Grave_Worm
Banned
Nedir ?
Yunanca uyku anlamında ki "narke"den gelen ve İngilizce'ye "narkotik" olarak geçen uyuşturucu sözcüğü,uyuşturma özelliği olan,uyuşturan, duymaz hale getiren demektir.Uyuşturucu madde kavramı genellikle, uyuşturma özelliğine sahip maddeleri ifade eder.Ancak, keyif veren, kışkırtan, yatıştıran, uyanıklık sağlayan kimi maddeler içinde kullanılmaktadır.Uyuşturucu maddeler; merkezi sinir sistemini etkileyerek kullanan kişinin ruhsal ve fiziksel dengesini bozan; bu kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açan; kişisel ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluşturan maddelerdir.
Son beş yüzyılda madde üretim ve kullanım yolları bütün dünyaya yayılmıştır. Ulaşım ve ticaretin artması bunda önemli bir rol oynamıştır. Tütün ve daha sonra kokain Amerika kıtasından bütün dünyaya yayılmıştır. Afyon ve esrar da bunun tersine Avrupa’dan Amerika’ya yayılmıştır.
Madde kullanımına bağlı problemler genellikle modern hayatın getirdiği değişikliklere ve strese bağlı olduğu düşüncesi oldukça yaygındır. Geleneksel toplumdan modern ve seküler toplum yapısına geçişin, aile yapısının zayıflayışının, şehir hayatının sosyoekonomik baskısının bunda etkili olduğu üstünde durulur. Bu faktörler bazı psikoaktif madde epidemilerinde etkili olsa da problem oldukça karmaşıktır ve kökeni sanayi devriminden çok öncelere dayanır.Madde bağımlılığı 2000 yıl önceki yazılarda tanımlanmıştır.
Uyuşturucu maddelerin kötüye kullanımı tarihin her döneminde görülmüşse de yaygın ya da madde bağımlılığı yeni bir olaydır.Bu gelişmede rol oynayan başlıca faktörler şunlardır:
1. Belli bölgelerde kullanılan maddelerin tüm dünyaya yayılması.
2. Aynı maddelerin daha saf ve dolayısıyla etkin bir yapıda üretilmesi.
3. Yeni sentetik maddelerin üretilmesi.
4. Yeni kullanım yollarının geliştirilmesi
UYUŞTURUCU MADDE SUÇLARI
UYUŞTURUCU MADDE SUÇLARI NELERDİR?
Uyuşturucu madde suçları Türk Ceza Kanunu’nun 403, 404, 405, 406, 407 ve 408. maddelerinde düzenlenmiştir.
Uyuşturucu madde suçlarını üç başlık altında toplayabiliriz.
1-Uyuşturucu madde temin etme suçları,
2-Uyuşturucu madde kullanmak veya kullanmak amacı ile uyuşturucu madde bulundurmak suçu,
3-Sahte reçete ile uyuşturucu madde alma suçu.
UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ:
MADDE 403
1.Uyuşturucu maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal veya ithal edenlere on yıldan yirmi yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddenin her gram ve küsuru için elli bin lira para cezası verilir.
2. 1 numaralı fıkrada yazılı maddeleri ihraç edenlere, altı yıldan on iki yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddelerin her gram ve küsuru için elli bin lira ağır para cezası verilir.
3. Uyuşturucu maddeleri imal ve ithal ettikten sonra ihraç edenler hakkında 1 numaralı fıkrada gösterilen cezalara da ayrıca hükmolunur.
4. Böylece ihraç edilmiş maddeler dolayısıyla yabancı memlekette hükmedilmiş ve çekilmiş veya yabancı ülkede çekilmemiş olmakla beraber Türkiye'de infazı kabil cezalar çekildikleri takdirde, ihraç sebebiyle hükmedilecek cezadan indirilir.
5. Uyuşturucu maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak satanlara veya satışa arz edenlere veya satın alanlara veya yanında yahut başka bir yerde bulunduranlara veya bu maddeleri parasız devredenlere yahut bu suretle devralanlara veya sevk veya nakledenlere veya bunların alınıp satılmasına veya devrine veya ne suretle olursa olsun tedarik edilmesine aracı olanlara dört yıldan on yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddenin her gram ve küsuru için elli bin lira ağır para cezası verilir.
