akifb
New member
Ortalama bir insanda 10.000 tane tat alma dokusu bulunur. İnsanlar her üç ila on günde bir, yeni tat alma dokuları üretir ama yaş ilerledikçe bunun sayısı giderek düşer. Yaşlı insanların dilinde ortalama 5.000 adet tat alma dokusu vardır.
Vücuttaki en güçlü kas olan dil, yiyeceklerdeki kimyasalları algılayan ve onların dikkate değer olup olmadıklarını bildiren papila aracılığıyla yiyeceklerin tadını beyninize iletir. İletilen mesaj, beş farklı lezzetten gelir (tatlı, ekşi, tuzlu, acı, fileminyon gibi sulu yiyeceklerdeki özgün tatları tanıyan unami).
Çekici olan zararlı da olabilir
Bazı araştırmacılar, belli yiyeceklerin tatlarını algılama biçimimizin aslında kokularından kaynaklandığını düşünmektedir ve bu da bel ölçünüzün artmasına neden olu. Nasıl mı?
Beğendiğiniz bir yiyeceği fazla tüketirsiniz. Ancak bunun yanında tat alma dokuları bir yiyecekten çok fazla tüketmenizi engelleyebilir.
Vücuttaki en güçlü kas olan dil, yiyeceklerdeki kimyasalları algılayan ve onların dikkate değer olup olmadıklarını bildiren papila aracılığıyla yiyeceklerin tadını beyninize iletir. İletilen mesaj, beş farklı lezzetten gelir (tatlı, ekşi, tuzlu, acı, fileminyon gibi sulu yiyeceklerdeki özgün tatları tanıyan unami).
Çekici olan zararlı da olabilir
Bazı araştırmacılar, belli yiyeceklerin tatlarını algılama biçimimizin aslında kokularından kaynaklandığını düşünmektedir ve bu da bel ölçünüzün artmasına neden olu. Nasıl mı?
Beğendiğiniz bir yiyeceği fazla tüketirsiniz. Ancak bunun yanında tat alma dokuları bir yiyecekten çok fazla tüketmenizi engelleyebilir.