Redmond merkezli yazılım devinin yeni meşgalesi Windows 8in merak edilen Stroge Spaces: Depolama Alanları fonksiyonu açıklığa kavuştu. Bu fonksiyon sayesinde kullanıcıların ve sistem yöneticilerinin farklı fiziksel sürücüleri tek bir mantıksal sürücüye dönüştürmesi çok kolay. Özellik bize eski Windows Home Server Drive Extender uygulamasını hatırlatıyor. Bilgisayara USB, SATA veya SAS arayüzü üzerinden bağlanan herhangi bir sürücü kapasitesi-leri, işletim sistemi tarafınca tek bir mantıksal sürücü olarak görülecek.

İki veya daha fazla sürücüden meydana gelen depolama havuzu bir kez oluşturulduğunda, kullanıcının işletim sistemince otonom olarak algılanacak bir ya da daha fazla alan yaratması da mümkün hale gelecek. Sürücü takımlarından oluşturulan bu mantıksal depolama alanları, aynı fiziksel bir sürücü gibi formatlanabilir ve bölümlendirilebilir olacak. Mirroring işlevine sahip depolama alanı fonksiyonu bu sayede havuza eklenen her dosyayı an az iki farklı fiziksel sürücüye kopyalayacak. Herhangi bir sürücü arızası durumunda, veri havuzunu yeniden inşa etmek amacıyla kaydedilen parite bilgileri ise yine ilave güvenlik unsurları arasında yer alacak. Microsoftun açıklamasına göre parite özelliği, az erişim olan büyük sıralı dosyalar için daha uygun çünkü sık erişimli dosyalarda I/O yükünün artması olasılığı yüksek.
Yeni bir depolama alanı yaratırken, kullanılabilir fiziksel alan boyutu mevcut fiziksel sürücülerin toplam kapasitesinden daha yüksek seçilebiliyor. Depolama alanı üzerinde çalışmak için daha fazla sürücü gerektiğinde Windows 8 işletim sistemi kullanıcıyı konu hakkında bilgilendiriyor. Microsoft buna thin provisioning diyor. Depolama alanının maksimum boyutunu ihtiyaç duyulan herhangi bir zamanda yeniden genişletmek de bu kapsamda mümkün hale geliyor. Bu alanların komut kullanımını ile oluşturulması için PowerShell kullanımı gerekiyor. RAID benzeri bu teknoloji uygulamada daha kolay ve teknik avantajları çok, üstelik OS üzerinden esnek kullanım öneriyor. Windows 8in bu yeteneği sayesinde depolama alanları kolayca sanallaştırılıp, özgürce ölçeklendirilerek daha esnek, güvenilir ve verimli bir çalışma ortamı sağlanmış olacak.