6. Yukarıdaki madde de gösterilen uyuşturucu madde eroin, kokain,baz morfin, morfin ise fail hakkında verilecek ceza bir katı oranında arttırılır.
7. Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, teşekkül oluşturanlar ile idare edenler veya bu teşekküle dahil bulunanlar tarafından işlenmesi dahilinde verilecek ceza ayrıca yarı oranında arttırılır.
8. Bu madde de yazılı suçlar, bunları meslek, sanat ve geçim vasıtası haline getirenler ile aralarında teşekkül oluşmaksızın birden ziyade kimse tarafından toplu olarak işlenirse, hükmolunacak cezalar üçte bir oranında arttırılır.
9.On sekiz yaşını bitirmeyen küçükleri veya ceza ehliyetine sahip bulunmayanları bu madde de yazılı suçları işlemekte kullanan kimseler hakkında fiil için tertip olunacak ceza altıda biri oranın da arttırılarak hükmolunur.
10. Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemek maksadı ile teşekkül oluşturanlar ile bunları ida7re edenlere veya bunlara dahil olanlara beş yıldan on yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
11. Birden ziyade kimsenin bu suçları işlemek için önceden anlaşmaları teşekkül sayılır.
12. Uyuşturucu maddeleri sahte reçete ile alanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bir milyon liradan beş milyon liraya kadar ağır para cezası verilir.
UYUŞTURUCU MADDE KULLANMA;
KULLANILMASINI KOLAYLAŞTIRMA:
MADDE 404
1. Özel bir yer sağlayarak veya başka bir suretle bir kimsenin uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştıranlar ile bu maddeleri on sekiz yaşını bitirmeyen küçüklere veya aklen malüllere veya müptela olan kişilere verenler hakkında 403 üncü maddenin 5 ve 6 numaralı fıkralarında yazılı cezalar altıda bir oranında arttırılarak hükmolunur.
2. Uyuşturucu maddeleri kullananlar ile bu maksatla yanında bulunanlara, bir yıla kadar hapis cezası verilir.
3. Uyuşturucu madde kullanan kimse hakkında herhangi bir tahkikata girişilmeden resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isteyecek olursa kullanma fiilinden dolayı hakkında kovuşturma yapılmaz.
4. Uyuşturucu maddeleri kullanan kimselerin alışkanlığı iptila derecesinde ise salahı tıbben anlaşılıncaya kadar bir hastanede muhafaza ve tedavilerine yetkili mahkemece tahkikatın her safhasında da karar verilebilir.
SAHTE REÇETE İLE UYUŞTURUCU MADDE SATIN ALINMASI:
Madde 405 - 403 ve 404 üncü maddelerde yazılı suçlara iştirak etmiş olan kimse, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce durumu ve suç ortaklarını ve uyuşturucu maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber vererek bunların yakalanmalarını veya elde edilmelerini kolaylaştırırsa ceza verilmez.
Bu cürümler haber alındıktan sonra, cürümün meydana çıkmasına veya suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kimseler hakkında verilecek ceza yarısı oranında indirilir.
UYUŞTURUCU'nun Türleri Nelerdir?
Lsd
Ecstasy
Kokain
Esrar
Eroin
Afyon
Captagon
LSD
Çavdar mahmuzu (claviceps purpurea) genel olarak arpa, buğday, çavdar ve mısır gibi tahıl ürünleri üzerinde asalak olarak yaşayan zehirli bir mantardır. Bu mantarın dışı koyu mor, içi açık mor ya da pembe renktedir. Toprakta yetişen beyaz ya da krem renginde olan türleri de vardır.
1938 yılında İsviçre'nin Basel kentinde Sandoz İlaç Firması laboratuarlarında çalışan Albert Hoffman çavdar mahmuzundan bulunan çeşitli alkaloidlerden sentez yoluyla LSD elde etmiş bu maddeyle laboratuar araştırmaları ve hayvan deneyleri yapmıştır.
