WİNDOWSTA AÇILIŞA MİDİ KOYMAK ve DAHASI

Master Hck

New member
Katılım
9 Eyl 2008
Mesajlar
209
Reaction score
0
Puanları
0
WİNDOWSTA AÇILIŞA MİDİ KOYMAK...
seyhunseyhan (seyhun seyhan)

Windows acildiginda otomatik olarak bir WAV dosyasini calabiliyor. Ayni sekilde bir MIDI dosyasini da otomatik olarak caldirabileceginizi biliyor muydunuz? Bunu yapmak icin asagidaki adimlari takip etmeniz yeterli:


1. Once acilista baska bir ses cikmamasi icin gerekli ayarlamalari yapin. Denetim masasini acin, Ses uzerine cift tiklayin. Listeden Windows'u baslat secenegini aktif hale getirin. Alttaki listeden [yok] secenegini aktif hale getirin ve Tamam dugmesine basin.
2. Denetim masasini kapatin.
3. Windows gezginini kullanarak acilista calmak istediginiz MIDI dosyasini bulun. (ornegin WINDOWS'un MEDIA dizininde bulunan CANYON.MID dosyasini kullanabilirsiniz).
4. Baslat dugmesinin uzerine sag fare dugmes ile tiklayin, ekrana gelecek olan menuden Arastir komutunu calistirin. Startup klasorunuze gelin.
5. Buldugunuz MIDI dosyasina burada bir kisayol yaratin.
Sirada bu kisayolun ozelliklerini degistirerek otomatik
olarak calacak ve kapanacak hale getirmek var.

1. Kisayolun uzerine sag fare dugmesi ile tiklayin ve ekrana gelecek olan menuden Ozellikler komutunu calistirin.
2. Diyalog kutusunun Kisayol bolumune gelin.
3. HEDEF isimli metin kutusundaki metni asagidaki gibi degistirin:

c:\windows\mplayer.exe /play /close [surucu ve klasor adi dahil olarak MIDI dosyasinin ismi]
TAMAM dugmesine basin, bilgisayarinizi kapatip acin, artik Windows acislirken ayarlamis oldugunuz MIDI dosyasini calacaktir.

21-)MODEMİNİZİ HİZLANDİRMANİN PUF NOKTALARI

Modeminizi Hizlandirmanin Puf Noktalari


Burada vereceğim bilgiler modeminizi hızlandırmak içindir. Eğer yazdıklarıma harfiyen uyarsanız bilgisayarınızda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Çok fazla acemi iseniz bilgisayarınızı fazla kurcalamayın...

1) Modeminizi Hızlandırın: Başlat mönüsünde Çalıştır/Run komutunu açın ve buraya sysedit yazarak enter tuşuna basın. Gelen menüde win.ini dosyasını açın. Modeminiz hangi port'a bağlıysa, win.ini içinde o portu bulun ( Genellikle com2 veya com3 dur ). O portun hizasındaki 9600 rakamını 921600, sondaki x'i de p yapın. Satır şöyle olacaktır; Com2:=921600,n,8,1,p veya Com3:=921600,n,8,1,p Kaydet deyin ve kapatın.

2) Modeminizi Kurarken: Modeminizi kurduktan sonra yapacak bir işiniz daha var. Denetim Masasında sistem simgesini tıklatın ve bağlantı noktaları bölümünü bulun. Bu bölümü tıklattığınızda com1, com2, com3 ve LPT1 yazılarını göreceksiniz. Modeminiz hangi porta bağlıysa onu seçin ve özellikler seçeneğini açtıktan sonra Baud Rate değerini 115200 olarak değiştirin.

3) Modeminizin Telefonu Daha Hızlı Çevirmesi için: Modemin telefonu hızlı çevirmesi için, denetim Masası nda modem simgesini tıklatın. Bundan sonra modemi seçerek özellikler düğmesini tıklatın. Gelen menüde bağlantı' yı sonra da gelişmiş seçeneğini açın. Burada diğer ayarlar kutusu boştur. Siz oraya şu ibareyi yazın: S11=40 Modeminiz artık iki çevirme arasını 40 milisaniye olarak ayarlayacaktır

22-)EXPLORER 6 İPUÇLARI

Artık web sayfalarını yazdırırken sinirlenmeyin

Aşağıdaki durumla muhtemelen bir çok kez karşı karşıya kalmışsınızdır: Okumaya değer bir web sayfası keşfettiniz ve hemen yazdırmak istediniz. Çünkü bazı sayfaların varlıklarını sadece bir akşam sürdürebildikleri hızlı bir yaşam süren internette ne olacağı bilinemez. Kısa bir süre sonra yazıcı kağıdı çıkarttığında karşılaştığınız durum sinir bozucu olabilir. Sayfanın yarısı yok! Merak etmeyin çünkü bir çok sayfada kenarlar kesilirler. Internet Explorer 6.0’ın yeni Baskı Önizleme fonksiyonu kağıttan tasarruf sağlıyor, ormanları koruyor ve sinirlerin gerilmesini engelliyor. Ve bunun için aşağıdaki işlemleri yerine getirmelisiniz:

1. Menü çubuğundaki Dosya/Baskı Önizleme komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda web sayfası, kağıt üzerinde görüneceği şekilde ayrı bir pencerede ekrana gelecektir. Bu sayede kesilen kenarları hemen fark edebilirsiniz.

2. Eğer her şey olumluysa yazdırma işlemini başlatmak için direkt olarak Baskı Önizleme penceresindeki Yazdır... düğmesine tıklayabilirsiniz. Maalesef gelişmiş düzenlemeler yapmak mümkün değildir. şayet sayfa kenarları kesik ise üçüncü adımdan itibaren çalışmaya devam edebilirsiniz.

3. Baskı Önizleme penceresindeki büyüteç simgesine tıklayın ve sayfanın tamamına bakın.Muhtemelen sayfanın sağ tarafında sadece bir reklam kesilmiştir ve bu durum aslında çok da önemli değildir. Ama, eğer çıktı üzerinde önemli olabilecek bilgiler eksikse Yazdır... düğmesinin hemen sağındaki düğmeye tıklayın.

4. Artık sayfanın kenar ayarları ile bir sure çalışabilirsiniz. Sayfa kenarları yaklaşık yarım santimetre kadar küçültülürse, sayfanın nasıl görüneceğini control edin.

5. şayet bu da bir sonuç vermezse, geriye sadece bir seçenek kalıyor. Sayfayı yatay olarak yazdırmak. Bu durumda tüm sayfa kesinlikle kağıt üzerinde görünecektir.



Resim ve internet sayfalarını kaydetmek sorun değil

İnternette ne ile karşılaştığınız önemli değil. Bulduğunuz tüm bilgileri anında kaydedebilirsiniz. Kaydetme işleminin özellikle resimlerde daha hızlı olabilmesi için Internet Explorer 6.0 yeni bir fonksiyon sunuyor. şayet fare imlecini resmin üzerine taşıyacak olursanız, resmin sol üst köşesinde küçük bir menü çubuğu ekrana gelecektir. Resim araç çubuğu soldan sağa doğru şu simgeleri içeriyor: Disket, Yazıcı, Zarf ve Klasör. Buradaki disket simgesine tıklayarak resmi sabitdisk üzerinde istediğiniz klasöre kaydedebilirsiniz. Yazıcı simgesi yardımıyla da yazdırabilirsiniz. Eğer zarf
simgesine tıklayacak olursanız Outlook Express açılacaktır. Resmi, bu sayede eposta ile gönderebilirsiniz. Seçili resim, bunun sonucunda otomatik olarak eposta eklentisi atanacaktır. Eğer klasör simgesini seçerseniz Internet Explorer daha sonra herhangi bir soru sormadan resmi otomatik olarak “C:\Belgelerim\Resimlerim ” klasörüne kaydedecektir.

