Vista ve XP'yi aynı anda kullanmak

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Reaction score
0
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
Vista ve XP'yi aynı anda kullanmak

Bu konuda bir döküman eksiğini ve soruların olduğunu gördüğüm için bunu hazırlamak istedim.Arama yaptım, fakat bulamadım.eğer verilmişse, kusura bakmayın..

Yeni alınan makinalar, vista kurulu olarak geliyor ve bazen xp yi kurup 2sini beraber kullanmamız gerekiyor.
İşte böyle bir durumda aşağıdaki programlar yardımıyla bu işi yapabiliyoruz.

Öncelikle, C'ye vista kurulu gelen makinanın D'sine xp yi kurduğumuzu farzediyorum.
Bundan sonra pc açılışta xp ile açılır.

Buradan vistabootpro yazılımını indiriyoruz.

Xp içerisine bu programı kurarak çalıştırıyoruz.

347enpy.jpg

1. Adım olarak gösterilen "Sistem bootloader" a tıklayarak gereken ayarları yapıp, "install bootloader" butonuna tıklıyoruz.

Artık makinamız bir sonraki açılışta vista ile açılacak.Restart yapıp, vistamızı açıyoruz.

Buradan EasyBCD programını indiriyoruz.Vistamızda kurarak çalıştırıyoruz:

if9vue.jpg

"add an entry" kısmında "windows nt/2k/xp" seçeneğini seçince aşağıdaki "drive" seçeneği default olarak C oluyor ve değiştirilemiyor.
Bunu önlemek için işletim sistemini seçmeden önce drive'ı seçmek yeterli.
İlk önce drive olarak D'yi seçip sonra işletim sistemi olarak windows xp seçiyoruz.
"add entry" seçeneğini seçip "save" ediyoruz. Pc'mizi yeniden başlatıyoruz.

n2ojg8.jpg

İşlemler bu kadar.

Hatalı olduğunu düşündüğünüz yerler varsa, pm atın, hallederiz :)
Bu dökümanın resimleri internet alıntısıdır.Anlatımın çoğunluğu bana aittir.

saol dostummm benm işime yarıcak bu hemde çokk..bence xp yi c ye vistayı d ye kurmak daha mantıklı..

dostum dediğin gibi menü çıkıyor ama xp seçtiğimde ntldr eksik diyor ne yapmam gerek lütfen acil yardım

dostum dediğin gibi menü çıkıyor ama xp seçtiğimde ntldr eksik diyor ne yapmam gerek lütfen acil yardım

Makinanda xp kurulu olduguna emin misin?
Daha doğrusu, programlarda belirttiğin yerde kurulu olduguna emin misin?

Bir internet alıntısı:

"NTLDR eksik" demek windows'un başlamasında en önemli dosyalardan biri olan NTLDR dosyası eksik, yani yok, yani varsa bile ben bu dosyayı bulamıyorum anlamına gelir.

NTLDR'nin açınımı, (yanılmıyorsam) NT LOADER

GEÇİCİ ÇÖZÜM : Windows XP CD'sinde I386 klasörü içinde bulunan NTLDR dosyasını sistemine kopyalayacaksın. Bunu da NTFS destekli bir sistem disketi ile yapacaksın. Başarabildiysen ne güzel, ancak garantisi yok. Yani ileriki zamanlarda da, belki bir sonraki power düğmesine bastığında aynı sorun ile tekrar karşılaşabilirsin.

KALICI ÇÖZÜM : FORMAT.

http://support.microsoft.com/kb/320397/tr/

dostum cevap yazdığın için öncelikle çok teşşekkür ederim. Senin dedğin gibi önce xp yi kurdum ondan sonra sistem bootloader ile vi,stayı açtım easy bcd yi kurdum deiklerini yaptim ilk açılışta wista ve xp görülüyor ama xp ye bastığım zaman ntldr eksik diyor

bilgisayarına güvenenler kursun :D
2 ayrı sürücüye kuruncada olyuor
birde sanallastırılmış programalr var onlarda cok hoş.

dostum cevap yazdığın için öncelikle çok teşşekkür ederim. Senin dedğin gibi önce xp yi kurdum ondan sonra sistem bootloader ile vi,stayı açtım easy bcd yi kurdum deiklerini yaptim ilk açılışta wista ve xp görülüyor ama xp ye bastığım zaman ntldr eksik diyor

easybcd, sisteminin mbr'sini en son yazan program.
o programda, xp nin olduğu partition ı hatalı belirtiyorsun sanki.
Bence buna bir daha bak

arkadaşım önce xp kur,sonra da vista açılışta kendisi sorar birşeyle uğraşmana gerek yok,Burada yapılacak olan,xp den sonra vista,vista'dan sonra xp kuracak isen arkadaşın verdiğini yolu takip edeceksin.

