Uygulamalı Kılıç Avcılığı

kent55

Super Moderator





Kılıç balığı avcılı konusunda Türkiye de profesyonel (Parekete ile) avcılık dışında amatör sırtı tekniklerinin uygulanmadığını üzülerek görüyorum Bu konudaki bilgi yetersizliği ve buna bağlı olarak sırtı tekniklerinden sonuç alamamak zannederim pek çok kılıç avı seferini sonuçsuz bırakıyor Kılıç balığını olta ile avlayabilmek tüm dünyada balıkçılığın en üst noktası olarak görülür ve çok ince ayrınbtıları vardır Kılıç avında dikkat edilmesi gereken noktaları bildiğim kararıyla ve dilim döndüğü kadarıyla sıralamaya çalışacağım

1)Ava başlamadan en önemli nokta bulunduğunuz kıyı şeridinde kılıç sezonunun olduğu dönemi bilmektirBenim bu konuda tavsiyem çeşitli bölgelerde parekete ile kılıç avlayan kişilere danışılarak av planlanmasıdır Benim çok iyi bir kılıç avcısı olarak tanıdığım ve Antalya - Serik - Kumluca civarında 3-4 günlük avlara çıkan "Geveze Cemil" vardır Oralara yolunuz düşerse balıkçı limanlarından kendisine ulaşabilirsiniz Ayrıca Çanakkale içerisinde liman yakınında kılıç avına çıkan pareketecileri bulmak mümkündür Ancak bu arkadaşların hiçbirisi size sırtı ile kılıç avlama konusunda bilgi veremeyeceklerdir

2)İkinci önemli husus deniz suyu sıcaklığıdır Tekne altı termometrelerle 20-27 derece suların tespit edilmesi ve o bölgelerde avlanılması o gün içerisinde şansınızı artıracaktır

3) Kılıç balıklarının aşırı sıcak günlerde yemlenme olasılığı son derece düşüktür 40 derecenin üstü havalarda denemeye bile gerek yok denebilir Ayrıca çok çalkantılı deniz yeminizin görülme olasılığını azaltacağı için tercih edilmemelidir

4) Kullanacağınız yemin (suni yem kullanıyorsanız) yumuşak olması son derece önemlidir Kılıç balığı yemi ağzına almadan önce kılıcı ile yoklayıp (öldürme amacı ile) sert bir maddeye rastlaması durumunda yemi yutmayacaktır

5) benim tercihim suni kalamar (rengi güneşin durumuna göre değişir - açık havada açık renkler) içerisine zargana palamut veya kefalin karın kısmını (bağırsak değil karın kısmındaki parlak derili bölüm) çıkartıp iğneyi içerisine dikerek ve daha sonra suni kalamarı üzerine geçirerek yüzeyden gelen (popper) tarzı yem kullanmak olacaktır (becerebilirsem videosunu hazırlayıp buraya koyacağım)

6) Ayrıca zargana içerisine (zargana çok büyük olmamalı 20-30 cm) dikilmiş olta ile avcılıkta (zargananın agız kısmı paket lastiği sarılarak ile iyice sıkılmalı ve kancanın kaymaması için) iyi sonuç verebilir

7) En az 4-6 olta denize salınmalı ve kalamarların önünde zarganalar konumlandırılmalıdır (zarganalar tekneye daha yakın olmalı ve V şeklinde konumlandırılmalı)


8) Kullanılacak makina en az 600m 80lb misina alabilecek kapasitede olmalıdır ve hatta daha büyük takımlar tercih edilir (biraz pahalı takımlar ama ne yazıkki bu balığı yorabilmek için başka çare yok)

9) Balığı yemi alması durumunda ilk hızlı çekiş yavaşlayana kadar olta debriyajı sıkılıp gem vurulmamalıdır Çünkü balık yemi kapıp geri döndükten sonra yemi yutacaktır Erken asılmak iğnenin ağzın sert kısmına gelmesine ve balığın kaçmasına sebep olur

10) Kılıç çekilirken debriyaj hiçbir zaman tam sıkılmamalıdır

11) Tavsiyem balığı tekneye almamanız illa fotoğraf çekmek için almak istiyorsanız çok kısa zamanda ve ağzına hortumla deniz suyu tutarak teknede tutmanız ve deniz bırakmanızdır BU sırada eldiven kullanılıp yaralanmamaya çok dikkat edilmesidir










 

ankanet

New member
Biz balığı dürbünle arar zıpkın ile tekne üzerinden vururuz Çanakkale civarında pareketecilik pek kullanılmaz buralarda... ama bu tekniği iyi anlamda bilen varsa dinlemek görüşmek isterim.... [email protected] a mail atmanız yeterli
 
Üst