Açıklama:
Bu küçük araç çubuğunun rastgele görünüp görünmediğini merak etmeyin. Söz konusu çubuk, küçük (resmin, minimum 200x200 piksel büyüklüğünde olması gereklidir) ve bir bağlantı
ile donatılmış resimler için ekrana gelmez. Eğer her şey sorunsuz olarak çalışıyorsa sadece tek resimleri değil ayı zamanda alt sayfalarını da içeren tüm ana sayfaları sabitdiske kaydedebilir ve bunu offline olarak ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede bağlantı ücretlerinden tasarruf edebilirsiniz.

1. Sık Kullanılanlar/Sık Kullanılanlara Ekle komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki Çevrim Dışı Kullan seçeneğini işaretlemek zorundasınız. Sık Kullanılan Ekle
penceresindeki Adı kutusuna kaydetmek istediğiniz sayfanın ismini girin.

2. Daha sonra her bir internet sayfasının kaydedilmesini istediğiniz bir klasör seçin.

3. Son olarak Tamam düğmesine tıklayın ve senkronizasyon işlemi sona erene kadar bekleyin. Bu sayfanın büyüklüğüne ve bağlantı hızınıza bağlı olarak uzun sürebilir.


Casuslar yolda: Özel bilgilerin korunması

Son günlerde ziyaret ettiğiniz web sayfalarını herkesin bilmesi için sadece birkaç fare tıklaması yeterli olacaktır. Evde sorun değil, ancak bu durum işyerinde başınızı oldukça ağrıtabilir. Internet Explorer 6.0, örneğinde hotmail gibi ücretsiz e-posta hizmetlerine bağlanırken kullandığınız parola ve kullanıcı adı gibi bilgileri saklayabilir. Bunun sonucunda herkes mektuplarınızı okuyabilir. Bunu artık sona erdirin:

1. Internet Explorer penceresinde Araçlar/ Internet Seçenekleri komutunu çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki Genel kartını aktif hale getirin ve Temporary Internet Files başlığı altındaki Dosya Sil düğmesine tıklayın.

2. Dikkat! Dosyaları Sil penceresindeki “Tüm çevrimdışı içeriği sil” seçeneğini aktif hale getirin ve daha sonra Tamam düğmesine tıklayın. Geçmiş dosyalarını da silerek geriye kalan bilgilerden kurtulabilirsiniz.

3. Bir sonraki adım olarak Internet Explorer’ın çalışmanızı kolaylaştırmak için sakladığı parolaları da silin. Bunun için de Internet Seçenekleri penceresindeki İçerik kartını aktif hale getirin ve Kişisel Bilgiler başlığı altındaki Otomatik Tamamlama düğmesine tıklayın. Otomatik Tamamlama Ayarları penceresindeki Formları Sil ve Parolaları Sil düğmelerine tıklayın. Son olarak Tamam düğmesine tıklayın.

4. Internet Explorer’ın artık şifre kaydetmemesi için “Formlardaki kullanıcı adları ve parolalar” seçeneğindeki işareti kaldırın. Artık güvenli bir şekilde sörf yapabilirsiniz.

22-)Sistem Kurulumu ve HD Yönetimi

Buradaki açıklamalar Microsoft işletim sistemleri (Windows95, 98, 2000, NT ve XP) kurulumu ile ilgilidir.

Kullandiginiz sistem ne olursa olsun, zaman içinde virusler, yüklenen programlar, çeşitli sürücülerin yüklenmesi, donanım degişikliği vb. sebeplerle bir süre sonra ya çok yavaş ve sürekli hata yapar hale getirmekte ya da büsbütün çalışamaz duruma gelmektedir. Bu yüzden sisteminizi yeniden kurmak bir zorunluluk haline gelmektedir. Aşağıdaki açıklamalar, bilgisayara yeni başlayan ve bunu nasil yapacağını bilmeyenler için az da olsa genel bilgi niteliginde yazilmiştir.

HD Partition (HD yi bölümlere ayırma)
Bir göz odayı (ne kadar büyük olursa olsun) bir ev gibi kullanmak ne kadar uygunsuz ise, bir HD yi de en az iki bölüme ayırmadan kullanmak o kadar çirkin ve uygunsuzdur ve ayrica sorunlara yolaçabilir. İşletim sisteminiz bozulup kullanılamaz hale geldiginde (ki bir sistem uzun süre kullanıldığında bu kaçınılmazdır) ya da virus girdiginde, o sistem üzerine kurdugunuz programlar, çeşitli dosyalarınız, müzikleriniz filmleriniz ve herşey bir arada oldugundan ya hepsi yok olacak ya da en önemlilerini kurtarmak icin (ki bazen kurtarma imkanı dahi kalmayabilir) uzun ve zahmetli bir dizi işleme girişmek zorunda kalacaksınız. Bu yüzden HD nizi formatlamadan önce biri kücük (sistem için) ve biri büyük (dosyalar için) olmak üzere iki bölüme (partition) ayırmanızı tavsiye ederiz. Kullanacağınız format metoduna göre bunun iki ayri yöntemi vardır. Bu formatlama sistemleri aşagıda HD Formatlama bölümünde kısaca açıklanmıştır.

1. Eğer FAT32 formatlama metodunu kullanmak istiyorsanız (Win95, Win98, Win2000, WinME, WinNT, WinXP sistemlerini bu format üzerine kurabilirsiniz) bunu dos üzerinden fdisk komuduyla yapabilirsiniz. Bu komut dişsal bir komut olodugundan bu komutu kullanabilmeniz için disket üzerinde ya da HD üzerinde fdisk.com dosyasının bulunması gerekir. Eger windows95 ya da 98 kullaniyorsaniz bu dosyayı C:\windows\command klasörü içinde bulabilirsiniz. Eğer bu sistemlere ait Start disketiniz var ise bu disket üzerinde de bu dosya vardir. Bu komutu yazıp Enter tıkladığınızda karşınıza bir menü gelecek ve bu menüden Partition yaratma, Partition silme, Partition görüntüleme gibi işlemleri yapabilirsiniz.

2. Eğer NTFS formatlama metodunu kullanmak istiyorsaniz (sadece WinNT ve WinXP sistemleri için) bilgisayarı WinNT ya da WinXP CD ile başlatmanız gerekir. Bilgisayar açılırken karşınıza gelecek olan çeşitli seçenekleri kullanarak HD nizi bölebilir ve formatlayabilirsiniz.

HD Formatlama:
Hard Diskler için üç ayri formatlama (data system) yöntemi vardir. FAT16, FAT32 ve NTFS. FAT16 eski işletim sistemlerinde kullanılırdı (Dos, Win3.1 vs.), günümüzde kullanilmamaktadir. Windows 95 ile birlikte FAT32 ye geçildi. Bu formatlama sisteminde HD ler daha hizli çalismakta ve dosya güvenligi daha ileri düzeydedir. En son formatlama sistemi ise NTFS'dir. Windows NT ve en son WindowsXP sistemleri normalinde bu format üzerine kurulur. Ancak bu işletim sistemleri FAT32 üzerine de kurulabilir. NTFS formatlama sistemi, diger iki sistemden (FAT16 ve FAT32) farklı olarak dos üzerinden dosyaları görme imkani vermez. Yani eger HD'niz NTFS ile formatlanmışsa dos üzerinden HD'yi dahi göremezsiniz. HD yokmus gibi, komutlarınız geri döner. Ancak WindowsXP'nin, bilinen klasik Dos sistemlerinden biraz farklı kendine özgü bir dos sistemi vardır, ve ancak WindowsXP CD ile ya da WindowsXP baslarken F8 tusuna tiklayarak buna ulasabilirsiniz. Eger siz de bazıları gibi hala dos kullanmayı seviyor ve bazı işlemlerinizi dos üzerinden gerceklestirme alışkanlığınızdan (bazen zorunluluk da olabiliyor) vazgeçemiyorsaniz HD'nizi FAT32 formatlama yöntemiyle formatlamanızı tavsiye ederiz.