Makinanda xp kurulu olduguna emin misin?
Daha doğrusu, programlarda belirttiğin yerde kurulu olduguna emin misin?

Bir internet alıntısı:

Çok teşekkürler dostum. Dediğin gibi yeniden kurulum yaptım ve yukarıda anlattığın gibi yaptım ve oldu.

emegine saglık dostum. ama bu dediklerini programsız da yapabilirsin. c ye xp d ye vista kurdun diyelim. acılısta sorar hangisi acılsın diye. bunun da ayarı var.
ör. xp de bilgisayarıma sağ tıkla özellikler-gelişmiş-(başlangıç ve kurtarma) ayarlar oradan acılısta hangi işletim sistemi varsayılan olsun, bilgisayarıma hiç dokunmazsam hangisi açılsın, acılıs sorusu kaç saniye görüntülensin vs. ayarlanıyor.
bilgisayarıma sağ tıklayıp yönet dersek de acılan pencerede disk yonetimine tıklayıp disk harfini değiştirebilirsin

emegine saglık dostum. ama bu dediklerini programsız da yapabilirsin. c ye xp d ye vista kurdun diyelim. acılısta sorar hangisi acılsın diye. bunun da ayarı var.
ör. xp de bilgisayarıma sağ tıkla özellikler-gelişmiş-(başlangıç ve kurtarma) ayarlar oradan acılısta hangi işletim sistemi varsayılan olsun, bilgisayarıma hiç dokunmazsam hangisi açılsın, acılıs sorusu kaç saniye görüntülensin vs. ayarlanıyor.
bilgisayarıma sağ tıklayıp yönet dersek de acılan pencerede disk yonetimine tıklayıp disk harfini değiştirebilirsin

Dediklerin çok doğru.Fakat yazının amacını ilk postta belirtmiştim.
Bu derleme, yeni alınan vistalı makinalarda, vistaya format atmadan xp ile birlikte nasıl kullanılabileceği üzerineydi.
Örneğin, laptoplar, son desktop makinalar hep vista ile geliyor ve bunlar c ye kurulu vaziyette :goz:
Bunun dışında, sende haklısın.

ya bende şimdi visat ve pardus kurulu şimdi ben xp kursam burada anlatılanlarla visatyı gösteririm ama pardus tanıtılırmı .
En son grub u yeniden yüklesem sorunsuz xp-vista-pardus kurulurmu?
Ayrıca teşekkürler.....

ya bende şimdi visat ve pardus kurulu şimdi ben xp kursam burada anlatılanlarla visatyı gösteririm ama pardus tanıtılırmı .
En son grub u yeniden yüklesem sorunsuz xp-vista-pardus kurulurmu?
Ayrıca teşekkürler.....

Grubu tekrar yüklersen dediklerin gerçekleşir.Olmaması için bir sebep yok.
Takıldığın konu olursa Linux bölümüne bekleriz :goz:

Grubu tekrar yüklersen dediklerin gerçekleşir.Olmaması için bir sebep yok.
Takıldığın konu olursa Linux bölümüne bekleriz :goz:

olmadı aynen şöyle yaptım xp kurdum vista kurdum ve en sonundada grubu tekrar yükledim hata şu :::: bootmgr eksik

olmadı aynen şöyle yaptım xp kurdum vista kurdum ve en sonundada grubu tekrar yükledim hata şu :::: bootmgr eksik

bootmgr windows problemi.grub ile ilgili değil.

Bir internet alıntısı:​

hatanın sebebi basit C: de bootmgr dosyası olması lazım ama ya düzgün kurulmamış yada sonradan silinmiş biostan bilgisayarı cd den başlatmaya ayarla vista dvd sini koy windows dosyaları yüklüyor kısmını geçsin şimdi yüklenin sol altında onar var orayı tıkla 4-5 seçenek gelecek bunların birini kullan

vista, xp ve linux beraber nasıl çalışır?Grub menüsü nasıl oluşur?İşte şu şekilde:

Kod:
BIOS --> GRUB --> Vista BootLoader --> XP/Vista

Ellerine sağlık kurdum çalışıyo ama vistada easyBCD yi kurarken hata oluştu ikinci denememde çalıştı. Bu defa da başlarken xp seçeneği iki tane oldu çalışmayan seçeneği nasıl silebilirim.Yardım ederseniz sevinirim .Şimdiden teşekkürler.

Geri