümünü temel aldığından, müşterilerin bir Windows sunucu işletim sisteminden isteyebileceği (güvenilirlik, güvenlik ve ölçeklenebilme gibi) tüm temel işlevlere sahiptir. Windows Server 2003, sistem yönetiminde kolaylık ve güvenilirliği her kademede sağlamak için gereken çeşitli yenilikleri sunarken, varolan Windows 2000 tabanlı dizinlerle, Web, uygulama, ağ, dosya ve yazdırma hizmetleri ile de bütünleşebilecektir.
Microsoft Windows Server 2003 ailesi şu dört sürümden oluşmaktadır:
* Web Edition. Web hizmetleri ve ev sahipliği için tasarlanmıştır. Web hizmetlerinin ve uygulamalarının hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve dağıtılması için uygun bir platform sağlar.
* Standard Edition. Her çapta kuruluşun günlük gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlamıştır. Dosya ve yazıcıların ortak kullanılması, güvenli Internet bağlantısı, masaüstü uygulama kurulumunu tek merkezden yönetme ve çalışanlar, ortaklar, müşteriler arasında zengin bir işbirliği sağlama konularında çözüm sunar.
* Enterprise Edition. Her çapta kuruluşun genel amaçlı kullanımı için tasarlanmış olan Windows .NET Enterprise Server; uygulamalar, XML Web hizmetleri ve altyapı için uygun bir platformdur, yüksek düzeyde güvenilirlik, performans ve üstün bir verim sağlar.
* Datacenter Edition. En üst düzeyde ölçeklenebilme kapasitesi ve kesintisiz kullanım gerektiren, hayati derecede önem taşıyan uygulamalar için tasarlanmıştır.
Her Windows Server 2003 sürümü, müşterinin belirli ticari ve IT gereksinimlerini karşılayacak biçimde özelleştirilebilen işlevlere sahiptir.
Microsoft Windows sunucu işletim sistemlerinin tarihi Windows masaüstü işletim sistemlerinin tarihinden daha kısa olsa da, aynı mirası paylaşırlar.
1988 yılında Microsoft; 32 bitlik, çok amaçlı bir işletim sistemi geliştirmek amacıyla Microsoft Windows NT® için bir geliştirme grubu oluşturdu.
1991'de ise, Microsoft Windows Geliştiriciler Toplantısı'nda, yerel alan ağlarının (LAN) yöneticileri için tasarlanmış, gelişmiş bir sunucu olan ve daha sonra adı Windows NT olarak değiştirilen Windows Advanced Server for LAN Manager ürününü tanıttı. Ürün, bilinen Windows kullanıcı arabirimine ve programlama modeline sahipti ve Windows 3.0 için geliştirilen tüm uygulamaları çalıştırabiliyordu.
1993: Windows NT Advanced Server 3.1
Windows NT Advanced Server 3.1 istemci/sunucu ortamında ayrı bir sunucu olarak çalışmak üzere tasarlanmıştı Aynı zamanda Microsoft, 1993 Temmuz'unda Windows NT'nin ilk masaüstü sürümünü ve ilk Windows Sunucu işletim sistemini çıkardı. Windows NT Advanced Server 3.1, istemci/sunucu ortamında ayrı bir sunucu olarak çalışmak üzere tasarlanmış, güçlü, ölçeklenebilme kapasitesi yüksek, gelişmiş hata toleransına sahip ve standartlara dayalı bir şekilde çalışan bir üründü. Microsoft, Windows NT Advanced Server ürününü Novell NetWare, Banyan VINES ve Microsoft ağları için uygun bir uygulama sunucusu olarak tanıttı. Ürün, maliye ve muhasebe ile ilgili uygulamalar, amaca uygun uygulamalar gibi kapsamlı iş çözümleri için bir platform sağlayabiliyordu. Bir uygulama sunucusu olarak Windows NT Advanced Server, Microsoft SQL Server™ gibi veritabanı sunucuları için, Microsoft SNA Server gibi iletişim sunucuları için ve Microsoft Mail gibi posta sunucuları için de güçlü bir platformdu. Ağ yönetimi konusunda Windows NT Advanced Server müşterilere merkezi güvenlik ve sunucu yönetimi sağlıyor, kurumsal kullanıcılara birden fazla sistemi olduğu kadar tek bir oturumu da yönetebilmeleri için grafik görünümlü araçlar sunuyordu. İlk Windows Sunucu işletim sistemi olarak Windows NT Advanced Server 3.1, Windows'un kullanım kolaylığını Microsoft'un ilk sunucu işletim sistemi olan LAN Manager ürününün gücü ile birleştiriyordu.
1994: Windows NT Server 3.5
Windows NT Server ürününün bir sonraki sürümünde 3.1 sürümünün kararlılığı temel alınmıştı, ancak büyük oranda arttırılmış işlem hızı ve özellikle de Novell NetWare ve UNIX ortamlarında diğer sistemlere bağlanma özelliğindeki gelişmeler göze çarpıyordu.