NTFS sisteminde HD formatlamayi WindowsXP CD ile yapabilirsiniz. Bilgisayarınızı açmadan önce WindowsXP CD'yi sürücüye koyun ve açılışı DC ile başlatin. Eger CD'yi sürücüye koydugunuz halde bilgisayarınız dogrudan HD ye gidiyorsa BIOS tan bunu ayarlamanız (First boot driver) ayarlamanız grekir. Yani bilgisayarı, önce CD ile başlatmaya ayarlamanız gerekir.

FAT32 formatlama sistemini kullanmak istiyorsaniz herhangi bir Windows98 Start Disketi ya da Windows98 orginal CD ile dogrudan Dos'a girip format c: yazmanız yeterlidir. Bu komut da dişsal bir komuttur ve format.com dosyasinin disket üzerinde bulunması gerekir. Bu komuttan sonra emin olup olmadığınızı soran bir mesaj gelecek ve olumlu yanıtladıgınız takdirde format işlemi başlayacaktır. Bu işlem HD'nizin büyüklügüne göre uzun ya da kısa sürebilir.

Sistem Kurulumu:
Sistem kurulumu, günümüz işletim sistemlerinde çok basitleştirilmiştir. Sistem CD'sini sürücüye koyup bilgisayarı çaliştırdığınızda kurulum başlıyor ve arada bir karşınıza seçenekler geliyor. Bu seçenekleri ve sorulari kendi zevkinize ve ihtiyaçlarınıza göre cevapliyorsunuz.

En çok karşılaşılan sorunlardan biri, bilgisayarın açılışı CD ile başlatmamasıdır. Sistem CD'nizi sürücüye koyup bilgisarı açtığınız halde CD ile açılış yapmıyorsa, BIOS'tan bunu ayarlamanız gerekir. BIOS'a girmek için; bilgisayarınızın açma düğmesine bastiktan sonra klavyenin sağındaki Entf tuşuna aralıklarla tıklayın, ta ki karşınıza mavi bir ekran gelinceye kadar. O mavi ekranda ikinci sıradaki seçeneğe girin ve burada bulunan First Boot Driver (bazi PC lerde bu farkli olabilir) CD-ROM olarak degiştirin. Degiştirmek için yine klavyenin sagindaki Bild (yukari) ve Bild (aşagi) tuşlarını kullanın.





23-)Windows XP with SP1 CD'si Hazırlama

Şimdi bize gerekli dosyalar şunlar: bir Windows XP CD 'si, SP1 yaması ve şu adresten çekeceğiniz
CD için Bootable dosyası Linkleri görebilmek için Üye olmalısınız.
Service Pack 1a Linkleri görebilmek için Üye olmalısınız.
boot.bin dosyası.. ayrıca yazmakta kullanmak için NERO programına ihtiyacımız olacak..


Windows XP kurulum dosyalarını güncellemek
CD'mizi oluşturmak için ilk olarak CD'nin bir kopyasını sabit diskimizde oluşturmamız gerekiyor. Bunun için örneğin C sürücünüzde XP adında yeni bir klasör oluşturun. Bu klasörü oluşturacağınız sürücüde en az 900 MB boş yer olması gerektiğini tekrar hatırlatalım. XP klasörünü oluşturduktan sonra bu klasörün içinde CD-ROOT, XP-BOOT ve XP-SP1 adlarında üç tane daha yeni klasör oluşturun. Şimdi Windows XP CD'nizi CD sürücünüze takın ve bu CD'nin içerisindeki tüm dosyaları CD-ROOT klasörünün içerisine kopyalayın.

Bu kopyalama işlemi tamamlandıktan sonra Windows XP SP1 güncelleme dosyasını XP klasörünün içerisine kopyalayın ve dosya adı farklı ise dosya adını XP-SP1.EXE olarak değiştirin. Şimdi BAŞLAT menüsünün altındaki "Çalıştır" komutuna tıklayın ve açılan diyalog kutusuna aşağıdaki komut dizisini eksiksiz olarak yazın:

C:\XP\XP-SP1.EXE -U -X:C:\XP\XP-SP1

Bu komut ile birlikte güncelleme dosyamızın tüm içeriğini "C:\XP\XP-SP1" klasörüne açmış olduk. Şimdi bu dosyaları da "C:\XP\CD-ROOT" klasörüne aktarmak için yine BAŞLAT menüsünün altındaki "Çalıştır" diyalog kutusuna şu komutu yazın:

C:\XP\XP-SP1\UPDATE\UPDATE.EXE -S:C:\XP\CD-ROOT

Burada önemli bir hatırlatmada bulunalım. Her iki komut da bu yazının başından beri verdiğimiz örnekler için geçerli. Siz bu işlemleri, örneğin C sürücünüzde değil de, D sürücünüzde gerçekleştiriyorsanız, bu komutları kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda değiştirmelisiniz.

En son olarak da indirdiğiniz "boot.bin" dosyasını XP-BOOT klasörünün içerisine kopyalayın.

Bu hazırlıklardan sonra Nero Burning Rom programı ile CD'mizi hazırlamaya başlayabiliriz.Nero Burning Rom'u başlattıktan sonra sihirbaz penceresi karşınıza çıkarsa "Cancel" tuşuna tıklayarak sihirbazı kapatın. Daha sonra "File" menüsü altındaki "New" komutunu çalıştırın. Karşınıza yeni bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusunun soldaki bölümünden "CD-ROM (Boot)" seçeneğine tıklayın.

--Nero ile "Bootable CD" oluşturmak Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun "Boot" sekmesine geçin. "Image File" seçeneğine tıklayın ve "Browse" tuşuna basın. Buradaki "File of type" bölümünde "All Files (*.*)" seçeneğine tıkla******CD-BOOT klasörüne daha önceden kopyaladığınız boot.BIN dosyasını seçin ve OK tuşuna tıklayarak bu işlemi tamamlayın. "Boot" sekmesindeki "Enable Expert Settings" seçeneği işaretli konumdayken "Kind of Emulation" bölümünden "No Emulation"ı seçin. "Load segment of sectors (hex!)" değerini "07C0" (tırnaklar hariç) olarak ayarlayın. "Number of loaded sectors" bölümüne "4" değerini girin.

"Boot" sekmesi altında bu ayarları yaptıktan sonra "ISO" sekmesine geçin ve ilk olarak buradaki "File/Directory name length" bölümünde "ISO Level 1 (Max. of 11 = 8 + 3 chars)" seçeneğinin seçili olduğundan emin olun. "Format" bölümünden "Mode 1" seçeneğine tıkladıktan sonra "Character Set" bölümünden "ISO 9660"i seçin. Son olarak "Relax ISO Restrictions" başlığı altındaki her üç kutucuğu da seçili duruma getirin. "ISO" başlığı altında yapmamız gereken ayarlar bu kadar. Bu ayarlamaları yaptıktan sonra "Label" başlığına geçebilirsiniz.

