Utp Kablo Yapımı [Resimli Anlatım]

Logic

New member
Katılım
19 Haz 2005
Mesajlar
137
Reaction score
0
Puanları
0
UTP Kablo Nasıl Yapılır?

Kablo yaparken, yani bir kablonun iki ucuna jak takarken, kabloyu nerede kullanacağınıza bağlı olarak iki tipten bahsedilebilir. Düz kablo, cross(çapraz) kablo.

resim16no.gif


Gördüğünüz gibi aynı cihazlar arasında(PC-PC veya Hub-Hub) cross kablo kullanıyoruz. PC'den hub'a gidecek kablo ise düz kablo oluyor.

resim23im.gif


UTP kablonun ucuna taktığımız RJ-45 jak üzerindeki pinler jakın pinleri size bakacak şekilde tutulduğunda soldan sağa 1'den 8'e kadar sıralı kabul edilir.

Düz kablo

resim32xz.gif


Yanda düz bağlantıyı görüyoruz. Dikkat ederseniz bilgisayarın ağ kartında 1. pin TX+ iken hub tarafında 1. pin RX+.

Dolayısı ile kabloyu yaparken kablonun iki ucundaki jaklarda, birebir bağlantı yaparsak, yani 1. pin karşıda da 1'e gidecek, 2. pin 2'ye... şeklinde yaparsak düz kablo yapmış oluruz. Böylece PC'nin gönderim yapan uçları(TX) hub'ın alım yapan uçlarına(RX) denk gelmiş olur. PC'nin direkt olarak hub'a bağlanmadığı ortamlarda, bilgisayar ile duvar prizi arasındaki kablolar, duvar prizlerinden patch panellere giden kablolar ve patch panelden hub'a giren kablolar hep düz kablodur. Kısacası, daima düz bağlantı yaparız ancak bazı özel durumlarda çapraz kablo gerekebilir.
 
Çapraz kablo

resim49qm.gif


İki Pc'yi, arada hub olmadan tek bir kablo ile bağlayabilirsiniz. Ama her iki tarafta da 1 ve 2. pinler TX, 3 ve 6. pinler RX olduğuna göre, çapraz bağlamalısınız ki, TX ve RX'ler karşı karşıya gelsin. İki hub arasında çapraz kabloda böyle alttaki gibi oluyor. Farkı mı... Kanalların ismi farklı olsada sonuçta aynı çapraz kablo hem PC-PC hem de hub-hub bağlantısı için kullanılabilir... Yani sizin yapacağınız çapraz kablo aynı.

Hub'ların birbirine bağlanması

Hub'lar ile ilgili sık sık problem yaratan bir "kolaylıktan" bahsetmek gerekiyor.

Bugün 16 port bir hub alırsınız, bu bana uzun bir süre gider dersiniz, ama networkünüz o kadar hızlı büyür ki kısa zamanda bir hub daha alırsınız. Bu hubları da birbirine bağlamanız gerekir. Yani hub'ların birbirine bağlanması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Eee, bizde ne yaparız, hub'ın üzerinde bilgisayar taktığımız portlardan ama bu sefer çapraz kablo ile iki hub'ı bağlarız.

Hub üreticileri vatandaş çapraz kablo ile uğraşmasın diye şöyle bir güzellik yapmışlar, hubların bir çoğunda portlardan en büyük numaraya sahip olanın yanında crossover, uplink, out, MDI/X gibi ibareler bulunur. Bu şu anlama gelir:

resim51mz.jpg


4. numaralı portun yanındaki düğmeye dikkat

Eğer bu hub ile başka bir hub'ı bağlayacaksan, düz kablo kullanabilirsin. Düz kablonun bir ucunu bu porta tak ve portun yanında bir düğme varsa ona bas, kablonun diğer ucunu ise, diğer hub'ın normal bir portuna tak."

resim63li.gif


İki hub'ı düz kablo ile bağlarken, kablonun bir ucu 1. hub'un uplink portuna, diğer ucu ise diğer hub'ın normal bir portuna takılır.

Üçüncü bir hub daha bağlanırken bu sefer 2. hub'ın uplink portu kullanılacaktır.