Gelişmeler şunlardı; yeni yönetim araçları, gelişmiş istemci yazılım yapılandırması, otomatik yeniden başlatma ve gerekmeyen öğeleri silme özelliği, NetWare için daha iyi araçlar ve daha yetkin uzaktan erişim özellikleri.
1995: Windows NT Server 3.51
Sürümdeki ek özellikler şunlardı; müşterilerin şu anda .NET Enterprise Server olarak adlandırılan Microsoft BackOffice® ailesi sunucu ürünleri için İstemci Erişim Lisansları'nı (CAL) yönetmelerine yardımcı olacak bir araç, Windows 95'in ağ üzerinden kurulumunu sağlayan bir yardımcı program ve uzaktan başlatma desteği.
1996: Windows NT Server 4.0
Bir üst düzeye çıkan bu sürümle, Windows NT Server artık tam bir 32 bitlik işletim sistemi haline geldi ve Windows 95'in sevilen havasını kazandı. Windows NT 4.0 ayrıca iş dünyasına ve teknik alanlardaki kullanıcılara birçok yeni özellik getirdi:
* Daha yüksek ağ verimi
* Daha hızlı dosya ve yazdırma hizmetleri
* Güçlü uygulama desteği
* Standartlara dayalı iletişim özellikleri
* Bütünleşmiş bir Web sunucusu (Internet Information Server)
* Intranetlerin geliştirilmesi ve yönetimi için kullanılacak bir araç seti
Ardından gelen hizmet ve seçenek paketleri ise daha başka özellikler sunuyordu: Ortak anahtar ve sertifika yetkilendirme işlevi, akıllı kart desteği, gelişmiş simetrik çoklu işlem (SMP), ölçeklenebilme kapasitesi, kümelendirme işlevleri ve bileşen nesne modeli (COM) desteği.
1997: Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition
Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition; Windows NT Server 4.0 sürümünü temel almış ve önemli görevler yürüten geniş çaplı kurumlara yönelik olarak tasarlanmış özellikler ve işlevler sunmuştu. Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition kurumsal uygulamalar geliştirmede daha ileri düzeyde bir performans ve ölçeklenebilme kapasitesi, kesintisiz kullanım ve gelişmiş hizmetler getirdi.
Üründe ayrıca Internet ve intranet uygulamaları geliştirmek üzere Microsoft Aktarım Sunucusu ve farklı zamanlarda çalışan uygulamaların geçici olarak çevrimdışı olabilecek farklı ağlarda ve sistemlerde iletişim kurabilmelerini sağlayan Microsoft İleti Biriktirme Sunucusu (MSMQ) bulunuyordu.
Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition sürümü; önemli sunucu kaynaklarını Microsoft Kümelendirme Hizmeti ve Windows NT Server yük dengeleme hizmeti ile destekliyordu. Geniş SMP sunucuları ve yoğun biçimde bellek kullanımı gerektiren uygulamalar için de desteği vardı.
1998 Ekim'inde, Microsoft tarafından yapılan açıklamada Windows NT işletim sisteminin bir sonraki sürümünde "NT" ekinin kullanılmayacağı bildirildi. Artık Windows 2000 adı duyulmaya başlanacaktı.
1998 Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition
Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition sürümü, Windows NT Server işletim sisteminin 32 bitlik Windows işletim sistemi tabanlı uygulamaları PC veya PC masaüstlerinde çalışan terminallere ve terminal emülatörlerine verebilmelerine olanak sağladı. Terminal sunucu ortamı tanım olarak, tüm uygulama işlemlerinin aslında sunucuda yapıldığı zayıf istemci yapısıdır.
Terminal Sunucu istemcileri, Macintosh ve UNIX dahil birçok farklı masaüstü platformu tarafından kullanılabiliyordu. Terminal Sunucu, 32 bitlik Windows tabanlı uygulamalara sanal olarak her masaüstünden erişim sağlıyordu. Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition ürünü, 32 bitlik masaüstü ortamına geçiş yapan kuruluşlar için bir köprü teknoloji görevi görüyor, kullandıkları Windows tabanlı olmayan bilgisayarları bir Windows ağına bağlıyordu.
Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition, üç bileşenden oluşuyordu
* Windows NT Server çok kullanıcılı çekirdek; birden fazla istemci oturumuna aynı anda ev sahipliği yapabilme olanağı veriyordu.
* Uzak Masaüstü İletişim Kuralı; ağ üzerinde Terminal Sunucusu etkin duruma getirilmiş bir sunucu ile iletişim olanağı veriyordu.
* "Çok zayıf" Windows tabanlı istemci yazılımı; bilinen 32 bitlik Windows kullanıcı arabirimini birçok masaüstü donanımında görüntülüyordu.
2000: Windows 2000 Server Ailesi
Bill Gates 2000 Şubat'ında, onlarca şirketin de Windows 2000 uyumlu donanımları ve yazılımları ile katıldıkları bir toplantıda, Windows 2000 istemci ve sunucu yazılımı ailesini gözler önüne serdi .
