Windows mu Linux mu?

Newwave

Altın Üye
Reaction score
0

57ckh.jpg

Windows mu Linux mu?

Netbook işletim sistemi savaşını kim kazandı?

Mini-PC'ler Linux'la doğdu; ardından devreye Windows girdi. Peki ama hangisi daha çok tercih edildi?

Windows XP: Vista selefi netbook'larda büyük oranda kullanılıyor.

İlk netbook'lar sadece Linux için düşünülmüş olsa da bir sene içerisinde Windows,

netbook'larda en çok kullanılan işletim sistemi olmayı başardı. Bu sonuca ulaşan

ise Amerikan pazar araştırmaları enstitüsü NPD.

zwz5es.jpg

Microsoft çalışanı Brandon LeBlanc'ın firma blog'unda yazdığına göre NPD,

dünya çapında ekran büyüklüğü 10,2 inç ve fiyatı 500 doların altında olan netbook'larda

hangi işletim sisteminin kullanıldığına dair bir araştırma yaptı. NPD analizine göre 2008'in

başında netbook'ların sadece yüzde 10'unda Windows kullanılıyordu. 2009 Şubat ayına gelindiğinde ise bu oran yüzde 96'ya yükseldi.

LeBlanc geçen süre zarfında sadece Windows ön yüklü netbook'larda bir artış olmadığını, aynı zamanda

Linux-netbook satın alanların büyük oranda Windows'a geçiş yaptığını söyledi. Pazar araştırmasına göre

İngiliz elektronik firmaları Linux-netbook'ların yüzde 20'sinin geri iade edildiğini bildirdi.

Kaynak

Bu zamana kadar linux da denemiş olmama rağmen hep en iyi performansı windows işletim sistemlerinden
almışımdır ama linuxda en büyük avantajı açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olmasıdır diye düşünüyorum.

İhtiyaçlarımı göz önünde bulundurduğum zaman linux ü yüklemenin iyi bir fikir olmadığı kanısına çok önceden vardım. Linux ü kullanabilmek için biraz daha yol kat etmesi gerekiyor.

performans olarakda kullanım olarak da windows işletim sistemi daha iyi kanaatimce ;)

ya windows basit ve alışıldık linüx e alışsaydık elbet onu kullanırdık ama linux karışık ve windows vista ve se7en çok dehşet

bence insanlar kolaya alıştıkları ve araştırma veya kendini geliştirmek gibi bir gaye içinde olmadıkları için w3indows'u kullanmak işlerine geliyor. Çünkü uğraşman gerekmiyor, herşeyi sana sunuyorlar zaten sen sadece kullanıcısın yani müşteri!
ama linux işletim sistemlerinde bu yok, kendin özelleştirip geliştirebiliyorsun ve ticari bi amaç gütmediği için de kendinizi daha özgür hissedebiliyorsunuz. Şuan ubuntu ve debian kullanıyorum. XP kullanıyordum daha önce belki bunlardan birini silip XP kurarım yine ama sebebi sadece ve sadece herşeyin hazır olması. yani kurulu gelmesi. Bir de tüm teknoloji ve driverler Windows'a göre geliştiriyorlar kendilerini. Yani pazara yönelik çalışıyorlar. Eğer kullanıcı odaklı çalışmayı deneseler eminim Linux için daha iyi performans alabilmemiz için gerekli donanımı ve desteği sağlamış olurlar ve artık sizin gözünüzdeki linux korkusu da biraz silinmiş olur.

yani linux'un sizin elinizde olmamasının en büyük sebebi donanım desteğinin az olması. ama o da hızlıca aşılıyor artık, birkaç sene sonra linux için ortada pek bir engel kalmamış olacak

Geri