"Label" başlığı altındaki bilgileri belirlerken Professional ve Home sürümleri için farklı bilgiler girmemiz gerekecek. Biz örneğimizde Professional sürüm hazırladığımız için gerekli bazı değerleri "WXPOEM_TR" biçiminde yazdık. Siz Home Edition için bir CD hazırlıyorsanız bu değer yerine "WXHOEM_TR" değerini kullanmalısınız. Bu bilgilere göre Volume Label, System Identifier, Volume Set ve Application bölümlerini "WXPOEM_TR" biçiminde yazdıktan sonra (Home Edition için "WXHOEM_TR" biçiminde) Publisher ve Data Preparer bölümlerini de "MICROSOFT_CORPORATION" biçiminde girin.

"Label" sekmesi altında yaptığımız bu ayarlamalardan sonra "Dates" sekmesindeki "File Dates" başlığı altından "Use the date and time from the original file" seçeneğine tıklayın. "Dates" sekmesi altında yapmamız gereken tek ayar bununla sınırlı. Son olarak "Burn" sekmesine geçerek Write, Finalize CD (No further writing possible!) ve Track-At-Once seçeneklerini seçin ve tüm bu işlemleri onaylamak için "New" tuşuna tıklayın.

Ekranınıza Windows Gezgini'ni anımsatan iki tane pencere gelecek. Soldaki pencere bizim hazırlayacağımız CD'yi gösterirken sağdaki pencere de sizin bilgisayarınızı gösteriyor. Sağdaki pencereden daha önceden oluşturduğunuz CD-ROOT klasörünü bulun ve bu klasörün tüm içeriğini sol taraftaki CD penceresine sürükleyin. CD'ye yazılacak dosyaların ve klasörlerin taranma işleminden sonra CD'mizi yazmaya hazırız demektir. "File" menüsündeki "Write CD" seçeneğine tıklayın ve açılan diyalog kutusunda "Write" tuşuna tıklayarak CD'yi yazma işlemine başlayın. Hepsi bu kadar! CD yazma işlemi tamamlandıktan sonra elinizde SP1 güncellemesi bulunan bir Windows XP CD'si bulunuyor olacak. Yani oluşturduğunuz bu CD'den bir dahaki sefere Windows XP'yi kurduğunuz zaman Service Pack 1 güncellemesi de otomatik olarak kurulmuş olacak.
ve bu sayede bazı cdlerde olduğu gibi win98 veya me yi kurmanıza gerrek yok.. bu sayede başlangıç cd si yapıyoruz ve direk olarak xp yi kuruyoruz..

24-)Windows Kullanicilari icin birkac ipucu....


Windows XP den program ekle-kaldir menusunden kaldiramadiginiz MSN Messengerdan kurtulmak icin
Baslat>>calistir yapip cikankutucuga
RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Re move

yazip enter'a basinca MSNden kurtulmus oıluyorsunuz
---------------
Windows XP bir sistem hatası oluştuğunda kendini otomatik olarak baştan başlatır. Bu durum hatanın kaynağını öğrenip üstüne gitmek isteyen kullanıcıların pek de hoşuna gitmez. Bunu engellemek için System Properties/Advanced/Startup and Recovery bölümündeki Settings düğmesine tıklayın ve açılan sayfada System failure altındaki seçeneklerden "Automatically restart" yazanı iptal edin. Böylece Windows baştan başlamak yerine hepimizin alışık olduğu o meşhur mavi ekranı getirir karşınıza sorun hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz
------------------------------
İşletim sistemi olarak Windows98 kullanıyorsanız ve yeni bir Ethernet kartı takarsanız, Windows 98 bu yeni kart için sadece TCP/IP protokolünü bir DHCP server'dan ip adresi alacak şekilde yükler. Dolayısı ile sistem açılması sırasında bu IP adresi atanması yapıldığı için açılış epey uzayacaktır. Açılış süresini kısaltmak için ağ özelliklerinden TCP/IP ayarlarına girip kendiniz bir IP adresi atamalısınız.

25-)Raid ne demek ne işe yarar?

RAID'in tam tercümesini yapmayayım ama mesela iki tane aynı model ve kapasiteli sabit disk aldın. Anakartında RAID desteği varsa bunları RAID 0 olarak takarsan sistem disklere yazdığı her şeyi ikiye bölüp bu disklere yazıyor ve okuma işi ya da başka iş olduğu zaman iki diskten de dataları alıyor. Yani iki 60 GB disk alıp RAID 0 yaparsan toplam kapasite 120 GB oluyor ve performans %60'a kadar artabiliyor ! Neden RAID 0'ı açıkladım çünkü performans için en ucuz yol ve sonuç gerçekten çok güzel.
Örnekler:

1) Windows XP yüklenirken aşağıda bir çubuk defalarca geçiyor ya, RAID varsa sende o çizgi bir kere geçiyor ve windows yükleniyor.

2)10-15 saniyede yüklenmiş bir Battlefield'a ne dersin ?

3)DVD Rip yaparken neredeyse %40 performans artışı.

4)Genel olarak tüm sistem çok hızlanıyor.

Disk sayısını 3 veya 4'te yapabilirsin. Bu durumda uçarsın tabii Ne kadar disk o kadar performans...


26-)Klavyemin dil seçeneğini değiştiremiyorum diyenlere

Windows başlarken kullanılan dil ayarlarını aldığı autoexec.bat ve config.sys
dosyalarının içinde country.sys ve keyboard.sys yazan satırları silin.


bu kadar basit

17-)Bir komutla birden fazla bilgisayarı çalıştırmak

Birden fazla bilgisayarı uzaktan tek bir komutla başlatabilmek için "Wake up on LAN" (WOL) fonksiyonu kullanılır. Ancak bu fonksiyonun kullanılabilmesi için bilgisayarın aşağıdaki şartları sağlaması gereklidir:

1.ATX Kasa ve ATX ağ parçası

2.WOL fonksiyonunu iki yönlü olarak destekleyen bir anakart

3.Ayrıca kullanılan ağ kartında da

WOL bağlantı noktasının bulunması gereklidir ki genelde eski kartlarda yoktur. İlk olarak anakartınızın WOL desteği olup olmadığını öğrenmeli eğer varsa WOL bağlantı kablosu edinmelisiniz. Üç kutuplu olan bu kablo genellikle WOL desteği olan ağ kartları ile beraber geliyor. WOL kablosunu kullanarak ağ kartı ve ana kartı birbirine bağlayın. Daha sonra BIOS'dan bu fonksiyonu aktif hale getirmek zorundasınız. Bir bilgisayarı WOL fonksiyonunu kullanarak uzaktan çalıştırabilmek için sadece TCP/IP protokolü yeterlidir. Aslında bu fonksiyon basit bir DOS komutudur. MS-DOS komut satırına "PING" komutunu ve bir boşluk bıraktıktan sonra da çalıştırmak istediğiniz bilgisayarın TCP/IP adresini yazmalısınız. Bir bilgisayarın IP adresini, o bilgisayar üzerinde WINIPCFG (Başlat/Çalıştır/winipcfg/Tamam) komutunu kullanarak öğrenebilirsiniz. Birden fazla bilgisayarı tek komutla çalıştırabilmek için özel bir bat dosyası da hazırlayabilirsiniz.