Mürekkeple yazı yazıldığında fazla mürekkebi emen kağıt gibi renkli, parlak, çıkartma gibi veya emici kağıt tabakalarında emdirilmiş olarak, renkli tabletler veya emici kağıt şeklinde, su gibi renksiz sıvı ve ince jelatin kareleri şeklinde satılır.
Tatsız, kokusuz olan LSD toz halinde yada çeşitli maddelere emdirilmiş halde de bulunabilir.
30 gram LSD 300.000 doz için yeterlidir. Bir toplu iğne başı kadar LSD; kullanan şahsın kendisinden geçmesini sağlaması için yeterlidir. Eğer bu miktar biraz fazla alınacak olursa insanı çıldırtır bunun devamında ise intiharlar ve cinayetlerin gelmesi kaçınılmazdır. LSD ilk alındığında aldatıcı tesirini göstermekte, beynin süratle çalışmasını sağlamaktadır. Kısa bir süre insan kendini rüya aleminde zanneder. enkli rüya alemini bir umursamazlık ve donukluk hali takip eder ve yaklaşık 10-15 saat devam eder.Ağızdan salyalar akmaya başlar, dil peltekleşir, her şeye razı olma hali görülür. Baş dönmesi, göz kararması, bitkinlik, sindirim organlarında bozukluk, kusma, baş ağrısı ve uykusuzluk başlar.Beynin çalışması imkansızlaşır. Kişi bu kötü durumdan kurtulmak için tekrar LSD almak ister ve bu kısır döngü böylece devam eder, gider.LSD yutulurak kullanılır. LSD kullanımı genellikle “uçuş” olarak isimlendirilir.
Son yıllarda İngiltere’de LSD’lerin hepsi şekiller çizilmiş, 5 mm karelere kesilmiş kurutma kağıdında yada karton kağıtlarda satılmaktadır.
AYRICA
LSD bulundurmanın cezası 3 seneden 5 seneye kadar ağır hapisdir. LSD temin etmenin cezası, bir arkadaşına biraz vermek dahil 5 seneden az olmamak üzere ağır hapisdir. Satmak üzere teşekkül oluşturmanın cezası ömür boyu hapisdir.
BİR KULLANICI “KÖTÜ ETKİ” ALTINDAYSA YAPILABİLECEKLER
Kullanıcı panikte ise :
Şahsı kendisini rahat hissedeceği sessiz bir ortama alın.
Endişelerini gidermeye çalışacak bir arkadaş bulun.
Paniğin LSD’nin etkisine bağlı olduğunu vurgulayarak anlatın. Birkaç saat içerisinde azalarak kaybolacaktır.
Sakin olup, rahatlamasını ve oluruna bırakmaya çalışması gerektiğini anlatın.
Eğer histerik ve kontrol edilemez hale gelirse hastanede tedavisi gerekir. Hastanenin kişileri daha anksietik ve panik hale getirebileceği akılda tutulmalıdır.
LSD KULLANIMININ SAKINCALARI NELERDİR?
LSD altta yatan mental problemleri tetikleyebilir ve delusyonlar, paranoya ve şizofreniye benzer tablo oluşturur.
Sadece LSD etkisindeyken değil, kullandıktan bir süre sonra da olağan üstü anksiete tablosu ve panik ataklar oluşturabilir.
LSD kullanıcının kişiliğinde değişiklikle sonuçlanabilir.
LSD karar yeteneğini bozabilir. Kullanıcıların LSD etkisi altındayken araba, alet, makine kullanmamalıdır.
ECSTASY
ECSTASY
Ecstasy iştah kesici olarak 1914'te alman şirketlerince patentlenmesine rağmen ve 1970'lerden buyana Amerika ve İsviçre'de uygun psikoterapik ilaç olarak kullanma aranştımalarına rağmen asla yasal bir çerçeveye sahip olamamıntır. Bu hapın kullanımı 1980'lerde ABD'de oldukça yaygın bir hale geldi.(Bazı üniversitelerde öğrencilerin %30-40 kadar önemli bir kısmı bu hapı denemiştir). Daha sonra ilaç olağanüstü gelinşmelerin yaşnandığ Avrupa'ya yayıldı.Ecstasy dans pistlerinde takdim edildi ve kullanımı çok kısa zamanda salgın halini aldı.
