Mephisto
RBL
- Katılım
- 10 Ara 2005
- Mesajlar
- 7,669
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

AKP Hükümeti, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Vakıflar Yasa Tasarısı'nı yeniden Meclis gündemine taşıyor. Tasarı yarın Meclis Adalet Komisyonu'nda ele alınacak. Tasarı yasalaşırsa cemaat vakıfları; izin almaksızın mal alabilecek, satabilecek, iktisadi işletme ve şirket kurabilecek. Ahmet Necdet Sezer, Vakıflar Yasası'nı, Anayasa'ya ve Lozan'a aykırı hükümler içermesi nedeniyle veto etmişti.
AKP Hükümeti, 1999 Helsinki zirvesinin ardından Avrupa Birliği'nin her fırsatta dayattığı Vakıflar Yasa Tasarısını'nı Meclis gündemine yeniden taşıyor. Tasarıya göre, azınlık vakıfları, yurt dışında şube ve temsilcilik açabilecek. Bu madde, Partikane’nin Ekümenik statüsü kazanmasının önünün açıldığı gerekçesiyle eleştiriliyordu.
Yasanın yürürlüğe girmesi halinde Cemaat vakıfları; izin almaksızın mal alabilecek, malları üzerinde tasarrufta bulunabilecek. Mallarını, serbestçe satabilecek, değiştirebilecek. İzin almaksızın, iktisadi işletme ve şirket kurabilecek.
Tasarı bir önceki AKP Hükümeti döneminde de gündeme gelmiş, 10'uncu Cumhurbaşkanı Sezer, tasarının Lozan'a ve Anayasa'ya karşı hükümleri nedeniyle veto etmiş ve tasarı rafa kaldırılmıştı. Ancak AKP Hükümeti, Sezer'in veto gerekçelerini dikkate almayarak tasarıyı aynen korudu.
Sezer yasanın dokuz maddesini, Anayasa ve Lozan'a aykırı hükümler içermesi nedeniyle veto etmişti. Lozan'da tarif edilen cemaat vakıflarıyla ilgili düzenlemelerde esaslı değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Sezer, bu vakıfların Türk Medeni Yasası'na göre kurulan yeni vakıflara benzetildiğini vurgulamıştı.
Sezer, bunun sonucunda, Türk Devrimi'nin tasfiye ettiği "şeri hukuk" düzeni içinde kurulmuş eski vakıflar üzerindeki denetimin kaldırıldığı ifade etmişti.
UlusalKanal