Windows 2000 hem masaüstü (Windows 2000 Professional), hem de sunucu sürümü olmak üzere iki sürüm halinde piyasaya çıkarıldı. Masaüstü sürümü o zamandan bu güne Windows XP Professional adında gelişmiş bir sürüme dönüştü, Windows 2000 sunucu sürümlerinin gelişmiş şekli ise Microsoft kuruluşu Windows Server 2003 ürününü piyasaya çıkardığında görülecek.
Windows 2000 ürününün üç sunucu sürümündeki özellikler güvenilirlik, ölçeklenebilme kapasitesi ve yönetim kolaylığı gibi konularda her çapta kuruluşun gereksinimlerini karşılıyor.
* Windows 2000 Server kuruluş kademelerinde dosya, yazdırma, Web ve giriş düzeyi uygulama sunucuları için geleceğin çok amaçlı ağ işletim sistemini sunuyor.
* Windows 2000 Advanced Server hayati önem taşıyan Web ve ticari uygulama sunucuları için bir sunucu işletim sistemi sunuyor.
* Windows 2000 Datacenter Server en yüksek düzeyde kesintisiz kullanım ve ölçeklenebilme kapasitesi için uygun bir sunucu işletim sistemi sunuyor.
Bu işletim sistemleri Web geliştiricileri için, Etkin Sunucu Sayfaları (ASP) özellikli yüksek performanslı Web sunucusu, COM+ bileşen hizmetleri, işlem ve ileti biriktirme desteği ve baştan başa XML desteği gibi önemli işlevler sağlamaktadır.
IT profesyonelleri için ise Windows 2000 Server ailesi gelişmiş işlevler, Microsoft IntelliMirror® yönetim teknolojileri ve Microsoft Active Directory™ hizmeti gibi yeni teknolojiler ile tek merkezden yapılan, ilkeye dayalı yönetim, her çapta kuruluşun masraflarını azaltan hızlı kurumsal kurulum özellikleri sunmaktadır.
2003: Windows Server 2003
Windows Server 2003 ürününün son şekli ile Nisan 2003 civarlarında piyasaya çıkacağı bekleniyor.
Windows 2000 gibi, Windows Server 2003 ürünü de, küçük ve merkezi yönetimli kuruluşlardan en geniş çaplı kuruluşlara kadar her çapta kuruluşun gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlanmıştır. Ayrıca, Microsoft, Windows sunucu ürünü ailesini, kuruluşların Microsoft .NET özelliğinden tam olarak yararlanabilmesini sağlayacak biçimde geliştirmiştir.
Windows'un .NET adını taşıyan ilk sürümü olarak Windows Server 2003 ürünü Microsoft. NET Framework yapısını da içermektedir. Bu yapı geliştiricilerin XML Web hizmetleri oluşturmalarına ve bu hizmetleri geleneksel uygulamalarla birleştiren geleceğin uygulamalarını oluşturmalarına olanak verir. Böylece, uygulamaların oluşturulması, dağıtımı ve sürekliliğinin sağlanması basitleşirken, tamamen Web özellikli bir yapıya kavuşmak kuruluşların iletişimlerini, işbirliğini ve bağlantılarını daha ileri düzeylere getirmelerine olanak sağlayabilecektir.
Windows Server 2003 ürünü Windows 2000 Server sürümünü temel aldığından, müşterilerin bir Windows sunucu işletim sisteminden isteyebileceği (güvenilirlik, güvenlik ve ölçeklenebilme gibi) tüm temel işlevlere sahiptir. Windows Server 2003, sistem yönetiminde kolaylık ve güvenilirliği her kademede sağlamak için gereken çeşitli yenilikleri sunarken, varolan Windows 2000 tabanlı dizinlerle, Web, uygulama, ağ, dosya ve yazdırma hizmetleri ile de bütünleşebilecektir.
Microsoft Windows Server 2003 ailesi şu dört sürümden oluşmaktadır:
* Web Edition. Web hizmetleri ve ev sahipliği için tasarlanmıştır. Web hizmetlerinin ve uygulamalarının hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve dağıtılması için uygun bir platform sağlar.
* Standard Edition. Her çapta kuruluşun günlük gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlamıştır. Dosya ve yazıcıların ortak kullanılması, güvenli Internet bağlantısı, masaüstü uygulama kurulumunu tek merkezden yönetme ve çalışanlar, ortaklar, müşteriler arasında zengin bir işbirliği sağlama konularında çözüm sunar.
* Enterprise Edition. Her çapta kuruluşun genel amaçlı kullanımı için tasarlanmış olan Windows .NET Enterprise Server; uygulamalar, XML Web hizmetleri ve altyapı için uygun bir platformdur, yüksek düzeyde güvenilirlik, performans ve üstün bir verim sağlar.
* Datacenter Edition. En üst düzeyde ölçeklenebilme kapasitesi ve kesintisiz kullanım gerektiren, hayati derecede önem taşıyan uygulamalar için tasarlanmıştır.
Her Windows Server 2003 sürümü, müşterinin belirli ticari ve IT gereksinimlerini karşılayacak biçimde özelleştirilebilen işlevlere sahiptir.