1:cool:Sık kullanılanlarınızı simgeleştirin

Eğer Web'de sörf yaparkene Internet Explorer kullanıyorsanız büyük ihtimalle favorileriniz yani "sık kullanılanlar" menünüz birbirinden değişik Web sitelerinin kısayolları ile dolup dolup taşıyordur. Peki bu kısayolların birbirlerinden ayırt edilmelerinin ne kadar zor olduğunun farkında mısınız. Gayet tekdüze bir görünüm arz eden Sık kullanılanlar menüsünün en büyük dezavantajı bütün kısayolların yanına aynı simgeyi (küçük "e" harfi ile gösterilen Internet Explorer simgesi) koymasıdır.

Bu görünümü değiştirmek elinizdedir. Aynen masaüstü kısayollarının simgesini değiştirdiğiniz yöntemle bu simgelerin de görüntüsünü değiştirebilirsiniz. Yapacağınız şey Favorites menüsünden Organize Favorites komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda sık kullanılanlarınızı simge olarak görürsünüz. Burada simgesini değiştirmek istediğiniz kısayolun üzerine gidin ve sağ fare düğmesine basın. Bunu yaptığınızda açılacak olan menüden Özellikler komutunu çalıştırın. Açılacak olan diyalog kutusunun Internet Shortcut bölümüne gelin ve Change Icon düğmesine basın. Buradan kullanmak istediğiniz yeni simgeyi bulun ve üzerine çift tıklayın. İstediğiniz diğer simgelere de aynı yöntemi uygulayın. İşiniz bittiğinde diyalog kutusunu kapatın ve Sık kullanılanlar menünüzü tekrar açın. Minik simgelerin şirin şirin durduğunu göreceksiniz

20-)Dos ortamında F klavye tanıtmak

Yapacağınız şey basit. Windows 98'i çalıştırın. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SYSEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Sistem dosyaları düzenleyebileceğiniz bir şekilde ekrana gelecektir. Bu ekranda AUTOEXEC.BAT dosyasına geçin ve KEYB ile başlayan satırda id:179 yazan satırı id:440 olacak şekilde değiştirin. Bu satır aşağıdaki gibi görülmelidir:

keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2 .

sys /id:440

Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz. Bu ayarı yaptıktan sonra SYSEDIT programını kapatın, sistem dosyalarını kayıt etmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda EVET düğmesine basın. Bilgisayarı kapatıp açın, artık DOS ortamında F klavye kullanabilirsiniz.

21-)kelime işlemci(word) belgesine şifre koymak

araçlar menüsünden seçenekler menü seçeneğine tıklayın.kaydet sekmesine tıklayın.sonra aşağıda bulunan açma parolası ve değiştirme parolasını kullanın

22-)Bilgisayarınızı saldırıdan korumanın yolları

Kullandığınız bilgisayar sistemlerinin virüslerden etkilenmemesi, saldırılardan korunması ve sık sık arıza çıkarmasını engellemenin yolu internette saklı ;


İnternette sörf yaparken veya bir programı çalıştırırken sistem çok yavaş çalışıyor, e - posta kutuma gelen yüzlerce spam (istenmeyen e - posta) artık çok oluyor, bilgisayarım son günlerde sık sık arıza vermeye başladı. Hemen hemen tüm bilgisayar kullanıcıları bu ve buna benzer pek çok cümle kurabilir, yaşadıkları sıkıntılara dair. Özellikle internette içeriğin zenginleşmesi ve sörf yapan sayısının artmasının ardından kullanıcıların bilgisayarlarında yaşadığı sorunlar da artmaya başladı. Ancak pek çok araştırmaya göre, bilgisayarda yaşanan sorunların çoğu kullanım hatasından veya gerekli programların sistemde yüklü olmamasından kaynaklanıyor. İşte size bilgisayar kullanımında sorunları en aza indirmenin ve sisteminizi saldırılardan korumanın 10 basit yolu.
Bilgisayarlara en çok zararı virüsler verir. En azından bir antivirüs programını bilgisayarına yüklemelisiniz. Norton Antivirüs (www.antivirus.com), TrendMicro PC - cilin (www.trendmicro.com), McAfee Virusscan (www.mcafee.com) gibi bilinen markaların yanı sıra, www.free-av.com adresinden de antivirüs programı yükleyebilirsiniz.
İnternette güvenli sörf yapmak ve ve başka kullanıcıların bilgisayarınıza sızmasını önlemek için firewall yükleyin. Bunun için de Norton ve McAfee'nin sistemleri kullanılabiliceği gibi, BlackICE PC Protection 3.5 veya Zone Alarm 4.0 kullanılabilir.

Haftalık olarak Microsoft'un yayımladığı yamaları kontrol ederek, yükleyin. Linkleri görebilmek için Üye olmalısınız. /tr/default.asp adresi, yama yüklemek için kullanılabilir
İnternet için kullandığınız Explorer ve Netscape gibi tarayıcıların güvenlik ayarı bölümlerini yüksek öncelikli duruma getirin.
Bilgisayara program yüklerken, art arda gelen kutuları okumadan 'evet' tuşuna basmayın.

Sisteme sızacak casus programları önlemek için anti - casus yazılım yükleyin. www.lavasoft.com adresi kullanılabilir.
İnternet sitelerinin hızlı kullanım tuşlarının yer aldığı yazılımları bilgisayarınıza yüklemeyin.
Kullandığınız yazılım ve programların hangi şirket tarafından sertifika altına altına alındığını kontrol edin.

Online alışveriş yaparken, sitenin 128 SSL şifreleme teknolojisini desteklediğini kontrol edin. 128 SSL logosu olmayan siteden alışveriş yapmayın.
Size gelen e - posta'ların eklerini açarken uzantılarına dikkat edin.

Tanımadığınız kimselerden gelen elektronik postaları, özellikle '.exe' uzantılı dosyaları açmayın. Arkadaşlarınıza, gelen bu e - postaları göndermeyin.

Hoşuma giden bir yazı ve herkes okumalı diye düşündüm.Yeni kullanıcı olanlar için bence yapılması gerekenler ayrıntıları ile birlikte anlatılmış.





23-)Windows Xp İnce Ayarları 2

Yazıma devam ediyorum.Umarım bu yazdıklarım işinize yarıyordur hepinize sevgiler.

Dahili PC hoparlörünü kapatmak

Dahili PC hoparlörü, çıkartabildiği tek mono bip sesi ile zamanın çok gerisinde kalmasına rağmen, tüm bilgisayarlarda halen bulunuyor. XP, normalde tüm sesler için ses kartını kullanıyor, ancak bazen PC Speaker'dan da ses gelebiliyor.

İPUCU: Aslında XP, PC hoparlörüne gerçekten ihtiyaç duymaz. Bunun için ilk olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Sound" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "Beep" öğesinin değerini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve PC hoparlörünün XP altında kullanılmasını engellemek için değer olarak "No" kelimesini girin. Hoparlörü tekrar aktif hale getirmek için de söz konusu değeri daha sonra "Yes" olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra Windows XP çalıştığı sürece bip sesi duyulmayacaktır.

Daha Fazla Güvenlik

Start > Run deyip "regedit" yazın, Regedit'te "HKEY_LO-CAL_MACHlNE\SYSTEM\CurrentCont rolSet\Control\Lsa" anahtarına gidin burada "force-guest" DWORD değerini bulun, yoksa oluşturun bunun değerini "1" yapın. Bu sayede Windows XP "Advanced File System Security" aktif hale geçmiş olacak.


