Sercinho7
Dark Side of Creation
Türkiye’de maNga’nın popülerleştirdiği teknik her köşede karşımıza çıkıyor.
Nu metal’in başarılı ismi maNga’nın maskotu Spa, uzun bir aradan sonra grubun son klibi “Yalan”da tekrar ortaya çıktı. Aslında kliplerde animatik hareketlere yer vermek maNga’ya özgü değil. Dünyada da Iron Maiden, Pearly Jam gibi birçok grup animasyon klipler çekiyor.
Japonya’dan çıkıp dünya gençliğinin aklını çelen manga kültürü, anime formatında müzik endüstrisinde de büyük ilgi görüyor. Aslında müzisyenler anime ve mangayı tüm karakteristik özellikleri ile birlikte almayıp bir şekilde kendilerine uyarlıyor.
Heavy Metal’in efsane grubu Iron Maiden, 30 yıllık maskotları Eddie’yi, son albümünden“A Matter of life And Death”in klibinde mangalaşmış versiyonu ile kullandı.
Korn, “Freak on A Leash”in anime klibinin başarısı üzerine bir dönem kliplerini anime dizi olarak çekti. Ülkemizde de nu-metal’in başarılı temsilcisi maNga’nın maskatı Spa, bildiğiniz gibi bir animatik karakter.
Hatta Spa, bir maskotun ötesine geçip grubun bir üyesi gibi kabul ediliyor. Grubun kliplerinde de animeye ağırlık veriliyor. Bunun son örneği “Yalan” şarkısı için hazırlanan klip. Klipteki çizimler daha öncekilerde olduğu gibi Kaan Demirçelik’e ait.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Tv Bölümü 4. Sınıf öğrencisi olan Kaan, aynı zamanda Dolapdere Big Gang grubunun “Dolapdere Kızı” konseptinin de yaratıcısı. Kaan Demirçelik’e anime kültürü ve çalışmaları üzerine konuştuk.
Spa nasıl doğdu?
maNga grubu internette çizimlerimi görmüş. Sonra bana ulaşıp benden bir karakter istediler, grubun son üyesi olarak. Akıllarında bazı fikirler vardı ama ete kemiği bürünmemişti henüz. Gruptaki herkesin ayrı bir özelliği var. Kimi daha esprili, kimi daha karizmatik, kimi daha bilgin. Spa’da bu özelliklerin hepsi olsun istedim. Bu yüzden tüm duyguları bünyesinde rahatça barındırabilmesi için enine kocaman yanaklar yaptım.
Kendinizden bir şeyler eklediniz mi?
Aslında benimle tanışan ve Spa’yı yarattığımı öğrenen herkes bana çok benzetiyor karakteri.
Var mı bilinçaltınızda böyle istekler? Bir müzik grubuna katılmak gibi?
(Kaçamak bir yanıt veriyor) Sanırım Spa’nın içinde var, rock starlık...
Anime ve Manga kültürüne ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?
Doğma büyüme Ankaralıyım fakat ailem iş gereği Tokat’a taşınınca ki benim lise yıllarıma denk geliyor bu, büyük şehirden küçük bir yere geçmenin verdiği sıkıntılar beni anime çizmeye yöneltti. Bunu Dragon Ball serilerini birkaç kez uydudan izlememe de bağlayabiliriz.
Bu aralar anime dışında da çalışmalarınız var mı ya da ileride olacak mı?
Aslına bakarsanız tam olarak anime yaptığımı söyleyemem. Benimki daha çok bu topraklarda biraz daha harmanlanmış, bizim kültürümüze daha yakın şeyler üretmeye çalışmak. Bence Japonlar dışında kimse gerçek manga yapamaz. Çizim dışında da MTV- Türkiye için, yönetmen Eralp Vardar arkadaşımla bir animasyon teaser hazırladık. Öpüşen İstanbul Yakaları diye. Ve Dolopdere Big Gang konseptleri var aklıma gelen. Bir de üniversitenin ilk yıllarında çizgi roman fanzin çıkartıyorduk ama şimdi pek vakit bulamıyorum.
