Ustura Kemal

fells2

Banned
Reaction score
0
usturakemalkapak.jpg

http://rapidshare.com/files/54296818/usturakemal.cbr

arkadaşlar saygılar,1 hafta kadar bi ustura kemal tarama sözüm vardı,biraz geç oldu ama temiz oldu.buyrun afiyetle okuyun.
dosya boyutu biraz fazlaca(47-48 mb)görüntü kalitesinden vazgeçmemek için fazla mıncıklamadım,yalnızca sayfaları biraz küçültüp bıraktım.
dergiyi basan yayınevi tram(veya tire)denilen tekniği kullanmış(noktacıklardan ibaret,yakından incelerseniz fark edersiniz).bu da zaten dergideki görüntü kalitesini düşürmüş,tüm yazı ve çizimler noktacıklardan ibaret.bence bir çizgi roman a ihanet gibi bir şey bu........
hakkınıı vererek okumak gerekli,ustura kemal zagor tenay veya spaydırmen gibi abur cubur tipleme değildir. biraz da bilmeyenlere ustura kemal den söz etmek lazım.osmanlı nın son yıllarında bir mahalle kabadayısının maceraları.fakat kabadayı denince aklınıza olumsuz fikirler gelmesin.tamamen racon sahibi,oturmayı-kalkmayı bilen,sözü dinlenen,zayıfların koruyucusu bir ağır ağbi!!!yıllar önce gazetelerde tefrika olarak yayınlanırdı.çizimlerde çok büyük oranda fotoğraflarda kullanılmış, o yüzden gerçekçidir.(özellikle koleksiyoncu arkadaşlar bunu arşivlerine katsın)
bazı öyküleri kurtuluş savaşı ve işgal istanbul unda geçiyor.tarihçi olduğum için o öykülerini okumayı isterdim ama elimde yalnızca bu var.
biraz da entel-kuntel ahkam keselim:popüler kültürümüzde mahalle kabadayılarının ve 'baba'ların yeri farklıdır(savaş ay ın kulakları çınlasın.90 lı yıllardaki a takımı rezaleti ile tüm mafya babalarını aile dostumuz haline getirmişti).birazda kaybolan mahalle kültürü nostaljisi yüzünden bu tür istanbullu ağır ağbi modellemeleri filmlerde bolca kullanıldı(yahu ne mahallesi,varlıklısı zaten şehir dışı sitelerde ikamet eder,varlıksızı zaten kırdan göç etmiştir,varoşlarda ikamet eder,siteside-varoş u da toplasan 10-15 yıllık geçmişi var,o kadar yeni yerleşimlerde zaten yerleşik insan bulunmaz.bu öykü veya filmlerdeki tipler,tüm mahalleliyi tanır,kim yetimdir,kim yoksuldur,kim duldur....kabadayı da zaten o mahalle de büyümüştür...şimdiki yaşam tarzında zaten kimse kapı komşusunu tanımaz....haa mahalledeki tekel bayiii sinin kapısında gece 24.00 de demlenen 19 yaşındaki fırlamayı mahalle nin ağır ağbisi diye kabul eden varsa o ayrı,o ağır ağbinin kanatları altına girebilir)
popüler kültürde ağır ağbi yansımaları olarak ilk aklıma gelen tiplemeler tatar ramazan(hapishane de geçer ama,mahalle kabadayısı-ağır ağbisi- olduğunu biliriz)ilk aklıma gelenlerden.bir de en bilinen karakterlerden metin kaçan ı ağır roman da kullandığı arap sado ve gli gli salih i.ustura kemal in yerine arap sado yu koysanızda aslında öykü aynen sürer.....
haaa asla es geçilmemesi gereken bir konu ustura kemal ağbimizin vatanseverliğidir.mütarake döneminde istanbul daki işgal kuvvetlerini osmanlı tokadı ile az kovalamamıştır.(abdülcambaz ile ortak yön:)))birde son dönemin son osmanlı-yandım alisini bu seriye katalım).kabadayılık ile vatanseverliğin iyi prim yaptığı keşfedildikten sonradır ki ortalığı vatansever kabadayı ağbiler sardı ki artık o konu beni aşar,sosyoloji prof.larının uzmanlık alanına girer.(bu yüzden ustura kemal ve abdülcambaz gibi karakterlerin mirasını yiyen deli yürek miroğlu,polat alemdar,aras dağlı gibi tosuncukları iyi analiz etmeliyiz.....onlar sayesindedir ki ortalık şahin bakışlı,kalın omuzlu,bi dudağı yerde-bi dudağı gökte 19 yaşındaki yavrukurt tosuncuklardan geçilmiyor)
ayyyy,konuyu uzatmayalım,neyse size iyi indirmeler-iyi okumalar.
(arkadaşım yapmışın taramanı,bas-git,bana ne senin ideolojik-entel kuntel yorumlarından diyen varsa şunu belirtmek isterim.burası benim gördüğüm kadarı ile laf olsun diye değilde gerçektende ciddi paylaşımların olduğu ve çizgi roman ı gerçek bir hobi görenlerin bulunduğu mekan...çizgi romanlar,dönem ve toplumların bilinçaltlarının en somut göstergesidir.çizgi romanı okuyupda,temsil ettiği yansımalar beni ilgilendirmez demek hatadır.....-ya da çizgi roman meraklıları için,bu tür analizleri yapmamak bir eksikliktir...)​

bir de türk cizgi romanı okuyalım

Geri