Virüslere Geçit Yok

Hemen hemen herkesin e-mail adresine birkaç virüs gönderilmiştir, Web tabanlı e-mail servisi veren kuruluşların birçoğu mailinize gelen dosyaları virüs taramasından geçirir(yahoo! gibi). Outlook Express kullanıyorsanız ve içinde virüs olabilecek dosyaları açmakta tereddüt ediyorsanız işte size bir püf noktası. Start > Run deyip "gpedit.msc" yazın. Karşınıza gelen "Group Policy" menüsünden "User Configuration"a gelin buradan Administrative Temples > Windows Components > internet Explorer bölümüne girin. Bu bölümde en altta "Configure Outlook Express" yazıyor olması gerek, buna çift tıklayarak "Configure Outlook Express Properties" menüsünün gelmesini sağlayın, burada "not connfigured" işaretliyse bunu "enable" olarak değiştirin ve "block attachments that could contain a virüs" yazan kısmı aktif hale getirin "OK" butonuna basıp çıkın.

Açıklama Yapmasın

Windows XP'de adet olduğu üzere mouse okuyla bir dosyanın ya da klasörün üzerine geldiğiniz zaman o dosya/klasör hakkında bilgiler verir. Bu özelliği kapatmak için "HKEY_CURRENT_USER\Software\Mic rosoft\Windows\ CurrentVersion\Explore\Advance d" anahtarına gidin ve "ShowlnfoTip" DWORD değerini bulun ve değerini "0" yapın.

Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor

Windows XP'den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik olarak kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit'e girip "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop" anahtarına gidin, burada "PowerOffActive" DWORD değerini bulun ve değerini "1" olarak değiştirin.

Açılış Diskinin Otomatik Optimize Edilmesi

Otomatik açılış diskinin optimize edilmesi için Regedit'e girip

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mi crosoft \Dfrg\BootOptimizeFunction" anahtarına gidin burada "Enable" anahtarını bulun ve değerini "Y" yapın.

. BSOD Çıktığında Yeniden Başlasın

Her ne kadar Windows XP'nin en güvenli, en hatasız Windows olarak lanse edilse de buna inananların sayısı bir elin beş parmağını geçmez sanırım. Bilgisayarınızın olası bir "sistem çökmesi" ya da "BSOD" olayında (BSOD = Blue Screen of Death yani ünlü mavi ekran) sistemi otomatik olarak yeniden başlatması için Regedit'e girip

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Curr entControlSet\Control\CrashCon trol" anahtarına gidin ve "AutoReboot" anahtarını bulun ve değerini "1" yapın.

Ram'i daha kullanışlı kullanmak!!

Genelde ram takasını Windows XPye bırakırız. Ama windows ramın hepsini kullanmaz.Bunu maximuma çıkarmak için bilgisayarımdan özelliklere girin. Oradan Gelişmiş sekmesine tıklayın.Performans bölümünden ayarlara girin.Açılan yerden tekrar gelişmiş sekmesine oradan da sanal bellek değiştir'e girin.İstediğiniz diski seçerek özel boyut diyin.Ve çıkan kutuların ikisine de normal ram miktarınızın 2,5 katını yazın.(örneğin 256 raminiz varsa 256.2,5=640)ve ayarlayı seçin.Tamam dediğinizde karşınıza ayarların geçerli olması için bilgisayarı yeniden başlatın mesajı alacaksınız.Tamam diyip bilgisayarı yeniden başlatın.Emin olun bilgisayarınız daha da hızlanacak!

Özellikle bu son yazdığımı uygulamanızı öneririm.

24-) 50 ip ucu Windows için

Linkleri görebilmek için Üye olmalısınız.

25-)Ağda mesaj gönderme

Merhabalar
Ağ üzerindeki (ki bu yerel ağ olabilir veya olmayabilir farketmez) bilgisayarlara windows altına mesaj gönderebilirsiniz. bu mesaj bir mesaj kutusu şeklinde çıkar yapmanız gereken
başlat>çalıştır a girip
[net send] [ip adresi] [mesaj] yazmanız örneğin

net send 127.0.0.1 selam naber?

şeklinde

kolay gele

Bu arada daha detaylı bilgi için
Başlat
çalıştır
"cmd"
komut satırına : net send ?
yazıp daha farklı alternatiflerin nasıl kullanıldığını görebilirsiniz.
ayrıca
net comutu hakkında bilgi için "net send/? " yazabilirsiniz

kolay gele

26-)Windowsunuzun 1 dk İçinde Kapanmasını Engellemek !

Merhabalar,

Biliyorsunuz ki günümüzde yazılan virüslerden bir kısmı bilgisayarlara bulaştığında 1 dk. içinde kapatılacağına dair yaz getirerek windowsu kapatmaktadır. Bundan kurtulmak için yapmanız gereken;

Başlat > Çalıştır > shutdown -a

Yukarıdaki işleri yapınca karşınıza siyah bir ekran gelir ve pencere kaybolur. Bunu her gelişinde tekrarlayarak bu beladan kurtulabilirsiniz.

27-)Sağ Tuş Menüsü

Bazı sitelere girdiğinizde sağ tuşa bastığınız zaman bir uyarı gelir ve sağ tuş menüsü ile istediğinizi yapamazsınız. Bunu için yapmanız gereken şey çok basit.
Örneğin;
Bir resmi kaydetmek istiyorsunuz, o resmin üzerine gelin. Sağ tuşa basın. Ancak elinizi sağ tuşdan çekmeyin. Daha sonra klavye'deki boşluk(space) tuşuna basın. O uyarı ekranı kapandıktan sonra elinizi sağ tuşdan çekin. sağ tuş menüsü kendiliğinden gelecektir

27-)baslat>calıstır...

baslat>calıstır da ( win + r )

• . <----- masaustu
• .. <----- windowns klasoru
• ... <----- c:\
• \ <----- c nin ici
• / <----- history ( neleri actıgınızı fln gosteriyor)
• . <----- giriş yapmış olduğunuz kişinin documents and settings'deki klasörü
• .. <----- documents and settings
• ... <----- my computer
• \ <----- c:\
• / <----- bunun için bir tanımlama yok klasör ayarlarından bir atama yapın diyor

27-)windows xp şifresinin kırılması
Windows Xp kurulu bir bilgisayarda şifre war ve açarken şifre istiyor. yapmanız gereken şey " Ctrl+Alt+Delete" Tuşlarına basarak bir pencere açılmasını sağlamak. Ve açılan pencerenin en üst kısmına "Administrator" yazmak sonra şifre yazmadan xp ye giriş yapabilirsiniz.
Bunun için bana kızmayın.İnşallah kötü amaçlar için kullanılmaz..
2:cool:system trayde isminiz
tray'e adınızı yazmak icin ( her ne kadar bos bi is olsada ; arkadasınızın bilgisayarına imzanınız atarsınız )

denetim masasından > bolgesel ayarlar > saat
altında saat bicemi yazan yeri ( SS:dd:nn ) ---> SS:dd:nn zz yapıp ;
AM simgesine ve PM simgesine istediginiz yazıyı yazın uygula diin ....
( geri almak icin SS:dd:nn zz nin yanındaki comboboxtan eski haline getirin )
-----------------------------------------------
os:winme

29-)<<HERKES OKUSUN>>Harddisk,Cdrom Kablolarında Hasara SON!!!

Bilgisayar ile çok haşırneşir olanların başlıca belasıdır ide kabloları.Özellikle çok sık cdrom ve diskini söküp takanlar;cdrom,cdwiter ve dvdromun birkaçına bir arada sahip olanlar;bir de birden fazla diske sahip olanlar.
Anlatacağım yöntemle artık bu beladan kurtulacaksınız.
NOT:Baştan söyleyeyimluşabilecek kaza ve hataların hiçbirinden mesuliyet kabul etmem.