Bunun temel sebebinin ilacin farmakolajik karakterinde yattığı anlaşılmıştır.
Buna halisojenik özelliği olan ama idraki tahrif etmeyen meskalin maddesiyle ilgilidir.Hap duygusal ve hissi bir artiş meydana getirdiği için, müzikli bir ortam, ışıklar ve dans bu ilacı kullananlar için her zamankinden fazla mana doludur. Aynı zamanda, ecstasy susuzluk, açlık, dinlenme ve uyuma gibi ihtiyaç ve istekleri azaltan uyurıcı etkileri vardır. Bu durum ne yazık ki kullanıcıyı yıkıma sürükler ve bazen kullanıcılar ilacın tesiriyle dans pistlerinde vücüt hararetini dengeleyecek şekilde yeterli sıvı gıda almadan çılgınca dans etmeye devam ederler. Bu hastalar kalp çarpıntısı, düşük kan basıncı ve 42 dereceye kadar yüksek vücut sıcaklığı ile yüz yüze kalırlar. Birçok ölüm meydana geldi.Çünkü vücut, bu büyük sitrese tahammül edemez ve kalp damarlarıda bir yıkım, işlevini yerine getirememe kanda pıhtılaşmanın artması ve bir kısım organların çalışmaması durumu ortaya çıkar.
Ecstasy ağız yolu ile ve 50-100 mg.dozlar şeklinde ağız yoluyla alınır. genellikle iğne, veya burundan alınmaz.etkileri 30 dakika içinde görülmeye başlar, 4 saat sonra ise had safhaya ulaşır. 24-48. saat sonra etkileri giderek kaybolur. mdma için maddenin yarısı 2-6 saat içinde vücuttan atılır.Kullanıcılarda müzikle beraber hapı aldığı zamanki yaşam tarzının hoşnutluğu ile psikolojik bağımlılık yapar.Başarılı bir buluşta şudur ki; eğer hap hayvana kafesinde yanlızken verilirse, davranışlarında az bir değişikliğe sebep olmaktadır.Ama ilaç hayvanlara grup olarak veriidiğinde hareketlilik, canlılık seviyesinde göze çarpacak bir şekilde artış göstermektedir.Kullanılan dozla etkileri arasında bir ilişki olduğu ve çoğu kişinin ecstasy'i bir dans ilacı olarak kullanmasının açıklayan genel görüşe itiraz etmektedir.
Bir beyinin Ecstasy Kullanmadan önceki hali ===>
<=== Beynin ecstasy kullandıktan sonra gösterdiği reaksiyon
Yunanca uyku anlamında ki "narke"den gelen ve İngilizce'ye "narkotik" olarak geçen uyuşturucu sözcüğü,uyuşturma özelliği olan,uyuşturan, duymaz hale getiren demektir.Uyuşturucu madde kavramı genellikle, uyuşturma özelliğine sahip maddeleri ifade eder.Ancak, keyif veren, kışkırtan, yatıştıran, uyanıklık sağlayan kimi maddeler içinde kullanılmaktadır.Uyuşturucu maddeler; merkezi sinir sistemini etkileyerek kullanan kişinin ruhsal ve fiziksel dengesini bozan; bu kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açan; kişisel ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluşturan maddelerdir.
Son beş yüzyılda madde üretim ve kullanım yolları bütün dünyaya yayılmıştır. Ulaşım ve ticaretin artması bunda önemli bir rol oynamıştır. Tütün ve daha sonra kokain Amerika kıtasından bütün dünyaya yayılmıştır. Afyon ve esrar da bunun tersine Avrupa’dan Amerika’ya yayılmıştır.
Madde kullanımına bağlı problemler genellikle modern hayatın getirdiği değişikliklere ve strese bağlı olduğu düşüncesi oldukça yaygındır. Geleneksel toplumdan modern ve seküler toplum yapısına geçişin, aile yapısının zayıflayışının, şehir hayatının sosyoekonomik baskısının bunda etkili olduğu üstünde durulur. Bu faktörler bazı psikoaktif madde epidemilerinde etkili olsa da problem oldukça karmaşıktır ve kökeni sanayi devriminden çok öncelere dayanır.Madde bağımlılığı 2000 yıl önceki yazılarda tanımlanmıştır.