Bazen bu uplink portu normal portlardan ayrıdır ve basmanız gereken bir düğme yoktur. Eğer iki hub'da da BNC çıkışı varsa koaksiyel kablo ile de hub'ları bağlayabilirsiniz. Tabii ki iki uçta sonlandırıcı olması gerekiyor
 
Kablo bağlantı standartları

Kablo uçlarını yaparken uymanız gereken, daha doğruyu uyarsanız sizin ve sizden sonra ağa müdahale edecek kişinin işini kolaylaştıracak standartlar vardır. Bu standarda uygun yaptığınız kablo veri kanallarının aynı tel çiftini kullanması kuralına uygun olacaktır.

EIA/TIA isimli kuruluş "EIA/TIA -568-A 'Commercial Building Wiring Standard' " isimli kablolama ile ilgili standartları belirlemiştir. Tüm dünyada üreticiler ve teknisyenler bu standartları takip ederler.

"EIA/TIA -568-A" standardı içinde kablo uçlarını yaparken kullanabileceğiniz elektriksel olarak birbirinin tamamen aynısı iki şema önerilmiştir. T568A şeması ve T568B şeması.

resim71dt.gif


Her iki şemada da 1-2 ve 3-6'nın aynı çifte ait tellere denk geldiğine dikkat ediniz.

Düz kablo

Düz kablo yapmak için iki uçta aynı şemada olmalı, yani 568A<->568A veya 568B<->568B şeklinde. Dolayısı ile iki seçeneğiniz var.

Çapraz Kablo

Eğer çapraz kablo yapmak istiyorsanız bir ucu 568A diğerini 568B şemasına göre yapmalısınız.

resim81gu.gif


Yukarıdaki resim size kablo yapımında yardımcı olması amacı ile özel olarak yapılmıştır.

Düz kablo yaparken iki şemadan birini seçip renk kodlarını ezberlerseniz ve her yaptığınız kabloda bunu kullanırsanız, bir kablonun ucu bozulduğunda gidip diğer ucunu kontrol etmenize gerek kalmaz.

Peki hangisini seçeyim derseniz, bir çok kaynakta 568A<->568A şemasının dünyada en yaygın kullanılan şema olduğu söyleniyor...

Gigabit Ethernet

Yukarıdaki kablo bağlantıları 10BaseT ve 100BaseTX için yani 10Mbit ve 100Mbit ethernet için geçerlidir. 1000BaseT yani UTP kablo üzerinden gigabit ethernet kullanacaksanız düz bağlantıda bir farklılık yok. 568A<-->568A bağlantısını kullanabilirsiniz. Çapraz kabloda ise durum değişik, gigabit çapraz için alttaki şemayı kullanmanız gerekiyor.

resim90xe.gif
 
güzel çalışma logic resimler falan çok orjinal paylaşım için saol ;)
 
saolasın chamfer hepsi sizler için.
 
peki biz evde komsu paylasımı adsl agı kuruyoruz.
orda bu gigabit ethernet kullansaydık?
neden kimse tercih etmiyor?
 
biraz daha pahalı m_y gigabit altyapısı ama sizin amaç için değer çok fark yok bence değerlendir. Bu arada Logic ellerine sağlık kardeş bir çok kullanıcının işine yarar eminim ki.iyi çalışmalar.
 
eline saglık logic çok güzel bilgiler veriyosun teşekürlerrr
 
gigabit altyapısı derken???
değişen ğarcalar, extralar neler?
onlardan bahseder misiniz?
 
resimler çok açıklayıcı olmuş ! Tamamıyla çok iyi bi döküman eline sağlık!
 
arkadaşım normal bağlantı 10/100 mbit dir. eğer buraki 100 1000 (bin) olursa bu 1 gigabit ettiğinden gigabit ethernet denir. tamamen aktarım hızı başka birşey değil. gigabit ethernet alt yapısı farklıdır.
 
Kerdeş ellerine sağlık valla. Kusura bakma Gigabit bağlantı cross kablo şemasında kablo renkleri biraz kafamı karıştırdı. yani TB,T,YB.M gibi bir açıklama yapabilirsen sevinirim. teşekkürler...
 
Teşekkürler Ellerine Sağlik Güzel Bir çalişma
 
ya böyle bi sistem vardı bizim buralarda :) ama çok kablo lazım
 
saol usta bende böyle bişey arıyodum ağ sınavımız vardı şimdi güzel anladım
 
ellerine sağlık güzel bir paylaşım
 
Geri
Üst