Gelelim kulanacağınız malzemelere;

1-Koli bandı(Şeffaf olanından)
2-Küçük düz tornavida(meyva bıçağıda olabilir)

Bilindiği gibi ide kablolarında 3 bağlantı noktası vardır.Bunların ikisi birbirinin aynı(baştaki ve sondaki) diğeri farklıdır.Baştaki ve sondakine yapacağımız işlem aynı.Bu yüzden uç bağlantıların sadece birini anlatacağım.
Öncelikle koli bandından 3 tane 15'er cm koparalım.Bunlardan birini alıp bir ucunda 2cm boşluk kalacak şekilde katlıyarak yapıştıralım(Photo 1).aynı işlemi diğerlerinede uygulayalım.
Katlamış olduğumuz bantın 2cmlik yapışkan yüzü size bakacak şekilde İde kablosunun uç kısmındaki plastiğin altından resimdeki gibi geçirelim(Photo 2).(Bu plastiği çıkarmanızı tavsiye etmem,kırarsınız.)Eğer geçiremezseniz tornavida yardımı ile kabloya zarar vermeden açtırarak sokun(Photo 3).Çıkan parçayı plastiğin üzerine doğru katlayıp yapıştırın(Photo 4).Bu yaptığımız işlemleri kablonun diğer uçunada uygulayın.İki uçunu bitirdik(Photo 5).Şimdi en sakat kısma geldik.Ortadaki plastik kısmı çıkartırken çok dikkatli olunuz(Photo 6).Zira Bir daha kullanamayabilirsiniz.Çentikle ri sıra ile attırdıktan sonra plastiği çıkartınız(Photo 7).Daha sonra katlanmış olan bandıda yapışkanlı yüzeyini diğer uçuna yapıştırınız(Photo .Oluşan halkanın içine plastiği yerleştirin ve çıkardığınız yere dikkatlice sokun(Photo 9).Sıkıca üzerinden bastırın ,yerleştiğinden emin olun.

Yapmış olduğunuz bu kablo ile artık rahatlıkla disklerinizi ve cd romlarınızı söküp takabilirsiniz.Piyasada bu tarz yuvarlatılmış ve çekçekli kablolar mevcut.Ama insanın kendi yaptığı gibisi yoktur.Ayrıca bassettiğim ürünlerde öyle heryerde bulunan ürünler değil.

Yorumlarınızı Bekliyorum.

30-)bilgisayarda güvenlik

Biraz uzun bir yazı fakat yeni bilgisayar kullanıcılarının okuması gereken,bilgi sahibi olması gereken bir yazı.

Bilgisayar güvenliği konusunda almamız gereken ilk önlem bilgisayarı açmakla başlıyor. Eğer bilgisayarınızı her açtığınızda bios© şifresi size sorulmuyorsa kolay bir avsınız demektir. Bios şifresini etkinleştirmek için açılışta bios versiyonuna göre değişen bios açma tuşuna basmanız lazım. Bu genelde F1 veya Del tuşu olur. Çoğu yeni bios versiyonunda security adlı bir bölüm vardır. Bu bölümden biosunuza şifre koyabilirsiniz. Yeni biosların şifre karakter kapasitesi 8 karaktere kadar çıkmıştır ama bazılarında bu 5 veya 6 karaktere kadar düşebilir. Bir ilginç özellik ise yeni bilgisayarlarda iki şifre bulunması. birisi user diğeri ise administrator şifresidir. Admistirator şifresi bios Setup ' a girmeye ve ayarları değiştirmeye yarar. User ise anladığınız gibi kullanıcı şifresidir.
(Bios şifresi ancak orta derecede bilgisayar bilgisi olan kullanıcılara karşı bir tedbirdir. Bilgisayarın kasası açılarak bios pili çıkartılır ve kısa devre edilip tekrar yerine takılırsa tüm bios bilgileri başlangıç ayarlarına döner , yani şifre falan kalmaz. Ayrıca buna gerek kalmadan bazı ana kartlarda , bazı jumper ayarları yapılarak bios resetlenebilir. Bunların hiç birisi yapılamıyorsa kasa çok sağlam bir şekilde kapalıysa ana karta ulaşmak imkanı yoksa bile tüm bios şifrelerini çözebilecek default şifreler vardır. Bios üretici firmalardan temin edilebilir ki zaten pek çoğu internette basit bir arama ile bulunabilir. Yani esas olarak diyeceğim kilit anca dosta karşı savunma aracıdır.

Eğer işiniz gereği bilgisayarın başından sık sık ayrılıyorsanız ve başkalarınızın bilgisayarınıza ulaşmasını istemiyorsanız şifreli ekran koruyucuları kullanmalısınız. Ekran koruyucusunu devreye sokmak için masaüstüne sağ tıklayın , özellikleri seçin , ekran koruyucu bölümüne girip zevkinize uygun ekran koruyucuyu seçin. Uygun ekran koruyucuyu seçtikten sonra parola korumalı kutusunu seçin. Değiştire basıp şifreyi değiştirebilirsiniz.
(Ekran koruyucu kullanırken windowsun kendi ekran koruyucularını kullanmak avantajlıdır. Çünkü bunlar ctrl+alt+del tuş kombinasyonu ile kapanmazlar. Ancak piyasada çok fazla bulunan albenisi yüksek ekran koruyucuları şifre korumalı bile olsa ctrl+alt+del tuş kombinasyonu ile kolayca kapatılır.)

Bilgisayarınıza şifre koyup ilk önlemleri aldığınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz . Çünkü çoğu kullanıcı kolay hatırlayabileceği şifreler seçer.Bu genellikle eş veya çocuğunuzun adı, doğum yeriniz, yılınız, araba modelleri, markalar, arkadaşlarınızın isimleri, kullandığınız nicknamelerdir. Eğer internet kullanıyorsanız ve uzun süre tanıdığınız biri sizin bilgilerinize ulaşmak istiyorsa yada bu işi iyi bilen bir hackerla karşı karşıya iseniz karşı taraf sizin için şifre yokmuş gibi işlem yapar.

Crackerların kullandığı ve word list adı verilen yazı dosyalarında şifre kırmak için gerekli, şifre olabilecek her şey vardır. (Bu olaya Brute Forcing denir)

Bu nedenle şifre koyarken dost ve düşmanın hatta şeytanın bile aklına gelmeyecek şekilde hareket etmemiz gerekmektedir.
Şifrenizin kırılmaması ya da kırılırken karşı tarafın uğraşmasını istiyorsanız işte size ip uçları :
* Uzun şifreler seçin, en az yedi karakter olsun ki kırılması zor olsun.
* Harflerin yanı sıra araya özel karakterler yerleştirin..Bu karakterler de şifrenizin başında yada sonunda olmasın. Arada olmasında fayda var.Bunlar harf ve rakam yada özel simgeler olabilir.
* Herhangi bir sayfadaki kullanıcı adınızı şifre olarak kullanmayın.
* Şifreniz asla bilinen bir sözcükte bulunabilecek harflerden oluşmasın.
* Sizin için özel anlamı olan bitkileri, sevdiğiniz kişi adlarını ve siyasi görüşünüzü yansıtan sözcükleri şifre olarak kullanmayın.
* Şifrenizin içinde en az 3 tane ?***?*? karakteri kullanın. Çünkü bu karakteri yapmak için birçok yöntem vardır.