Uyuşturucu maddelerin kötüye kullanımı tarihin her döneminde görülmüşse de yaygın ya da madde bağımlılığı yeni bir olaydır.Bu gelişmede rol oynayan başlıca faktörler şunlardır:
1. Belli bölgelerde kullanılan maddelerin tüm dünyaya yayılması.
2. Aynı maddelerin daha saf ve dolayısıyla etkin bir yapıda üretilmesi.
3. Yeni sentetik maddelerin üretilmesi.
4. Yeni kullanım yollarının geliştirilmesi
UYUŞTURUCU MADDE SUÇLARI
UYUŞTURUCU MADDE SUÇLARI NELERDİR?
Uyuşturucu madde suçları Türk Ceza Kanunu’nun 403, 404, 405, 406, 407 ve 408. maddelerinde düzenlenmiştir.
Uyuşturucu madde suçlarını üç başlık altında toplayabiliriz.
1-Uyuşturucu madde temin etme suçları,
2-Uyuşturucu madde kullanmak veya kullanmak amacı ile uyuşturucu madde bulundurmak suçu,
3-Sahte reçete ile uyuşturucu madde alma suçu.
UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ:
MADDE 403
1.Uyuşturucu maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal veya ithal edenlere on yıldan yirmi yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddenin her gram ve küsuru için elli bin lira para cezası verilir.
2. 1 numaralı fıkrada yazılı maddeleri ihraç edenlere, altı yıldan on iki yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddelerin her gram ve küsuru için elli bin lira ağır para cezası verilir.
3. Uyuşturucu maddeleri imal ve ithal ettikten sonra ihraç edenler hakkında 1 numaralı fıkrada gösterilen cezalara da ayrıca hükmolunur.
4. Böylece ihraç edilmiş maddeler dolayısıyla yabancı memlekette hükmedilmiş ve çekilmiş veya yabancı ülkede çekilmemiş olmakla beraber Türkiye'de infazı kabil cezalar çekildikleri takdirde, ihraç sebebiyle hükmedilecek cezadan indirilir.
5. Uyuşturucu maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak satanlara veya satışa arz edenlere veya satın alanlara veya yanında yahut başka bir yerde bulunduranlara veya bu maddeleri parasız devredenlere yahut bu suretle devralanlara veya sevk veya nakledenlere veya bunların alınıp satılmasına veya devrine veya ne suretle olursa olsun tedarik edilmesine aracı olanlara dört yıldan on yıla kadar ağır hapis ve uyuşturucu maddenin her gram ve küsuru için elli bin lira ağır para cezası verilir.
6. Yukarıdaki madde de gösterilen uyuşturucu madde eroin, kokain,baz morfin, morfin ise fail hakkında verilecek ceza bir katı oranında arttırılır.
7. Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, teşekkül oluşturanlar ile idare edenler veya bu teşekküle dahil bulunanlar tarafından işlenmesi dahilinde verilecek ceza ayrıca yarı oranında arttırılır.
8. Bu madde de yazılı suçlar, bunları meslek, sanat ve geçim vasıtası haline getirenler ile aralarında teşekkül oluşmaksızın birden ziyade kimse tarafından toplu olarak işlenirse, hükmolunacak cezalar üçte bir oranında arttırılır.
9.On sekiz yaşını bitirmeyen küçükleri veya ceza ehliyetine sahip bulunmayanları bu madde de yazılı suçları işlemekte kullanan kimseler hakkında fiil için tertip olunacak ceza altıda biri oranın da arttırılarak hükmolunur.
10. Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemek maksadı ile teşekkül oluşturanlar ile bunları ida7re edenlere veya bunlara dahil olanlara beş yıldan on yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
11. Birden ziyade kimsenin bu suçları işlemek için önceden anlaşmaları teşekkül sayılır.
12. Uyuşturucu maddeleri sahte reçete ile alanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bir milyon liradan beş milyon liraya kadar ağır para cezası verilir.