Favori karakter ve çizerleriniz kimler?
Öncelikle ülkemizin çizgi roman sanatçıları favorim. Yıldıray Çınar ve Mahmut Asrar gibi. Yurt dışında ise, Kanada’dan Ömer Doğan (Street Fighter’ın çizeri). Karakterlere gelince kendi tarzı ve duruşu olan hatta anti- kahramanları daha çok seviyorum diyebilirim, Hulk, Wolverine, Venom, Pitt, Spawn gibi...
Son olarak “Yalan”ın klibini hazırladınız. Bir anime klibin aşamaları nasıl gelişiyor?
Öncelikle grupla hikayeyi derliyoruz. Synopsis’i yazarız ve storyboard’ları çizerim. Storyboard’u şarkının ritmine göre kurgulayıp izleriz. Eksik ve vurgulanması gereken yerleri şarkının aksiyon çizgisine uyarlarım. Daha sonra, evde, okulda, kafede, kalem-kağıt olan her yerde çizimleri yapmaya başlarım.
Bu süreç ne kadar zaman alır?
Mesela son klipte her şeyi kendim yaptım. Beş-altı ay sürdü diyebilirim. Tabi bunda ekipmanımın home PC olması gibi teknolojik yetersizliklerin de etkisi var. Bir de okul-iş çakışması tabii.
Yabancı gruplardan ya da isimlerden çalışmak istedikleriniz var mı?
Olmaz mı! Linkin Park’ın konseptlerini yapmayı çok isterdim. Bunun yanında George Lucas (Star Wars) ya da Peter Jackson’ın ekibi de hayallerimin arasında. Ama asıl gönlümde yatan ise Pixar.
Peki yakın gelecekte ülkemizde Pixar benzeri bir şirket kurulur mu?
Bence Türkiye’de her animatör kendi evinde Pixar. Gerçekten çok yetenekli sanatçılarımız var, inanıyorum ki tek ihtiyacımız olan zaman.
Bu kültürü merak edenler için “link önerebilir misiniz?
Tabii. www.anime.gen.tr Anime kültürü ile ilgili tüm aradıkları cevapları burada bulabilirler. Her türlü link de yine oradadır
Sizin çizimlerinizi nereden takip edebilirler?
www.kanart0.deviantart.com adresinden görebilirler.
Anime ve manga nedir?
Anime: Günümüzde bilgisayar destekli, hareketli çizimleri tanımlamaktan kullanılan anime, aslında animasyon kelimesinin kısaltılması ve latince ruh anlamına gelen “anima” kökünden geliyor. Yani kıpırdayan şeylerin ruhu vardır ya da resim dediğin durur kıpırdamaz, eğer kıpırdarsa içine ruh girmiştir diye düşünebilirsiniz. Hikayesi 20’nci yüzyılın başlarına dayanıyor. Bu tekniği ilk deneyenler ise yine manganın yaratıcısı olan Japonlar.
Manga: Japonca çizgi roman ve çizgi filmlere verilen isim. Japonya dışında sadece Japon çizgi roman ve fimleri için kullanılıyor. 2007 itibarıyla ise manga milyar dolarlık bir küresel piyasa anlamına geliyor. Manga aslında yerel “ukiyo-e” ve yabancı çizim tarzların bir karışımı olarak İkinci Dünya savaşı sonrası ortaya çıktı. İlk zamanlar kapak hariç siyah-beyaz basılıyordu. Bazen anime adıyla da anılmasının sebebiyse bazı anime hikayelerin (Gundam, Cowboy Bebop, Tenchi) mangaya adepte edilmiş olması. Japonca sözlük anlamı ile manga, uçuk-kaçık, havai resim anlamına geliyor.
Billboard'tan Alıntıdır.