HACK Mİ EDİLDİM ?
IRC üzerinden karşı tarafın PC'sine bir trojan yollayarak portlarından birinde açık sağlamak ve bu portu kullanan bir program vasıtasıyla PC' ye tamamen hükmetmek tehlikeli derecede yaygın bir hal aldı. Siz IRC#8217;de keyifle sohbet ederken bir hacker, haberiniz bile olmadan bilgisayarınızda geziniyor veya bazı şahsi bilgilerinizi çalıyor olabilir.
Bunu hissettiğiniz zaman dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
* Harddiskten gelen alışılmadık sesler.
* Disket sürücüsünün çıkardığı sesler
* Cd- rom sürücüsünün açılıp kapanması.
* Kendi kendine kaybolan dosyalar.
* Size ne yaptığınızı söyleyen mesajlar.

Evet, tüm bunları farkediyorsanız bilgisayarınızda davetsiz bir misafir olma ihtimali yüksektir.Böyle bir durumda yapabileceğiniz ilk şey internet bağlantınızı kesmek olmalı.Ancak bilgisayarınızda önemli bir işiniz var ve bağlantıyı kesmek istemiyorsanız; biraz da inatçı bir kişiliğe sahipseniz mücadele ve araştırmaya yöneleceksiniz. Bunu yaparken izlemeniz gereken yol : (Aşağıdakilerin tümünü yapmak yerine download.com dan cleaner 3.0 programı aratılır. Program çekilir ve bilgisayara kurulur. Bilinen tüm trojanları temizleyebilen cleaner size ferahlık sağlar bilgisayarınızı püru-pak eder , bu program ayrıca bundan sonra sağdan soldan çekeceğiniz programları da kontrol eder. Yada para verebilirim derseniz Norton Antivirus 2001 gibi paralı virus programları da trojan kontrolü yapmaktadırlar)
* BASLAT-->PROGRAMLAR menüsünden MS-DOS Komut sistemi penceresini açın.
* MS-DOS Komut sistemi penceresinde netstat -a yazın. Bu, bilgisayarınızın o anda hangi IP adreslerine hangi portlardan bağlı olduğunu gösterir. Eğer doğal olarak bağlı olduğunuz yerlerin dışında başka bağlantılara rastlamazsanız korkacak bir şey yok demektir.
* Tehlikeli bir port gözükmemesine rağmen bir bağlantıdan şüphelenirseniz, şüphelendiğiniz bağlantının karşısınnda yazan IP adresini bir yere not alın.
* mIRC üzerinden bir IRC serverına bağlıyken /dns 194.248.74.136 (bu ip numarası yerine bulduğunuz numarayı yazın) komutunu kullanmanız gerekir. Bu komut, size o adresin açılımını verecektir (mesela hotmail.com, microsoft.com, vs.). Eğer adresin açılımı o anda bağlı olduğunuz bir IRC, ICQ, WEB, FTP, vs. serveri ise herşey yolundadır. Ancak bir ISS (Internet Servis Sağlayıcısı) ismi içeren bir adresle karşılaşırsanız, bu internet üzerinde bulunan başka bir PC ile bağlantı halinde olduğunuz anlamına gelir.
* mIRC'de /dns NICKNAME komutunu kullanarak şüphelendiğiniz kişilerin IP adresini öğrenebilirsiniz.
* Aradığınız IP adresinin sahibi ile ayni IRC serverındaysanız, /who 194.248.74.136 (buraya sizin bulduğunuz ip numarası yazılacak) ve /who dialup03.korkunet.tr (bu da bulduğunuz adres olacak) komutlarıyla bu kişiyi tesbit edebilirsiniz.

Bilgisayarınıza sızmak isteyenler genellikle dosya paylaşımı ve trojan açıklarını ararlar. Temizliğe başlamadan bu iki açıklıktan hangisinin kullanıldığını bulmanız lazım .
Dosya paylaşımınızın açık olup olmadığını görmek için:
* BAŞLAT-->AYARLAR-->DENETİM MASASI-->AĞ menüsünü açın.
* Açılan ekranda "Dosya ve Yazıcı Paylaşımı" yazan ikona basın ve karşınıza çıkacak menüdeki iki kutucuğun boş olup olmadığını kontrol edin. Bu kutucuklar dolu ise başkasına erişim hakkı vermişsiniz demektir ,o işaretleri kaldırın.
Trojan aramak için :
* BAŞLAT-->BUL-->DOSYALAR VEYA KLASÖRLER menüsüne girin.
* AD kutucuğuna *.exe yazın, KONUM kutucuğuna ise harddisklerinizin isimlerini yazarak hepsini aratmalısınız .
* Arama sonucunda birçok .exe dosyası çıkacaktır.Dosyaların başındaki ikonlara dikkat edin.
* Mavi bir daire üzerinde eğri bir meşale ikonu görürseniz bu dosyanın sahibi bir trojandir. PC'nizde meşale ikonlu bir trojana rastlarsanız, bu NetBus veya Hackers Paradise türü tek port kullanan bir programa ait demektir. Bulduğunuz trojan dosyasının isminin dante.EXE olduğunu farz edersek, ondan kurtulmak için su yolu izlemelisiniz:
1. Öncelikle Dante.exe 'yi ve diğer bütün meşale ikonlu dosyaları silin.
2. BAşLAT-->AYARLAR--------à GÖREV ÇUBUĞU-->BAŞLAT MENÜSÜ PROGRAMLARI-->GELİŞMİŞ menüsünü açın. Açılan pencerede PROGRAMLAR-->BAŞLANGIÇ ve PROGRAMLAR-->STARTUP klasörlerinde meşale ikonlu herhangi bir kısayol olup olmadığına bakın; varsa hemen silin.
3. BASLAT-->ÇALISTIR menüsüne girerek regedit yazın ve TAMAM ikonunu klikleyin. Açılan pencerede DÜZEN-->BUL menüsüne girerek Anahtarlar, Veriler ve Değerler kutucuklarının işaretli olduğundan emin olduktan sonra ARANAN: kısmına Dante.exe yazarak Sonrakini Bul ikonuna basın., Registrynizde her bulacağınız Dante.exe dosyasını silin, ve sildikten sonra F3 tuşuna basarak aramaya devam edin. Windows "Kayıt içinde Arama Tamamlandı" mesajını verdiğinde, bütün Dante.exe verilerini sildiğinizden eminseniz Registry Editor pencerenizi kapatın.
4. BASLAT-->ÇALISTIR menüsüne girerek c:\windows\system\sysedit.exe yazın. Açılan pencerelerin hiçbirinin Dante.exe ile ilgili kayıt içermediğinden emin olun, olan kayıtları da sildikten sonra DOSYA-->KAYDET ikonunu tıklayın. (Burada dante.exe yerine meşaleli dosyanın adını kullanacaksınız.)
* Boş ikon ise Back Orifice trojanidir. PC'nizde boş ikonlu bir Back Orifice trojani bulursanız (bu dosyanın ismi herhangi birşey olabilir) Linkleri görebilmek için Üye olmalısınız. yada Linkleri görebilmek için Üye olmalısınız. adreslerinden birinden çekeceğiniz Bodetect programıyla sisteminizi tarayın.
* Ayrıca, çok popüler olarak kullanılan ICQkill adlı program da aslında bir trojandir. Bir kere bu programı çalıştırdıysanız, c:\windows\system\explorer.exe dosyasını silerek etkisiz hale getirebilirsiniz .
* Güvenmediğİniz insanlardan gelen uzantısı .exe ve.com olan dosyaları almayınız.
 
paylaşım için teşekkürler .
 
Geri
Üst