UYUŞTURUCU MADDE KULLANMA;
KULLANILMASINI KOLAYLAŞTIRMA:
MADDE 404
1. Özel bir yer sağlayarak veya başka bir suretle bir kimsenin uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştıranlar ile bu maddeleri on sekiz yaşını bitirmeyen küçüklere veya aklen malüllere veya müptela olan kişilere verenler hakkında 403 üncü maddenin 5 ve 6 numaralı fıkralarında yazılı cezalar altıda bir oranında arttırılarak hükmolunur.
2. Uyuşturucu maddeleri kullananlar ile bu maksatla yanında bulunanlara, bir yıla kadar hapis cezası verilir.
3. Uyuşturucu madde kullanan kimse hakkında herhangi bir tahkikata girişilmeden resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isteyecek olursa kullanma fiilinden dolayı hakkında kovuşturma yapılmaz.
4. Uyuşturucu maddeleri kullanan kimselerin alışkanlığı iptila derecesinde ise salahı tıbben anlaşılıncaya kadar bir hastanede muhafaza ve tedavilerine yetkili mahkemece tahkikatın her safhasında da karar verilebilir.
SAHTE REÇETE İLE UYUŞTURUCU MADDE SATIN ALINMASI:
Madde 405 - 403 ve 404 üncü maddelerde yazılı suçlara iştirak etmiş olan kimse, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce durumu ve suç ortaklarını ve uyuşturucu maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber vererek bunların yakalanmalarını veya elde edilmelerini kolaylaştırırsa ceza verilmez.
Bu cürümler haber alındıktan sonra, cürümün meydana çıkmasına veya suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kimseler hakkında verilecek ceza yarısı oranında indirilir.
UYUŞTURUCU'nun Türleri Nelerdir?
Lsd
Ecstasy
Kokain
Esrar
Eroin
Afyon
Captagon
LSD
Çavdar mahmuzu (claviceps purpurea) genel olarak arpa, buğday, çavdar ve mısır gibi tahıl ürünleri üzerinde asalak olarak yaşayan zehirli bir mantardır. Bu mantarın dışı koyu mor, içi açık mor ya da pembe renktedir. Toprakta yetişen beyaz ya da krem renginde olan türleri de vardır.
1938 yılında İsviçre'nin Basel kentinde Sandoz İlaç Firması laboratuarlarında çalışan Albert Hoffman çavdar mahmuzundan bulunan çeşitli alkaloidlerden sentez yoluyla LSD elde etmiş bu maddeyle laboratuar araştırmaları ve hayvan deneyleri yapmıştır.
Mürekkeple yazı yazıldığında fazla mürekkebi emen kağıt gibi renkli, parlak, çıkartma gibi veya emici kağıt tabakalarında emdirilmiş olarak, renkli tabletler veya emici kağıt şeklinde, su gibi renksiz sıvı ve ince jelatin kareleri şeklinde satılır.
Tatsız, kokusuz olan LSD toz halinde yada çeşitli maddelere emdirilmiş halde de bulunabilir.
30 gram LSD 300.000 doz için yeterlidir. Bir toplu iğne başı kadar LSD; kullanan şahsın kendisinden geçmesini sağlaması için yeterlidir. Eğer bu miktar biraz fazla alınacak olursa insanı çıldırtır bunun devamında ise intiharlar ve cinayetlerin gelmesi kaçınılmazdır. LSD ilk alındığında aldatıcı tesirini göstermekte, beynin süratle çalışmasını sağlamaktadır. Kısa bir süre insan kendini rüya aleminde zanneder. enkli rüya alemini bir umursamazlık ve donukluk hali takip eder ve yaklaşık 10-15 saat devam eder.Ağızdan salyalar akmaya başlar, dil peltekleşir, her şeye razı olma hali görülür. Baş dönmesi, göz kararması, bitkinlik, sindirim organlarında bozukluk, kusma, baş ağrısı ve uykusuzluk başlar.Beynin çalışması imkansızlaşır. Kişi bu kötü durumdan kurtulmak için tekrar LSD almak ister ve bu kısır döngü böylece devam eder, gider.LSD yutulurak kullanılır. LSD kullanımı genellikle “uçuş” olarak isimlendirilir.
