uLash
Kaleidoscope

Geleceğin Windows'u
Windows'ta neler eksik? Neler fazla? Bu bilgiler ışığında 8'de olması gerekenleri araştırdık.
Mac OS ve Linux ile rekabete devam edebilmesi bakımından, Microsoft'un, bir sonraki Windows sürümünü yepyeni özelliklerle donatması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Peki ne gibi özellikler? Chip Online olarak Windows 8 hakkında bilinenleri ve daha iyi bir Windows için yapılması gerekenleri bir araya topladık.
Microsoft, 27 Temmuz 1993'te Windows NT'nin üretimine başladı. NT, yani "New Technology" kavramı geçmişte kalmasına rağmen birçok Windows sürümünün ardından en son Windows 7 ile günümüze kadar gelmeyi başardı. Ayrıca yapılan onlarca geliştirmeye rağmen Windows'un kullanım özellikleri yaklaşık 20 yıldır çok az bir değişime uğradı. Peki devrim niteliğinde değişikliklerin zamanı hala gelmedi mi?
Windows Update ekibinden bir blog yazarının bu konuda görüşleri oldukça kesin: "[...] gelecek versiyonda insanların Windows konusunda genel beklentilerinden tamamen farklı şeyler olacak". Bu blog yazısı şu an silinmiş olsa da Google arama motorunun
Bu nedenle makalemizde Windows 8'in neye benzeyeceği konusunda bilinen dedikoduları ve fikirleri bir araya topladık. önbelleğinden görülebiliyor. Peki bir tür pazarlama hilesi mi? Belki de. Ama her ne olursa olsun somut bir şeyler ortaya koymadığı kesin.

Aslında Windows 8'in şu an Microsoft tarafından aktif olarak geliştirilmekte olduğu, kesin olarak bilinen tek şey diyebiliriz. Microsoft'un yaptığı farklı çalışmalar da bunu kanıtlar nitelikte.
Microsoft'un yol haritası konusunda ilk ipuçlarını Stephen Chapman, "Microsoft, Windows 8'i 2012 yılında piyasaya sürmeyi planlıyor" şeklinde kendi blogunda yayınlamıştı. Buna ek olarak Microsoft'un ilk kez bir işletim sistemini yalnızca 64 Bit olarak sunacağı şeklinde söylentiler de çıktı. Bu ihtimal dışı söylentilerin sebebi ise Robert Morgan'dı. Bir Microsoft çalışanı olan Morgan, kendi LinkedIn profilinde Windows 8'in 128 Bit desteği ile geleceğini duyurmuştu.
Microsoft tarafından şimdiye kadar Windows 8'e dair herhangi bir kesin bilgi verilmiş değil. Bu nedenle bu yeni sistem hakkında daha fazla bilgi almak isteyen kullanıcılar, Microsoft'un açıklamalarını beklemek zorunda
Sürüm çıkmazı ve belirsizlikler ile Windows 8
Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise ve Ultimate: Windows'un tüm bu versiyonları arasındaki farkların tamamını biliyor musunuz? Doğru Windows versiyonunu seçseniz dahi Microsoft, kullanıcılardan her biri için farklı şeyler talep ediyor. Ayrıca 32 Bit ve 64 bit olarak sunulan versiyonlar da kullanıcının karar vermesini daha da zorlaştırıyor.
Şu da üzerine durulması gereken bir gerçek: Windows 7'nin ardından, Windows'un 64 Bit için tamamen hazır olduğu kanısına varılmamalı. Çünkü 2012'ye kadar birçok kullanıcı doğru donanımlara geçiş yapmak ve donanım üreticileri çabalarını 64 Bit sürücüler üzerinde yoğunlaştırmak zorunda. Bu tür nedenlerden dolayı aslında 2 tür Windows sürümü yeterli. 64 Bit bir User Edition ve yine 64 Bit bir Business Edition, kullanıcı seçimini oldukça kolaylaştıracaktır.
Yazılım ve dosya yönetimi

Bir Windows çoklu ortam yazılımı, bir ofis uygulaması veya eğlendirici bir oyun mu arıyorsunuz? Tabiki bu tür önemli download dosyalarını Chip Online'da kolaylıkla bulabilirsiniz. Fakat bizim önerdiğimiz seçenekler konusunda bilgisi olmayan kullanıcılar için bu tür şeyler zor gelebilir. Linux kullanıcılarının çok iyi bildiği, önemli kategorilerde yazılım önerileri sunan bir program yöneticisi iyi bir çözüm olabilir. Başka bir avantajı ise şu: Bu tür bir yazılım deposu her yönden daha güvenlidir. Böylece kullanıcılar sadece eski programları güvenli olmayan kaynaklardan indirmek zorunda kalır.
Kısacası Microsoft kendi yazılım deposunda sürücülerin ve programların daima son versiyonlarını bulundurursa, güvenliği de arttırmış olur. Çünkü saldırganlar tarafından yapılan tüm bilinen saldırılar, programların eski versiyonlarına karşı yapılıyor.
Program ve kullanıcı dosyalarının pencereleri, Windows Explorer'ın ilk sürümünden beri neredeyse aynı. Bu konuda tamamen bir revizyon yapılmasını öneriyoruz. Çünkü Windows 7'de bile Explorer, bir dosyanın müzik, video veya belgelerle ilgili bir dosya olup olmadığını tam olarak algılayamıyor. Buna ek olarak birçok kullanıcı tarayıcı navigasyonlarına alışmış durumda. Sekmelerde yapısal göstergeler, akıllı doküman önizlemeleri, arama özellikleri ve ince bir tasarım artık standart olmalı. Explorer bu konuda internet tarayıcılarından biraz kopya alabilir.
Anahtar kelime "Güvenlik"

Microsoft, müşterilerinin güvenliğini her yönüyle sağlayabilmek için gerçekten büyük uğraş veriyor. Fakat bu çaba sanki biraz kullanıcıların uzağında. Bu nedenle yalnızca en pahalı Windows sürümünde bulunan ve özellikle dizüstü bilgisayarlar için gerekli bir araç olan BitLocker'ın ekonomik versiyonlarda da sunulması doğru bir karar olacaktır. Özellikle, bilgisayarları Windows Home Premium ile gelen, güvenlik konusunda bilinçli kullanıcılar bu konuda oldukça kızgın.
Ayrıca dosya uzantılarının varsayılan olarak kapalı olması konusunda Windows'un ısrarının nedeni hala bilinmiyor. Kullanıcılar dosya uzantıları yüzünden işkence çekmek zorunda olmamalı. Şu anki Windows sistemlerinde dosya uzantılarının varsayılan olarak gizli olması belki daha kolay bir yönetim sağlıyor, fakat tecrübesiz kullanıcılar için güvenlik konusunda risklere davetiye çıkarıyor.
DirectX 12: Oyunlar, görseller ve çoklu dokunmatik

Görsel konusunda şu anki Windows işletim sistemleri tartışmaya açık diyebiliriz. Bu nedenle teknik iyileştirmeler, her koşulda Windows 8'in en önemli amaçlarından biri olmalı.
Windows sistemizde video oynattığınızda, müzik dinlediğinizde veya oyun oynadığınızda sisteminizin bu tür uygulamalar için ilk bakacağı yer DirectX paketleridir. Fakat en son DirectX 11 versiyonu ile daha çok grafik hesaplamarına yöneldiğini söyleyebiliriz.
DirectX 11'deki en heyecan verici özelliklerin birisi de gölgelendiriciler (shaders) konusunda oldu. Bu yeni özellik, grafik işlemcisi (GPU) performansının yalnızca 3D işleme için değil, başka alanlarda da kullanılmasını sağlayarak programcıların işini kolaylaştırıyor ve kullanılan grafik kartından da bağımsız bir sisteme sahip. Bu nedenle gelecekte, geleneksel Windows uygulamalarının modern grafik kartlarının gücünden nasıl yararlanacağı sorusu mutlaka gündeme gelecektir (GPGPU).
Bununla birlikte Microsoft, yeni internet tarayıcısı konusunda ilk adımları zaten atmıştı ve Internet Explorer 9'un 2010 sonunda piyasa çıkması muhtemel. IE9 ile birlikte tipik bir Windows uygulamasının performansını arttırmak için DirectX de kullanılmış olacak. Ayrıca DirectX yardımıyla grafik kartlarının daha çok alanda kullanılması işletim sistemleri için de heyecan verici bir seçenek olacaktır.

Sonuç: Windows daha basit olmalı
Windows 8 veya tamamen yeni bir sistem olması bizce önemli değil. Bir sonraki Microsoft sistemi kullanıcı için basit olmalı!
Microsoft, şu anki zaman diliminde Windows'un geleceği hakkında deyim yerindeyse ser verip sır vermiyor. Fakat başarılı ve uzun bir NT geçmişinin ardından köklü değişiklikler yapmanın tam zamanı.
Önerilerimiz biraz fazla lüks gibi görünse de, işletim sisteminin belli alanlarının ayrıştırılabilmesi konusu kesinlikle düşünülmeli. Microsoft bu tarz lüks istekleri karşılayamaz ise bile Windows'un son versiyonları birçok konuda geliştirmeye açık.
Windows'un kullanımı konusunda ise halen büyük engeller bulunuyor. Bir yığın farklı Windows versiyonu, standart olması gereken programların Windows Live ile sunulması ve yazılımların yönetimi, Microsoft'un gözden geçirmesi gereken konulardan bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca farklı işletim sistemlerinin bir arada kullanımı da Windows kullanıcıları için önemli bir konu.
Çok sayıda geliştirme yapmak yerine, Microsoft, fanatiklerini gerçek buluşlarla ve yeniliklerle şaşırtmalı. Mesela yüksek performans için sürücü harflerinden vazgeçmek ve yönetilmesi kolay depolama havuzları oluşturmak mümkün bir seçenek. Fakat giriş aygıtlarıyla masaüstü bilgisayarlara çoklu dokunmatik özelliği kazandırmanın başarılı olup olmayacağı konusunda kuşkuluyuz. Buna karşın "Natal" projesi aracılığıyla Windows PC'leri oyun konsollarıyla birleştirmek göz alıcı olabilirdi.