Son yıllarda İngiltere’de LSD’lerin hepsi şekiller çizilmiş, 5 mm karelere kesilmiş kurutma kağıdında yada karton kağıtlarda satılmaktadır.
AYRICA
LSD bulundurmanın cezası 3 seneden 5 seneye kadar ağır hapisdir. LSD temin etmenin cezası, bir arkadaşına biraz vermek dahil 5 seneden az olmamak üzere ağır hapisdir. Satmak üzere teşekkül oluşturmanın cezası ömür boyu hapisdir.
BİR KULLANICI “KÖTÜ ETKİ” ALTINDAYSA YAPILABİLECEKLER
Kullanıcı panikte ise :
Şahsı kendisini rahat hissedeceği sessiz bir ortama alın.
Endişelerini gidermeye çalışacak bir arkadaş bulun.
Paniğin LSD’nin etkisine bağlı olduğunu vurgulayarak anlatın. Birkaç saat içerisinde azalarak kaybolacaktır.
Sakin olup, rahatlamasını ve oluruna bırakmaya çalışması gerektiğini anlatın.
Eğer histerik ve kontrol edilemez hale gelirse hastanede tedavisi gerekir. Hastanenin kişileri daha anksietik ve panik hale getirebileceği akılda tutulmalıdır.
LSD KULLANIMININ SAKINCALARI NELERDİR?
LSD altta yatan mental problemleri tetikleyebilir ve delusyonlar, paranoya ve şizofreniye benzer tablo oluşturur.
Sadece LSD etkisindeyken değil, kullandıktan bir süre sonra da olağan üstü anksiete tablosu ve panik ataklar oluşturabilir.
LSD kullanıcının kişiliğinde değişiklikle sonuçlanabilir.
LSD karar yeteneğini bozabilir. Kullanıcıların LSD etkisi altındayken araba, alet, makine kullanmamalıdır.
ECSTASY
ECSTASY
Ecstasy iştah kesici olarak 1914'te alman şirketlerince patentlenmesine rağmen ve 1970'lerden buyana Amerika ve İsviçre'de uygun psikoterapik ilaç olarak kullanma aranştımalarına rağmen asla yasal bir çerçeveye sahip olamamıntır. Bu hapın kullanımı 1980'lerde ABD'de oldukça yaygın bir hale geldi.(Bazı üniversitelerde öğrencilerin %30-40 kadar önemli bir kısmı bu hapı denemiştir). Daha sonra ilaç olağanüstü gelinşmelerin yaşnandığ Avrupa'ya yayıldı.Ecstasy dans pistlerinde takdim edildi ve kullanımı çok kısa zamanda salgın halini aldı.
Bunun temel sebebinin ilacin farmakolajik karakterinde yattığı anlaşılmıştır.
Buna halisojenik özelliği olan ama idraki tahrif etmeyen meskalin maddesiyle ilgilidir.Hap duygusal ve hissi bir artiş meydana getirdiği için, müzikli bir ortam, ışıklar ve dans bu ilacı kullananlar için her zamankinden fazla mana doludur. Aynı zamanda, ecstasy susuzluk, açlık, dinlenme ve uyuma gibi ihtiyaç ve istekleri azaltan uyurıcı etkileri vardır. Bu durum ne yazık ki kullanıcıyı yıkıma sürükler ve bazen kullanıcılar ilacın tesiriyle dans pistlerinde vücüt hararetini dengeleyecek şekilde yeterli sıvı gıda almadan çılgınca dans etmeye devam ederler. Bu hastalar kalp çarpıntısı, düşük kan basıncı ve 42 dereceye kadar yüksek vücut sıcaklığı ile yüz yüze kalırlar. Birçok ölüm meydana geldi.Çünkü vücut, bu büyük sitrese tahammül edemez ve kalp damarlarıda bir yıkım, işlevini yerine getirememe kanda pıhtılaşmanın artması ve bir kısım organların çalışmaması durumu ortaya çıkar.
Bir beyinin Ecstasy Kullanmadan önceki hali ===>